Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • denyo
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
    Следвах рецептата, стриктно
    В момента не мога да кажа какъв е обема на формата .
    Да направих 1 голяма козунак
    Според приятелка, фурната ми е била силна.
    Явно това е проблема .
    Другата седмица , мисля да пробвам отново
    Още веднъж благодаря. Ще чакам с интерес резултата от следващия ти опит.
    Иначе, под стриктно предполагам разбираш, грамажите че си спавал. Защото в рецептата си пише, че правя две козуначета. Ако държиш да е един огромен, ще трябва да намалиш градусите и да печеш по-дълго. Може би в загрята до 150 градуса, която да намлиш на 130. Само предполагам, аз обикновено пека две от тази доза продукти. Ако имаш вентилатор - пусни го, нямам личен опит, но казват така се избягват гимнастиките с превключване на горни и долни реотани.
    Също, обема на формите не случайно е посочен. Нали по това познаваш колко да втасваш. В малка форма, още като го сложиш, ще ти изглежда вече втасал

    По отношение на другите коментари, да споделя, че козунак се пече на по-ниска температура от хляб. Също, температурата на печене и времетраенето зависят от обема на печивото. Големите неща се пекат на по-ниска температура и по-дълго време, а малките на висока за кратко. Аз лично на 220 градуса примерно пека за 5-10 минути 100-150 грамови кифлички. С голям козунак на 220 градуса ефекта ще е подобен, като на снимките по-горе.

    Остави коментар:


  • biol
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
    Тук е грешката. Посочените градуси не са за тестени изделия. Коректното е 220 С.
    Принципно се пекат в диапазона 180-220 С.
    Абсолютно. грешка при писане, програмата съм я сложил като примерна да се види коя е най близо. При моята машина е програмата за френски хляб , ( нямам възможност да избирам/променям температури)

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
    Печене.................................. .............60мин
    градуси за печене.............................120Ц
    Тук е грешката. Посочените градуси не са за тестени изделия. Коректното е 220 С.
    Принципно се пекат в диапазона 180-220 С.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Под 40 минути печене е недостатъчно при нормална т-ра.

    Остави коментар:


  • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от denyo Преглед на мнение
    Здрасти. Благодаря за отзива!

    1. Колко тежеше тестото и какъв е обема на формата в кубични сантиметри?
    2. 25 минути ми се виждат малко, вероятно като си видял кафевия загар отгоре и си го извадил. Аз за това пека известно време само отдолу. Домакините пък пекат и на "горно и долно" ама слагат алуминиево фолио отгоре, защото не всички печки имат режим в който пекат само отдолу. По принцип казват, в съвременна печка която пече само едновремено и от горе и от долу, ако е пуснат вентилатора нямало проблем.

    EDIT: Присетих се още нещо. Ако си сложил същите грамажи от рецептата, но си направил не два, а един козунак, то той трябва да се пече по-дълго и на по-ниска температура.
    Следвах рецептата, стриктно
    В момента не мога да кажа какъв е обема на формата .
    Да направих 1 голяма козунак
    Според приятелка, фурната ми е била силна.
    Явно това е проблема .
    Другата седмица , мисля да пробвам отново

    Остави коментар:


  • denyo
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение

    Освен, че е кухо , по средата ,там има около 3-4 милиметра дебело , сурово тесто.
    Това , което не беше според предписанията е :

    1. Втасването беше около 4 часа , защото почна да излиза от формата , за печене. ( всъщност във файла пишеше да се следи за това )
    2. Печенето беше 25 минути. Може би и аз трябва да пека , първо , само на долен реотан и после да пускам горния , но нямах време за опити .

    Иначе , това , което е опечено е на конци и супер вкусно
    Здрасти. Благодаря за отзива!

    1. Колко тежеше тестото и какъв е обема на формата в кубични сантиметри?
    2. 25 минути ми се виждат малко, вероятно като си видял кафевия загар отгоре и си го извадил. Аз за това пека известно време само отдолу. Домакините пък пекат и на "горно и долно" ама слагат алуминиево фолио отгоре, защото не всички печки имат режим в който пекат само отдолу. По принцип казват, в съвременна печка която пече само едновремено и от горе и от долу, ако е пуснат вентилатора нямало проблем.

    EDIT: Присетих се още нещо. Ако си сложил същите грамажи от рецептата, но си направил не два, а един козунак, то той трябва да се пече по-дълго и на по-ниска температура.
    Последно редактирано от denyo; 11-04-18, 10:42. Причина: присетих се още нещо

    Остави коментар:


  • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от denyo Преглед на мнение
    Май се вижда края на моята козуначена лудост. Надежда виждам в това, че вече около година мина в експерименти и по-добра технолодия от тази сезон 2017, версия 3 не намерих. Или поне не нещо съществено. Та реших по тоя повод с цел по-лесно споделяне, да я кача на неин си домейн:
    kozunak.top - лесна изпитана рецепта за козунак на конци с помощта на хлебопекарна
    ако някой се престраши да опита, ще се радвам на отзиви. иска ми се ако има някакви неясноти да ги изчистя.

    Аз я пробвах ...и всичко изглеждаше ето така :

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6630.jpg
Прегледи:1
Размер:409.3 КБ
ID:5785313

    до преди малко , когато реших да го нарежа за купона довечера ... и ...

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6631.jpg
Прегледи:1
Размер:394.1 КБ
ID:5785314

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6632.jpg
Прегледи:1
Размер:392.3 КБ
ID:5785315

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6633.jpg
Прегледи:1
Размер:384.6 КБ
ID:5785316

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6634.jpg
Прегледи:1
Размер:366.7 КБ
ID:5785317

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6635.jpg
Прегледи:1
Размер:389.6 КБ
ID:5785318

    Освен, че е кухо , по средата ,там има около 3-4 милиметра дебело , сурово тесто.
    Това , което не беше според предписанията е :

    1. Втасването беше около 4 часа , защото почна да излиза от формата , за печене. ( всъщност във файла пишеше да се следи за това )
    2. Печенето беше 25 минути. Може би и аз трябва да пека , първо , само на долен реотан и после да пускам горния , но нямах време за опити .

    Иначе , това , което е опечено е на конци и супер вкусно
    Последно редактирано от ИВАН НЕДОКЛАНОВ; 07-04-18, 19:56. Причина: Не мога да оправя първата снимка :(

    Остави коментар:


  • biol
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Че идва Великден и е време за козунаци
    Рецепта от мамите, с малки мой коментари

    Рецепта за 1кг козунак

    Прясно мляко...................140мл (топло) (най добре хубаво домашно без консерванти)
    Пресен лимонов сок..........15мл (1 сл) прибавя се в 15мин на месенето или най късно със звука за допълнителните продукти, също така той убива миризмата на маслото
    Олио ..............................40мл (4 1/2 сл) прибавя се бавно, по малко след 10та мин на месенето
    Ванилия...........................0.5г (1пакетче) (2 малки пакетчета от 0.2г)
    Яйца.................................3бр (разбити много добре, внимавайте, според големината на яйцата се променя консистенцията на тестото, отделете половин жълтък смесен със малко олио за мазане на козунака отгоре) (гледайте да са максимално жълти - домашни или от щасливи кокошки - от тях зависи цвета)
    Захар................................120 г (4/8 чч или 10сл) (може да увеличите малко захарта до 135г, внимавайте: много захар, стяга тестото , ако харесвате по сладък козунак може 120г захар и + някакъв подсладител на вкус)
    Пресято бяло брашно......500г (3 5/8 чч) (пресято най малко 2 пъти със щипка сол) Пресяването има за цел да вкара въздух в брашното.
    Мая...................................7г (2чл) Препоръчвам ви Yuva мая или френската
    Настъргана кора на лимон/портокал/мандарина ...1бр (предимно лимон и по малко портокал)Преди да ги настържете- хъбаво ги измийте с горещата вода -да се махнат гадостите с който ги обработват

    1 Разбийте добре млякото , яйцата, захарта и със щипка сол и ги изсипете в контейнера, добавете брашното и най отгоре сложете маята (знаете че маята не трябва да е в съприкосновение със течните продукти).
    Често не само при козунак а и при хляб, оставям маята малко да се събуди- В чаша с малко вода (важно да е част от общата), малко брашно и щипка захар - ги оставям за минути на топло - докато отмервам и приготвям другите неща.
    2. Нагласете контейнера в машината.

    3. Включете машината на програма за френски или сладък хляб и на най-светла кора внимавайте да не пропуснете настройката за цвета, иначе ще ви прегори козунака).

    4. След първите 5мин проверете състоянието на продуктите(трябва мн добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със шпатула.

    5. След 10-15мин проверете състоянието на тестото, ( трябва да бъде по малко твърдо от месцето на ухото). Ако e много твърдо тестото добавете ч.л. мляко, ако е много мокро добавете с.л. брашно. Тестото за козунак трябва да бъде еластично, когато тестото се разтегля и събира на топка е ОК.

    6.След звука за прибавяне на допълнителни продукти, може да импровизирате с различни семена, понякога аз корите ги добавям в този стадий, но по ги обичам ако са добавени още от начало, сякаш така козунака ухае мн повече
    Ако искате стафиди - трябва предварително да ги накиснете в коняк или ром , може да добавите орехи. Когато се слагат неща в тестото за да не падат, докато са влажни ги поръсете с малко брашно и тогава в тестото да се смесят.

    7. Една мн важна стъпка, в последните 25или30 минути на печенето( някъде към или после средата на стадий печене) намажете набързо отгоре със отделения жълтък(*) и посипете със захар

    8. Наблюдавайте към края на печенето да не ви прегори козунака, по точно в последните 10 минути следете внимателно (особено за първия козунак правен по горния метод ), ако забележите че е почнал да прегаря(крайния резултат на цвета горе долу трябва да е като на снимките), изключете машината и го извадете веднага, ако не, оставете да свърши програмата

    9. След звука за свършване на програмата за печене, извадете веднага козунака, и го завийте със памучна кърпа.

    Така трябва да изглежда програмата, давам я че при различните машини имат различни имена.

    презатопляне:........................... ........15мин
    месене(разбъркване)1:................... ..20мин (5-10)
    месене 2 :....................................... ..35мин (20)
    втасване1:.............................. ...........35мин
    изкарване на въздух(*).....................15cek.
    втасване2:.............................. ...........25мин
    оформяне на тестото(**).................1мин
    втасване3:.............................. ...........70мин
    Печене.................................. .............60мин
    градуси за печене.............................120Ц

    Остави коментар:


  • denyo
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Май се вижда края на моята козуначена лудост. Надежда виждам в това, че вече около година мина в експерименти и по-добра технолодия от тази сезон 2017, версия 3 не намерих. Или поне не нещо съществено. Та реших по тоя повод с цел по-лесно споделяне, да я кача на неин си домейн:
    kozunak.top - лесна изпитана рецепта за козунак на конци с помощта на хлебопекарна
    ако някой се престраши да опита, ще се радвам на отзиви. иска ми се ако има някакви неясноти да ги изчистя.

    Остави коментар:


  • Slick
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
    Пълнозърнестите , черните, ръжени хлябове трудно вдигат, за това се ползва малцов квас -който е кисел (освен дрожди има и млечнокисели бактерии )
    За това ако ползвате обикновена мая добавяйте супена лъжица лимонов сок.

    Ако добавяте мляко се слага или сухо или домашно, това в кутиите има консерванти
    Полезно да се знае - благодаря. И аз съм слагал и лимон и оцет с маята, но без да съм наясно с разликата - кое - кога.

    Остави коментар:


  • slowtraveler
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
    Оппа, прескочихме няколко стотици милиона години в еволюцията - от бактерия на червей
    Аз затова и сложих бактериЙ в кавички

    Остави коментар:


  • rosen_offroad
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
    някоя 'бактерия' в сухата мая се е активирала от въздуха и влагата и е станала червей
    Оппа, прескочихме няколко стотици милиона години в еволюцията - от бактерия на червей

    Остави коментар:


  • Roninn
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
    Пълнозърнестите , черните, ръжени хлябове трудно вдигат, за това се ползва малцов квас -който е кисел (освен дрожди има и млечнокисели бактерии )
    За това ако ползвате обикновена мая добавяйте супена лъжица лимонов сок.

    Ако добавяте мляко се слага или сухо или домашно, това в кутиите има консерванти
    Ценно,аз слагам лимон,без да знам защо,но знам че бухва от него ,както писах по нагоре от опит.
    Предполагам бакпулвер е същото,лимонтозу и сода или бъркам

    Остави коментар:


  • slowtraveler
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Молеца става на бял червей.
    Хм... Не знам каква е причината и не познавам белият червей на каква буболечка е, но съм виждал молци вкъщи и се чудя какво ядат
    Но това, което ме учуди бе, че същият тип бели червейчета се бяха появили в сухата мая на Др.йоткер, която само еднократно е била отворена за секунди, и половината доза е била затворена с пречупване на фолиото и отгоре - пластмасова кухненска щипка (по цялата ширина)...
    Затова и си помислих, че просто някоя 'бактерия' в сухата мая се е активирала от въздуха и влагата и е станала червей

    Остави коментар:


  • biol
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
    за вдигането на 50/50 пълнозърнест - бял, е според зависи от количеството мая (слага се малко повече мая ако има .. трици).
    Ако се забърка с малко захар ще бухне без грижи.
    Пълнозърнестите , черните, ръжени хлябове трудно вдигат, за това се ползва малцов квас -който е кисел (освен дрожди има и млечнокисели бактерии )
    За това ако ползвате обикновена мая добавяйте супена лъжица лимонов сок.

    Ако добавяте мляко се слага или сухо или домашно, това в кутиите има консерванти

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X