Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
    Абе ти си мислиш само за бойлерите.
    За гаража някакво манипулаторче бе братко. Нали трябва и малко часпром-весел дом.
    Нищо сложно не е. трябва ти стойка, вал с лагери, плоча за захващане на детайлите и електромотор с регулатор на оборотите. Ръкохватката можеш да си я държиш на ръка. За по-красив шев може да си сложиш и някаква опора за ръката-да не мърда, и си готов. Може и да автоматизираш падането на ръкохватката, и тя да стои сама по време на заваряването, но според мен не си струва. При нас муфичката (G3/4) се притиска към дъното от пневмоцилиндър, с меден дорник, с подходяща форма. Но когато нещо не работи, с две-три прихватки става. Ама по-добре е без, знаеш защо...
    Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
    Тцъ, на ръка е правен.... С много голям ток и доста изправена ръкохватка. Има огромна ЗТВ и доста си личат прекъсванията и леко неравномерно движение на ръката. Не, че аз бих го направил по-добре, но мога да намеря кусури ....
    Тока е 230-240 А-предпоследната степен на Harco-то.Може да се работи и с малко по-малък-210-220 А, но започват да се повяват течове, а и производителността спада. Та си дера с този ток, тук ЗТВ не е голям проблем. А прекъсвания на този точно шев няма. Целият фланец го обикалям на два пъти, това е едната страна. А, и ръкохватката не е изправена-напротив, доста е близо до хоризонталното положение, иначе не мога да я завра под фланеца. Днес ще се опитам да наснимам още снимки, ако успея ще ви покажа още неща.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
      Нищо сложно не е. трябва ти стойка, вал с лагери, плоча за захващане на детайлите и електромотор с регулатор на оборотите. Ръкохватката можеш да си я държиш на ръка. За по-красив шев може да си сложиш и някаква опора за ръката-да не мърда, и си готов. Може и да автоматизираш падането на ръкохватката, и тя да стои сама по време на заваряването, но според мен не си струва. При нас муфичката (G3/4) се притиска към дъното от пневмоцилиндър, с меден дорник, с подходяща форма. Но когато нещо не работи, с две-три прихватки става. Ама по-добре е без, знаеш защо...

Тока е 230-240 А-предпоследната степен на Harco-то.Може да се работи и с малко по-малък-210-220 А, но започват да се повяват течове, а и производителността спада. Та си дера с този ток, тук ЗТВ не е голям проблем. А прекъсвания на този точно шев няма. Целият фланец го обикалям на два пъти, това е едната страна. А, и ръкохватката не е изправена-напротив, доста е близо до хоризонталното положение, иначе не мога да я завра под фланеца. Днес ще се опитам да наснимам още снимки, ако успея ще ви покажа още неща.
      ....и аз не видях прекъсвания и прихватаки ,затова ми изглежда като машинен шев явно си снимал един от най-качествените шевове и снимката заблуждава ...
      А що се отнася за производителността не си ли мислили да си направиш подобна на по горе описната установка така и качеството и производителността ще нарасне, винаги автоматизираното производство е по качествено и по производително пък и друго се чудя защо не се автоматизира или поне полуавтоматизара и точно този шев който го правиш на ръка ...освен това има автоматизирано производство на подобни детайли и с ВИГ метод който е много по качествен
      Последно редактирано от welderargon; 25-06-09, 08:29.
      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Мисля, че ще бъде интересно да споделим предимства и недостатъци на техниката на водене с МIG-MAG машините. На първата снимка мисля, че техниката е "теглене" с напречни движения, докато Колката мисля че е "бутал" и е карал без напречни, ама с тоя силен ток не е много сигурно.
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
          Мисля, че ще бъде интересно да споделим предимства и недостатъци на техниката на водене с МIG-MAG машините. На първата снимка мисля, че техниката е "теглене" с напречни движения, докато Колката мисля че е "бутал" и е карал без напречни, ама с тоя силен ток не е много сигурно.
          Приятелю , при МИГ-МАГ за разлика от РЕДЗ отклонението от 15-20 градуса от перпендикуляра на тела спрямо шева го нямат за нищо .
          Затова и по-лесно се механизира процеса . Особено когато пречат фланци като в случая , или други елементи. На напречните колебателни движения се акцентира , когато трябва да се запълват например големи междини при V-образно скосяване - т.е. при големи дебелини . Само че тогава се набъркват и други фактори : изисквания за якост , производителност и т.н. Та в този случай вече е въпрос на избор на метод - например замяна с подфлюсово или електрошлаково заваряване .
          За тенекии до 3-4 мм. проблема е никакъв
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Естествено, че ще снимам най-доброто. Няма да се излагам сам я!
            А не, че и грозни шевове няма, на всички ни се случва понякога. А да си "направя" стойка е невъзможно поради много причини. Първо заради сложността на кривата която горелката трябва да опише. Не, че не може да се реши, но си трябва оборудване, и пари... Само това вече е достатъчно. Но ето и още-От нас се искат произведени бойлери, приспособления и машини не са наша грижа. Пък и аз не искам да работя за постоянно на машина, щото се губи тренинга на ръката. Ако бях собственик на фабриката е вече нещо друго...

На снимката дето Андро я даде за пример(не моята) ми се струва, че шева е правен на прекъсване. Но не съм сигурен. А по цвета на шлакичката съдя, че тока не е бил голям, може пък и да е с "размахване". Автора да си каже. На шева на фланеца, а и на другите муфи започвам отдясно наляво, отначало с "влачене", по средата съм перпендикулярно, а завършвам вляво с "бутане". В началото и края застъпвам по 15-20 мм.

Ето и малко пресни снимки. Предишните са снимани преди половин година.
            Установката която заварява муфичката G 3/4, или фланче към дъното:

И завареният от нея фланец:

А понеже пренастройването от заваряване на фланец към заваряване на муфа отнема известно време, а трябваха само няколко дъна с муфи, ми казаха да ги заваря на ръка. Ето:

Ето в такова положение е бойлера когато заварявам моята част от заварките по него. Спрея съм го сложил за мащабиране.

И понеже стана въпрос под какъв ъгъл на ръкохватката работя, ето какъв е в най-тесният участък:

И два машинни шева-кръгов и надлъжен:

Коментар

Kольо, ако не е някаква фирмена тайна, с какви газове работите?

Коментар

Разбира се, че не е. Аргон, с някакъв процент кислород. Колко точно не мога да кажа, защото смесителната уредба май не е в час. Като работех в предната фирма, отначало работехме с бутилки, и знам много добре как се държи дъгата при съдържание на кослород 4%, колкото трябва да е. После взеха смесител и резервоар за аргон от Messer, и газта като качество си беше същата. В сегашната ми фирма има абсолютно същата уредба, но регулатора за процента на кислорода не работи като хората. Като е сложен на 4% по държането на дъгата разбирам, че доста по-малко, и съм го врътнал към 7,5-8%. И при това положение ми се стърува, че отговаря на 4%, А даже може и още малко...

Коментар

Кольо, не се засягай, аз не съм писал нищо с лоши чувства. На снимката, за която ставаше дума, тока наистина е много за да разлее така шева. Ръкохватката ти е почти перпендикулярна на шева и за това става такъв плосък. Изглежда готино на вид, но това е кофти за материала. Зоната на заварката е силно окислена и с променена структура на материала, доближаваща се до чугуна (може и да греша, забравил съм вече желязо-въглеродната диаграма). За такъв шев щяха яко да ми набиват обръчите "дефектите", защото е крехък и бързо корозира. Според мен е добре да намалиш тока под 200 А за сметка на скоростта. Предполагам, че гониш бройка и те разбирам, но не е зле да го обсъдите с шефовете и да прецените дали заради няколкостотин бройки повече си струва разправията с рекламациите. Поздрави!
                  "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

Кольо, не се засягай, аз не съм писал нищо с лоши чувства. На снимката, за която ставаше дума, тока наистина е много за да разлее така шева. Ръкохватката ти е почти перпендикулярна на шева и за това става такъв плосък. Изглежда готино на вид, но това е кофти за материала. Зоната на заварката е силно окислена и с променена структура на материала, доближаваща се до чугуна (може и да греша, забравил съм вече желязо-въглеродната диаграма). За такъв шев щяха яко да ми набиват обръчите "дефектите", защото е крехък и бързо корозира. Според мен е добре да намалиш тока под 200 А за сметка на скоростта. Предполагам, че гониш бройка и те разбирам, но не е зле да го обсъдите с шефовете и да прецените дали заради няколкостотин бройки повече си струва разправията с рекламациите. Поздрави!
                    Нещо си ме прочел грешно. Не съм се засегнал никак, нали си лафим за заваряване, нормално е да има всякакви мнения, радвам се на критиките повече от похвалите. Тока наистина е големичък, и си прав за това, че гоним бройки, но ако поискам мога да работя с какъвто ми хареса ток. Шефовете на разбират почти нищо от заваряване. А който разбира, не се вясва много при нас, той си има друг цех за обгрижване. Пък шева не е плосък, просто на снимката изглежда така. Катета е може би 7-8 мм. Казваш близо до чугуна? Откъде въглерод? Материала на шева повтаря 90-95% от състава на добавъния материал. В това не съм много сигурен, де, но логиката е такава. За крехкост-не знам, но всичките бойлери минават на тест "циклично натоварване" Т.е. закачат се към пома, и апарат, и помпата ту нагнетява до 8-10 атм, ту отпуска до 2-3. И така 7000 пъти, за едно денонощие стават. И ако има дефект се проявява почти сигурно. По моите заварки за половин година има само два теча
                    А защо да корозира бързо? заради окислението ли? И какво окисление, ако кислорода има достъп до ваната нали започва яко да ври Обясни по-подробно, моля.
                    А какви технолози мислят технологиите, да не казвам. Като започвах в тази фирма гледах ей така като ми казаха, че не трябвало да има провар на надлъжния шев. И се мъчат да ме убедят, че е вярно... Ама нали съм обикновен работник, кой ли ме слуша, и чак като започнаха да се пукат шевовете на цикличният тест, и Петър Йотов им го обясни, кандисаха, че трябва да има провар. И сега през ден през два идват на "внезапни" проверки да видят дали не сме пуснали някой бойлер без провар. Натегачи Както и да е, вътешнофирмени глупости.
                    Поздрави.

Коментар

Проблемът възниква при прегряването на материала и последващото бързо охлаждане. Получава се мартензитна структура, която е крехка. Това е по спомени, съпроматаджиите могат да го обяснят по-точно.... Наставниците ми ме учеха, че трябва да се старая да заварявам с минимален ток, защото при нас гаранцията на шевовете беше 50 години и се работеше с "малко" по-високи обеми и натоварвания. Примерно, малките резервоари бяха по 3000 тона....
                      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                      Неизвестен мъдрец

Коментар

Това за минималният ток си го знам. И съм го обяснявал на начинаещите. Но мисля, че не толкова голям, прсто търся по-добро сплавяне на материала на шева с детайлите. А в предната фирма се работи по този начин от доста години, и не са имали проблеми с течове от тези заварки. Виж, от непроварен надлъжен шев-колкото искаш. Ама то там си е най-слабото място на един бойлер.

Сега се сетих-Ако работя с доста по-малък ток-под 200 А както казваш, няма да мога да сплавя добре началото и края на двете половини на шева. Щото там е дебело. И топлината няма да стигне за разтапяне на две ламарини и първия шев. А именно оттам се появяват течове при проверките, от началото и края на заварките. Има и още нещо. На снимката фланеца е 4мм , мантела2.5, и само там е тази дебелина. При другите заварки муфите са доста дебели, и ако намаля тока, няма да мога да ги разтопя добре.

Коментар

Проблемът възниква при прегряването на материала и последващото бързо охлаждане. Получава се мартензитна структура, която е крехка. Това е по спомени, съпроматаджиите могат да го обяснят по-точно.... Наставниците ми ме учеха, че трябва да се старая да заварявам с минимален ток, защото при нас гаранцията на шевовете беше 50 години и се работеше с "малко" по-високи обеми и натоварвания. Примерно, малките резервоари бяха по 3000 тона....
                          За да се получи мартензитна структура освен бързо охлаждане е необходимо да има и достатъчно въглерод в стоманата.Тази на бойлера е нисковъглеродна и не може да се закалява.Прегряването винаги е лошо.А примерно с намаляването на режима почват да се появяват проблеми с несплавявания.По принцип за да е всичко както трябва ,се работи с WPS. И винаги ще има повтаряемост на качеството .
                          Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                            За да се получи мартензитна структура освен бързо охлаждане е необходимо да има и достатъчно въглерод в стоманата.Тази на бойлера е нисковъглеродна и не може да се закалява.Прегряването винаги е лошо.А примерно с намаляването на режима почват да се появяват проблеми с несплавявания.По принцип за да е всичко както трябва ,се работи с WPS. И винаги ще има повтаряемост на качеството .
                            При нас няма заваръчни процедури. Или поне не съм виждал, което е същото. Нали те се пишат за заварчиците, да ги прочетат, и спазват. Ако могат да разберат за какво става въпрос... Че като си гледам колегите, ми идва да се откажа от званието "заварчик"...

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение

На снимката дето Андро я даде за пример(не моята) ми се струва, че шева е правен на прекъсване. Но не съм сигурен. А по цвета на шлакичката съдя, че тока не е бил голям, може пък и да е с "размахване". Автора да си каже.
                              Шева от въпросната снимка наистина е правен с малко по-слаб ампераж в позиция полувертикал с плавни хоризонтални движения без прекъсване на дъгата.
                              [COLOR=black][B]"...Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш. "[/B][/COLOR]
                              [COLOR=black][B]"Мъжки времена" Н.Хайтов[/B][/COLOR]

Коментар

Някой да е ползвал такъв или подобен препарат и има ли някъкъв реален ефект от него. На етикета дословно пише "спрей за защитана на адхезията на шевовете на дъговата заварка" видим ефект (разлика) със и без спрея няма освен малко повече пушек гледах двата шева на 50 пъти увеличение структорна може и да има не знам но видима дори с такова увеличение няма. Спрея ми го подари приятел който нищо не разбира и ориентирайки се по етикета мислел че е за пръскане на дюзата на телоподаващото.
                                Прикачени файлове
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X