Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Харчат ли допълнително гориво фаровете и колко?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Харчат ли допълнително гориво фаровете и колко?

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
    Най-обичам да съм подценен
    ...или поне да си мислиш че си.

Няма автомобилен ДВГ, нито на теория, нито на практика, който при константни обороти да харчи по-малко с включени фарове, отколкото с изключени.

А фантастични графики всеки може да си чертае каквито си иска.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Приключих със "сложните" обяснения. Полза явно няма. Ще пробвам прост пример, може пък... ама кой знае де..
      Представяш си най-обикновенна, ръчнозадвижвана, машина за смилане на месо. Проста работа, въртиш ръчката с ръка, машината смила месото или каквото сложиш вътре. Когато въртиш ръчката без да слагаш нищо в машината, е еквивалента на празен ход при двигателя. Изразходваш ли енергия - да, изразходваш за да преодолееш триенето в машината. Закачаш някакъв, макар и малък консуматор на механична енергия, да се задвижва от вала на машината. Е, по-лесно ли ще ти е да я въртиш дори на празен ход от преди да закачиш консуматора, или ще ти е по-трудно?! Или пък ще намалиш оборотите за да изразходваш същата енергия за единица време - повече сила, но с по-бавно темпо?! Става, но мощността (още преди да се превърне в електрическа такава) е произведение на въртящия момент по ъгловата скорост, а твоят консуматор си иска мощността, демек въртиш ли по-бавно, ще се увеличава черпеният момент, т.е. ще ти става все по-трудно(образно казано). И това е само в празния ход, ами ако се налага да използваш машината по предназначение и смилаш някакъв продукт, за който ти трябва определена сила, и се иска определена скорост на работа(демек мощност), включването на допълнителния консуматор, ще ти струва ли допълнителни усилия(енергия)?! Ама било малко, не се усещало... ми сложи 10 такива консуматора и ще го усетиш. Това, че разхода на енергия за светенето на фаровете не е голям, не означава че не съществува, нито че е включен в разхода без тях. Ключовата дума е баланс, в случая мощностен. Произвеждана мощност и консумирана мощност са винаги равни при всеки установен режим. Нарушаването на баланса води до промяна на параметрите на режима, до достигане на нов установен режим. Всички графики, по същество са изображение на много на брой установени режими - линиите са безброй много точки на установени режими.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Човека се заяжда с друго. Оплита се в сметки за КПД на двигателя, когато е на празен ход, заради сметката че като не се ползва мощност, КПД излиза нула. От позицията на това умозаключение сигурно ясно се виждат прескачащите свободни енергии наоколо.
        Горната сметка просто няма място в темата.

Коментар

Мдаа, да си представим експонента е изключителна трудност.

Айде и още един по-лесен въпрос, та да приключим с основните познания

Може ли в среден автомобил да се акумулират 30Мдж. ?
          стандартна колица, без пипано нищо по нея и горивото не влиза в баланса. Да или Не?

пп
          30Мдж са достатъчни приблизително за 100км пробег.
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Айде и още един по-лесен въпрос, та да приключим с основните познания
            Ако ще си играем на даскали, ще трябва да си покажеш даскалския кетап.

ПП: В литър нафта се съдържат 35MJ енергия, и категорично не са достатъчни за 100км пробег. Дали може или не може да се акумулират, очаквам да ни светнеш, щото явно сме на светлинни години от гениалните ти хрумвания.
            Последно редактирано от sparkybg; 14-11-12, 09:13.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
              ....Човека се заяжда с друго. Оплита се в сметки за КПД на двигателя, когато е на празен ход, заради сметката че като не се ползва мощност, КПД излиза нула...
              Излиза , ама друг път .
              От термодинамична гледна точка КПД- то си е КПД .
              Друг е въпроса , че на празен ход мотора не върши работа . За разлика от случая , когато включиш на скорост . Или когато мотора си е на празен ход , но включиш фаровете . И понеже това последното ни интересува в темата : при святкането на фаровете , мотора вече е под допълнителен товар (имайки предвид задействането на алтернатора) . И понеже при това няма как да не му паднат оборотите , то за да ги докараш пак до стабилните такива отпреди да са включени фаровете , няма как иначе освен да подадеш допълнително количество гориво. Дали ще го направиш ръчно ,или чрез система за саморегулиране е съвсем отделна тема .

Съвсем отделна тема е и колко по абсолютна стойност е това допълнително количество гориво , необходимо за да светят фаровете . Хора , чиито машини харчат по 40лв./100 км. биха казали : "А , едно кафе. Нищо работа" Такива , които харчат по 7-8 лв./100км. с малолитражки обаче, биха казали : "Баси ! Едно кафе! " ...въпрос на субективна преценка според джоба .

Те така с простите обяснения.
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Мотора и на празен ход си върши работа ,грее атмосферата ,най малкото .
                Ако буташ цял ден вагон пълен с цимент ,пак я вършиш, само че не повече от подгряване на атмосферата ,ако вагона остана на мястото

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Ако ще си играем на даскали, ще трябва да си покажеш даскалския кетап.
                  не отговори, без горивото можеш ли акумулира 30мдж в автомобил, и скоростта му е под 100км/час. Да или Не?

за кетапа пиши че го имам , отговора ми ще е по всички правила на писане на учебници, ок? А тези дето определят кой кви основи няма ще имат удоволствито да четат.

Просто кажи Да или НЕ на горния въпрос. Тръгнахте да ми обяснявате кво било КЕРС, отговора трябва да Ви е Ясен ! на милисекундата дет се вика.
                  Последно редактирано от DBRS; 14-11-12, 13:46.
                  байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.

Коментар

Аз мислех, аз се надявах... Да седнете да изпиете бирата и да изядете цацата, па барем да седнете и да премерите колко аджеба са тия милилитри за фаровете. Па после да публикувате тук резила
                    Стига само празно чесане на клавиатури.
                    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                      Аз мислех, аз се надявах... Да седнете да изпиете бирата и да изядете цацата, па барем да седнете и да премерите колко аджеба са тия милилитри за фаровете. Па после да публикувате тук резила
                      Стига само празно чесане на клавиатури.
                      Не става. Трябва да се уточни методиката на измерване.
                      А то, по едната има разлика, а по другата - няма.

Коментар

Е ми нали я уточнихте 15 страници назад?
                        На Търтьо Патроля (още не го е продал) запален, загрял, с разкачен акумулатор и мензура с нафкя.
                        15 минути без фарове и 15 минути с фарове - всичко това при 1500 оборота. Помня, че се обсъждаха варианти за фина настройка на подаването на газ и на прецизно измерване на оборотите... Мисля, че и решение беше намерено.
                        Какво повече?
                        Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Остана да се разберем кой ще иде за бира ,а кой ще пържи цацата

Коментар

не отговори, без горивото можеш ли акумулира 30мдж в автомобил, и скоростта му е под 100км/час. Да или Не?

за кетапа пиши че го имам , отговора ми ще е по всички правила на писане на учебници, ок? А тези дето определят кой кви основи няма ще имат удоволствито да четат.

Просто кажи Да или НЕ на горния въпрос. Тръгнахте да ми обяснявате кво било КЕРС, отговора трябва да Ви е Ясен ! на милисекундата дет се вика.
                            100Ah 12V акумулатор чисто по параметри (които пак нямат много общо с реалността, или по-точно връзката не е толкова проста) съдържа в себе си 1200 ватчаса енергия, което е 4.32MJ енергия, или грубо колкото 120 милилитра нафта. Това от напълно зареден до напълно празен. Едно голямо нищо.

2 тона автомобил, движещ се със 72км/ч(20m/s) има кинетична енергия 400 килоджаула. Във въртящите се гуми дори да има още толкова (не ми се смята), сложи го мегаджаул. И?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              ....И?
                              Все пак не смееш да кажеш НЕ?

Коментар

ПлашИм се! Xeм се правиш на интересен, хем искаш с думи прости. Ми с думи прости - НЕ, НЯМА КЪДЕ!.

Така добре ли е? Ако ще ме опровергаваш, чакам опровержението пак с думи прости, като за прост човек.

ПП: И все пак не виждам акумулирането или не на енергия, какво общо има с това колко харчат фаровете? И да се акумулира, ако са включени фаровете ще се акумулира по-малко, или после ще има по-малко на разположение от акумулираното, или и двете.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X