Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Всички ли софиянци са селяни (разбирай манталитет, а не местожителство)?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Всички ли софиянци са селяни (разбирай манталитет, а не местожителство)?

Първоначално публикуван от solenoid Преглед на мнение
    Ами недей да казвеаш нищо. Тая тема е за хора, дето предполагам чувстват някакъв душевен дискомфорт, че се намират в столицата и са задължени да облагородяват местните. Налага им се да превъзпитават местните върли целяни да не си хвърлят боклука, вместо да си седят по родните места и да тънат в култура.
    После изтъкват факта, че София е била просто едно малко село, преди да дойдат всички по-будни от провинцията и да я направят столица. И това се е случили много отдавна и доста поколения са се изтърколили оттогава и са се формирали така наречените кореняк софианци с корени от цялата страна.
    И знаеш ли после кой е виновен за ситуацията в столицата ? Ами естествено,че шопите ! Тези, цитирам от темата "гадно племе, мързеливо, нагло и лакомо". Нищо, че те никога не са живяли в София, а винаги около нея.
    Извинявайте, но виждам някакво объркване в това кой какво е казал.
    Както и да е. Аз пак ще си ходя на вилата, но няма да си казвам, че да не ме набият накрая, че съм им изкупил земята.

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
      Чакайте малко бе, хора! Какво общо има къде си роден и дали пазиш чисто?! Столичани, софиянци са шопи. А шопите са гадно
      племе. По правило мързеливо, нагло, лакомо. Не са по-добри от хората в провинцията. Нито хората от там са по-добри от тези тук.
      Всичко е до възпитание и няма общо с това къде си роден.
      мдаам и аз имам една теория че България щеше да много по различна ако Търново и беше станала столица, или Русе или Варна, ама тва май му викаха историческа романтика
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
        ...
        Общо взето подкрепям наблюденията ти. И аз съм обикалял по къщите преди време и такива потресаващи мизерии, като в центъра на СОфия не съм виждал никъде. То са фотьойли изгнили от котешка урина, то са косми, кучета и техните продукти, ръжда, ювка от подпухнал латекс и задръстени кенефи по баните, паднали тавани и мазилки от течове на покрива, протрити дюшемета и много паежини. Стари бабички, говорещи на меко простират килоти на оцвъкани от гълъбите до неузнаваемост порутени балкончета. Влизаш във входа и место детски глъч, чуваш кучешки вой и смрад се носи, като в зоопарка.

Коментар

Първоначално публикуван от Юли Преглед на мнение

никаде по селата не се исхвърля безогледно , може да провериш , ако видиш някаде изхвърлено просто разритаи буклука то си личи , и ще установиш че е градски боклук исхвърлен от кола
          Щеше ми се да си прав, но не си... Да, както казаха и други, гледай репортажа за яз. Въча, говори с хората, които правят почистванията там. Реалноста е съвсем друга. Навремето точно тя ми уби желанието да се занимавам с каквито и да е почиствания в близост до населени места - дере задръстено с боклуци, два дена яко риене, лягаш си в палатката... само за да станеш на сутринта и да видиш върволица от каруци от близкото село, които като са видели, че коритото на реката може да събере нова порция боклук и веднага са започнали разчистването на мазетата. Не, не само, че по много села е обичайно да се изхвърля всичко в реката, ами го смятат за изконна традиция. Нещо като великденските яйца и агнето на Гергьов ден. И по-скоро вярата ще си дадат, отколкото да спрат да изхвърлят боклука в реката... На това съм се нагледал с очите си.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
            Щеше ми се да си прав, но не си... Да, както казаха и други, гледай репортажа за яз. Въча, говори с хората, които правят почистванията там. Реалноста е съвсем друга. Навремето точно тя ми уби желанието да се занимавам с каквито и да е почиствания в близост до населени места - дере задръстено с боклуци, два дена яко риене, лягаш си в палатката... само за да станеш на сутринта и да видиш върволица от каруци от близкото село, които като са видели, че коритото на реката може да събере нова порция боклук и веднага са започнали разчистването на мазетата. Не, не само, че по много села е обичайно да се изхвърля всичко в реката, ами го смятат за изконна традиция. Нещо като великденските яйца и агнето на Гергьов ден. И по-скоро вярата ще си дадат, отколкото да спрат да изхвърлят боклука в реката... На това съм се нагледал с очите си.
            100% съм съгласен.
            Поради тази, и други причини, от дълги години, прекарвам всичката си отпуска на минимум 20 километра от населени места (села и градове).

Коментар

колко глупости прочетах , само не разбрах кои са по важни по умни,по културни , по голяма категория човеци , софиянците ли , или останалите хора от света селяндурите

за мен наи големи селяндури си остават кореняк софиянците , това го казвам поради тъъъънките намеци и обиди към мнозиството от гордото БГ население
              sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

колко глупости прочетах , само не разбрах кои са по важни по умни,по културни , по голяма категория човеци , софиянците ли , или останалите хора от света селяндурите
                С четене и писане тук, няма как да се разбере това. За да го разбере това, човек трябва да гледа, вижда, мисли и да си прави изводи.
                Нали за това сме хомо сапиенс?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                  С четене и писане тук, няма как да се разбере това. За да го разбере това, човек трябва да гледа, вижда, мисли и да си прави изводи.
                  Нали за това сме хомо сапиенс?

сега разбрах
                  sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Ами, тези които се опитват да разделят хората на категории "софиянци" и "селяни", по териториален признак, определено не спадат към групата, за която питаш.

за мен наи големи селяндури си остават кореняк софиянците , това го казвам поради тъъъънките намеци и обиди към мнозиството от гордото БГ население
                    Абе, тези намеци обикновено ги правят представители на гордото българско население, които са дошли в големия град(не визирам само София) сравнително отскоро, ама карай...
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Според мен не е само териториалния принцип. Нито е само хвърлянето на боклука през прозореца. Аз вече опитах да дам пример за друг вид невъзпитано поведение.
                      Нека не ми се сърдят колегите, но темата малко или много ми звучи подобна на тази.
                      Отива обикновения човек на гости у по-заможно семейство.Хората го посрещат, гозби всякакви. Прави му впечатление, че съпругът се оригва шумно на масата. На другата вечер в кръчмата на обикновените хора, обикновения човек става гвоздея на програмата, с разказа си колко големи простаци са богатите. Застанал на масата с чаша в ръка, човек търси отговор на въпроса "Всички ли богаташи са такива селяци?" и отговорът на тълпата е "Ооо,разбира се и още как !"
                      Попитали прислужницата, какво й е мнението за господарката...
                      Та и тъз тема така..

Коментар

Първоначално публикуван от solenoid Преглед на мнение
                        Според мен не е само териториалния принцип. Нито е само хвърлянето на боклука през прозореца. Аз вече опитах да дам пример за друг вид невъзпитано поведение.
                        Нека не ми се сърдят колегите, но темата малко или много ми звучи подобна на тази.
                        Отива обикновения човек на гости у по-заможно семейство.Хората го посрещат, гозби всякакви. Прави му впечатление, че съпругът се оригва шумно на масата. На другата вечер в кръчмата на обикновените хора, обикновения човек става гвоздея на програмата, с разказа си колко големи простаци са богатите. Застанал на масата с чаша в ръка, човек търси отговор на въпроса "Всички ли богаташи са такива селяци?" и отговорът на тълпата е "Ооо,разбира се и още как !"
                        Попитали прислужницата, какво й е мнението за господарката...
                        Та и тъз тема така..
                        че кои казва че кореняк софиянци са богати , иначе съм съгласен с теб

Коментар

че кои казва че кореняк софиянци са богати , иначе съм съгласен с теб
                          Най-много да са по-богати с един наем, не повече.
                          Идея си нямам - нито съм богат, нито съм кореняк, нито съм шоп. И да, има разлика между кореняк и шоп. Имам малко кръв от един друг християнски народ, имам и малко болярска.

Не съм сигурен, на кои викаш кореняк софиянци. Ако е на шоплука, да те определено не са богати. Не са богати, защото са...(не ми се обяснява, да не обидя някого)

Коментар

Хей хора! Вижте кой Ви е пуснал фитила.
                            По-важно е какъв се чувства човек.
                            А как се държи е съвсем друга работа. Това вече е възпитание и то зависи от интелекта и интелигентността, на родителите и отрочето, не от месторождението им.
                            Ако някой не е запознат, има голяма разлика между интелект и интелигентност.

Коментар

Аз се мисля за Софянец. Не кореняк - бабите и дядовците ми са се събрали тук някъде преди 80 години. Но ако ще търсим корена по този начин, то кореняците са не 300 000, а по-скоро 30 000.
                              Колкото до културата на човека, не мисля че живота тук предразполага към висши помисли и чувства. Живеем в мърсотия, по-лошото е че се настанява полека и в душите ни. Външната и изява е просто огледало на вътрешния ни мир, така мисля аз. Нито е важно къде е расло, нито къде е пасло - Прасето от малко си е свиня. В моята кола пепелника е винаги прилично пълен, защото НЕ МОГА да го изхвъря на улицата или в гората, а подредените една в друга чашки за кафе рядко са по-малко от 10. По същата причина. А мърльовци познавам доволно много - не ме интересува от къде им е корена. За мен думата "селянин" означава човек живеещ на село и асоциацията с нещо тъпо и недодялано е най-малко нелепа! Няма селяни и граждани - има Човеци и Хора......в различни разновидности.

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                                Хората, които казват на другите, че са селяни, селяци, селяндури ... по правило са комплексари, на които да скоро са им казвали така и те, веднъж докопали се до големия град се чувстват нещо повече от тези в родните им места. Чувстват се длъжни да го отбележат пред "по-долните" и "неуспели" от тях. Това са хора срамуващи се от потеклото си и гледат да натякват на останалите, че са нещо ПО. В същност не са и си го знаят. Може да ви се стори странно, но "селяндур" е дума много по-често използвана в провинцията, отколкото в София. Чувал сум го в Монтана за тези от околните села, както и в Ямбол, Търново, Габрово, Севлиево, Павликени, Кърджали, Ихтиман, Правец ... Много по-рядко в големите градове като Варна, Русе и Пловдив. А специално за София - тук отдавна хората са свикнали с пришелците и ако някой казва на друг "селянин или Селяндур" - то този някой обикновено е от потомък (или самия той е ) на някой от тези малки градчета или новоизмъкнал се от някое село.
                                Реално погледнато в големия град ги няма тези задружност и топло посрещане и взаимопомощ и т.н. - все положителни черти на вълшебството на селото и малкото градче, но също така го няма и това "всеки познава всеки и го е еня какво мислят другите за него". Именно за това епитетите и етикетите, които се "слагат" тук не са нищо лично, а по-скоро възмущение от действие (а не от личността, която го е извършила)
                                Така че, колонал, имаш пълното право да кажеш на кореняк Софиянец, който си изхвърля чашката през прозореца наколата, че е "селяндур" (разбира се, ако и ти не го правиш), пък дори ти самия да си родом от с. Малка Чинка да речем (няма никакво значение от къде си).
                                Съгласен съм с колегата, само ще добавя, че държанието ти на публични места обикновенно не зависи от произхода ти, освен ако не си роден на място, където е обичиайно да изхвърлят боклуците си в реката( справка темата за Въча).
                                И един въпрос към Юли. Юли, аз съм кореняк софиянец, не си изхвърлям боклуците през балкона и през прозореца на колата. Не знам защо наричаш софиянците олигофрени, но това лично ме обижда и дразни.

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                                Колеги, имам вкъщи една реликва, пътеводител за София и околностите от 1937 година, принадлежал е на дядо ми. Та там има карти на София от 1879 година и от 1936. За размера на града няма въобще да говоря, но ще Ви цитирам данните за населението. 1879 - 110 000 души, 1936 - 350 000. След "Социалистическата революция" поради икономически подбуди града стига до 1 300 000, а сега вече, в "дивия капитализъм" неофициално е 2 000 000. Всички тия хора да дошли тук да работят и трябва да се издържат. Ако това става с труд, всичко е наред, значи има търсене на работна ръка. Няма какво повече да го мислим.
                                Искам да Ви обърна внимание на един друг проблем, който напоследък ми се набива на очи. Както е по-закон, всеки от нас плаща данъци. Моят град София се издържа от тях. Мой добри приятели, двойка, живеят на квартира и работят в София. Той е от Видин, тя от Смолян, залюбили са се в Пловдив. Но автомобила им е регистриран в София и плащат данъци тук!!! Живеят, работят, забавляват се в София и внасят своя скромен дял в касичката на града. Но като се огледам по улиците, виждам перничани, дупничани, плевенчани, благоевградчани и др., които живеят тук, но си карат колите от там, плащат в пъти по-ниските данъци там, в родните си места. Сладко е в големия град, ама защо да съм съпричастен с проблемите му, аз не съм оттук и съм за малко. Ето това поведение и мислене ме обижда и дразни. Работа има, всички са добре дошли, но нека да се чустват и живеят като софиянци, а не като временно приходящи. Щото тогава и след поколения ще си останат такива и оттам после изкуствено създавани проблеми от типа софиянци-провинциалисти. Големия град е космополитно място и дребнавите провинциални отношения и меслене имат нужда от промяна, за да се почуства човек наистина на мястото си, а не като на гости.
                                Ей това по горе съм го написал преди месеци в една друга тема и на 100% заставам за думите си.
                                Последно редактирано от zzlatev; 28-12-08, 17:24.
                                LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X