Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тема за моите заварки (съвети, критика и тн)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Тема за моите заварки (съвети, критика и тн)

Ами не знам, мисля така: Правиш шев дълъг 50см. Ако почнеш от единия край към другия още докато стигнеш средата на детайла и вече края ще се е разместил и разминал сериозно (поне моя "опит" това ми е показал). Но пък ако направиш в началото 5см, после в края 5 см, после в средата 5 см. и така докато завариш цялата дължина си мисля, че ще има по-малко отклонение. Ама това са мислите на един "дърводелец" (учил съм дървообработване и производство на мебели, и никаква металообработка). Та за това и задавам такива въпроси. Лошото е, че не остава свободно време да тренирам.
    I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Извинявам се, но и аз не съм обективен когато става въпрос за този потребител.
      Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
      Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Ако заварката е сложна и специална там има технолог, който определя в каква последователност да се извърши и по какъв начин, но при повечето случаи се изкарва от край до край без прекъсване. За да се избегне разместването трябва да има съответните прехватки, така направени, че да не пречат на корена на заварката. Карали са ме на корен с ВИГ да спирам на 2см от прехватката и да я премахвам преди да продължа. И това на ф1100 с 12мм стена.

Коментар

Има си термин-"обратно последователно заваряване", при която техника правиш къс шев, и новия го започваш така, че края му да съвпада с началото на предния. Следващия пак така, и докато стигнеш края. Но пак е нищо и половина, няма как да се избегне термичното влияние.

Донякъде върши работа прихващането от едната страна, и заваряването от другата-така прихватките не позволяват на топлината да огъне детайла(е, почти де), но пък така се натрупват едни хубавички напрежения в метала които се премахват след загряване в пеш, и бааавно изстиване, но това пък не е приложимо при всички детайли, например при някои по-големи.
          Има и друго-предварително се изчислява доколко детайла ще "дръпне" от топлината и се поставя под съответия ъгъл, така, че като "дръпне"-да дойде до положението което ни трябва.
          Абе пинизи всякакви, но няма как да се избегне термичното влияние. То е като смъртта-неизбежно е..

И пак да кажа, че заваряването е преди всичко опит, особено за обикновените изпълнители. Щом може един черен мангал да заварява супер добре, като при това едва може да си напише името-значи не е толкова сложно, ръ'иш ли...
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
            ...Има си термин-"обратно последователно заваряване"... Но пак е нищо и половина, няма как да се избегне термичното влияние.
            ...
            Терминът е "обратно степенно заваряване" . И не е "нищо и половина" , а нещо и половина .
            Според зависи - от конкретния случай .

Иначе "пинизи" има много . Наричат се " Мерки за намаляване на термичните деформации в заварените конструкции вследствие на термичното влияние в метала на шева . "

Затова Росен го е казал :

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
            ...Ако заварката е сложна и специална там има технолог, който определя в каква последователност да се извърши и по какъв начин....
            ПС . ... и пак ми се чини , че бягате от темата .
            Човека още не се е научил да тегли нормален шев в долно положение с обмазан електрод , вие забивате в заварорационално конструиране .
            Последно редактирано от Vlado_Ts; 25-10-15, 16:45.
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Изометричен провар.........няма никакво изместване......както се стикова така е и след заварката

Коментар

Това не съм го и чувал. Я поясни какво е?

Според мен еднакъв шев от двете страни, за да не дръпне на никъде, ама дали е така?

Коментар

Термина е спортен, ама не е нищо сложно............корена е еднакъв по цялата дължина на провара

Коментар

Пак не схванах, явно не съм малко прозд...

Коментар

Листов материал(планки примерно) със скосовете както е по учебник.Като корена гледан отзад не се познава до къде е свършил електрода термичното изкривяване почти го няма....
                      Темата е за А и Б в заваряването а почнаха да се развиват теории как да <пишеш> като Шекспир.
                      ПП:Заварката от снимката става за някой свещник и за нищо по-отговорно.....
                      "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
                      Mark Twain
                      СтоЕнчA

Коментар

Не е точно така. Има теория според която такъв тип заварки са по-устойчиви на вибри. И има резон като се замисли човек.

Коментар

Шевове направени по този начин, са идеални за тънки материали, от сорта на автомобилен калник, под, дори греди със сложна форма се изработват така...

Коментар

Да ама това на снимката основата е около 10мм ,а фланеца към 20мм.Това сериозен шев ли е????
                            "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
                            Mark Twain
                            СтоЕнчA

Коментар

Да изтупаме прахта . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160309_161810.jpg
Прегледи:1
Размер:75.3 КБ
ID:5706223
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160309_161628.jpg
Размер:63.1 КБ
ID:5706224
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160309_161620.jpg
Размер:67.8 КБ
ID:5706225

Коментар

Много добре, браво.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X