Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за покупка на фотоапарат

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    От: Помощ за покупка на фотоапарат

    Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
    Я сега да видим какво става на автоматичен режим в гората - вадиш, насочваш и ... щрак светкавицата излиза готова да се включи... Обектът бяга със все сили и ти си оставаш на автоматичен режим - без снимка, разбира се, защото светкавицата е отнела времето, в което е трябвало да се снима!
    Всеки уважаващ себе си ДСЛР има много повече настройки от сапунерка. Например автоматичното вадене на светкавицата задължително може да се изключи. Освен това нещата се случват много по-бързо - вадене на светкавици, фокус, автоматично определяне на експозиция и т.н., просто защото и хардуеъра му е по-мощен и разните моторчета са по-бързи. Единственият недостатък при бързи снимки е, че голямата матрица прощава по-малко грешки, ако ръката ти трепне. При една и съща бленда малката матрица има много по-голяма дълбочина на фокуса.

    П.П.: Да добавя, че горното важи при еднакво светли обективи, а сапунерките обикновено са с по-светли от китовите на ДСЛРите. Инче при лоша светлина, чакай да фокусираш и въобще да стане снимка на 55*1.5 мм с максимално отворена бленда 5.6...
    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 16-08-10, 10:09.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

    Коментар


    • #92
      От: Помощ за покупка на фотоапарат

      Няма спор, че ДСЛР няма как да се сравнява със сапунер. Но тук все пак сме и ОффРоуд форум, затова поне аз пречупвам мнението си и през условията в които ще се ползва апарата.

      ето един пример как изглежда старият ми 350д чантата му след лека разходка





      за съжаление втората не ни дава представа за състоянието. Офроуд средата не ми позволява да закача обектив с който съм свикнал /примерно 24-105ис/, точно поради това правя компромис с по-старо тяло и сравнително евтин обектив. Съответно при движещите се обекти и в гората отиваме на по-високо Исо и по-голямо време за експозиция. И колкото и да се напъвам със сапунерката Олимпус правя по-хубави снимки точно в тази ситуация - без подготовка, когато само вдигам висящия ми на врата малък апарат и щракам наред. Аз не съм фотограф, нито имам пари за изхвърляне за амортизация на техниката.
      Иначе няма спор, че това което ще направя със светъл стабилизиран обектив, няма да го направя със сапунера. Но всичко е относително. Не се опитвам да докажа, че сапунер е по-добър от ДСЛР.
      Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

      Коментар


      • #93
        От: Помощ за покупка на фотоапарат

        Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
        Защо никой не споменава марката Сони?
        Да посъбудя темата - днес Сони представиха моделите SLT-A33 и SLT-A55.

        DSLR на вид но с висококачествен електронен визьор, с фиксирано полупрозрачно огледало позволяващо фазов автофокус (демек по-бързия вид) в live view режим (което само по себе си е голямо постижение), и нова матрица. Ползва обективи на алфа байонет. По първоначалните тестове 55цата е върха на сладоледа.

        Успоредно от Никон обявиха D3100, новият им базов dslr, който пак е върха на сладоледа в сравнение с d3000. Photokina изложението се очертава много интересно тази година. Знаех си че електронните окуляри скоро ще стигнат и надминат оптичните и ще погребат дслр катeгорията, но не очаквах да е толкова скоро.
        Последно редактирано от Goblin; 25-08-10, 19:18.
        Издъних се на Тюринг теста

        Коментар


        • #94
          От: Помощ за покупка на фотоапарат

          Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
          Когато имах сапунерка (Канон А430) от снимките от разходките за пътеписите си избирах интересните моменти, сега с ДСЛР-то (Д3000 с 18-55 кит) избирам коя снимка става
          за да не се излагам много. Ту липвсва цвят, ту преосветено или пък тъмно и мътилка.
          Да се снима с ДСЛР се изискват много знания и много практика.

          Сега се хващам, че вместо да се наслаждавам на момента и само едно бързо щрак и спомена е запечатан, а сега гледам ИСО-то, баланса на бялото, настройка на фокуса, ширина на блендата.... и то... момента заминал.

          Размера на ДСЛР-а започва да ме дразни, все чанта да нося.

          Смятам да заменя дслр-то и да премина на по нова сапунерка.
          Първоначално публикуван от paksss Преглед на мнение
          Винаги има ситуации когато сапунерката издиша. Но пак ще се повторя, че при всекидневна употреба, без нагласа да фотографираш, трябва да си мазохист за да мъкнеш чанта с тяло и поне два обектива. А стандартно в чантата ми са три. Да реагираш, да извадиш тялото дори и без да сменяш обектив / с най-универсалния на него/, да прецениш ситуацията, да зададеш настройки. Затова в джоба ми е винаги олимпус, който напълно покрива очакванията ми. Хубаво е да имаш и хубава сапунера и ДСЛР, но искам да попитам кой постоянно излизайки мъкне с него чантата с такъв???

          А да снимаш с ДСЛР на автоматичен режим и с китов обектив 18-55, дори не знам за какво ти е тогава такъв вид апарат?
          Напълно подкрепям и двете мнения.
          Аз минах почти по същия път. Първо си снимах с разни сапунерки, като съм сменил доста - по стечение на обстоятелствата преди време имах възможност да тествам почти всички нови модели, които излизаха на пазара у нас. Стигнах до момент, в който реших, че искам да започна да правя по-хубави снимки и си взех DSLR (тогава си мислех, че хубавата снимка зависи предимно от фотоапарата). След много четене в dpreview си взех Canon Digital Rebel XTi (EOS 400D), оборудвах го за начало с два обектива 28-80 и 70-300. Започнах да се уча да снимам, като откровено мога да кажа, че се научих след около 5-6 хиляди снимки. След време последваха още един твърд обектив на 100 мм, макро леща, рингова светкавица за макро снимки, статив... С цялото това оборудване раницата ставаше все по-голяма и по-тежка. Снимането от типа "бързо туристическо" почти изчезна. Носенето на този апарат, а още повече смяната на обективи по време на прашна или кална разходка ми се струваше лоша идея. Преосмислих си приоритетите, относно как и какви снимки искам да правя. Последва нова консултация със сайтове от рода на dpreview и стигнах до следната ситуация. За всекидневна употреба и бързи снимки и без да се "кахъря" за условията в които се използва си взех висок клас сапунерка - Canon Powershot SX1 IS. Отговаря на всички условия, които имах за любителска употреба - удобен за носене размер, голям зуум, снимане на клип във Full HD, бързодействие, ръчни настройки, слот за външна светкавица... характеристиките му могат да се видят. Не му се притеснявам къде и как го използвам (на всички разходки и състезания е бил с мен). Колкото и добри параметри да има, все пак си е сапунер и не е подходящ за професионални снимки. За такива стигнах до извода, че все пак трябва да бъде DSRL и то желателно с голяма матрица (full frame). Използвам Canon 5D mark II с обективи Canon 24-70 2.8 USM и Canon 100 mm 2.8 USM, както и голяма гама светкавици и осветление.
          Не отричам нито "сапунерите" нито DSLR-ите. Преди да си избере фотоапарат, човек трябва първо да е наясно за какво иска да го използва. Ако иска само да щрака бързо и да набляга на количеството, да е малък и удобен за носене, то тогава му е необходим апарат от типа "насочи и щракни", т.е. сапунер, нисък или висок клас - избора е според възможностите. Ако иска да прави хубави и качествени снимки, то ще му е необходим DSLR с поне няколко обектива (не изключвам китовите, но само те не са достатъчни). А ако има възможност и бюджета не е определящ при избора, то е най-добре да има и от двата типа и да се избира кой да се използва според конкретната ситуация.

          Трябва да се прави разлика между хубава и качествена снимка.
          Хубавата снимка не я прави фотоапарата или обектива. Хубавата снимка я прави човека зад визьора. Фотографа преди всичко трябва да умее да "вижда", това което иска да снима, да направи добра композиция, да улови светлината...
          За качествената снимка освен горното са необходими и добър фотоапарат и обектив.

          Поздрави.
          www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
          0898777327

          Коментар


          • #95
            От: Помощ за покупка на фотоапарат

            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Не бе, не ги ли виждаш всичките тези пипончета, дето съм ги наредил. На мен и толкова не ми се дават, но като се завърти шията, се върти и главата - това във семейството става въпрос. Пък и той като е със сменяема оптика, аз няма да купя пет обектива наведнъж, първоначално само фабричната окомплектовка.
            Не знам докъде си стигнал с търсенията,ама в подписа имам избор на оператори,избери звънни щото имам идея,а ми е трудно да пиша!
            Иво (таксито) Андреев
            0988 91 80 50
            Каджива Елефант 750 Лъки Експлорър 89-та

            Коментар


            • #96
              От: Помощ за покупка на фотоапарат

              След като онзи ден на разходката за пореден път счупих стария семеен апарат ми дадоха ултиматом без фото да не се прибирам."Нямало с какво да снимаме детето на рождения ден".Мислех да и кажа, че ще го нарисувам, ама много не отбира от майтап и можеше да ми вдигне мотора на трупчета.

              Изискванията са ми същите като на колегата започнал темата, та затова пиша тука.Прочетох темата няколко пъти и се спрях на това Canon PowerShot SX120IS, което в момента е на много добра цена в "Фотопавилиона".Понеже темата е дъвкана отдавна, питането ми е последно към момента това апаратче добро ли е? Има ли друг вариант или напрво да отивам да го купувам.Имали сайтове или магазини с по-добри цени.
              Благодарен ще съм ви за всяко мненине и съвет.

              Коментар


              • #97
                От: Помощ за покупка на фотоапарат

                Първоначално публикуван от vasko jonchev Преглед на мнение
                ...

                Изискванията са ми същите като на колегата започнал темата, та затова пиша тука.Прочетох темата няколко пъти и се спрях на това Canon PowerShot SX120IS, което в момента е на много добра цена в "Фотопавилиона".Понеже темата е дъвкана отдавна, питането ми е последно към момента това апаратче добро ли е? Има ли друг вариант или напрво да отивам да го купувам.Имали сайтове или магазини с по-добри цени.
                Благодарен ще съм ви за всяко мненине и съвет.
                Аз ползвам от година SX100is, двата апарата са идентични. Невероятно апаратче е. Има най-общи настройки, свеква се лесно с него. Много компактно и може да с е носи непрекъснато. Ползвам го за клипчета "ХД1080 " с едно двойно залепващо на таблото на колата, за снимки по всяко време и място (като съм с мотора е в мен), дори и по разни магазини или изложения го ползвам за джобно тефтерче. Няма да съжаляваш.
                ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

                Коментар


                • #98
                  От: Помощ за покупка на фотоапарат

                  Първоначално публикуван от vasko jonchev Преглед на мнение
                  .....Canon PowerShot SX120IS.........
                  Аз снимам с такъв, Змея също. Много добър апарат за класа си, много.
                  Ако попрочетеш малко и минеш на ръчни настройки ще получиш чудесни снимки.

                  Коментар


                  • #99
                    От: Помощ за покупка на фотоапарат

                    И аз днес купувам Canon PowerShot SX210 IS . моля за отговор. какква сд карта да взема. кой клас. спрял съм се на сан диск клас 4 от технополис 70кинта.или същата но ултранезнам си ква 99кинта. моля за помощ 16гигабайта ще работи ли фотоапарата с нея или трябва 8гигабайта не ги разбирам тия работи но искам да взема нещо което ще ви върши работа

                    Коментар


                    • От: Помощ за покупка на фотоапарат

                      Ако все още не си направил покупката... по добре е картите да са 2 х 4ГБ примерно...
                      Ако пък си си купил апаратче - честито и да качиш някоя снимка да видим...

                      Коментар


                      • От: Помощ за покупка на фотоапарат

                        Здравейте,
                        Купих го тоя Canon PowerShot SX210 IS, ама с картите малко съм объркан. На първа страница от тая рубрика на 31.07.2010год silverfox дава мнение, че е купил карта 16 гигабайта и много се кефи. На моя въпрос малко по горе получавам отговор, че е по-добре да взема карта от 4гигабайта. Не е ли малка? Една, две, три, няма значение. Ще купя. Ама каква? 4, 8, 16 гигабайта? А ако ми посочите и предпочитана като производител и кой клас да е, цена няма да имате. Например аз съм се спрялна сан диск- 4клас 70 кинта, или пък на сан диск 10 клас-99кинта. Проблема е, че двете са 16гигабайтови. Ха сега де. Какво да правя? Ще работи ли фотоапарата с тях?

                        Коментар


                        • От: Помощ за покупка на фотоапарат

                          Едно Сони от 8 гигабайта е достатъчно, клас 4. Аз имам две такива и никога не съм имал проблеми. При други ми се е случвало да не се записват снимки. Примерно снимам 80 снимки, 81-та не се отваря после другите се отварят. Класовете на картата имат най-голямо значени при снимането на видео. Колкото по-висок клас е, толкова повече няма да насича кадъра. За фотоапарата не е необходимо да даваш пари, а и 10 клас малко ме съмнява да е вярно това. Ако имаше такова нещо щеше да е около 300 лева. Карти над 4-ти клас, примерно 6-ти има най-много в магазините на Мултирама. В Метро са клас 2, а най-разпространените са клас 4.

                          Коментар


                          • От: Помощ за покупка на фотоапарат

                            Всичко е според зависи.Идеята за повече по-малки карти е от гледна точка на сигурност. Ако е една и даде фира -до там си.
                            Размера зависи от това какво количество снимки се очакват от дадено мероприятие.
                            А дали апарата поема 16г трябва да пише в упътването.

                            Коментар


                            • От: Помощ за покупка на фотоапарат

                              Аз имам четири карти по 4gb. Едната е 150х, двете са клас 4, четвъртата е от най-обикновените. За няколко години снимане с тях не съм забелязал разлика, дори и при клиповете. Класа на картата или скороста и се изразява в скоростта на трансфер на данни от апарата към картата или от картата към компютъра. 150х означава 22 мв/с, клас 4 - 10мв/с., лично за мен практически няма разлика. Интересна особеност която съм забелязал е, че колкото по запълнена е картата, скоростта на снимане на апарата малко намалява. На твое място бих избрал евтиния вариант, няколко карти с по-малък капацитет. Забравих, апарата ми е Canon S5 IS. Поздрави
                              Издържах вчера, ще издържа и днес...

                              Коментар


                              • От: Помощ за покупка на фотоапарат

                                Точно така! Една карта от 4GB, евентуално 2, са напълно достатъчни. Апаратът не е от ней-бързите и поради това всяка карта ще ти свърши работа. San Disk са най-скъпите, но също Apacer, Kingston, Transcend също са много добри.

                                Правило: НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯЙ!
                                ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                                СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X