Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

В случая на моя инвертор всички компоненти-ключове, кабели и тнт са Кенде. Явно е техен продукт.

Само искам още да питам -нормално ли е този транзистор-високоволтовият Мосфет да загрява до 60 градуса след половин час работа ? И защо не са му сложили радиатор ако е нормално. Пипа се с ръка но си грее.

Също ми е интересно-това одобряване на Админа на всяко мое мнение завинаги ли ще е или само в началото ? Щото не ми е ясно какво съм постнал и дали ще се отпечати. Все едно си пиша на хаус.
    Даже първият ми коментар го бях отписал и мислех че няма да може да се пише тук изобщо. Случайно видях че сте го постнали.
    И не може да се коригират грешките и тнт, което е лошо.

Коментар

Първоначално публикуван от kiossis Преглед на мнение
      Също ми е интересно-това одобряване на Админа на всяко мое мнение завинаги ли ще е или само в началото ? Щото не ми е ясно какво съм постнал и дали ще се отпечати. Все едно си пиша на хаус.
      Даже първият ми коментар го бях отписал и мислех че няма да може да се пише тук изобщо. Случайно видях че сте го постнали.
      И не може да се коригират грешките и тнт, което е лошо.
      Определено не е завинаги. Ще се ориентирате и грешките откъде се оправят. Съжаляваме за неудобството, предварителната модерация е неизбежно зло. Без нея Форумът бързо ще спре да е полезен.

Коментар

п.п. не съм следил нагоре темата, но 50-60 градуса работна температура за мосфет е напълно нормална (те повечето безгрижно си работят и на 100-120 градуса). Такава ниска температура показва че има достатъчно охлаждане на конкретния мосфет и други мерки за охлаждане не са необходими.

Коментар

Само искам още да питам -нормално ли е този транзистор-високоволтовият Мосфет да загрява до 60 градуса след половин час работа ? И защо не са му сложили радиатор ако е нормално. Пипа се с ръка но си грее.
          Веднага ти казвам защо - защото е спестен! И защото трябва след година-две да си купиш друг инвертор. Иначе китайския завод ще спре да бълва недоклатена продукция, и китайците ще са гладни!
          Доволен ли си?
          Панайот Бърдарски
          0887 60 77 22

Коментар

Стига бе, за нещо което загрява до 60 градуса радиаторът не е спестен, а излишен.

Коментар

...a щом може да се пипа с пръст, даже може и да няма 60 градуса. Поне моята граница на търпимост е някъде 55, и то мога да пипам, но не и да държа продължително време в ръка.

@panism: Оливаш се. 60 градуса са нищо. дори околната температура да се вдигне с 20-30, 90 градуса пак не са драма. Въпросния транзистор със сигурност не е изгорял от прегряване. Не че аз не бих сложил радиатор, но точно това в случая трудно може да се посочи като някакъв велик кусур.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки, ако забеляза написаното от мен е с няколко емот иконки...т.е. закачка
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

Може и да не е необходим радиатора. И аз знам че тия елементи работят на по високи температури. Аз въпреки това, че не загрява много му сложих един радиатор да има. И сега и той си грее и стои по хладен.
                  Като го отворих и видях как е гръмнал тоя Мосфет и ми стана ясно че основният ударът е понесен от него. Може и да е било пренапрежение, разсинхронизиране, но въпреки това аз му сложих радиатор за да поема повече товар, като е по хладен.

Но моето тестване с ръка е Субективно-като го пипам с пръст- един път ми пареше, друг път не. Зависи с коя част на пръста се пипа и тнт. А и не знам след 1.5, 2 часа до какви температури стига. Също ми се стори че при по нисък токов работен диапазон-10/20 ампера-се загрява по бързо. А дали е така не знам. Щото изгоря при такъв режим. И за това специално го слагах и на 200 ампера и на 10, и ми се стори че на празен ход и на 10 ампера грее повече и по бързо.
                  Може и да греша.

=========

Другото което сега се сетих и е доста интересно като изпълнение, явно майстора е имал и други подобни преработваници и е знаел какво прави-та е прекъснал пистата към средният извод на въпросният Транзистор и е запоил-тънка медна жичка вместо медната писта. На мене ми прилича на "Бушонче".

И то много интересное завъртяна-полегнала на платката, но като полу-елипса в страни от скъсаната писта-тоест с повече увеличено разстояние (дължина)-явно за да има къде да изгаря при необходимост.

Явно проблема е бил -голям ток и за това този които го е ремонтирал му е направил тази модификация-не е толкова рядък дефект очевидно.
                  На снимката не може да се види, защото е много малко.
                  Последно редактирано от kiossis; 05-02-14, 11:43.

Коментар

Проблема е бил да закърпи положението. Какво е знаел, не е знаел и прочие само той си знае. Действал е малко като типичен телевизионен техник - бори следствието, а не проблема. Ако въпросния MOSFET е по вътрешното захранване (не помня вече, а не ми се дирят схеми), то той е с няколко пъти по-високи параметри от нужните. Слагат го, защото им е евтин.

...и Е нетипичен дефект по принцип за тоя вид машини. Това че при конкретните го правят примерно половината партида говори за качеството на производство или някоя "рационализация" някъде по веригата с цел смъкване на 5 сотинки от цената. Или "това имали в склада - това сложили". За мен прекъсване на писти, медни жички, висящи резистори и прочие кръпки говорят за калпава техника, или решение на проблеми, причината за които е другаде, а не точно на конкретното място.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Така де и аз мисля вече че не е добре синхронизиран и в някоя от машините се е проявил този дефект. Майстора го знае и се оправя с осцилоскопа и поялника.

От Райдър са му казали-закърпвай го, щото пари за нови платки няма да дадеме (то на тая платка са и работните транзистори-12 броя). Пък после собственика да си сменя цялата платка ако иска. Може и да бачка така добре, ама може и да се наложи да се смени целият модул по на там ? Никой не знае.
                      Доста други ситни елементи бяха изгорели и подменени. Не са запоени много професионално. Аз поя по добре. Но и на тези платки е доста тегаво.

Така е за ти пари толкова. ОК Дано да работи така, а ако изгърми пак, дано тия Чайници да са направили модификацията на модула от завода и да го подменя целия.

Всъщност при 300% увеличение се вижда бушончето от долу на снимката и транзистора.

Коментар

Транзисторите му ги имам ако ти потрябват.

Коментар

То не е синхронизирамно с нищо, за да се разсинхронизира. Това е просто 12 (или 15) волтово импулсно захранване, зависещо само от себе си. Даже и схемно всичко да му е наред, ако да речем трафчето му е калпаво, каквото и да кърпиш по платката все някога ще сдаде пак.

Коментар

Или е изгубило тактовата честота за момент и е думнало в транзистора, като при компютърните захранвания. Варианти всякакви. Времето ще покаже.

Всъщност вече и Аз забравих, ама единият от тия двата малки трафа се беше опекъл и са го подменили и него. Така че сигурно е точно нещо такова станало и за това и трафа и други елементи и транзистора бяха изгърмяли. Мене повече ме съмнява че ще стане проблем от лошите спойки, а не от друго.
                            Последно редактирано от kiossis; 05-02-14, 12:39.

Коментар

Или е изгубило тактовата честота за момент и е думнало в транзистора, като при компютърните захранвания.
                              Преди всякакви разсъждения по въпроса ти трябва още четене по въпроса. От горното разбиращ човек го напушва смях.

Коментар

Ок, нямам претенции че разбирам много, Аз лично поя и ремонтирам или визуално прецакани елементи, спойки и тнт в най различни уреди при дефекта им. Много отдавна не съм правил схеми. В техникума правех някой работи.Но без схема и познание за упорните напрежения няма как да се ремонтира нещо непознато.Може и да не съм 100% запознат с импулсните захранвания, но доколкото знам от комперите като се скапят примерно кондензаторите-входното напрежение се променя-има пулсации, не е филтрирано и тнт, от което Ключовите транзистори се объркват и изгарят. Може и да греша, не претендирам за големи познания. Само виждам ефекта от това при по евтините компютърни захранвания.Виж Брат ми се занимаваше сериозно с усилватели и правеше в една фирма захранвания и зарядни за батерии за АТЦ. Та още ползваме усилвателя му и имам доста резервни елементи в шкафа от него. Но вече и той е програмист и не се занимава с оживяване на схеми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X