Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За заварките и заварчиците...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За заварките и заварчиците...

Те тия тънките масла са достатъчно плътни, за трансмисионното не знам. Има една зелена фосфорицираща масловидна течност, с която се прави контрол, но не се сещам как се казваше. Контрола се прави с нея и кварцова лампа. Тука Владо може би ще внесе яснота по въпроса.

Коментар

Тази фосфоресцираща течност( наречена луминофор) спада към т..нар. луминесцентни методи.
      При тях се използва свойството на някои вещества , облъчени с ултравиолетова светлина да светят на тъмно.

А иначе както луминесцентния метод , така и методите с проникващи течности - пенетранти и варогазови проби ( описани от Кольо) спадат към т.нар. капилярни методи за безразрушителен контрол . Използват се да откриват както повърхностни дефекти , така и контрол на плътност , тъй като имат висока проникваща способност .

Изобщо , при безразрушителния контрол на заваръчни шевове е прието да се върви "от простото към сложното" в зависимост от това какво е пресметнал " инженера на конструкции" . А и от икономически съображения :

- тръгва се от външен оглед ( за видими подрези , натрупвания , пори и шлакови включвания) и замерване ( за спазване на геометричните размери) , премине се през капилярните методи , и чак след това най-сериозните методи : ултразвукова и рентгенова дефектоскопия.
      Разбира се , при съдове и тръбопроводи под налягане почти задължително се правят допълнителни проби за плътност - "надуване" с въздух или вода (пневматична или хидравлична проба) , които Кольо също описа . Дали едната , или другата - пак според зависи : водата при налягане почти няма свиване и е по-безопасна ако "гръмне" съда. За разлика от въздуха - свива се толкова , колкото е мощен компресора

На времето произвеждах котлета за локално парно от 4 мм. ламарина. Изпитването беше на 8 атм. с въздух , а шевовете се мажат с Веро. Ако шевът издиша някъде - там ясно си личат балончетата . Веднъж по време на такава задължителна проба един шев "гръмна" и се разпори . На работникът ( който за щастие беше на около метър) мигновено се разкъса велурената рубашка и ризата и потника отдолу и едвам не му разцепи кожата . ... от тогава минахме на водна проба

ПС. Пропуснах да вметна , че от гледна точка на заваръчната технология , аз лично не бих си позволил да предпиша заваряване на съдове под налягане , както и такива тръбопроводи , подложени на динамично натоварване ( вибрации и многократно повишаване и понижаване на налягането в тях ) да се заваряват по МИГ/МАГ метод .
      Последно редактирано от Vlado_Ts; 30-07-13, 08:29.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Що се отнася до случая на Ронин : Не знам кой точно модел му е Струната , но аз лично не съм видял модел със степенно регулиране на тока/ скоростта на телоподаване . На това отгоре , всичките "Диктатор 250 " , които имам са с безстепенно регулиране и на напрежението .
        Дори степенното регулиране ( както писа Спарки) е с малка стъпка , така че за практиката това е задоволително като плавност на процеса на регулиране. Може проблемът да е някъде другаде в самата машина или пък в колебанието на тока в мрежата - особено ако е монофазна.
        Освен това , логично най-гладък шев се получава по принцип при заваряване с промишлени манипулатори/роботи , които мааалко се различават в класификацията от машините за автоматично заваряване . И това защото при тях е избегнат субективния човешки фактор от гледна точка на движение на горелката , и /или самото изделие.
        Обаче : все пак човек ги настройва
        От друга страна - достатъчно е да има някаква причина за по-сериозно колебание в захранващата мрежа и "автоматизма" отива на кино . При все "умните методи" в машините за управление на процесите . Изпитано и личен опит

Освен това , в крайна сметка както вече нееднократно се спомена : на първо място се цели получаването на плътен бездефектен шев и едва след това красота на декоративния шев . И то второто - само при допълнително изискване за красив търговски вид .
        Последно редактирано от Vlado_Ts; 30-07-13, 08:49.
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

А ха. Благодарско .

С тоя луминофор и лампата, открихме дефект в шева на една маслена вана на един ВЕЦ-генератор. Някой я беше заварявал в завод и не е правен контрол. След монтажа на цялата машина, като наляхме маслото на втория ден при пробите прокапа. Направо ми причерня (страшно много работа е да разглобяваш на ново генератора). Дойдоха на място за контрол и установиха, че 2/3 от шева е некачествен. От завода, който е излязла тая вана казаха, че е заварявано на МИГ/МАГ. Решиха да не връщат детайла (по икономически причини) и да се поправи на място. Заварих я, но ми изгубиха цяла седмица за една такава простотия.

Коментар

Какво толкова го захапахте тоя МИГ-МАГ По света и у нас с него се заваряват съдове под налягане и дори хидравличните цилиндри работещи на 250-300 атм.(циклите им на работа вероятно са доста )
            За това че в БГ се правят простотии не е виновен метода! Най-големия проблем при МИГ-МАГ са несплавяванията. Ако режима не е правилен дори шева да изглежда перфектен има голям проблем. Затова хората ползват WPS и то истински със съответните проби и контрол. А някъде само са чували, някъде ръководителя или технолога дадат на заварчика WPS-са а той го завре някъде или казва "къв е тоя дето ще ми казва как да си настроя машина и как да заварявам ..като знае толкова да дойде да го завари..."
            Повярвайте ми срещал съм много тъпотии из нашите заводи.
            Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Ако искаш мога да снимам шевовете на газовата бутилка на астрата. Няма такъв грозен шев, вярвай. Колата е при мен от 7 години, уредбата е слагана преди още една. Кара се почти всеки ден, навъртени са над 100 000 км, на газ. Смятай колко цикъла на "надуване-изпускане" са минали, а няма никакъв проблем с шевовете.
              Точно газовата бутилка не е пример за много цикли на "надуване-изпускане", освен ако не я изсмукваш до край. Предполагам че винаги ти остават няколко литра газ в бутиката. Ако има тезна фракция в бутилката, то налягането и е едно и също. В зависимост от температурата може при пълна бутилка да се вдигне малко налягането, но си остава ва рамките на 6-8 бара.
              За бутилките с СО2 също налягането е относително постоянно при положение че има минимално количество течна фракция.
              Метановите бутилки са само за газова фракция и там налягането е в зависимост количеството на газа. За компресора бутилката е подложена на подобен тип натоварване, макар и на не толкова високо налягане.

Коментар

Според мен компресора и газовата бутилка са на един кантар и натоварване !На газовата бутилка раб. налягане май беше 12 бара а изпитвателното 20 или 25 ,на табелката пише на старите сопотски,даже днес купих нов фланец и в събота ще го сменя ,мога да снимам табелката !
                Снимка на струната ще потърся,монофазна е,преди имах проблем със захранването но преди 1 година падна стълба и смениха кабелите с по дебели както и до електромера ,нямам проблем с колебания или поне така си мисля !Струната като работни часове я има 1-2-3-4 ролки тел. Минава за нова,взех я за едни цели които се оказаха трудни и се появиха инверторните за целта та може да се каже че струната е само пробвана !Това за съмненията за кондензаторите няма да е !

Като казах грозни шевове разбирай не толкова красиви като с инверторните,което в никакъв случай не значи че не си върши работа като редко 170 или 180 А например !

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1130198.jpg
Прегледи:1
Размер:107.2 КБ
ID:5506482
                Последно редактирано от Roninn; 30-07-13, 20:49.
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                https://dvrbg.com/

Коментар

Какво толкова го захапахте тоя МИГ-МАГ По света и у нас с него се заваряват съдове под налягане и дори хидравличните цилиндри работещи на 250-300 атм.(циклите им на работа вероятно са доста )
                  Да, ама това е механизирано заваряване от робот.Не говорим за такова заваряване. Между другото, именно при такива заварки контрола е по-строг, от колкото ако се заварява от квалифициран заварчик. Невероятно, но е така. Причината е, че машината работи по предварително зададена програма и нищо не гарантира, че в детайла може да има каверна и да "завлече" дъгата на майната си......дори за секунда, а "трактора" си върви. Най-просто и сигурно за сега е такива заварки да се правят от хора със съответния контрол. 200 бара и на горе е висока летва за МИГ/МАГ. Ще отбележа, че балони от тоя сорт се заваряват едностранно само с V скосяване. Ако е някой бойлер или тръба, работеща до към 10-ина бара бих се доверил, но за по-на горе само ЛЕВСКИ (не бре само електрожена)

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
                    Да, ама това е механизирано заваряване от робот.Не говорим за такова заваряване. Между другото, именно при такива заварки контрола е по-строг, от колкото ако се заварява от квалифициран заварчик. Невероятно, но е така. Причината е, че машината работи по предварително зададена програма и нищо не гарантира, че в детайла може да има каверна и да "завлече" дъгата на майната си......дори за секунда, а "трактора" си върви. Най-просто и сигурно за сега е такива заварки да се правят от хора със съответния контрол. 200 бара и на горе е висока летва за МИГ/МАГ. Ще отбележа, че балони от тоя сорт се заваряват едностранно само с V скосяване. Ако е някой бойлер или тръба, работеща до към 10-ина бара бих се доверил, но за по-на горе само ЛЕВСКИ (не бре само електрожена)
                    Да ама не е от робот. Да ползва се механизирано заваряване но не и робот(роботизирано), и почти постоянно се заварява и на ръка. Като арматурата по цилиндъра почти само на ръка. Което по принцип няма никакво значение,ако режима не е хував.
                    А по какъв начин е заварен детайла няма значение нали все е МИГ-МАГ.
                    Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

• От: За заварките и заварчиците...

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                      ....Какво толкова го захапахте тоя МИГ-МАГ По света и у нас с него се заваряват съдове под налягане и дори хидравличните цилиндри работещи на 250-300 атм.(циклите им на работа вероятно са доста )
                      За това че в БГ се правят простотии не е виновен метода! .....
                      Повярвайте ми срещал съм много тъпотии из нашите заводи.
                      Чакай малко сега .
                      Аз да не би да съм срещал по-малко простотии .
                      МИГ/МАГ - а сме го захапали не само тук , ами в целия раздел си върви като червена нишка в пролетарска литература В което няма нищо лошо . Имам предвид , че на този метод се отделя толкова внимание .

Става въпрос за друго : нали знаеш , че няма панацея в заваряването . Всеки метод си има предел на приложение . А при всяка конкретна конструкция или изделие се приема и конкретна технология , включваща и съответния метод ( или методи) за заваряване , свързани с техническите характеристики и изисквания за изделието .
                      В този ред на мисли , ако конструкторите и технолозите преценят , че по съответния метод нещата ще се получат - няма лошо . Това означава , че конкретно при някои съдове /изделия , работещи под налягане , или общо казано - динамично натоварени , МИГ/МАГ може да се приложи , в други случаи - не .

Основния недостатък на МИГ/МАГ е получаване на заварени съединения с относително ниска жилавост . Казвам относително , защото ги сравнявам с методи като РЕДЗ с базични електроди , тръбен тел и подфлюсово.

Така че ако примерно епруветките , изрязани от заваръчен шев на тръба при МИГ/МАГ издържат на разрушителните изпитвания - ок . Вписва се в процедурата , прилага се в заваръчната документация и вече имаш законно основание да използваш метода .
                      ...ама на мен например ( и не само на мен де ) няколко пъти в практиката ми се случва "номера" да не минава. Пукат се на огъване още при 100-110 градуса , да не говорим за чука на Шарпи . Е , карам си на електроди , няма как ...иначе ше ме бият през пръстите.

... това само за илюстрация , че понякога е по-добре човек да се застрахова , отколкото да преоткрива топлата вода И то не е само за у нас , ами по принцип .

Коментар

да не говорим за чука на Шарпи
                        Ха........бях го забравил туй махало. Ползва ли се още в изпитателните. Преди време бях в една и там ползваха "умни" хидравлични преси.

Коментар

В ТУ София си има цяла катедра пластична деформация оборудвана с преси стендове и още един куп техника за разрушаване на заварено и не заварено . Като минат отпуските ще снимам техниката . Даже навремето оборудваха лаборатория за гама дефектоскопия ама нещо много бумащина излезе с лицензирането та се отказаха .
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

По мнение на познати с повече репутация от мен в заваряването, МИГ-МАГ метода е направил заваряването по достъпно за любители.

Интересно ми е трите метода докъде се покриват и къде не могат да се заместят един друг?

Коментар

Всеки метод на заваряване си има предимства ; недостатъци и сфери на приложение . МИГ - МАГ заваряването почти напълно измести газопламъчното при заваряване на тънка ламарина . Като цяло поевтиняването на заваръчната техника я направи по достъпна за хората .
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                                ...В ТУ София си има цяла катедра пластична деформация оборудвана с преси стендове и още един куп техника за разрушаване на заварено и не заварено . Като минат отпуските ще снимам техниката . Даже навремето оборудваха лаборатория за гама дефектоскопия ама нещо много бумащина излезе с лицензирането та се отказаха ...
                                Приятелю , знам много добре какво има в лабораториите . Всъщност , оборудването не касае единствено пластичната деформация . Отнася се за цялата "топла обработка" на материалите - металознание , термична и химикотермична обработка , леене , заваряване и пластична деформация . Студентите в тази специалност си имат и нарочна дисциплина : Изследване и изпитване на машиностроителни материали .
                                Всичко това обаче е лабораторна техника за обучение и научни изследвания .
                                Съществуват /ваха заводски практически лаборатории с не по-лошо оборудване . Например , при обучението ни в КЗУ по металографски анализ ходехме директно в Кремиковци . Там бяха и най-добрите специалисти по металография.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X