Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фотографията през нощта

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Фотографията през нощта

    Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
    Не, Зенита беше още по-напред: имаше и автоматична бленда, и бутон за проверка на дълбочината на полето (тая първата степен при натискането), което беше много хитра интеграция и за което го хвалеха доста - поне в пробите му в западната преса които съм чел.

    На другите апарати този бутон беше отделен - само за затваряне на блендата без да снимаш, което също се водеше плюс.

    А на повечето апарати с автоматична бленда такъв бутон липсваше и блендата затваряше само при снимането.
    А моя Зенит беше още по-зле...С О-ринга за блендата трябваше аз механично да си отварям блендата на макс, за да виждам какво фокусирам и след това да завъртам въпросния ринг за да затворя блендата до нивото на което съм я нагласил...Що кадри жената опропасти забравяйки за затвори въпросното търкало...
    П.П.Сега като се замисля...може въпросното положение да се е случвало и не само заради тялото, но и заради обектива/май беше Хелиос/, но все си мисля, че си беше заради по-стария модел тяло...
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

    Коментар


    • От: Фотографията през нощта

      Може да е и от едното и от другото, но по-вероятно е от обектива. Автоматичните си имат едно щифтче което се натиска от апарата в момента на снимката - като го натиснеш блендата затваря до зададената стойност.
      Ако го няма щифтчето - апарата може да си натиска колкото иска.
      Ако не ме лъже паметта тия зенити със светломера над обектива (дето една стрелка влизаше в едно кръгче) вече си имаха палец за блендата, и обектива им си имаше щифтче.
      Издъних се на Тюринг теста

      Коментар


      • От: Фотографията през нощта

        Ама па сега само този Хелиос 44 - 2 с пресет на диафрагмата си струва да се ползва при ДСЛР-ите. Той е с такава бройка на ламелите, че бокето е идеален кръг. Добре де, почти идеален.

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:260800467441.jpg
Прегледи:2
Размер:325.0 КБ
ID:5616569
        Последно редактирано от коко келеша; 14-10-14, 18:40.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

        Коментар


        • От: Фотографията през нощта

          Прости, но точно на тази снимка се вижда ярко изразено боке на осмоъгълник, от бленда с осем пластини. Доста далеч от идеален кръг.

          Бокето е много спорна територия понеже там прави и криви няма и всичко в въпрос на вкус, но противно на легендите броя и формата на пластините няма отношение към "истинското" боке понеже то се гледа при изцяло отворена бленда в който случай така или иначе е кръгло ако обектива е читав и ако поне малко е мислен за боке (понеже има читави обективи които не са мислени за боке).

          Броят пластини на блендата и формата им влияе на формата на кръгчетата - дали ще са идеален кръг, ръбести, многоъгълници, точки, запетайки - всякакви ги има.

          Общоприета заблуда обаче е че бокето - това е формата на размазаните кръгчета. Технически и теоретически "боке" е това как се разпределя светлината вътре в рамките на кръгчето което наричаме "боке". Дали ще е изцяло светло, дали ще е тъмно по краищата, дали ще е тъмно в средата, дали ще е "геврече" и т.н.


          Общоприетия консенсус е (и пак - чисто условно, понеже е въпрос на вкус) че "хубавото" боке е кръг който е възможно най-мътен и размит по краищата, евентуално с потъмняване към центъра, по възможно най-плавния и нежен начин.

          Иронически - най-хубавите (разбирай - остри) обективи технически дават най-гадното боке (по "Стандартната библия за хубаво боке", ако на някой му пука за нея), понеже дават идеален, остро разграничен кръг. А разбиранията на "пуританите" са че остра граница не трябва да има и че кръгчето на "хубавото боке" трябва да мазно и меко като задника на Женоария. А тези пък мазни и меки кръгчета ги дават "мазните" обективи, дето имали характер душа и прочее дрън дрън та пляс извинения за технологична посредственост.

          Всичко това си е теория мижи да те лажем. Кой каквото си харесва. Аз например силно харесвам "гевречетата" на катадиоптричните телеобективи, които в наши дни във фотографските среди се считат едва ли не за чиста обида.
          Издъних се на Тюринг теста

          Коментар


          • От: Фотографията през нощта

            А бе знаех си аз, че 200мм ми Пентакон е с идеалното кръгче, ама на - обрЪкал съм се. А относно огледално-линзовите обективи - всеки телеобектив със залепено на челната леща кръгче от черна хартия ще ти извади техните "гевречета".
            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
            Из "Златния телец"

            Коментар


            • От: Фотографията през нощта

              Пентакона - да. Те май повечето бяха с петнайсет пластини, там ще е хубавиня...
              Издъних се на Тюринг теста

              Коментар


              • От: Фотографията през нощта

                Имам въпрос свързан с фотографията през нощта и за това реших да го задам тук, а не да отварям нова тема. Апарата ми е Олимпус OM-D E-M5, а обектива с който се опитвам да направя снимка на нощното небе (само звезди, без луна) е китовия 12-50. Въпросът ми е: Как да фокусирам звездите при положение, че въобще не се виждат през обектива в реално време. След около тридесетата секунда при снимане, започват да се виждат звездите, но тогава вече е късно за фокусиране. Сега се сетих и още нещо да питам. Защо при режима "LIVE TIME" се вижда само до тринадесетата секунда и след това спира да предава "на живо"? Освен хронометърът отброяващ секундите се появява и някакъв брояч от 1 до 24 ( 1/24, 2/24...23/24, 24/24) като 24 е равно на 12 секунди. Щом тези 24 нещо си се изчерпат и престава да излъчва.

                Поздрави!
                Ако искаш да разсмееш Господ - разкажи му плановете си.

                Коментар


                • От: Фотографията през нощта

                  Първоначално публикуван от Виктор (V69) Преглед на мнение
                  Въпросът ми е: Как да фокусирам звездите
                  Е де

                  Оемде-то има ръчен режим. 12-50 има една по-малка гривна отпред за ръчен фокус, която трябва да завъртиш до край (не тази голямата с надпис Tele/Wide). Толкова за фокуса на звездите
                  ______2
                  Е = MZ

                  Коментар


                  • От: Фотографията през нощта

                    Само теоретично питане - сигурно ли е, че упора на гривната съвпада с безкрайността а не я подминава?
                    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                    Из "Златния телец"

                    Коментар


                    • От: Фотографията през нощта

                      Не зная. Не би трябвало ...
                      ______2
                      Е = MZ

                      Коментар


                      • От: Фотографията през нощта

                        Питам от гледна точка на това, че моите елементарни канонски обективи имат ход и след безкрайност, като отдавам това на конструкторския стремеж да се избягнат ударите при автоматично фокусиране.
                        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                        Из "Златния телец"

                        Коментар


                        • От: Фотографията през нощта

                          Първи нощни наблюдения на рибка-токинка.

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:15592895391_ef0d0a0f11_b.jpg
Прегледи:1
Размер:239.5 КБ
ID:5618458
                          Харесвам хората с претенции. В повечето случаи са ужасно забавни.

                          www.facebook.com/BgOffroadPhotographer

                          Коментар


                          • От: Фотографията през нощта

                            За олимпуса:

                            - Фокусира се на ръчен режим. Ако е проблем - в менюто се наглася да минава на увеличение/лупа когато е на ръчен фокус. Тогава при завъртане на шайбата част от екрана минава в увеличение (степента се наглася по избор). При звездите образа ще е малко бой на негри в тъмна нощ, но като цяло - когато е фокусирана звездата ще е най-малка, когато не е на фокус ще е размазано по-голяма.

                            - В режим лайф тайм броят показани кадри е ограничен според избраното исо. Колкото по-високо - толкова по-малко кадри (понеже при четенето на всеки кадър се генерира мъничко шум и при високо исо прекалено многото карти може да навредят на крайния резултат. Ако искаш да следиш взимането на цялата снимка - можеш да регулираш през какъв интервал да се показват кадрите.

                            - Никой модерен обектив няма ограничител на фокуса на безкрайност, и дори да има - не бива да се разчита на него. Откакто се ползват стъкла с флуорни примеси в лещите е така - тези стъкла се влияят от топлината и според температурата фокуса е малко плаващ. Ако се сложи ограничител - може в дадени дни ограничителя да позволи фокусиране отвъд безкрайност, или напротив - да спре фокуса преди безкрайност, според това колко се е нагрял обектива.

                            Тези температурни вариации са и официалната версия защо професионалните канонски обективи са бели (както и на Минолта/Сони, както и старите ръчнофокусни олимпуси от най-горния клас, а на Пентакс когато ги имаше бяха направо сребристо металик). Поне когато са станали бели това е била причината. При цял ден киснене на статив край тенис корта или стадиона - обективите се напичат.

                            От тогава нещата са се променили към по-добро, но традицията е останала.
                            Издъних се на Тюринг теста

                            Коментар


                            • От: Фотографията през нощта

                              Първоначално публикуван от Димо Преглед на мнение
                              Е де

                              Оемде-то има ръчен режим. 12-50 има...
                              Не е толкова просто Димо. Както се разбра от следващите мнения, гривната се върти безкрайно и никой не може да каже кога е на безкрайност. Освен това мисля, че просто безкрайност не помага. По логиката, че на безкрайност ще се получи пробвах да снимам млечният път като за фокусиране използвах луната. Да ама не! Когато луната беше на фокус, звездите не бяха, и обратното, когато звездите бяха по добре тогава луната излизаше по размазана. Знам, че има огромна разлика в разстоянията но първоначално човек си мисли, че са достатъчно отдалечени за да излизат снимките и в двата случая на безкрайност.



                              Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                              За олимпуса:

                              - Фокусира се на ръчен режим. Ако е проблем - в менюто се наглася да минава на увеличение/лупа когато е на ръчен фокус. Тогава при завъртане на шайбата част от екрана минава в увеличение (степента се наглася по избор).
                              На бързо за това увеличение за тези които не знаят как стоят нещата при Е-М5-ицата. Екстрата е, че при ръчен режим на фокусиране можеш по-прецизно да си настроиш фокуса с помощта на увеличена част от екрана (през окуляра също действа тази екстра). Увеличава се тази част която предварително си задал и в последствие можеш да преместваш и така да прегледаш всяка част и детайл от бъдещата снимка. В режим на тъчскрийн лесно и бързо с пръст може да се мести "лупата", а при използване на окуляра и при изключен тъчскрийн "лупата" се мести с помощта на стрелките. Увеличението може да се избира измежду 5Х, 7Х, 10Х и 14Х. Лупата има два варианта за включване и изключване. Единият е автоматично включване след завъртане на пръстена за фокусиране и самоизключване след около секунда. Втората възможност е автоматично включване и изключване чак след натискане на половина на спусъка за снимане. При ръчен фокус винаги използвам тази екстра. Използвах лупата и при опитите да фокусирам звездите. При 5Х свездите не се виждат понеже са малки и недостатъчно светлиноизлъчващи та да се забележат. При 14Х шумът е толкова силен, че и да се виждат звездите те не могат да се различат камо ли да се фокусират. В крайна сметка намирах някоя по ярка звезда и фокусирах по нея, но крайният резултат отново не беше задоволителен. Въпросът ми за звездите беше примерен защото същият неуспех имах и с опитите да фокусирам една скала която така и не искаше да се види по никакъв начин в тъмнината, но при четири минутна експонация излизаше прилично осветена. Лошото е, че за една такава снимка отиват към 10 минути и въртене на фокусния пръстен с по една идея наляво или надясно не е решение. Явно няма правило което трябва да се следва и решението е проби, проби, проби...
                              Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                              Ако искаш да следиш взимането на цялата снимка - можеш да регулираш през какъв интервал да се показват кадрите.
                              Би ли подсказал къде е тази настройка, че не успявам да я открия.


                              Поздрави!
                              Ако искаш да разсмееш Господ - разкажи му плановете си.

                              Коментар


                              • От: Фотографията през нощта

                                Първоначално публикуван от Виктор (V69) Преглед на мнение
                                Би ли подсказал къде е тази настройка, че не успявам да я открия.
                                Открита е!
                                ISO 200 -24 пъти
                                ISO 400 -19 пъти
                                ISO 800 -14 пъти
                                ISO 1600 - 9 пъти
                                Изборът е 0.5, 1, 2, 4, 8, 15, 30, 60 секунди или изключено.
                                Ако искаш да разсмееш Господ - разкажи му плановете си.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X