Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Недвижим имот в София (коментари относно цената)

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Недвижим имот в София (коментари относно цената)

Безумието, което приключи преди около две години, повече няма да се повтори. Поне в обозримо бъдеще, поне в нашият живот /важи дори и за най-младите участници тук/. При себестойност от 250-300 евро, имаше продажни цени от около 5 000 евро; в държава със средни доходи около 1 000лв /официалната статистика със нейните 500лв никога не е била меродавна/ - средна цена на жилища от около 2 000лв /1 000 евро/.
    Нещо повече - в България, жилището вече никога няма да бъде капиталовложение /поне не рационално/. В момента, в национален мащаб, около 10-15% от жилищният фонд не е продаден, а около 25-30% е свободен /незает/ - може да се каже: Ненужен. Това - в национален мащаб - за София процентите са по-високи. И ако момента с непродадените жилища, ще премине в близките 5-10 години, то процента празни жилища, ще се увеличава /неумолимо демографски обусловено/. Дори всички емигранти да се върнат, това няма да промени тенденциите, защото така, или иначе подавляващото болшинство от тях вече са закупили имоти. В същото време, очаквания за някакво имигрантско нашествие са несъстоятелни и доколкото имигранти може да се очакват, то те ще са крайно неплатежоспособни.

Колкото до конкретният повод за настоящата тема: Уважаемият участник е със псевдоним "брокер". Нямам представа дали не си го е избрал произволно, или наистина е реализиран като посредник-комисионер, но силно се съмнявам да осъществи продажба /не че не му го пожелавам/ при посочените от него параметри. Не го познавам и нямам представа за него, съответно - не влагам нищо лично в написаното!
    Посочените от него параметри на продаваният имот, по същество не говорят за нищо особено, дори напротив - до голяма степен го характеризират като "макулатура" и "ширпотреба". Някои неща, като гипскартонената облицовка по стените /автоматично се връзва с ламиниран, пресован картон по пода/ и автомобилният асансьор към подземните нива на гаражите - са неща, относно които аз много бих внимавал като ги оповестявам. Независимо от "рубриката" "Лозенец" - в която административно попада - пл. "Велчова Завера", може да се приеме като "топ" място, само защото се пада наистина нависоко. Пластмасовите прозорци /независимо от производителя на профилите/ и гранита по стълбищата, са стандарт. Може би, асансьора "Шиндлер" /марката е швейцарска, междувпрочем/, малко променя общото впечатление за евтин ерзац...

П. П. Понеже си давам сметка, че написаното от мен, няма да очарова уважаемия broker 111, ще отбележа, че не съм емигрант - категорично!
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от broker111 Преглед на мнение
      по въпроса за собствеността в другите държави, ами просто там имотите са наистина скъпи и недостижими за едно 70 - 80 % от хората, затова живеят под наем, не могат да си позволят да купят, затова всички англичани се юрнаха да купуват в България, защото имаче не могат и да си помислят за имот в Лондон за 2000 Е /м2
      Дали е така.....там при техните доходи, стабилни банки и сигурни трудови договори...
      Виж тук, над 90% от населението е безпереспективно за какъвто и да е кредит, по голям от потребителски...

Не ми се спори с капацитет за цените в Европа...и за тези тук...
      Нито за това сравнение между Лондон и София...
      ...това престиж, инфраструктура, переспективи...за бъдеща продажба на платежоспособни клиенти....

В България истинските имоти съвсем не са в София...и не и на тези цени от около 1000 Е за метър...
      Мечтите и надеждите са безплатни, реалностите...са друго нещо, балъците със свободни пари са изчезващ вид, но кой знае..и аз съм чул че ги има
      СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

по въпроса за собствеността в другите държави, ами просто там имотите са наистина скъпи и недостижими за едно 70 - 80 % от хората, затова живеят под наем, не могат да си позволят да купят, затова всички англичани се юрнаха да купуват в България, защото имаче не могат и да си помислят за имот в Лондон за 2000 Е /м2
        http://www.victoire.be/index.cfm?lan...ry=2&back=true
        Това е първото, което ми изплю Гугъла и вервай ми, далеч не е най-евтиното. Както и да е, 200 000 Е при 2000 Е заплата се дават по-лесно от 100 000 Е при 400-500 Е заплата ... Нямам никаква съпричастност към обявата ти, но просто ми се стори, че малко не познаваш живота извън България. Успех.
        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
        Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          Безумието, което приключи преди около две години, повече няма да се повтори. Поне в обозримо бъдеще, поне в нашият живот /важи дори и за най-младите участници тук/. При себестойност от 250-300 евро, имаше продажни цени от около 5 000 евро; в държава със средни доходи около 1 000лв /официалната статистика със нейните 500лв никога не е била меродавна/ - средна цена на жилища от около 2 000лв /1 000 евро/.
          Нещо повече - в България, жилището вече никога няма да бъде капиталовложение /поне не рационално/. В момента, в национален мащаб, около 10-15% от жилищният фонд не е продаден, а около 25-30% е свободен /незает/ - може да се каже: Ненужен. Това - в национален мащаб - за София процентите са по-високи. И ако момента с непродадените жилища, ще премине в близките 5-10 години, то процента празни жилища, ще се увеличава /неумолимо демографски обусловено/. Дори всички емигранти да се върнат, това няма да промени тенденциите, защото така, или иначе подавляващото болшинство от тях вече са закупили имоти. В същото време, очаквания за някакво имигрантско нашествие са несъстоятелни и доколкото имигранти може да се очакват, то те ще са крайно неплатежоспособни.

Колкото до конкретният повод за настоящата тема: Уважаемият участник е със псевдоним "брокер". Нямам представа дали не си го е избрал произволно, или наистина е реализиран като посредник-комисионер, но силно се съмнявам да осъществи продажба /не че не му го пожелавам/ при посочените от него параметри. Не го познавам и нямам представа за него, съответно - не влагам нищо лично в написаното!
          Посочените от него параметри на продаваният имот, по същество не говорят за нищо особено, дори напротив - до голяма степен го характеризират като "макулатура" и "ширпотреба". Някои неща, като гипскартонената облицовка по стените /автоматично се връзва с ламиниран, пресован картон по пода/ и автомобилният асансьор към подземните нива на гаражите - са неща, относно които аз много бих внимавал като ги оповестявам. Независимо от "рубриката" "Лозенец" - в която административно попада - пл. "Велчова Завера", може да се приеме като "топ" място, само защото се пада наистина нависоко. Пластмасовите прозорци /независимо от производителя на профилите/ и гранита по стълбищата, са стандарт. Може би, асансьора "Шиндлер" /марката е швейцарска, междувпрочем/, малко променя общото впечатление за евтин ерзац...

П. П. Понеже си давам сметка, че написаното от мен, няма да очарова уважаемия broker 111, ще отбележа, че не съм емигрант - категорично!
          както писах по - горе: всеки си има собствено мнение и собствено виждане по въпроса

хората на 1000 лв заплата никога не са били някакъв фактор на пазара на имоти, обикновенно това са хора, които купуват жилище веднъж в живота и просто не са нещо на пазара, а и доста велика заблуда е, че цената на имотите трябва да е свързана с цената на средната заплата

Коментар

....хората на 1000 лв заплата никога не са били някакъв фактор на пазара на имоти, обикновенно това са хора, които купуват жилище веднъж в живота и просто не са нещо на пазара, а и доста велика заблуда е, че цената на имотите трябва да е свързана с цената на средната заплата
            Що, тези дето са с по 5000 лева заплата да не купуват жилище през ден, заедно с новия шампоан и тоалетна хартия? Според мен точно тия, с по 1000 лева заплата формират пазара на недвижими имоти, защото са поне 80% от населението.
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

за баницата си прав, но донякъде, тука има една малка подробност, че става въпрос за хора, които няма да си събират последните стотинки за имот, така че си е икономически изгодно, вместо да плащаш наеми да си купиш имот, при положение, че си със свободни пари. Иначе за мен депозита си е най - голямата тъпотия, да си дадеш парите на банките срещу 4 % лихва при 30 - 40 % инфлация. Междувременно банките да дадат кредити с твоите пари на 10 - 11 %.
              Банките в България нямат нищо общо с банките по света, които банки по света развиат с парите много разностранни портфейли. Докато банките в България взимат депозити от балъците на 4 % и ги дават на 11 %. Затова банките през миналата година взимаха само депозити и стигнаха до лихви от по 10 % по депозитите им. Защото им трябваха пари, с които да захранят обеднелите си клонове майки на запад. Защото западните банки наистина ги удари кризата и изгубиха много пари при спада на борсите. Иначе българските банки НИКОГА не ги е удряла кризата, те просто взимаха депозити и раздаваха кредити, печелейки от разликата в лихвите и други измислени такси. Сега когато кризата на запад приключи и на банките майки не им трябват вече пари и притока на пари извън България спря се оказа, че нашите банки са бъкани с пари и какво стана, старата песен на нов глас. Лихвите по депозитите паднаха от 10 на 4 % и всички банки се юрнаха да раздават кредити като луди, колелото се завъртя пак. Защо България не даде финансова помощ на някоя банка срещу акции, ами много просто защото в България единствената българска банка е ПИП и ББР.
              Даже имаше едно проучване от миналата година, което гласеше, че българските банки за най - печелившите банки за 2008 год. в световен мащаб, изчислено разбира се на глава от население.
              Пазара и ситуацията в България нямат нищо общо със световният пазар и правила.

Иначе за този имот, който съм обявил тука за продажба нямам притеснения, рано или късно ще го продам. Наистина е луксозна сграда, на едно от топ местата в София и апартамента се предлага с луксозни довършителни работи.
              Просто искренно се забавлявах с емигрантчето, което го е срам даже и професията си да спомене, затова малко излезнахме извън границите

Кредит се връща, но наем НИКОГА
              Не ти ли писна да повтаряш лъжите. То имаше една приказка, че като повториш една лъжа 100 пъти и ще стане истина, ама все пак трудно ще промениш данни от НСИ.

Няма 30-40% инфлация. Дори по време на бума нямаше. 2002-ра едно кисело мляко беше 40 ст. сега е 80ст. Това прави под 9% средна годишна инфлация.

Грубо инфлацията за периода 2002-2005 беше 5-10%, за 2006-2008 - 10-15% и 2009-2010 около 0%

Кредитирането у нас не е нарастнало. За първото полугодие на тази година се раздадени по-малко пари, отколкото през първото на миналата.

Не ти се бъркам в продажбата, а се бъркам в това, че най-нагло лъжеш хората за инфлацията и лихвите! Директно те наричам лъжец, защото даваш грешни данни и дори имаш наглостта да ги повтаряш. Лъжеш с цел лична изгода.

Не ти казвам с какво се занимавам, защото на лъжци нямам намерение да давам каквато и да е информация за мен! Дори с долните си провокации няма да разбереш, какви имоти притежавам!

А приказката "заем се връща, а наем никога" не е изобщо вярна, защото ако спестяваш разликата между вноската по кредита и наема, то след 20 години ще имаш спестени пари за 2 апартамента, стига тези 20 години да са като сегашната. Така че е важен момента, може след 5 години да е много по-изгодно да купуваш, но в момента показателите инфлация/лихва по депозит/лихва на кредит/наем/цена на апартамент изобщо не са в полза на купуване на жилище.

Разбирам че те настъпвам по-мазола, като ти хващам лъжите с които опитваш да манипулираш и мамиш хората, но личните нападки те правят още по-изпаднал тип.

Коментар

Оня ден си продадах пежото.....
                Дума не съм споменал за продажбата му тук.
                Счетах, че нямам нужния принос за форума за да си позволя това.
                И се чудя на самочувствието на някой съфорумци,
                които в летеж с първата си тема стават търговци.

Коментар

Първоначално публикуван от Petyr Преглед на мнение
                  Не ти ли писна да повтаряш лъжите. То имаше една приказка, че като повториш една лъжа 100 пъти и ще стане истина, ама все пак трудно ще промениш данни от НСИ.

Няма 30-40% инфлация. Дори по време на бума нямаше. 2002-ра едно кисело мляко беше 40 ст. сега е 80ст. Това прави под 9% средна годишна инфлация.

Грубо инфлацията за периода 2002-2005 беше 5-10%, за 2006-2008 - 10-15% и 2009-2010 около 0%

Кредитирането у нас не е нарастнало. За първото полугодие на тази година се раздадени по-малко пари, отколкото през първото на миналата.

Не ти се бъркам в продажбата, а се бъркам в това, че най-нагло лъжеш хората за инфлацията и лихвите! Директно те наричам лъжец, защото даваш грешни данни и дори имаш наглостта да ги повтаряш. Лъжеш с цел лична изгода.

Не ти казвам с какво се занимавам, защото на лъжци нямам намерение да давам каквато и да е информация за мен! Дори с долните си провокации няма да разбереш, какви имоти притежавам!

А приказката "заем се връща, а наем никога" не е изобщо вярна, защото ако спестяваш разликата между вноската по кредита и наема, то след 20 години ще имаш спестени пари за 2 апартамента, стига тези 20 години да са като сегашната. Така че е важен момента, може след 5 години да е много по-изгодно да купуваш, но в момента показателите инфлация/лихва по депозит/лихва на кредит/наем/цена на апартамент изобщо не са в полза на купуване на жилище.

Разбирам че те настъпвам по-мазола, като ти хващам лъжите с които опитваш да манипулираш и мамиш хората, но личните нападки те правят още по-изпаднал тип.
                  но пак не разбрах, защо те е срам от професията си, и къде видя да съм те питал за твои имоти, сериозно не мисля, че някой вече ти обръща внимание, а как ме нарича един човек, който го е срам да си каже професията не ме интересува

влог 98 год. 12000$ = тристаен апартамент, лихва 4% годишно; влог+лихвата през 2010 год = на нова Дачия от 20000 лв и плазмен телевизор, лихва 4 % годишно; влог през 2015 год. = тоалетна хартия+дамски превръзки
                  е тая икономическа обосновка само ЕМИГРАНТА Дянков я разбира, ама видяхме той докъде докара България

Кредит се връща, наем НИКОГА

Коментар

Надуването на цените на имотите през последните години си беше чиста спекула.И като всяка спекула,подобно на "пирамидите", печелят само първите.Естествено е тези, които са се оказали на финала с нЕкои "суперлуксозни" имоти, да ги е малко яд.

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                      Що, тези дето са с по 5000 лева заплата да не купуват жилище през ден, заедно с новия шампоан и тоалетна хартия? Според мен точно тия, с по 1000 лева заплата формират пазара на недвижими имоти, защото са поне 80% от населението.
                      но според теб, тука е разликата, според теб, иначе един еврейски фонд купи в пакет над 700 апартамента преди няколко месеца, иначе един руски фонд купи в пакет цяло селище на морето, иначе има едни ДСИЦ ( дружества със специална инвестиционна цел ), иначе има едни хора с недоказани пари, иначе има едни араби и китайци, които масово купуват имоти и не са спирали последните няколко години, иначе има хора, които с това си изкарват прехраната, иначе има едни хора дето купуват големи апартаменти по центъра и ги дават под наем на дипломати, иначе има и едни други хора дето купуват малки апартаменти и ги дават под наем на балъците с депозитите, иначе .... мога да ти изброя сигурно две страници с иначе

Коментар

но пак не разбрах, защо те е срам от професията си, и къде видя да съм те питал за твои имоти, сериозно не мисля, че някой вече ти обръща внимание, а как ме нарича един човек, който го е срам да си каже професията не ме интересува

влог 98 год. 12000$ = тристаен апартамент, лихва 4% годишно; влог+лихвата през 2010 год = на нова Дачия от 20000 лв и плазмен телевизор, лихва 4 % годишно; влог през 2015 год. = тоалетна хартия+дамски превръзки
                        е тая икономическа обосновка само ЕМИГРАНТА Дянков я разбира, ама видяхме той докъде докара България

Кредит се връща, наем НИКОГА
                        Не ме е срам, просто не искам да я казвам на теб. Ако някой друг, по-достоен, ме попита, ще му я кажа. Не съм емигрант, но не разбирам, защо го ползваш като обида? Така че това да ме наричаш емигрант е поредната ти лъжа!

Влога преди 12 години е едно да го коментираш, друго е, ако си продал имот 2008-ма и от тогава си на влог, нали?
                        Ако толкова искаш да плашиш хората с влогове, то не лъжи за инфлация и цени на енергия на запад, а напомняй за фалитите на банки от преди 14 години.

Явно брокерите доста се изгладнели, та сте стигнали до форуми със съвсем друга тема и се опитвате да лъжете хората, че да им вземете спестяванията

Коментар

За този имот не разбрах включва ли идеална собственост върху земята? Защото ако не, то колегите са прави - купена е кутийка с въздух за много пари. Само и единствено земята е истинска дългосрочна инвестиция, защото остава и за поколението ти. А кутийката въздух я отнася я пожар, я земетресение, я бомбандировка... я старост...

Коментар

но според теб, тука е разликата, според теб, иначе един еврейски фонд купи в пакет над 700 апартамента преди няколко месеца, иначе един руски фонд купи в пакет цяло селище на морето, иначе има едни ДСИЦ ( дружества със специална инвестиционна цел ), иначе има едни хора с недоказани пари, иначе има едни араби и китайци, които масово купуват имоти и не са спирали последните няколко години, иначе има хора, които с това си изкарват прехраната, иначе има едни хора дето купуват големи апартаменти по центъра и ги дават под наем на дипломати, иначе има и едни други хора дето купуват малки апартаменти и ги дават под наем на балъците с депозитите, иначе .... мога да ти изброя сигурно две страници с иначе
                            Що не си продадеш "луксозния" апартамент на някой (А)ДСИЦ тогава?

Коментар

както писах по - горе: всеки си има собствено мнение и собствено виждане по въпроса

хората на 1000 лв заплата никога не са били някакъв фактор на пазара на имоти, обикновенно това са хора, които купуват жилище веднъж в живота и просто не са нещо на пазара, а и доста велика заблуда е, че цената на имотите трябва да е свързана с цената на средната заплата

Точно тези хора са основният и определящ фактор на пазара - и пряко и косвено!
                              Това е така, не по някяква друга причина, а просто защото понятието"средно", е по дефиниция определение за основната съставна.
                              Пряко определят пазара, защото дори и по веднъж да си купят жилище, то те са най-масовият купувач /както уточнихме - те са масата/. Косвено го определят, защото дори и тези, които по пет пъти си купуват жилище - от вторият път нататък - го правят, за да го дадат след това под наем на въпросните "средняци" и ако наема, който могат да вземат /лимитиран от средните доходи/ никога няма да донесе дивидент, то просто и те няма да купуват...
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Жалко! - или лъжеш относно 12 годишният опит в бранша или си проспал тези 12 г. и в двата случая жалко !

Точно тези хора бяха двигателят на "имотният балон" последните години и точно тези хора в момента масово висят пред офисите на ЧСИ.

Сега за твое сведение, ще ти кажа че профилът на тези хора изглежда горе долу така:
                                1. Хора дошли от провинцията да учат "виШе" на възраст между 19 - 28 г., на които мама и тате "някъде там" имат дребен бизнес и са готови на всичко за дедето дето учи "виШе в София"
                                2. Хора продали 3 - стаен в ЦЕНТЪРА на "долно-нанагорнище", решили да се реализират на всяка цена в големия град.

На свой ред бих казал, че е масова заблуда, че пенсионерите англичани, дойдоха и се избиха да купуват, та по тази причина цените ни станаха Лондонски

Та основната причина е, че банките раздаваха пари на тези хора и който не вземе "биеха" !
                                А сега се опитват пак да дават защото ако не "подържат огънчето" самите те ще се окажат собственици на купчини итонг облицован с гипскатон и асаньори "Шиндлер" под стойността на Дачия "Логан".
                                Последно редактирано от tony553; 21-06-10, 00:10.
                                TLC 90 1KZ-TE 2000г.
                                "Социализмът приключва тогава, когато чуждите пари свършат!" - Маргарет Тачър

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X