Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За заварките и заварчиците...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За заварките и заварчиците...

Преравям темите в раздела докрай и обратно, многократно и събрах ценна информация, но все пак остана една празнина, която надявам се с тази тема ще попълня.
    В момента ходя на курс по заваряване.Правя го, защото ми е интересно заваряването.Въпросите дали и как ще се реализирам после, предпочитам да не ги обмислям, тъй като на този етап за мен е важно да се науча.А когато знам че мога и знам нещичко-тогава.Та курса е за МИГ-МАГ метода.Преминах ъгловите и сега съм на листовия материал.Въпрос-преподавателите ми казаха, че няма смисъл да минавам тръбните, тъй като на практика за тръбни почти не се използва този метод.Естествено видях какво прави Кольо, та си имам резервите.Но все пак се съгласих и реших като завърша листовия материал, да премина на друг метод-ВИГ и да изкарам и там трите нива.
    Та по въпросите за заварките, има някои неща, за които ми се иска да чуя и вашето мнение:
    -Правя една декоративна заварка във вертикала и ми казват че е отлична.Вида и е доста назъбен, подрези няма, равномерна е, с малка стъпка, но е назъбена, да и доста шлакички има.После правя още една-вече с по силен режим на апарата и тя се разлива-казват ми че не е добре.Разбирам че причината е прегряване.Търговския вид на заварката е по хубав, излята е.Въпроса ми е, това че е назъбена ли подсказва че съм настроил добре режима и не съм прегрявал?
    -Понякога имам доста шлака, понякога няма въобще.Това че няма, значи ли че добавките в телта не са се свързали с кислорода и той е останал в заварката във вид на пори?Тук въпроса опира до това, че с личната ми машина, която е инверторна, люспички шлака почти няма...
    -Когато започнат да стават прекалено много пръските, означава ли че режима е по силен от необходимото?Примерно настроил съм по високо напрежение, телта ми е добре-не е слаба, не е силна.Пръските са много.Понякога няма почти никакви пръски.
    Газта е коргон, апарата е трифазен 250 амперов, телта 1.0, дебелината на листа е 8 мм, Х образно скосяване, почистен.Положението в което заварявам засега е само вертикала.

Малко ми е трудно да правя корена... мисля че все още не съм добил достатъчно опит за да си преценявам добре кои са ми добрите режими и кои не.

А за заварчиците, въпроса ми е малко особен.В началото, както и да заварявам-все ми неудобно.А то защото съм се стегнал като щангист на олимпиада.Държа ръкохватката с две ръце и заварявам, а ако някой в тоя момент се опита да ми я дръпне от ръцете, ще ме помести целия, стига да е достатъчно силен.Вече започнах да се отпускам и ми е по лесно... но все още си придържам ръкохватката с две ръце.Опитвам и с една, но веднага се стягам пак и заварката върви по трудно.Разменям от време на време ръцете и съм доволен че лявата е малко по зле от дясната, но все пак не е трагедия.
    Та, чудя се, как да си помогна да се отпусна, някой има ли опит от този си период, който да ми предаде?

Благодаря предварително

От: За заварките и заварчиците...

ми дръж си с двете ръце, по-малко ще се мориш, какъв е проблема? А шева както може да е прегрят, така може и да е студен.

Коментар

В началото при мене също се получаваше доста на зъбен шева и както казва колегата, беше студен шева ми. При по продължителна заварка, се подгряваше и започваше да се да го прави хубав. Когато настроя машината от началото да тръгне да заварява добре, в един момент се прегрява и започва да се получава пак слаб шев. За това в процеса на работа си намалявам с една степен напрежението. Не знам колко е правилно моето заваряване, но за сега за себе си ми е достатъчно. Винаги обичам да се дообразовам, за това ще следя темата с интерес.
      Не се напрягай много при заваряването и се отпусни. С много тренировки ще свикнеш.
      Желая ти успех

Коментар

Като имаш инверторна машина в къщи от какво се притесняваш,вземаш различни профили,машината близко до теб така че с едната ръка да можеш да връткаш копчетата,направи си литрите в минута ,направи вертикално различните профили които те интересуват и започвай.Поздрави за начинанието,учудвам се че има курсове за миг-маг !
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

Коментар

Благодаря ви за отговорите...
          Т-1000, проблема е че искам още да си отпусна ръцете.Ръкохватката е лека и химикалката е лека-но заварявам с две ръце, а пиша с една... Трябва да си отпусна ръката и да заварявам както пиша.Разбира се с две ръце няма проблеми, контрол имам.
          Димич, днеска се опитах да проведа разговор с учителите, но нищо не се получи.Съответно пробвах сам да коригирам режима когато материала загря-намалих го.Получи се.Чудно ми е, дали ако в началото задържам малко повече, ефекта ще е същия.
          Ронин-с инверторната е по лесно, но искам да няма значение с каква машина заварявам... все заварки трябва да стават.Пробвал съм да коригирам режима в движение, но първо трябва да усъвършенствам заваряването с една ръка Че стават грозни работи... а и изхабих планките за домашно Иначе курсове има, не съм и само аз.Днеска трябваше да тренирам бордови заварки... засега само декоративни, но тайно направих и един корен, който после старателно покрих с декорация.Не ме хванаха Иначе се карат.

Забелязах че заваряването с теглене, ми е една идея по лесно, отколкото с бутане.Някои да коментира?

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
            Забелязах че заваряването с теглене, ми е една идея по лесно, отколкото с бутане.Някои да коментира?
            И при мен е така,с бутане би трябвало да има по дълбок провар по принцип,но на теория хич ме няма !
            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
            Анатолий Пейчинов o8875о9815
            https://dvrbg.com/

Коментар

Какво означава "прегряна" заварка? За първи път го "чувам".
              ЗА ДА МОЖЕШ, ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ!!!

Коментар

става гладка, корена е кофти /хлътва, или провисва според случая/.

Коментар

Първоначално публикуван от graf_fon_kochev Преглед на мнение
                  Какво означава "прегряна" заварка? За първи път го "чувам".

"Прегряна" не означава нищо . "Заварка" - също не означава нищо . Следователно изразът , съставен от две нищо не значещи думи е безсмислен.

Frysco , много въпроси задаваш наведнъж Ще отпаднат постепенно в процеса на работа .
                  Все пак :

1. Трябва да можеш с една ръка .
                  2. Не всеки качествен заваръчен шев изглежда непременно красив на външен вид . Зависи от пространственото положение при заваряване.

По правило един шев преди всичко трябва да е качествен , а търговския му вид е допълнително изискване и не е непременно необходимо .

3. Макар и малко по-трудно , но получаването на корен на шева е основна цел . Без това упражнение и без да постигнеш необходимия корен , все едно нищо не правиш. Затова и при тренировка , това упражнение от методическа гледна точка е оставено за по-късен етап.

4. Когато постигнеш в общи линии горните неща при листов материал и във всички пространствени положения , с учудване ще забележиш , че нещата ще ти се получат и при тръби - с малко тренировка и без чужда помощ. Разбира се , в началото : при по-големи диаметри.

Има и още , ама постепенно .
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Благодаря ти Владо, надявах се да пишеш.

1.Понятно, продължавам да опитвам.Засега напредъка ми е че с другата ръка не си държа човката, ами я слагам върху първата и е по скоро за успокоение, отколкото да ми помага нещо.В това положение, вече съм успял да няма значение с коя ръка водя.
                    2.Точно там ми е малко непонятно и не успявам да получа отговор от преподавателите, кое е добро и кое не е добро и защо.Буквално съм го ударил на експерименти на курса...
                    За 3 и 4, нещата са за лични съобщения...

За съжаление с тоя метод приключих днес-задачата ми беше изпитна проба във вертикално положение.Ако не ми бяха казали, щях да се справя лесно, но ми казаха, та беше доста мъка, породена от старание.Пробата заминава за снимка, а аз заминавам на ВИГ метода от утре.

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                      И при мен е така,с бутане би трябвало да има по дълбок провар по принцип,но на теория хич ме няма !
                      Да с теглене е по-лесно но се използва малко по-рядко от бутането. Но бутането прави по-малък провар от тегленето!!!

Колега
                      Frysco относно заваряването с две ръце,няма нищо притеснително или необичайно. Заваряване с две ръце при високи режими не е проблем защото там ваната е голяма и малките трептения на ръката не са страшни а даже са и полезни.
                      Заваряване обаче при ниски режими и особено при корен било на листи а и на тръби си изисква две ръце. Така че няма нищо срамно или притеснително в това да се заварява с двечките които ни е дал господ

П.С. Владо честно казано не виждам смисъл защо трябва да може и само със с една ръка? А ако може само с две, но го прави както трябва. Не че не мога и с едната, но не се сещам за момент в който са ми забранявали или съм нямал възможност да си използвам и двете. А и го правя постоянно защото е по-лесно.
                      П.П.С. Мале само кви ги написах ...едната ...двете..
                      Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                        ....

П.С. Владо честно казано не виждам смисъл защо трябва да може и само със с една ръка? ...
                        Поради ред причини . Ще ти отговоря принципно , извън традиционното форумно вторачване в МИГ/МАГ - метода.

1. Не всички работим със синергици и други "умни машини" от рода на Push this button. Now you are a great welder.
                        В повечето случаи все се налага да връткаме разни копчета , включително по време на работа.

2. Не всички работим със соларни шлемове. В не малко случаи се налага да държим добрата стара и проста
                        заваръчна маска с ръкохватка за едната ръка ( в другата ръка се предполага , че е горелката )

3. При РЕДЗ в таванно и вертикално положение не рядко се налага с едната ръка да се коригира ( било от реостата , било
                        от самата машина) силата на тока по време на самото заваряване.

4. Случаят на колегата Roninn. Т.е. при работа на високо. На мен дори на скоро ми се наложи да вися като паяк на 12 м.
                        височина - с едната ръка заварявам , с другата се държа за фермата . И то защото усетих , че заварчикът ми ( младо
                        момче) , който трябваше да свърши работата , му треперят крачолите , та си викам : "Я , бате Владко, сваляй костюма
                        и вратовръзката и грабвай ръкохватката , да не отиде зян момчето ! "

5. Конкретно за случая на колегата Frysco : човекът има мерак да кара и ВИГ . Е , ако е свикнал да държи горелката с 2 ръце , с коя ще подава добавъчния тел ? Третата му е къса.

6. Чисто практически понякога се налага ( и в момента имам такива случаи , при все наличието ми на куп ротатори) , с едната ръка заварчикът заварява тръба или фланец , с другата върти приспособлението на което е качено съединението. Това на МИГ - метод.

Изобщо , да държиш горелката с две ръце , аз го броя за частен случай.

ПС. Във връзка със заглавието на темата : Някой ще ми обясни ли що е то "Заварка" ? За мен този "термин" няма смисъл.
                        Последно редактирано от Vlado_Ts; 24-07-13, 08:43.
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Ами честно казано, досега никой не ми е казвал, че има нещо нередно в тази дума... Ако "заварка" е неправилната дума, коя е правилната?

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
                            Ами честно казано, досега никой не ми е казвал, че има нещо нередно в тази дума... Ако "заварка" е неправилната дума, коя е правилната?
                            "Заварка" е преиначен или по-скоро побългарен "термин" от руското " Сварка" , което се превежда като "Заваряване" . Например : "Сварка плавлением" - на български : "Заваряване чрез стопяване".

Освен терминът "Заваряване" в техническата литература съществува и терминът "Заваръчен шев" . Така че когато се говори нещо от рода на " Заварката е здрава" , би трябвало да се разбира като "Заваръчният шев е здрав" .

На времето в МЕИ-то моя преподавател по "Технология на заваряването " проф. Камен Велков ( Бог да го прости! ) директно пишеше двойка на студент , който споменаваше "Заварка" . Без оглед на знанията му.

ПС. Ти вина за използването на този термин нямаш , разбира се
                            Последно редактирано от Vlado_Ts; 24-07-13, 15:18.

Коментар

Ще го запомня, макар че речеви паразит трудно се премахва.Но хората сами създават своя език, колкото и да е неправилно понякога.Заварки с телоподаващо, аргон или електроди

Ами електрожен и оксижен?

П.С.Днеска почнах с ВИГ заваряването-то било много блага работа това... няма звуци от картечница, няма пръски във врата на комшията по кабинка

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X