Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За софиянци - наели ли сте хора от провинцията?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За софиянци - наели ли сте хора от провинцията?

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение
    Кореняк-Софиянците са далеч по-независими и дори могат да си позволят лукса да пропуснат няколко възможностти в търсене на по-добра работа. Имат къде да живеят, роднини, приятели. Няма защо да се напъват с две думи.

Има една теория. Казва се теория на резервите. Колкото повече резерви има един човек, толкова по-спокоен и независим е. Под резерва се разбира помощта която можеш да получиш в момент на проблем от хора или средства...
    Тази теория обяснява разпада на иначе добри момчета от квартала, майките им ги прибират пияни вечер, докато техните връстници /в моя случай, като свидетел/ издържат родителите си и финансират близки роднини с билет за обратен полет от Ирландия, защото реколтата от броколи е слаба!
    Последно редактирано от Volk; 17-10-08, 22:39.

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
      Пример?
      Дрогата, псувнята и средния пръст, когато тръгва и знае че няма да го извадиш през предния прозорец.
      Днес шофьор на маршрутка се показа на пешеходна пътека в отсрещното платно и се провикна така,че да го чуе целия пазарна Сахаров - " Ей дърт нещастник, да го га ... на майка ти в ..." на един старец с бастун.
      Това създание не е родено на село, обзалагам се!
      Последно редактирано от Volk; 17-10-08, 22:49.

Коментар

Ти какво разбираш под качествени интелектуално ?
        Да си хвърлят боклука през прозореца, да карат по улиците като обезумели и да се държат се едно са в гората ли?

Иди в студентски град и виж ква кочина е между блоковете и се запознай с аудиторията. Ако това са младите и амбициозни хора здраве му кажи.

Някой тези дни повдигна въпроса за заплатите какви заплати да се очакват като някой "млад и амбициозен" провинциалист е готов да бачка за смешни пари само и само да не се върне "на село".За справка виж масово къде се назначават много млади хора и почти всички от провинцията (заради ниското заплащане) разни консултанти из магазини за техника - държавна администрация - чиновници ниско ниво в банки етц. Ми тия 90 процента са пълни нули не си разбират нищо от работата само симулират някаква дейност.

Истината е че за да за живееш в големия град не ти трябва да си амбициозен - амбициозен трябва да си за да успееш да направиш нещо "на село".
        When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
          Дрогата..
          Да,дрогата е кофти работа,но се дрогират както момчетата от гетата(Младост,Дружба,Люлин и т.н.),така и пичовете от центъра,а също така и тези от Горно Надолнище.И за това не е виновен нито ,,смесения'' или ,,присадения'' в Кремиковци произход.Просто живеем в болно време...
          И сори,писал съм докато си редактирал...По другия въпрос-простаци се раждат и в Париж
          Последно редактирано от бат'Марто; 17-10-08, 22:51. Причина: допълнение
          Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
            Ти какво разбираш под качествени интелектуално ?
            Да си хвърлят боклука през прозореца, да карат по улиците като обезумели и да се държат се едно са в гората ли?

Иди в студентски град и виж ква кочина е между блоковете и се запознай с аудиторията. Ако това са младите и амбициозни хора здраве му кажи.

Някой тези дни повдигна въпроса за заплатите какви заплати да се очакват като някой "млад и амбициозен" провинциалист е готов да бачка за смешни пари само и само да не се върне "на село".За справка виж масово къде се назначават много млади хора и почти всички от провинцията (заради ниското заплащане) разни консултанти из магазини за техника - държавна администрация - чиновници ниско ниво в банки етц. Ми тия 90 процента са пълни нули не си разбират нищо от работата само симулират някаква дейност.

Истината е че за да за живееш в големия град не ти трябва да си амбициозен - амбициозен трябва да си за да успееш да направиш нещо "на село".
            Смешни пари няма!
            Щом работят хората, значи някой е решил че работата която му вършат за тези пари е по-качествена от някой претенциозен!
            И със сигурност желанието им да не се върнат на село ги прави много по-конкурентни!

Коментар

Смешни пари няма!
              Щом работят хората, значи някой е решил че работата която му вършат за тези пари е по-качествена от някой претенциозен!
              Ма те не вършат работа вобще :>

Коментар

Явно не си прочел първия ми пост, с който отварям темата....

Коментар

Тази теория обяснява разпада на иначе добри момчета от квартала, майките им ги прибират пияни вечер, докато техните връстници /в моя случай, като свидетел/ издържат родителите си и финансират близки роднини с билет за обратен полет от Ирландия, защото реколтата от броколи е слаба!
                  За съжаление 100% вярно... пътя нагоре и пътя надолу се пресичат на мястото на което решаваш, че си номер едно или недосегаем или безсмъртен или най-добрия в нещо си или незаменим.....

Коментар

Явно не си прочел първия ми пост, с който отварям темата....

Прочетох го даже няколко пъти :>

Просто въпроса ти е зададен като работодател аз се включвам в темата като работник иначе предполагам ако съм от "другата страна" мнението ми няма да е по различно от твоето.

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                      Прочетох го даже няколко пъти :>

Просто въпроса ти е зададен като работодател аз се включвам в темата като работник иначе предполагам ако съм от "другата страна" мнението ми няма да е по различно от твоето.
                      Определението "работник" е като мазнина във вода, никога няма да се смесят с работодателя!
                      Затова не трябва да има и термин "работодател", а да се замести с "ръководител", тоест човек който вижда и води за ръка някой, който не вижда ...

Коментар

То май няма фирма с повече от 2ма души персонал, в която да няма човек от провинцията . Хъм... ми че то май над 90% от софиянците, които познавам са бившите ми съученици. Ама и те повечето имат села... Останалите са единици и направо си е в рамките на статистическата грешка, че съм се запознал с тях . Случвало ми се е да работя във фирма с 30 човека и да съм единствения софианец . Често пъти, като ме питат от къде съм и кажа София и ме гледат странно. Пък като кажа, че нямам и село и мога за един ден да видя и на двете ми баби, които живеят на двата края на София... виждам само .

Та въпроса май е риторичен?
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение
                          За хората от "провинцията" няма път назад. Дошли са в София, видяли са възможностите и до голяма степен са притиснати до стената от обстоятелствата като наем, сметки, транспорт и т.н. Те са значително по-потдатливи на натиск от страна на работодателите.

Кореняк-Софиянците са далеч по-независими и дори могат да си позволят лукса да пропуснат няколко възможностти в търсене на по-добра работа. Имат къде да живеят, роднини, приятели. Няма защо да се напъват с две думи.

Има една теория. Казва се теория на резервите. Колкото повече резерви има един човек, толкова по-спокоен и независим е. Под резерва се разбира помощта която можеш да получиш в момент на проблем от хора или средства...
                          +1 добре казано
                          Пия вино само по два повода: когато за вечеря има дивеч и когато няма.

Коментар

Явно този синдром го има и по другите по-големи градове. В нашата фирма едва 30% от хората са от Бургас. Теорията на колегата Ясен за "резервите" явно обяснява доста от нещата, над които и аз съм си блъскала главата, защо са така. Има го и обратното на преселението към София. Аз съм от София и живея и работя в Бургас. Познавам и още няколко човека, като мен тук /кой от София, кой от Пловдив/. Според мен е напълно естествено да живееш там, където си вадиш хляба, без особено значение къде си роден.

Коментар

Прочетох много качествени мнения. Все различни и все верни.
                              Опасни са, обаче, генералните обобщения. Тук трябва един Марко Семов или Иван Хаджийски.

Има един факт: закрепостеност на работната ръка у нас. Който има къща в Монтанско (безработица 9%), трудно отива да работи в Бургас - 2,3% безработица. Всеки се държи за жилището си.

Коментар

Колеги, имам вкъщи една реликва, пътеводител за София и околностите от 1937 година, принадлежал е на дядо ми. Та там има карти на София от 1879 година и от 1936. За размера на града няма въобще да говоря, но ще Ви цитирам данните за населението. 1879 - 110 000 души, 1936 - 350 000. След "Социалистическата революция" поради икономически подбуди града стига до 1 300 000, а сега вече, в "дивия капитализъм" неофициално е 2 000 000. Всички тия хора да дошли тук да работят и трябва да се издържат. Ако това става с труд, всичко е наред, значи има търсене на работна ръка. Няма какво повече да го мислим.
                                Искам да Ви обърна внимание на един друг проблем, който напоследък ми се набива на очи. Както е по-закон, всеки от нас плаща данъци. Моят град София се издържа от тях. Мой добри приятели, двойка, живеят на квартира и работят в София. Той е от Видин, тя от Смолян, залюбили са се в Пловдив. Но автомобила им е регистриран в София и плащат данъци тук!!! Живеят, работят, забавляват се в София и внасят своя скромен дял в касичката на града. Но като се огледам по улиците, виждам перничани, дупничани, плевенчани, благоевградчани и др., които живеят тук, но си карат колите от там, плащат в пъти по-ниските данъци там, в родните си места. Сладко е в големия град, ама защо да съм съпричастен с проблемите му, аз не съм оттук и съм за малко. Ето това поведение и мислене ме обижда и дразни. Работа има, всички са добре дошли, но нека да се чустват и живеят като софиянци, а не като временно приходящи. Щото тогава и след поколения ще си останат такива и оттам после изкуствено създавани проблеми от типа софиянци-провинциалисти. Големия град е космополитно място и дребнавите провинциални отношения и меслене имат нужда от промяна, за да се почуства човек наистина на мястото си, а не като на гости.
                                Последно редактирано от zzlatev; 18-10-08, 18:09.
                                LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X