Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За заварките и заварчиците...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За заварките и заварчиците...

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
    ....

П.С.Днеска почнах с ВИГ заваряването-то било много блага работа това... няма звуци от картечница, няма пръски във врата на комшията по кабинка ....
    Това не е всичко . Почакай малко да минеш на "неръждавейка". После няма да ти се иска да заваряваш нищо друго. Не случайно Уелдъра е влюбен в този метод
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

"Заварките" се правят в извънработно време, обикновено с представителка от другия пол.....
      Иначе има заварени съединения, заваръчни шевове и заваряване.....
      АИГ-Заваряване ООД
      Заваръчни апарати "DEL"
      http://www.aigwelding.com
      0889 522 036

Коментар

Айдее, темата кривна пак към кожените електроди с течна обмазка Чак сега разбрах лафа за сутрешната заварка от една по предишна тема Моля модератор да промени заглавието, да не стават обърквания.

П.С.Асене, имам да пазарувам някои неща... ще звънна...

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          "Заварка" е преиначен или по-скоро побългарен "термин" от руското " Сварка" , което се превежда като "Заваряване" . Например : "Сварка плавлением" - на български : "Заваряване чрез стопяване".

Освен терминът "Заваряване" в техническата литература съществува и терминът "Заваръчен шев" . Така че когато се говори нещо от рода на " Заварката е здрава" , би трябвало да се разбира като "Заваръчният шев е здрав" .

На времето в МЕИ-то моя преподавател по "Технология на заваряването " проф. Камен Велков ( Бог да го прости! ) директно пишеше двойка на студент , който споменаваше "Заварка" . Без оглед на знанията му.

ПС. Ти вина за използването на този термин нямаш , разбира се
          А в учебна практика на ТУ заваряването го водеше Юри Яцевич лека му пръст та с руските термини нямаше проблеми .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
            .....А в учебна практика на ТУ ....
            Абе то тези практики бяха та*ак на природата , ама не ми се говори тук , че ще оспамим темата
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

То и електрожен не съществува в терминологията. Нашия преподавател по гореща обработка късаше ако някой каже електрожен, макар че в разговорния език често се употребява и всеки зне за какво става въпрос.

Коментар

Така де, затова го дадох за пример.Електрожен, оксижен, телоподаващо, аргон, плазма... все са неправилни имена за устройствата.Но какво да правиш, наложени от разговорния език понятия.
                Тя темата е за заваряването и заварчиците.Към момента нямам нови въпроси, тъй че като автор, не намирам проблем в тея дискусии Пък и за практиката, ако е свързана дори косвено със заваряване... В практиката която карах аз в ТУ, заваряването се изчерпваше с един хоризонтален шев върху една планка, кой се справи, справи.Далеч повече внимание обърнаха на леенето, където правихме форма и изляхме всеки по едно парче скрап

Коментар

Абе то тези практики бяха та*ак на природата , ама не ми се говори тук , че ще оспамим темата
                  Учебна практика се минава в първи курс и е пет дисциплини леене ; заваряване ; термообработка ; стругарство и шлосерство . За голямо съжаление в ТУ голямата част от студентите са попаднали там по чиста случайност примерно от езикова гимназия . Целта е да се запознаят с основните методи на металообработка . Вече задълбочено конкретните дисциплини се учат от втори курс нагоре в зависимост от специалността .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                    ...То и електрожен не съществува в терминологията. Нашия преподавател по гореща обработка късаше ако някой каже електрожен, макар че в разговорния език често се употребява и всеки зне за какво става въпрос....
                    ... и добре е правил човека. Недопустимо е за бъдещ инженер за борави с неправилна терминология .

И понеже тук не бъка от инженери , затова споменах "термина" информативно . за обща култура .
                    Иначе за електрожена вероятно всеки знае какво е . Дори когато някой "лепи с електрожен" , макар че в този случай един технически грамотен човек би се замислил за какво точно аджеба иде реч...

Коментар

Аз пък казвам "уших тръбата" и инжинерите ме разбират. Самите те придобиват опит в практиката и неминуемо се сблъскват с "народната" терминология. Ако трябва да сме педантични към термините, то ще лъснат на яве знанията на инженерите и се стига до неловки ситуации . А ако това става и на чужд език, направо става страшно. Както казваше един мой колега "заболяха ме ръцете от тоя английски"

Коментар

И понеже тук не бъка от инженери , затова споменах "термина"...
                        Я па тоз ?
                        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                        Анатолий Пейчинов o8875о9815
                        https://dvrbg.com/

Коментар

... и добре е правил човека. Недопустимо е за бъдещ инженер за борави с неправилна терминология .

И понеже тук не бъка от инженери , затова споменах "термина" информативно . за обща култура .
                          Иначе за електрожена вероятно всеки знае какво е . Дори когато някой "лепи с електрожен" , макар че в този случай един технически грамотен човек би се замислил за какво точно аджеба иде реч...
                          А какъв е правилния термин? "Апарат за ръчно електродъгово заваряване"?
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            А какъв е правилния термин? "Апарат за ръчно електродъгово заваряване"?
                            Аха. При това трябва да е указано дали е "правотоков" (едно време му викаха "агрегат") или променливотоков .
                            Но не си усетил акцента , като си ме цитирал : Как си превеждаш израза "лепене с електрожен" ?

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                            ...Я па тоз ?....
                            С тази въпросителна имаш нещо да ме питаш , или просто гледаш презрително на висшето образование ? Ако е второто , от мен да знаеш , че граматически е издържано в подобен израз накрая да се слага удивителен знак . И това не се учи във ВУЗ , ами в пети-шести клас някъде.
                            Последно редактирано от Vlado_Ts; 27-07-13, 07:55.

Коментар

"Лепенето" е по Враца и Монтана и ако не си във "час",надали ще разбереш за какво става дума,при нас е хайде да го "капнеш",което също няма връзка със действителноста.
                              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Чувал съм и "... да го парнеш с електрожена".Веднага си представям как заварчика само си разпалва електрода и толкоз

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X