Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прецизен настолен струг "Красный пролетарий".

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Прецизен настолен струг "Красный пролетарий".

Ако някой е правил вече резби да даде някакво пояснение по таблицата, че не съм стигнал до там още, ама сигурно ще се наложи.
    [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
      Колегата има предвид точно честотно регулиране , което е за асинхронни двигатели...
      Някъде някаква информация, или евентуално принципна схема, на тия захранвания, има ли? Любопитно ми е, как аджеба от монофазно изкарват трифазно, и как го правят. Мяза ми на някаква квази-измислена работа, но все пак ставаща за нещо.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Някъде някаква информация, или евентуално принципна схема, на тия захранвания, има ли? Любопитно ми е, как аджеба от монофазно изкарват трифазно, и как го правят. Мяза ми на някаква квази-измислена работа, но все пак ставаща за нещо.
        По най-грубия начин. Изправят го, филтрират го и после ШИМ за да докарат променливия ток с правилните характеристики.

Коментар

Схемите не са прости , особено хубавите и не си заслужавая да го правиш , понеже е промишлено производство . Първо изправя напрежението и после го правят променливо , затова не ги бърка с колко фази е , а опциите са много не можеш да си представиш даже какви екстри имат хубавите - мек старт за колкото време искаш , заобикаля резонансната честота , мек стоп , спирачка , да тръгва или не след спиране на тока , да спре или да продължи да работи , колкото може след прегряване на инвертора и др . На изхода не е синусоида , но е направено да работи явно не ги бърка чак толкова .
          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Ясно. И на мен това ми дойде на акъла. Рекох да не е нещо екзотично, ама явно не е.

Иначе екстрите - въпрос на микроконтролер за 2 лева + съответния софтуер.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Вчера го използвах като циркуляр и си набичих няколко талпички. Не съм свалял патронника и не можах да наместя по-добре плота, но като гледам всъщност циркуляра може да реже дърво до дебелина около 7 cm. Снимките са кофти, защото само телефона ми беше под ръка.
              Прикачени файлове
              Suzuki GSXR
              VW Touareg
              Mitsubishi Pajero II

Коментар

Като гледам снимките ти. Премахнал си стоп-бутона и си преместил ключа за посоките в таблото.
                Аз съм решил да го правя с тиристорно управление, ама имам един въпрос към ел-специалистите.
                За да се обръщат посоките на въртене на двигателя, неби ли трябвало да е с 6 извода двигателя. Моя е с 3 и си мисля, че така ще върти само в едната посока. Тоест каква е схемата за поставяне на тиристорното управление в случая?
                Отивам да питам един спец по ел-а.
                Последно редактирано от nola; 01-04-09, 13:33.
                [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Мисля си че се разменят 2 от фазите, и това го обръща. Никога не съм се замислял твърде дълбоко, но май така ще се получи.

Коментар

Мисля си че се разменят 2 от фазите, и това го обръща. Никога не съм се замислял твърде дълбоко, но май така ще се получи.
                    Точно така се обръща - няма 2 мнения.
                    Тиристирите, обаче трябва да са бая якички... Аз като ученик съм правил такова устройство, с което регулирах оборотите на дрелка и тиристора беше бая голям токмак, ама все пак не ставаше въпрос дори и за стотици ватове.
                    Факт е, че от десетилетия не съм се занимавал с електроника, ама има ли вече такива тарикатски тиристори, дето да тече през тях 10-15 ампера ток на 220 волта без проблеми?
                    Suzuki GSXR
                    VW Touareg
                    Mitsubishi Pajero II

Коментар

Колко киловата е мотора?

Щото има тиристори, дето комутират по 2 киловата, с един никакъв радиатор. В TO220 корпус. Имам 2 печки вкъщи с такива.

Иначе онова с дрелката - това е управление с фазово закъснение, демек реже някаква част от синусоидата. Тиристора включва/изключва на всеки полупериод, или 100 пъти в секунда, при това включва в най-неподходящия момент - някъде по високата част на синусоидата. Това утежнява режима му на работа и съответно - загубите.

Съвременните дрелки са с такова управление, или подобно, а никак не е обемисто. Да не би да си ползвал не какъвто тиристор трябва, или само такива да е имало?

Коментар

Първоначално публикуван от nola Преглед на мнение
                        Ако някой е правил вече резби да даде някакво пояснение по таблицата, че не съм стигнал до там още, ама сигурно ще се наложи.
                        На последната твоя снимка в пост 204 колелото което е излязло като че зелено на цвят се води "Г" в него е зацепено "В" на оста на "В" голямото зад него е "Б" и малкото което е зацепено в "Б" е "А" ...тези четирите осигуряват самохода, хванати са с гайки и шпонки и се сменят с други колела с друг брой зъби съобразно таблицата ("А" под него в таблицата 24 означава че трябва да сложиш на място "А" колело с 24 зъба.
                        Има известна разлика в дебелината на зъбните колела, така че при смяна внимавай кое с кое ще подмениш за да има зацепване на цял зъб
                        Когато нарязваш резби от кинематичната схема отпада "В"."А" става"А`", "Б"="Б`", "Г"="Г`" Зад оста на която седи "А" се вижда планка с болт с вътрешен шестогран на тази планка е закачена оста на "Б" и "В" и на нея има продълговат канал по който като отхлабиш гайката на "Б" и "В"те се плъзгат напред и назад в този канал за да се осъществи зацепване А`Б`Г`. Тъй като "Г" в момента е по навън, гайката му се отвива то се вади и се маха дистанционната фтулка зад него,после се поставя обратно и така то става в една равнина с "А" и "Б"после с планката нагоре надолу и напред назад, оправяш зацепването.
                        След всичките тези смени и регулировки да не забравиш да затегнеш всички гайки и болта на планката
                        Сега вече ако погледнеш дясната част на таблицата (лявата е за самоход при струговане) надявам се ще ти стане по ясно .....и да си сипеш две ракии довечера (една за мен), че предпочитах това да го говаря по телефона, а не да го пиша....ако имаш въпроси звънкай, сигурно и "ВескоВ" като по-изтъкнат "метъл" от мен и собственик на струга ще ти даде по-подробна информация ако го питаш
                        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Колко киловата е мотора?

Щото има тиристори, дето комутират по 2 киловата, с един никакъв радиатор. В TO220 корпус. Имам 2 печки вкъщи с такива.

Иначе онова с дрелката - това е управление с фазово закъснение, демек реже някаква част от синусоидата. Тиристора включва/изключва на всеки полупериод, или 100 пъти в секунда, при това включва в най-неподходящия момент - някъде по високата част на синусоидата. Това утежнява режима му на работа и съответно - загубите.

Съвременните дрелки са с такова управление, или подобно, а никак не е обемисто. Да не би да си ползвал не какъвто тиристор трябва, или само такива да е имало?
                          A - де да го знам... Аз бях ученик преди 20 години
                          Спомням си, че променяше коефициента на запълвъне на синусоидата, като мисля, че правеше фронта почти правоъгълен (или вертикален)... Ама щом има такива яки тиристори - няма проблеми да се направи упревление. Въпроса вече е като цялко колко ще излезне и дали наистина няма да е по-изгодно да се вземе управляем блок като тези, дето ги има по-горе.
                          Suzuki GSXR
                          VW Touareg
                          Mitsubishi Pajero II

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                            На последната твоя снимка в пост 204 колелото което е излязло като че зелено на цвят се води "Г" в него е зацепено "В" на оста на "В" голямото зад него е "Б" и малкото което е зацепено в "Б" е "А" ...тези четирите осигуряват самохода, хванати са .........
                            Ей-й, тоя Дядо ви Владо как ги помни, бе-е-е-е
                            Миналата седмица с него ги разучихме тези кинематични схеми - оказа се , че не е никак сложна работа да се сменят колелата. Въпроса е само да се навиеш и става работата.
                            За тези, дето не са правили резби от години (като мен) или изобщо:
                            Когато се започне с нарязването самоходът не трябва да се освобождава (отцепва), докато не се завърши цялата резба. Без значение на колко подавания ще се прави - в края на резбата се изключва ел. двигателя, отнема се ножа (напречно), за да излезе над резбата, включва се двигателя в обратна посока, докато ножа се върне в началното положение, подават се нови няколко десети и т.н.
                            Самохода не трябва да се отцепва, защото се загубва "положението" на ножа спрямо самата резба и в такъв случай няма как той да мине втори път по същият път, по който е минал предишният.
                            ... Хъм.. малко сложно изречение, ама то от Дядо Владо го прихванах...
                            Suzuki GSXR
                            VW Touareg
                            Mitsubishi Pajero II

Коментар

Първоначално публикуван от Veselinv Преглед на мнение
                              Ама щом има такива яки тиристори - няма проблеми да се направи упревление. Въпроса вече е като цялко колко ще излезне и дали наистина няма да е по-изгодно да се вземе управляем блок като тези, дето ги има по-горе.
                              Ааа, не са яки. Нищо особено. Струват стотинки, по спомен. Има и много по-яки от тях. Просто в нормален режим, загубите върху тях са достатъчно малки за да не им трябва голям радиатор.

Явно като сте правили схемата в училище, е имало налични само от големите басамаци. Тогава може и скъпи да са били. Сега са евтини.

Коментар

Ако искаш само да го пускаш и спираш с тиристора си вземи симистор , но ако смяташ да регулираш оборотите просто забрави за тази схема и си вземи готов модул .
                                0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X