Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Първоначално публикуван от yavorx Преглед на мнение
    Да, с вата, но само над покрива, но не там е проблема, а в това, че едно време не е направен както трябва и има стеснения по пътя си.
    Както и да си променяш котела трябва нов комин!
    Аз успях да напъхам в тухления комин Ф20 неръждавейка с тръбна изолация!

Коментар

Колеги някой наясно ли е с тези Бг контролери на варненската фирма НАТУРЕЛА !Дали вършат работа???

Коментар

Първоначално публикуван от boyanak Преглед на мнение
        Колеги някой наясно ли е с тези Бг контролери на варненската фирма НАТУРЕЛА !Дали вършат работа???
        Тези контролери се вграждат на горелки Грейко.

Аз ползвам такава горелка и нямам забележки към контролера,имат и българско меню.

Сравнително лесно се настройват и имат и вариант с цветен дисплей,предлагат се и във вариант с управление монтирано в кутия за външен монтаж.
        Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
        Място и хора към които да принадлежи ...

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
          Някъде по-нагоре бяхме писали, че чашката на горелката се уплътнява с високо температурен силикатен уплътнител(не силиконов!!) устойчив до към 1500 градуса(обикновено го продават като уплътнител за камини и печки), като много се внимава да не се задръстят кръглите дюзи на вторичния въздух

[ATTACH=CONFIG]901901[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]901907[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]901908[/ATTACH]

Ако това уплътняване не се направи, има голям шанс горелката да не работи нормално, което пък води до прекомерен разход на гориво и невъзможност за достигане на зададената температура

Попаднах на много интересен сайт как да се отопляваме чисто , който за съжаление е само на полски, но картинките говорят достатъчно. Поляците имат същите проблеми с мръсния въздух като нас и имат цел до няколко години да сменят масово пушещите котли с такива, които не замърсяват - тези дето са с ретортни горелки се водят клас 5 - не замърсяващи. Предполагам, че при нас щем не щем се наложи нещо подобно.
          От доста време се опитвам да отговоря ,но така и не намирам време и най вече не крия смелост.Не бих искал мнението да се приема ,като конфронтация.Не обичам да споря нерегламентирано ,без факти и еи така да защитя ,някакво мое мнение или да защитя собственото си его.
          Това ,че някой е посочил горепосоченото в сайт или форум ,не означава ,че е вярно.Бях написал и в по предишни постове ,не вярвайте ,толкова много на пляците.Там конкуренцията е огромна и всеки се опитва да спечели пазар.Посочената плоча или ,както я наричат дузла е на Bruzer,вярно основоположника на ретортни горелки в полша,но за съжаление изхвърлен от пазара.Екоенергиа с по правилните си и иновативни решения ,се наложи на полския пазар.В крайна сметка Bruzer се опитва с евтините си цени да успее да се закрепи на пазара.Но както и да е ,това не е наша грижа.
          В инструкцията на Екоенергиа ,никъде не се описва ,подобно решение с високотемпературен силикон.В момента ,най големите полски производители на котли Mettal Fech,Per Eko,Witkowski са избрали Екоенергиа а не Bruzer и това е само по себе си ,някакъв показател.Между другото ,същото се отнася и за Горелката Еко ,но това е друга тема и ще я продължим друг път.Та защо според мен ,не Трябва да се слага силикон .Тази горелка ,трябва да се чисти все пак,от време на време.Особено ,ако се ползват пелети.Комшията ми с котел на Mettal Fech s горелка Екоенергиа със самозаплаване с ламбда сонда и всичките му екстри.На втория месец ме извика,и се оплага ,че горелката не работи ,като хората.Отидох и наистина горелката гореше с някаква мижава мощност.Спряхме и не знам ,откъде ми хрумна да дигна капака (дузлата).Половината от каналите бяха пълни с пепел ,който пречеше естествено на въздуха за пълноценен горивен процес.Другия ми довод .Pancerpol Другата ,голяма производителка на горелки в Полша,изрично посочва с надпис залепен на горелките си.Да не се слага силикон на върха на горелката.Ами да си призная,склонен съм да им повярвам безрезервно.Сигурно вкадеят огромна част от полския пазар.
          А това за класовете на еколгичност ,за съжаление ,не си го разбрал правилно.Новите ,контролери изпращат ретортните и старите котли от 3 в 5 клас на екологичност.Само ,че те съвсем не са в полза на потребителя.Минималната температура на котлите е ограничена на 55 градуса,управление с ламбда сонда и други такива благинки.Още един път ,нищо лично и надявам се да съм бил полезен ,най малкото ,като малко информация за размисъл.

Коментар

Първоначално публикуван от RADOSLAW2000 Преглед на мнение
            От доста време се опитвам да отговоря ,но така и не намирам време и най вече не крия смелост.Не бих искал мнението да се приема ,като конфронтация.Не обичам да споря нерегламентирано ,без факти и еи така да защитя ,някакво мое мнение или да защитя собственото си его.
            Това ,че някой е посочил горепосоченото в сайт или форум ,не означава ,че е вярно.Бях написал и в по предишни постове ,не вярвайте ,толкова много на пляците.Там конкуренцията е огромна и всеки се опитва да спечели пазар.Посочената плоча или ,както я наричат дузла е на Bruzer,вярно основоположника на ретортни горелки в полша,но за съжаление изхвърлен от пазара.Екоенергиа с по правилните си и иновативни решения ,се наложи на полския пазар.В крайна сметка Bruzer се опитва с евтините си цени да успее да се закрепи на пазара.Но както и да е ,това не е наша грижа.
            В инструкцията на Екоенергиа ,никъде не се описва ,подобно решение с високотемпературен силикон.В момента ,най големите полски производители на котли Mettal Fech,Per Eko,Witkowski са избрали Екоенергиа а не Bruzer и това е само по себе си ,някакъв показател.Между другото ,същото се отнася и за Горелката Еко ,но това е друга тема и ще я продължим друг път.Та защо според мен ,не Трябва да се слага силикон .Тази горелка ,трябва да се чисти все пак,от време на време.Особено ,ако се ползват пелети.Комшията ми с котел на Mettal Fech s горелка Екоенергиа със самозаплаване с ламбда сонда и всичките му екстри.На втория месец ме извика,и се оплага ,че горелката не работи ,като хората.Отидох и наистина горелката гореше с някаква мижава мощност.Спряхме и не знам ,откъде ми хрумна да дигна капака (дузлата).Половината от каналите бяха пълни с пепел ,който пречеше естествено на въздуха за пълноценен горивен процес.Другия ми довод .Pancerpol Другата ,голяма производителка на горелки в Полша,изрично посочва с надпис залепен на горелките си.Да не се слага силикон на върха на горелката.Ами да си призная,склонен съм да им повярвам безрезервно.Сигурно вкадеят огромна част от полския пазар.
            А това за класовете на еколгичност ,за съжаление ,не си го разбрал правилно.Новите ,контролери изпращат ретортните и старите котли от 3 в 5 клас на екологичност.Само ,че те съвсем не са в полза на потребителя.Минималната температура на котлите е ограничена на 55 градуса,управление с ламбда сонда и други такива благинки.Още един път ,нищо лично и надявам се да съм бил полезен ,най малкото ,като малко информация за размисъл.
            Простичко е, ако ти харесва без уплътняване я ползваш така, ако не ти харесва пробваш я с уплътнение и я ползваш пак.
            Всеки сам за себе си.[emoji6]
            ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
              Клапата на изхода не върши нещо по-различно от клапата на вентилатора-регулира потока от газове. Затова и няма нужда от нея. То е все едно да сложите два крана на една тръба един след друг последователно на тръбата. Може да спирате и регулирате потока и с единия и с другия, но какъв е смисъла да са два, а не един? Освен това остава вероятноста при лоши уплътнения на вратичките, притворена клапа и работещ вентилатор на пълна мощност, помещението да се напълни с изгорели газове.
              Правилна аналогия, но моята практика сочи друго.
              Котел Бош, оригинално с клапа и монтирана пелетна горелка.
              Отворена клапа- малко над 120 градуса.
              Затворена клапа- малко под 100 градуса.
              Термометъра е колкото да ме ориентира за ефекта.
              Чета темата като Библията и коментирам старо мнение, за да не се бъркат четящите, в бъдеще.
              За два сезона, нямам проблем със загазоване.

Коментар

Колеги има ли някой който ползва реторна горелка Екоенергия и гори само пелети. Да сподели впечатления и + и - в сравнение с горелки за пелети на Ерато примерно

Sent from my iPhone using Tapatalk
                HYUNDAI TERRACAN 2.9 CRDI ,05 163hp
                VW PASSAT 1.9 TDI AFN ,98 110hp
                Няма да е все така!
                Нула две осмици 724 пет едно пет 1

Коментар

Първоначално публикуван от BRUKLLIN Преглед на мнение
                  Колеги има ли някой който ползва реторна горелка Екоенергия и гори само пелети. Да сподели впечатления и + и - в сравнение с горелки за пелети на Ерато примерно

Sent from my iPhone using Tapatalk
                  ъ

Колега,в момента аз горя слънчогледови пелети,но не съм с реторна горелка Екоенергия ,а съм с всегорима(ретортна)горелка Коварсон от Чехия!Мисля,че въпросът е принципен,а не е важно коя е фирмата производител на горелката!Та на въпроса:поради студената и продължителна зима ми свършиха 5-те тона донбаски въглища и бях принуден да пробвам с пелети.В момента съм с слънчогледови ,а следващата седмица ще пробвам и с качествени широколистни пелети.Та от слънчогледовите не съм доволен!!!слава богу че времето се затопли,иначе с тази никаква калоричност,щях да стоя на студено!!!С слънчогледовите все едно гориш слама!Единственото им преимущество е правят малко и лека пепел,докато въглищата правят тежка згория падаща на големи парчета!Но пък мисля,че тая лека пепел лесно полепва вътре в котела и по-често трябва да се почиства!

Коментар

Първоначално публикуван от Трифон Трифонов Преглед на мнение
                    Правилна аналогия, но моята практика сочи друго.
                    Котел Бош, оригинално с клапа и монтирана пелетна горелка.
                    Отворена клапа- малко над 120 градуса.
                    Затворена клапа- малко под 100 градуса.
                    Термометъра е колкото да ме ориентира за ефекта.
                    Чета темата като Библията и коментирам старо мнение, за да не се бъркат четящите, в бъдеще.
                    За два сезона, нямам проблем със загазоване.
                    Както казах и на Радослав, пробваш с едното пробваш с другото и на кой каквото му харесва. Всъщност затварянето на клапата не прави нищо друго освен да пречи на циркулацията на газовете(разбирай горенето), нещо което лесно може да се постигне с регулиране на максималната изходяща температура на газовете от контролера.
                    Всъщност сега се сещам, че имаше някакви изисквания за силата на засмукване на комина, и ако надвишава определени стойности трябва да се слагат някакви регулатори на тягата, така че да е в норми.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:regulator-ciagu-hornet-102.jpg
Прегледи:1
Размер:37.6 КБ
ID:5743881

От което следва че при силно дърпащи комини, може би тая клапа и да върши някаква работа. Уви всичко това е много субективно и е в силна зависимост от условията.
                    Така че проба - опит-пари-проба'-опит'-пари'-проба'....
                    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Колега aspis ето ти контролера ,за който питаш.Честно казано,да ми го подарят ,пак няма да го взема ,камо ли да си го купя.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Negros.jpg
Прегледи:1
Размер:44.4 КБ
ID:5743909

Коментар

Дебита на всеки вентилатор е обратно пропорционален на създаденото налягане. Има значение затворена или отворена е клапата само за дебита на вентилатора. При затворена клапа налягането в горивната камера се повишава, съответно дебита на вентилатора пада, пада и количеството на изгоряло гориво за единица време, респ. пада моментната мощност на горелката. В резултат пада температурата на димните газове. Всичко това важи, ако горивната камера е добре уплътнена. Ако не е, ще има някакъв поток въздух, независимо от работата на вентилатора, който ще се влияе от моментната тяга на комина и отварянето на клапата.
                        На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                        "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Понеже на мен и няколко мои приятели ни предстои покупка на Екоенергия с контролер Timel SKZP 02F, моля колеги с този контролер да споделят някакъв опит като + и - на същия, детски болести, проблеми, преимущества и недостатъци, както и има ли нещо по-добро от него на този етап?
                          Благодаря на всички отзовали се. Лека вечер и наздраве!

Коментар

Първоначално публикуван от SSP Преглед на мнение
                            Понеже на мен и няколко мои приятели ни предстои покупка на Екоенергия с контролер Timel SKZP 02F...
                            Здравей. Каква е цената на горелката, може ли да се включа към поръчката?

Коментар

Тази клапа в комина, при положение, че има нагнетяващ вентилатор в горелката, е много опасна работа. Могат да те намерят заспал до котела, със зачервени бузи...

Коментар

Здравейте.Имам контролер IRYD и горелка екоенергия. Все още разучавам контролера,вече разбрах къде да включа тем.сензор за изгорелите газове, но него го нямам.Затова искам да попитам D-MAX ,може ли да се поръча някъде от БГ .Твоят какъв е? В книжката го дават PT 1000.Има един жълт сензор ,които не е закачен никъде на него пише(czujnik mieszacza) той за какво е.Предварително благодаря!
                                Последно редактирано от иван христов; 22-02-17, 19:32.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X