Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Sibirski
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Този хляб е пълнозърнест. Поствам сега рецепта му:
    Вода... 330 мл
    Слънчогледово олио... 3 супени лъжици
    Сол... 2 и 1/4 чайни лъжички
    Пълнозърнесто брашно... 450 г
    Бяло брашно... 150 г
    Кафява захар... 2 и1/2 супени лъжици
    Сухо мляхо... 3 супени лъжици
    Мая... 1 чайна лъжица.
    Пече се на режим Пълнозърнест хляб 900 г и опцията Препечен.

    Остави коментар:


  • Chicho1
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Имаш ли различни степени на запичане? Това на снимката е на Мулинекс на средна степен

    [ATTACH=CONFIG]535198[/ATTACH]

    Хлябът е с 4:1 бяло брашно тип (500):пълнозърнесто
    Имам, но на тази програма /бързата за 58 минути/ не мога да регулирам степента. Автоматично си пече и не мога да сменям грамажа и степента на опичане. А програма за дозапичане отделна - нямам.
    След малко ще пробвам с фолиото върху капака.
    Дано...

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
    Нашата е марка "Таурус" и горната кора не може да я опече. Остава си бяла.
    Това което го е показал Сибирски не мога да го постигна. Дайте акъл.
    Имаш ли различни степени на запичане? Това на снимката е на Мулинекс на средна степен

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1040545.JPG
Прегледи:1
Размер:117.9 КБ
ID:5443534

    Хлябът е с 4:1 бяло брашно тип (500):пълнозърнесто

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
    Нашата е марка "Таурус" и горната кора не може да я опече. Остава си бяла.
    Това което го е показал Сибирски не мога да го постигна. Дайте акъл.
    Всички така печат. Хлябът на Сибирски не е "Стара Загора" (тип 500), даже май има и царевично брашно - затова и този цвят.

    Остави коментар:


  • Chicho1
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Нашата е марка "Таурус" и горната кора не може да я опече. Остава си бяла.
    Това което го е показал Сибирски не мога да го постигна. Дайте акъл.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Справил си се отлично!

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    ... Ако се ползва опцията "отложен старт" сухата мая няма алтернатива. ...
    Поради "перфектната" работа на ЧЕЗ в нашия квартал силно избягвам да използвам тази функция ...

    Остави коментар:


  • Sibirski
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Домашен хляб.
    Прикачени файлове

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    А като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?
    Да, ако не ти се получи, сложи алуминиево фолио /2-3 ката/ върху капака! Пробвано!

    Остави коментар:


  • maxxx
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    А като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?
    Само "паричката" светлее, иначе си е идеална червеникаво-кафява коричка.

    Остави коментар:


  • Кольо
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Чавдаре, всичко което си написал е така, с изключение на размразяването на обикновената мая. Като се извади от камерата и се топне във водата тя си се размразява за няма и минутка. Все пак е 8-9 грама за 300грама(мисля) вода. Която при това е леко затоплена. Та се разтваря доста бързо и не се налага чакане. Докато се изтеглят другите продукти маята е почти разтворена.
    При работа с обикновена мая солта се слага найнакрая-върху брашното, а при суха мая-солта се разтваря във водата, а мата е последна. Разменят им се местатадемек. Просто целта е двете неща да имат възможно най-късно смесване.

    Ако се ползва опцията "отложен старт" сухата мая няма алтернатива. Понякога жената слага да пече хляб с време на готовност 5-10 минути преди ставане. Аромата който се носи сутрин е невероятен.

    После що съм над 100 кила...

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
    Няма такива работи вкъщи, само че веднага се вади, две "вафлени" кърпи и на една подложка от грила да не се подпикае.
    А като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    ... На всяко печене слага по едно "пакетче". Размива се във вода, но тя трябва да е от общото количество в рецептата. И солта да няма предварителен контакт с водния разтвор на маята. ...
    За времето, за което ще чакам да се размива обикновената мая (пък тя май трябва да се изчака и да шупне) аз вече съм намятал всичко, пуснал съм машината и съм забравил.

    А за да не се меша веднага маята със солта - първо слагам водата; в нея сипвам сол, захар, зехтин или каквото там трябва според рецептата; после мятам брашното и върху него маята (суха Dr. Oetker). После пускам машината и (ако не се налага междинно добавяне на разни неща) хич не я отварям, докато не изпищи, че е готово.

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    ... Деветдесетте, със десетките гаражни фурни, а и хлябът на село със "кооперативни купони" и аз ги помня, но говоря за по-близко време. ...


    Не знам за 90-те, ама в квартала все още си има фурна, която вади ръчен хляб, който е несравнимо по-добър от разните му там опаковани подобия на хляб от хлебозаводите. Ама моят хляб по си ми харесва.

    Остави коментар:


  • maxxx
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Като се случи така, става и клисав. Жената много внимава със маята, но ако все-пак се получи - леко го цепва да се "поспихне".
    Няма такива работи вкъщи, само че веднага се вади, две "вафлени" кърпи и на една подложка от грила да не се подпикае.

    Остави коментар:


  • Кольо
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    са опаковани и се возят на стотици километри за пласмент.
    То и тук е така. Ама определено хляба който карат днес е произведен най-много преди 7-8 часа. То си личи по мекотата на колко часа е.
    Лошото е, че го опаковат в найлона докато е още топъл, следва конденз, и ако престои два-три дни-започва да плесенясва.
    Другото лошо е, че за да съберат повече хляб в кашоните/щайгите го намачкват, и като изстине в тази форма така и си остава. После филиите са разделени на кора и среда.
    Ама пазарна икономика, кво да пра'йш, транспортната рентабилност е по-важна от вкуса на хляба и предпочитанията на някакви си цървули които купуват хляба.
    Айде сега гевезелъци...

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X