Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Всегоривни горелки и котли на твърдо гориво

Първоначално публикуван от ktch_1964 Преглед на мнение
    Колеги и аз правих опити с сламени пелети , останах с чувстото, че шлаката става когато горелката изключи по температура на водата....
    Не става тогава шлаката, а тогава изстива и втвърдява. После новите пелети не могат да я избутат и се разбърква структурата на горящата купчинка пелети. Тогава се намесваш ти с арматурата и оправяш нещата. И при мен щеше да е така, ако бях оставил горелката да изключи по температура, ама аз не и дадох тази възможност, докато не изгорих всичките пелети в бункера.
    Каква горелка ползваш?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
    "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
      Не става тогава шлаката, а тогава изстива и втвърдява. После новите пелети не могат да я избутат и се разбърква структурата на горящата купчинка пелети. Тогава се намесваш ти с арматурата и оправяш нещата. И при мен щеше да е така, ако бях оставил горелката да изключи по температура, ама аз не и дадох тази възможност, докато не изгорих всичките пелети в бункера.
      Каква горелка ползваш?
      Моята горелка е самоделна. В другия форум има качени снимки. Горелката е факелен тип.

Коментар

интересно как ще се държи горелката със сламени пелети.
        За да гори пелети от слама трябва да се направят насочващи канали за въздуха, които да обират турбулентните потоци под горивната решетка и да има възможност за допълнителна корекция на дебита на въздуха на всеки отвор. Да се направи това с тази горелка е трудно, защото горивната решетка не стои в кутия. В този тип горелка пелетите от слама се изгарят с високо калорични въглища в съотношение 60 към 40.

Коментар

Първоначално публикуван от 5iki5i Преглед на мнение
          За да гори пелети от слама трябва да се направят насочващи канали за въздуха, които да обират турбулентните потоци под горивната решетка и да има възможност за допълнителна корекция на дебита на въздуха на всеки отвор.....
          Тази тематика ми е много интересна, колега, може ли малко по-подробно /напр. схема/ какво точно обясняваш, че не ми стана съвсем ясно? Или да препоръчаш някой източник на повече информация за сламата като гориво?
          За смесването с въглища е ясно, че ще работи в някакво съотношение в зависимост от вида на въглищата. Ама колко трябва да струват сламените пелети, за да си струва разправията, при положение, че калиброваните въглища на едро са 300 лв на тон с ддс и акциз,калоричноста им е двойно по-голяма /30 - 31 MJ/кг /, сярата им е до 1,2 %, транспорта им е по-евтин, съхранението по-лесно, горелките работят по-безпроблемнно с тях и т.н.
          "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

А къде въглищата са на тази цена ,че при нас са по-скъпи -360-380 лв/тон и то без начислени данъци.
            Да не говорим ,че като попитах за калибровани ми предложиха едни ситни трошляци с много пепел .
            И ,ако може да ги снимаш как изглеждат,ще ти бъда благодарен колега !
            0887/400121 Антон Донев

Коментар

какво точно обясняваш, че не ми стана съвсем ясно.
              В ъглите на кутията под горивната скара се образуват турбулентни потоци. Тяхната цел е предварително подгряване на въздуха. Те създават допълнително съпротивление при което въздухът излиза от някои отвори с голяма скорост в концентриран поток, докато в други се движи с по-малка скорост и дебит. Така се получава това лошо изгаряне на агропелетите от снимката. Между другото, горенето трябва да става на ръба на горивната решетка. При теб, на тази снимка, е ниско.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:отсевки2.JPG
Прегледи:1
Размер:55.1 КБ
ID:5702540

За подаване на повече въздух в коляното, ако се налага, и премахване турбуленцията се поставят насочващи пластини под скарата, а отворите с излишен въздух се ограничават по характерен начин, от външната им страна, където той влиза, така че потоците, които достигат до зоната на горенето да са максимално разсеяни, ламинарни и с по-ниска скорост.

Ако не ти се занимава е най-лесно е да си купиш втората горелка, каналната, при която има три дюзи за подаване на допълнителен въздух в различните части на горенето. Но ѝ при нея пелетите от слама се смесват с въглища.

Име:Palniki rynnowe - retortowe.png
Размер:194.9 КБ
ID:5702531

Коментар

Ако въздуха излиза неравномерно през отворите, както обясняваш по-горе, а това наистина ще е така донякъде, има логика, защо това не се отразява при въглищата, дървесните пелети, а и при сламените не го забелязах ,виж снимките? Гори равномерно от всички страни. На посочената снимка гори гадната лека отвевка от слънчоглед, която подавах ръчно с лопатата, защото не тече през бункера. През цялото време на опита не успях да вкарвам достатъчно количество от нея в горивната камера, така, че да се изпълни добре с гориво. Изгарянето, даже при почти затворен смукател на вентилатора, изпреварваше скоростта на подаване на горивото, докато в един момент ми писна да се напъвам, направих снимките и прекратих борбата.

Коментар

Днес пробвах горелката със зърно от царевица. Пълен провал обаче. Много трудно успях да я разпаля, нафта, масло, голяма борба. Започна да гори от единия край и веднага образува огромна слепнала буца. Започна да гасне, махнах буцата и се разгоря отново за малко, после отново агломерира в нова буца. Така си играх два часа и не успях да я накарам да се разпали изцяло. Намалявах въздуха, увеличавах го отново - не и не. Как я горят тая царевица американците - ще трябва да се образовам по въпроса. В момента, когато отделното зърно попадне във високотемпературната зона на пламъка, повърхността му започва да кипи като карамелизираща се захар и моментално се слепва с околните кипящи зърна. Оплесках се до ушите, не ми беше до снимки даже.

Коментар

Първоначално публикуван от antiroad Преглед на мнение
                    А къде въглищата са на тази цена ,че при нас са по-скъпи -360-380 лв/тон и то без начислени данъци.
                    Да не говорим ,че като попитах за калибровани ми предложиха едни ситни трошляци с много пепел .
                    И ,ако може да ги снимаш как изглеждат,ще ти бъда благодарен колега !
                    Цената ми я оферираха вчера по телефона за количество над 20 тона, фракция 6 - 20 мм, франко брикетна фабрика Русе. Попитах колко съдържание на частици под 6 мм съдържа, отговора беше - почти няма такива. Другата седмица ще купя стотина-двеста килограма за проба, тогава ще има снимки и резултат от пробата. Засега от пресятите на ръка произволни въглища съм доволен, работи перфектно машинката, оставих я да гори почти цяла седмица. Реагира адекватно, щом влезе в режим големия котел в системата и поеме товара, малката горелка веднага се успива, все едно е угасена. Като изгася следобяд главния котел и температурата започне да пада, се разпалва и се мъчи да поддържа зададената и температура.

Коментар

Първоначално публикуван от Stanislav71 Преглед на мнение
                      Здравейте, принципно аз имам желание и интерес да се включа в евентуална поръчка, но все още не съм си изяснил да ли въпросната горелка може да се монтира на моя котел,който е български на Деста. Какви са вашите намерения за поръчване,като време?
                      Снимай котела отворен, че не съм виждал такъв. И при мене един приятел иска да купи за следващия отоплителен сезон, така че е добре да се съберат повече хора за кооперация в транспорта. Който има фирма - купува директно на фирмата си с фактура и не плаща ддс.

Коментар

Аз за да нямам проблеми с калиброването си направих дробилка за въглища. Още я доизкусурявам по външен вид, но съм доволен от работата и. За сега съм прекарал
                        през нея като опити 2чувала въглища от топливо, фракцията която излиза след нея е 20-30мм , а дроби чувал за 4-5 мин. което ме устройва.

Коментар

Колега качи снимки или видео на дробилката.Вдига ли много прахоляк.

Коментар

Аз за да нямам проблеми с калиброването си направих дробилка за въглища. Още я доизкусурявам по външен вид, но съм доволен от работата и. За сега съм прекарал
                            през нея като опити 2чувала въглища от топливо, фракцията която излиза след нея е 20-30мм , а дроби чувал за 4-5 мин. което ме устройва.
                            За мен лично тези трошачки са най-подходящото нещо като конструкция за натрошаване на въглища до размер около 25-30мм, като след натрошаването няма нужда от някакво допълнително пресяване, а въглищния пясък и прах са минимално количество:

Тази по-не ми допада:

Тази пък е съвсем домашно производство

Цената ми я оферираха вчера по телефона за количество над 20 тона, фракция 6 - 20 мм, франко брикетна фабрика Русе. Попитах колко съдържание на частици под 6 мм съдържа, отговора беше - почти няма такива. Другата седмица ще купя стотина-двеста килограма за проба, тогава ще има снимки и резултат от пробата. Засега от пресятите на ръка произволни въглища съм доволен, работи перфектно машинката, оставих я да гори почти цяла седмица. Реагира адекватно, щом влезе в режим големия котел в системата и поеме товара, малката горелка веднага се успива, все едно е угасена. Като изгася следобяд главния котел и температурата започне да пада, се разпалва и се мъчи да поддържа зададената и температура.
                            Така! Нека малко да разнищим темата!
                            Ползвам въглища внесени, преработени и пълнени в чували от тази фирма вече 2г. Какви са ми впечатленията? Уви нещата седят както при всяко нещо до което се докосне българска ръчичка.
                            1. Качества: въглищата винаги се оферират като Донбаски, но при всяка доставка качеството им се изменя и няма никакъв шанс за достоверност, че ще получите това, което ви се обещава. Ако имате късмет може и да получите наистина качествени въглища, но дали са Донбаски само Той знае, особенно след случилото с в Украйна и почти спрения добив там. При мен въглищата никога не са идвали сухи и чисти!
                            Ето как трябва да изглеждат натрошените въглища(без прах и пясък!!)

2. Опаковката: отвратителна - чували от най-евтините и тънките, плетено изкуствено зебло, дето ги продават по 10-15ст. бройката втора употреба. 1-2 седмици на слънце и чувалите почват собствен саморазпад и всичко се изсипва на земята. Чувалите трябва да са от плътен по-дебел полиетилен,

Име:ekoduzy.jpg
Размер:60.3 КБ
ID:5702564Натиснете снимката за да я уголемите

Име:190082.jpg
Размер:53.1 КБ
ID:5702565 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:74230_66432877_1_644x461_ekogroszek-do-kotlow-co-25kg-infinitum-ecocalor-starachowice.jpg
Размер:15.6 КБ
ID:5702566

за да се запазят качествата на въглищата максимално дълго време(като на видеото по-долу), но това вероятно ще изисква повече пари и ще доведе до по-малка печалба. Идват нахвърляни на палети по 1т, увити с фолио, колкото да не е без хич. На практика, за две години и близо 15-18 палета минали през мен, нито един палет не стигна цял до крайния получател и всичко се е прехвърляло на ръка.
                            Ей тук може да видите как би трябвало да се прави опаковката на въглища(на същата цена като нашите):

3. Фракция: Да, фракцията трябва да е 6-20мм, но определено не мога да си обясня как през ситото минават бучки над 40-50мм(верно рядко, но ги има и добре че горелката не е капризна или хилава), как така се появяват обли речни камъчета измежду въглищата(обикновено го констатирам като ги сипвам в бункера), но най важното е, че 2015г осигурените въглища се оказаха целите обилно мокрени и облепени с прах и пясък, които определено не трябва да ги има в чували с гориво на тази цена(~380-400лв/т).
                            Снимките са от поредното зареждане на моя котел в най-големия студ преди няколко седмици. Не че горелката не ги изгори, но на тая цена това ли трябва да получаваме?

Име:IMAG0378.jpg
Размер:85.4 КБ
ID:5702552

Име:IMAG0379.jpg
Размер:94.8 КБ
ID:5702553

Име:IMAG0380.jpg
Размер:109.4 КБ
ID:5702554

А ето как би трябвало да изглежда бункера ми, ако въглищата бяха наистина първокачествени

Име:024868478.jpg
Размер:52.2 КБ
ID:5702568

Прилагам сравнителна снимка на това кои черни въглища как са класифицирани в Полша:

Име:17881559_1_57b0_d.jpeg
Размер:56.8 КБ
ID:5702567

Съгласно тази класификация и моите снимки по-горе, съм платил за първо качество въглища, а съм получил Mial. Пак казвам, добре че горелката не е капризна, а разликата в цените може сами да си я видите по полските сайтове.

Между другото учудващо е, че фракцията от 10-20мм(която всъщност най-добре изгаря е изключително малко за сметка на фракцията около 5-6мм и по-дребно. Как става от едри въглища това, чисто технологично без да се търси нарочно точно този ефект не ми е ясно, особенно като гледам как поляците ги трошат на практика с изключително нисък процент въглища под 10мм, а в торбите влизат само чисти въглища без примеси и дребни отсевки.

Преди две години, пробвах брикети(мисля от същия източник) едни хубавки, облички като орехчета на цена от 400лв/т купени в чували от фирма в града ни, със сладките приказки че, са правени от Донбаски отсевки . Да, минаха и през котела, горих ги и в горелката, и като резултат се оказа, че горят като лигнитни или в най-добрия случай като кафяви въглища, т.е. малко енергия и много пепел, на цена по-висока от най-качествените полски черни въглища. Не, благодаря!

Сега, аз имам доста предположения, но най-добре си знае производителя/вносителя защо и как се получава тази работа. За мен нещо, което би трябвало да се развива и утвърждава е опорочено и аз едва ли повече ще взема въглища в опаковка от тази фирма, вместо да ида на место да видя качеството и да си избера какво да натоваря на камиона, още повече ако е над 1-2т. В края на краищата парите са си мои и аз решавам какво да купя. Може би ще се наложи и да търся друга фирма, и да не купувам повече от тази.
                            Така, че си опичайте акъла, и най-вече имайте в предвид, че сме в България!!!
                            ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Ако въздуха излиза неравномерно през отворите, както обясняваш по-горе, а това наистина ще е така донякъде, има логика, защо това не се отразява при въглищата, дървесните пелети
                              Оставаше да не гори въглища. Горелката ти е за едра фракция въглища.

На посочената снимка гори гадната лека отвевка от слънчоглед, която подавах ръчно с лопатата, защото не тече през бункера. През цялото време на опита не успях да вкарвам достатъчно количество от нея в горивната камера, така, че да се изпълни добре с гориво. Изгарянето, даже при почти затворен смукател на вентилатора, изпреварваше скоростта на подаване на горивото
                              Клапата на вентилатора трябва да бъде максимално отворена при горене. Слънчогледа иска повече подаване на гориво и по-малко въздух. На ръба на горивната решетка трябва да се образува малка купчинка с пепел след няколко часа. Пламъкът да е остър и син в основата. При теб се издухва от прекалено много въздух.
                              Ето ти примерни настройки спрямо въглищата:
                              - вентилатор минус 6%
                              - подаване на гориво плюс 48%
                              При първоначално палене, докато загрее котела и горелката, въздуха е на минус 20%.
                              Прикачени файлове

Коментар

Днес пробвах горелката със зърно от царевица. Пълен провал обаче. Много трудно успях да я разпаля, нафта, масло, голяма борба. Започна да гори от единия край и веднага образува огромна слепнала буца.
                                За да гориш слама, боб, ориз и царевица, трябваше да си вземеш горелка Kipi. Цената и е 1480 лева. По-евтина със 600 лева от други български горелки - Мерцедеси, които уж могат да горят всичко.

Име:Снимка на екрана на 2016-02-12 в 19.52.07.jpg
Размер:92.1 КБ
ID:5702608

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X