Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Харчат ли допълнително гориво фаровете и колко?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Харчат ли допълнително гориво фаровете и колко?

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
    .....
    Има и още едно акумулиране на енергия при движещ се автомобил, което още никой в темата не е казал, ама него си го пазя за черешката на тортето, че понеже е смешно, ще има пак невероятностни КПД-та и чесане на репите : що тъй високо туй КПД дет замерихме

.......
    Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
    ....Добри двигателите на са ти силната страна.
    Нещата са много прости .....
    .....Ахъ проста просто личи че не мислено по въпроса. ....
    По въпроса е мислено доста още преди да сме били родени ние с теб . Ние само преоткриваме топлата вода . И докато тук водим лаишки и ненаучен спор ( меко казано) , в уикипедията сигурно вече е излязло обяснение на това що е КЕРС система . Ама в масовите автомобили още не е внедрена . Как Добри акумулира енергия по време на движение като не кара болид от Ф1 е наистина любопитно.

Всъщност , работата с двигателите е проста за тези които не само не са бягали от час по ДВГ , ами са си писали и домашните . За останалите : според зависи.

Аз пък имам едни бедни спомени по термодинамика и топлотехника , та от моите даскали съм запомнил едно : В природата не става от нищо нещо . Останалото е носене на вода от девет кладенеца за защита на смешни аргументи и е несериозно.
    За да светят фаровете им требе енергия . Дали ще въртиш педалите , ще сипваш повече гориво , или ще си купиш соларна инсталация е друг въпрос . Основния е че за да получиш електричество , първо ти трябва РАЗХОД на механична енергия. А в днешно време - това струва едни пари. С други думи : безплатен обяд няма.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
      ... В природата не става от нищо нещо ....
      И къде виждаш от мен такова твърдение? Моето твърдение за обяда е, че го плащаш на 80% независимо дали ядеш или не

И леко се изложи, щото образно КЕРС има във всеки автомобил, само дето КПД-то му не е като във Ф1, а за черешката на тортата явно не се сещаш

Времето на смешните аргументи мина, ама измерванията показват че някой друг не мисли/вдява какво всъщност става.

Барем погледнете колко вата трябват за компресор >11атм.и дебит поне 1л/мин. умножете по две и кажете колко ват/часа са това.

пп
      Не ми е за пръв път да гледам изводи дето ги има м/у редовете в учебниците, ама няма кой да ги види. Рутина му викат.
      Последно редактирано от DBRS; 11-11-12, 10:10.
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Интересно равновесие - махаш му половината влизаща енергия и той пак в равновесие!?
        а да признаем, че е конструиран двигателя с презапас от енергия е по-сложно.
        Това, което не схващаш, а Спарки ти е казал, е че има много равновесни положения, а не едно. Всяко равновесно положение се нарича установен режим на работа - т.е. всички параметри на този режим са известни - обороти, мощност, разход на гориво. Когато включиш фаровете и оборотите паднат, също е отделен, различен работен режим, при който часовият разход на гориво, е възможно да остане същия, като при режима на празен ход без включени светлини. Това обаче е за сметка на падналите обороти и е валидно само за празен ход и само на двигател, който не си компенсира оборотите автоматично. Ако си регулираш оборотите до честотата до която падат с включването на фаровете, и не си ги включил, ще имаш по-нисък часов разход без фарове, спрямо разхода пак без, но при по-високите обороти на празен ход. Това не може да продължава до много ниски обороти, и се стига до момент, когато със запалване на фаровете двигателя ще гасне. А доста преди този момент, ще имаш и други проблеми с поддържането на празния ход. И защото двигателите са предназначени за употреба в различни условия и от различни хора, те са презапасени с малко "по-висок" празен ход, с цел той да е стабилен, както и да поддържа задоволително работата на системите в него(мазилна, охладителна и пр.) При проектирането им съображенията са били малко по-различни от сега - цената и простотата на конструкцията са били на преден план. Във всички други режими (освен принудителен празен ход) мощността за светенето на фаровете се заплаща с допълнителен разход на гориво. А за двигателите, които си поддържат автоматично зададения празен ход, това важи и за режима на празен ход. Наистина разхода е сравнително малък и е трудно да се измери в реални условия. Но във всички случаи, не може да се твърди, че е "включен" в нещо си този разход, защото винаги е за сметка на нещо- дали паднали обороти на празен ход или повишен разход за поддържането им...без значение.

У ДАП-а не може също да се усети, щото за 18-20 часа работен ден, две смени(примерно) отиват 100-150 литра гориво и плюс-минус 10-20 литра, може да се дължи на хиляди фактори, та какво остава за 1-2 литра за фаровете.
        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

бе дайте да мерим че СМЕХ ще пада.

под равновесие имам предвид енергийно равновесие ,
          Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
          ....и се стига до момент, когато със запалване на фаровете двигателя ще гасне. ....
          ето това е равновесие и при него ще имате 73мл/час допълнително за фаровете
          Последно редактирано от DBRS; 11-11-12, 10:31.
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.

Коментар

Не, няма да са 73. Възможно е да са по-малко и горе казах защо. Ама и 20 няма да са.

За другото - аз се отказвам от повече обяснения. Явно или не искаш, или не можеш да схванеш какво ти говоря. И явно физиката, пък явно и математиката не са ти силни страни. Не че аз съм професор по някое от двете, но ти се губят основни неща.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Не, няма да са 73. Възможно е да са по-малко и горе казах защо. Ама и 20 няма да са.
              ..
              А да твърдим, че имаме общо КПД (гориво-ток) 28% пък при 90км/ч горим 9л./100км също няма противоречие? Явно всички сме загубили основни неща.

Но пък гледам, не щем да мерим? А в горния равновесен случай къде видя твърдение за 20 !?

Аз отдавна казах че остана да се измери. факти "откъде идва етерната" енергия дадох който не иска да ги види ще се излага със супер пупер КПД-та

всъщност това,че не схващаш какво обяснявам, проличава в искането ти да доказвам 70% КПД, каквото твърдение никога не съм имал,
              но "гордо челите книжки " си втълпихте по собствената си логика.
              Последно редактирано от DBRS; 11-11-12, 12:06.

Коментар

И леко се изложи, щото образно КЕРС има във всеки автомобил
                Я ни открехни, нас, не виждащите между редовете на учебниците, плиииЗ!
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

...
                  И леко се изложи, щото образно КЕРС има във всеки автомобил...
                  Аз в живота си съм се излагал многократно . То кой ли не е . От мен като по-дърт обаче , да знаеш едно : В техниката термин "образно" няма !
                  Второ , цената на обяда е различна и зависи какво си поръчал . Постоянната компонента , която плащаш дори на бармана е различна всеки път , в зависимост от размера на погълнатия обяд .

И още нещо : може да четеш между редовете на партийни доклади , или в романите на Агата Кристи , дето дава информация по лъжичка на час . В техническата литература се четат формули и уравнения . А те не са между редовете , а напротив - болдват се , за да избождат очите на тия дето ги мързи да четат .

ПС. Иначе , мерете квото щете . Даже мога да съдействам с един трифазен генератор 15,5 KVA , задвижван от двигател Мерцедес 240D . Нафтата обаче си е от вас .
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Я ни открехни, нас, не виждащите между редовете на учебниците, плиииЗ!
                    Очакваш надпис КЕРС ?, е няма надпис сори и в 90% от учебниците също няма. Забавното е, че си го посочил къде е "керса".

Аз в живота си съм се излагал многократно . То кой ли не е . От мен като по-дърт обаче , да знаеш едно : В техниката термин "образно" няма !..
                    Брой ме, че и аз съм се излагал, но не и на техническа тематика.А за образното не си прав, и го знаеш."Образното" е в началото на всяка иновация.

И още нещо : може да четеш между редовете на партийни доклади , или в романите на Агата Кристи , дето дава информация по лъжичка на час . В техническата литература се четат формули и уравнения . А те не са между редовете , а напротив - болдват се , за да избождат очите на тия дето ги мързи да четат .....
                    Ми в учебник няма изрично да прочетеш разликата м/у равновесно състояние и работен режим, какъвто проблем имаме тук например.

И обясни ми тогаз, кое е сложното немързеливите по подчертаната формула да сметнат колко вата трябват за работещ компресор даващ 11 бара 60л/час
                    и колко е сложно да се види, че компресора щом се върти, очевидно нужната за това енергия е налична, и ако не подаваш допълнително гориво , то енергията ти е в горивопотока на празния ход. Ама да, горното в учебник няма да го прочетат болднато

пп
                    имахме един асистент, който винаги питаше: Какво ще стане ако...? Въпросите му никога не бяха с болднати отговори. А зубрачката на курса му дигна скандал,че това го няма в лекциите
                    Последно редактирано от DBRS; 11-11-12, 20:14.

Коментар

И обясни ми тогаз, кое е сложното немързеливите по подчертаната формула да сметнат колко вата трябват за работещ компресор даващ 11 бара 60л/час
                      и колко е сложно да се види, че компресора щом се върти, очевидно нужната за това енергия е налична, и ако не подаваш допълнително гориво , то енергията ти е в горивопотока на празния ход. Ама да, горното в учебник няма да го прочетат болднато
                      Точно толкова е сложно да се види, колкото и спадането на оборотите от това, демек хич. Тоест, поменя се работния режим, равновесното състояние, или както искаш го наречи. И не виждам каква връзка има това с темата. Тук мъдрим колко допълнително харчат фаровете, ако нищо друго в работния режим не се промени. Ако оборотите на двигателя средностатистчески паднат от това че си включил фаровете, двигателя може и да не харчи нищо повече, но и на изхода ще дава точно толкова по-малко, колкото харчат фаровете. Още една формулировка за липсата на безплатен обяд.

И престани да бъркаш равновесно състояние с граничен режим, защото нямат нищо общо. Омотаваш се в термини като пиле в калчища още от оная тема, от която произлезе настоящата.

Та, не разбрахме за "образния" (или пък не) КЕРС, дето си го имаме във всяка кола???

Коментар

....Та, не разбрахме за "образния" (или пък не) КЕРС, дето си го имаме във всяка кола???
                        ... Гледай системата като цяло, а не я разделяй на части. За да ускориш това желязо до някаква скорост и да я поддържаш, се иска енергия. Това как ще я подмяташ наляво-надясно докато се движиш не е от значение, ..
                        подмятането наляво надясно ти е ? Или няма книжка в която е описано

Коментар

Брой ме, че и аз съм се излагал, но не и на техническа тематика.
                          Явно сега ти е за първи път и затова си толкова упорит(да не кажа и друго).
                          Това с равновесието при угасването на мотора беше много остроумно. Интересно как ще ги похарчи 73ml на час за фаровете, като той няма да може да работи когато те се включат?!
                          За KERS, по-добре не отваряй приказка, че ще ти стане второ излагане за една тема... (Въпреки че, като гледам на къде ти отиват разсъжденията, едва ли скоро ще го осъзнаеш, без да искам да те обиждам).
                          "Гордо челите книжки" са правили и измервания в лабораторни условия с учебна цел, за да им станат още по-ясни нещицата. И тогава даже несхващащите започнаха да разбират какви са тия графики и кое какво е.
                          Дали пък не е добре, да наминеш в някоя лаборатория по ДВГ да погледаш, да поизмерваш... Каквото ти душа иска, та ако искаш и нЕкой фар могат да ти светнат и да мериш ... с него/без него... Ако (смело) предположа, че все пак си се напрегнал да почетеш нещо с цел да ни опровергаеш, то явно ефект от това четене ще има само след посещение на горепосочената лаборатория(остави ги тия мерения "на ливадата").

подмятането наляво надясно ти е ? Или няма книжка в която е описано
                          KERS-а акумулира енергията при спиране, така че да можеш да я ползваш. Мисли преди да пишеш.
                          Последно редактирано от cecoa1; 11-11-12, 22:00.
                          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

.... Интересно как ще ги похарчи 73ml на час за фаровете, като той няма да може да работи когато те се включат?!
                            точно това гориво дето ще ти трябва допълнително, за да не спре двигателя, ще ти е разхода фарове. Имаме ли съгласие?

KERS-а акумулира енергията при спиране, така че да можеш да я ползваш. Мисли преди да пишеш.
                            А като спираш на скорост Никога ама на 100% Никога не зареждаш акумулатор ? Затова и написах образно, щото не е на 100% КЕРС ама липсата на въображение няма компенсация с книжки (без да се обиждаш)

пп
                            по повод графиките:
                            Възможна ли е теоретично(фантастична) графика товар - КПД при която при включване на фарове да пада разхода? Да или Не ?
                            Последно редактирано от DBRS; 12-11-12, 08:39.

Коментар

точно това гориво дето ще ти трябва допълнително, за да не спре двигателя, ще ти е разхода фарове. Имаме ли съгласие?
                              По това имаме съгласие още изначално. Спора е колко допълнително гориво е нужно за да останат останалите параметри на системата същите.

Акумулатора го зареждаш и да спираш, и да не спираш на скорост. И ако фаровете са дърпали от него го зареждаш толкова повече, колкото са дърпали фаровете. В същото време зарядния на разположение е толкова по-малко, колкото допълнително харчат пуснатите фарове.

Това нито е KERS, нито има нещо общо с него.

Всяка система е изход=вход-загуби, независимо какво правиш вътре в самата система. Всъщност, колкото повече "премятания" правиш вътре, толкова повече са загубите. Фаровете са включени в загубите. И загубите в крайна сметка винаги приключват като топлина в атмосферата. И както и да "премяташ" енергията в системата, загубата от фаровете е константа, извадена от това, дето имаш на изхода.

А като спираш на скорост Никога ама на 100% Никога не зареждаш акумулатор ? Затова и написах образно, щото не е на 100% КЕРС
                              И като го зареждаш, какво? После караш на акумулатори, или? Щото KERS-а е точно това - складира енергия, която иначе би изфирясала през спирачките, и после я добавя към тая от двигателя, когато е нужно.

ама липсата на въображение няма компенсация с книжки (без да се обиждаш)
                              Твърде развинтеното такова, без докрай да си прочел книжките и осъзнал написаното в тях, няма компенсация с нищо.

пп
                              по повод графиките:
                              Възможна ли е теоретично(фантастична) графика товар - КПД при която при включване на фарове да пада разхода? Да или Не ?
                              Не, не е, освен ако роворим за някакви резонанси и прочие, които в нашия случай ги няма никакви.
                              Последно редактирано от sparkybg; 12-11-12, 09:58.

Коментар

...

Не, не е, освен ако роворим за някакви резонанси и прочие, които в нашия случай ги няма никакви.
                                Биииииип не мислим,или не сме разбрали въпроса!

днес дано ми остане време да сложа графиката
                                Най-обичам да съм подценен

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X