Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Какво точно стана?
Свий
X
-
От: какво точно стана?
Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнениеДевойчето поиска съвет за едно дръвче, но там не се намери никой, за двадесет дни, да и отговори... Ако темата не е в спама и не можем да се гъбаркаме, нямаме какво да напишем, май...А сега - копи и пейст, без никакви угризения!!! Защото, много лесно както и аз, можеше да си намери нужната информация на специализирани места, а не в offroad форум.
Стълбовидната мирциария, известна още като джаботикаба (Myrciaria cauliflora) представлява бавнорастящо вечнозелено дърво от Южна Бразилия, което сега е разпространено в много тропически райони на света. Кръглата компактна корона на джаботикабата е покрита с дребни ланцетни листенца. Дървото достига до 12 м височина в родината си, а при отглеждане в плантации достига височина до 3-5 м. Листата имат характерен дафинов аромат. Клонките и ствола на дървото са покрити със светла кора с розов оттенък и сиви петна. През пролетта и лятото джаботикабата се покрива с множество малки бели цветове с дълги тичинки, които израстват директно на ствола и на основните клонки. Това явление се нарича каулифлория (caulifloria) - формиране на цветните пъпки на ствола и основните клонки, а не на крайните, както при болшинството плодови. Този процес може да се забележи и при какаото и някои други тропически плодови дръвчета.
Това удивително дърво дава реколта в годината от пролетта до есента, плодовете узряват за 3-4 седмици. Първо плодовете са зелени, в процеса на узряване придобиват тъмночервена, а след това почти черна окраска, като достигат в диаметър до 2,5-4 см. Узрелите плодове приличат на гроздовите, с достатъчно голяма костилка, обградена в полупрозрачно ароматно плодово месо, което има необичайно сладък вкус.
Плодовете на джаботикабата се ядат в свеж вид веднага след обирането им. Обрани малко недозрели, те могат да се съхраняват няколко дни. Стискайки плода между палеца и показалеца, го поднесете към устата си - при натиска кожичката се къса и вкусното плодово месо попада право на езика ви. Почистени от кожицата плодовете се използват за приготвянето на мармалади, желета, добавят се в сладолед. В Бразилия от тях се прави и ароматно червено вино.
В зимния период дървото може да загуби част от листата си, през пролетта обаче се появяват розови листенца, които по-късно придобиват своя обичайно тъмнозелен цвят.
Джаботикабата прекрасно подхожда за отглеждане в контейнер в стайни условия или като растение в зимна градина. Благодарение на бавния си растеж може да се използва за формиране като бонсай. Растението, формирано във формата на малко дръвче, изглежда много декоративно: зелената корона в съчетание с младите розови листенца, светлия ствол и клонките, покрити с много цветове и плодове. Дървото привлича много пчели, пеперуди и птици.
Растението ще се развива прекрасно в лека, добре дренирана неутрална или слабокисела почвена смес, не търси засоляване. Препоръчваме ви да използвате безхумусна почвена смес на основата на торфа или кокосовите влакна. Дренажът е задължителен. Пресаждането трябва да се прави при нужда, като се отчита растежа на дръвчето. Здравите растения понасят добре резитба на кореновата система до една трета. Тази операция се прилага в случай, че корените са станали големи и нямате възможност да пресадите в по-голяма саксия.
Джаботикабата предпочита редовно поливане, заливането и пресушаването на почвата влияят отрицателно на здравото растение. Поливайте тогава, когато изсъхне горния слой на почвата на 1-2 см. Подхранвайте с комплексни минерални торове. Джаботикабата расте добре на полусянка с няколкочасово утринно и вечерно слънце.
П.П. Всички дървета могат да се превърнат в бонзаи, стига да ограничиш кореновото им разрастване и да осигуриш подходящи за вкусовете им условия на отглеждане, мъчейки ги някак си.
Коментар
-
Пак пророних сълза.
Не можа да разчупи вашите сърца въпреки сериозните опити. Снимките свършиха. Никой не се хвана. Поне ни пожела да бъдем здрави. Много странно как се превежда това от английски.
Бъди здрав/а и ти Vive. Жалко, че не мина номера. Даже не се и изпокарахме малко заради тебе. Което пък прави чест на този форум. Впечатлен съм! От хората в този форум!
Коментар
-
Потребителят Vivie, се е обозначила като израелско момиче в този форум и това е единственният известен факт.
Проявите на нетолерантност са напълно излишни, присъствието на всяка една различност, само обогатява форумното пространство, за което свидетелства нестихващият интерес.
Желанието да се докараме непременно пред чужденците, винаги ме е дразнело, независимо дали е в положителна или отрицателна светлина. За съжаление издава единственно провинциални комплекси.
Като изключим някои общественно-политически особености, според мен всички хора са относително еднакви.
Или може би е по-правилно да се каже еднакво различни.
Това е колеги от мен...
Коментар
-
Попаднах на нашата vivee и в други форуми!
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache00hyu7mVv4J:www.bghelp.co.uk/forums/%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0/37251-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0.html+vivee&cd=240&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
http://nauka.bg/forum/index.php?show...lter=all&st=60
В единият форум се представя, че живее в UK!
Тук тя e пуснала тема за GSM базова станция на 04.01.2010!
Какво ли я е накарало да пусне същата тема в нашия форум 10 месеца по-късно?Последно редактирано от Жулиета; 29-10-10, 20:54.Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт
Коментар
-
Първоначално публикуван от vivee Преглед на мнениеЗаинтересува ме отношението,не съм срещала такова-гледате не виждате агресивни и напрегнати
[/I]Ако не свършва добре, значи не е свършило!
0888 315 794
LZ1UPI
A1 (Rh+)
Коментар
-
Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнениеЗа всичко е виновна рок музиката.TOYOTA SEQUOIA ‘11
W140 S420 '99
Коментар
-
Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнениеи тесните прашкиКогато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...
Коментар
-
А-а-а-а, дори и аз взех да стоплям "какво точно стана". Значи, котки, искри, телевизори... всичко е било ала- бала. Девойчето искало да види реакции, та да си напише журналистическото изследване. И аз си мисля да проведа изследване. Опуквам (изпивам) 3-4 ракии; набримчвам (потеглям със, карам със, шофирам със) 120 км.ч. из пловдивските булеварди; хващам по един телефон в двете ръце, без колан, клаксона до дупка... А да, изследването е на тема "Учтиви ли са българските катаджии?". Ако ми стигнат точките и парите, продължавам изследването по другите градове. Мдааа, май наистина стана "Ти го чукаш, то се пука", да ма прощавате, Пенчо. Може и "Каквото повикало, такова се обадило", ако това ще спести обяснения. Тааа, скъпа колежке vivee, тук хората са достатъчно интелигентни, за да прозрат (загреят, разберат, усетят) кога някой се гъбарка (занася, подиграва, подвежда, отнася се несериозно) с тях и да отговорят по съответния начин. Провокативният подход е свойствен за журналистиката, но, обикновено, изводите са безкрайно погрешни. Ако сте се ориентирала към "жълтите издания", това е начинът. Там се залагат изводите и после се търси под вола теле (това няма да Ви го превеждам), за да се докажат тези изводи. Ще следя кариерата Ви с интерес, стига да знам зад какво име ще се маскирате, за да поднесете истината на хората.Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.
Коментар
-
Каката от енергото, дето не ще да си покаже циците ви отсвири и сега ви е тъпо ?О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!
Коментар
-
Първоначално публикуван от droba Преглед на мнениеКаката от енергото, дето не ще да си покаже циците ви отсвири и сега ви е тъпо ?Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар