Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще палим ли дизелите тая зима или ще ходим пеш :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Ще палим ли дизелите тая зима или ще ходим пеш

Първоначално публикуван от Estranged Преглед на мнение
    Вени, явно имаш горчив опит с този мотор, за което съжелявам. Но на много места го водят един от най-добрите дизели за времето си. Почти не съм чувал лоша дума за него.
    лично на моя - двукратно превъртане на агренажна шайба спрямо коляновия вал

оказа се , че тя се фиксира спрямо него изключително от силата на триене между челото на вала, и дъното на шайбата

синтерована е - за шпонки, щифтове и каквито и да е неща, дето сме ги учили в техникума , и във ВМЕИ-то, и дума не става

два пъти, последователно - с резултати глави, клапани, направляващи и ... и много цифра

когато се оплаках на приятели - оказа се, че далеч не съм открил "топлата вода" - приятел на приятел хвърля целия мотор по съвършено същия повод. Поръчва рециклиран, и в момента на пристигането му, на палета още, той констатира, че аксиалния болт, дето крепи шайбата, е хлабав - отново пукнатина в коляновия вал.

и когато съседа ми по гараж , с една Джета с мотор 1Z , взе да ми разправя , че еди какво си правела колата, и аз императивно го пратих на майстор , на другия ден беше късно..
    нищо, с което да се изненадам - същото нещо..

така, че тоя мотор за мен лично е задраскан с няколко дебели хикса..

1Z - no more...

Коментар

Незнам какво не му харесваш на моторчето...Просто като концепция,лесно и ефтино за поддръжка...Провери първо с нов акумулатор(може и на заем),после компресия и свещи,горивен филтър.Карах 2 години същия( 17D) само че на Вектра.Палеше на минус 22(-22 С).И това двигател,който не си знаеше историята(500 000+ км).Аа,и забравих нещо друго спокойно можеш да му хакаш бензин(по книжка до 30%),против желиране на нафтата
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

Абе аз да не се навирам между шамарите, ама разликата на AAZ 1.9TD и 1Z 1.9TDI не е ли доста малка? Единия е с механична другия с електрическа ГНП, единия няма интеркулер, другия има.. и още някои дреболии... само да не ми се смеете, ама нали сме в спама!
        Да,толкова са малки,че вероятно и капака на клапаните не е същия.
        Само обема им е еднакъв.Може и некой алтернатор и водна помпа или обтегач..(шегувам се имат и общи неща,но принципно са доста различни)
        AAZ е умрЕла работа,ама е един от вихровокамерните дизели,които палят без проблеми. Това им е един от малкото скапани мотори-75к.с от 1,9 си се прави и без турбо.Иначе е здрав и износоустойчив.И доволно прост.
        Четирицилиндровите с директно впръскване почват с 1Z,и продължават с AFN(1996г),който е същия но с друга турбина,и няколко малки разлики.
        След него идва вече системата Помпа-дюза(2000г)...Доста се увлякох..Спам спам,ама това не е VAG-forum.
        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

AFN сигурно е 110 коньовия. Може би за него са ми говорили, че няма много разлика с 1z, ама аз VW не съм притежавал, въпреки, че имах мерак. Абе като си прав - прав си .. по-вероятно седнал. Айде стига толкова, да стискате палци утре да запаля Лека вечер от мен!

Коментар

Според мен, голямо значение имат дюзите за по лесно стартиране през зимата.На по старите автомобили налегането пада и горивото не може да се впрьсква вьв вид на мьгла,по тази причина двигателя трудно се стартира и се увеличава износването.За това е препорачително дюзите да се свалят за почистване и реголиране на стенд.
            JSM 0899633364

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
              Карах 2 години същия( 17D) само че на Вектра.Палеше на минус 22(-22 С).И това двигател,който не си знаеше историята(500 000+ км).Аа,и забравих нещо друго спокойно можеш да му хакаш бензин(по книжка до 30%),против желиране на нафтата
              Е,тоя трябва да е бил японския 1,7D.
              Оригинала и нов ще се позамисля на такъв студ,а на описаните километри...незнам.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                Е,тоя трябва да е бил японския 1,7D.
                Оригинала и нов ще се позамисля на такъв студ,а на описаните километри...незнам.
                Хаха,аз съм си го написал-17D.Това е немския 57 коньов мъртвец.Японеца(Isuzu)е с друг код,който вече не помня,82 к.с.,с турбо и кулер,.Има си и техника на палене,незнам колегата от кога го кара-ако не запали в първите 3-4 секунди,се дава газ до дупка(противно на турбодизелите).
                Последно редактирано от бат'Марто; 16-12-09, 22:35. Причина: добавка
                Виден столичен ихтиолог

Коментар

Моя май пишеше че е 17DR.. единия е 57 другия 60 коня ама кой идея си нямам. Паля така - подгрявам раздвиждам му кокалите 2-3 секунди - пак подгрявам скачам на газта и стискам палци хаха Абе аз се шегувам вече, ама за мене проблема си е, че акумулатора му не остисква на зверския режим на работа и няма точец. Тая вечер тука е -4 утре сутрин ще пиша

Коментар

Моя май пишеше че е 17DR.. единия е 57 другия 60 коня ама кой идея си нямам. Паля така - подгрявам раздвиждам му кокалите 2-3 секунди - пак подгрявам скачам на газта и стискам палци хаха Абе аз се шегувам вече, ама за мене проблема си е, че акумулатора му не остисква на зверския режим на работа и няма точец. Тая вечер тука е -4 утре сутрин ще пиша
                    Една идея по-нов е от 17D.Иначе не се отличава кой знае колко от него.Мотор милионник
                    Виден столичен ихтиолог

Коментар

Ако те не запалят сами- направо се драска клечката и се тУРГа бензин. Що така не палят тези зверчета?
                      JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Единственият начин да повярвам, че Ауди имат мотор с директно впръскване от 89-та година е да видя схемата (в смисъл фабричен чертеж с разрез) и на нея да се вижда това. Предполагам, че просто използват бутала в чието чело е осигурено необходимото пространство за имитиране на вихрова камера, защото не ми се вярва да е предкамера.

Извинявам се, че съм тъп и упорит (), аз също съм попрочел доста (не съм го учил де!) и смятам, че е напълно невъзможно с тогавашните технологии да се помести дизел с директно впръскване в автомобил. Като концепция съществува доста отдавна обаче и се е използвал много преди това по камиони, генератори, кораби и т.н. Но както и да е, обещавам да се поразтърся и да прочета за въпросният двигател 1Z Между другото в българските инфо-сайтове за дизели съм се сблъсквал с такива абсурди казани от "многознайковци", че напълно съм ги отписал като надежден източник на информация.

Инак по темата - освен ниската компресия напълно възможно е проблемът да се причинява от кофти акумулатор. Ако не може да завърти достатъчно бързо за да създаде ударно налягането необходимо за запалването ще види доста зор докато припали. А и свещите като си вземат своето след подгряване съвсем го отслабват. Пробвай с чужд читав акумулатор как ще запали след голям студ и ще се изясни поне дали тази възможност е изключена.

EDIT: Проверих, и всъщност се оказа, че и двамата сме прави

Двигателите TDI на VW използват своеобразна предкамера издълбана в буталото:

По този начин става възможно да се впръска горивото при по-ниско налягане, като разпръскването става благодарение на завихрящият "порт" откъдето влиза въздуха. Доста по-различни са като концепция от вариантите с предкамера на PSA и другите фирми-производители, което е доста интересно

Но все пак твърдя, че това не е реално директно впръскване тъй като имаш нещо като предкамера издълбана в челото на буталото

И все пак ако искаш мога да ти дам аватара, че и без това ми е омръзнал

EDIT2: Хм, тая схема май е на помпа-дюза... 'Ба ли го Омръзна ми
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от swartalf; 17-12-09, 08:34.
                        What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

И още едно питане: маслото какво е?

Коментар

Ако питаш мене, маслото е от 50-тина лв. или мобил, или ГМ, не си спомням, какво беше последното. НО, аз нали ви казах, че снощи ще си зареда акумулатора - заредих го с хубаво зарядно цяла нощ и тая сутрин си изчистих колата, влязох, подгрях 2 пъти завъртях и запали за 3 секунди при температура около -3. Никакъв проблем, освен че изпуши яката отзад, ама аз това си го обеснявам с вчерашното въртене и да са се напълнили цилиндрите с нафта (до колкото мога да си го обесня). Нали съм чувал аз, че за дизел акумулатора трябва да върти хубаво стартера за да запали мотора, па аз попринцип си слушам и си викам, ей, как хубаво върти Ама явно не е въртял толкова хубаво... Или акумулатора ми има проблем, или просто си стои недозареден зимата. В седмицата един път изляза извън града - зареди се и после цяла седмица пак мъки. Така си обеснявам миналата зима. Днеска ми се иска да я огледам щателно - генератор, стартер, кабели, свещи, ремъци и каквото друго е нужно, за да съм сигурен, че тая зима няма да си правим повече чалъми...
                            А дано да е така както си мисля, та да е по-малкия дявол.
                            Приемам идеи за профилактиката днеска и благодаря!
                            Последно редактирано от Estranged; 17-12-09, 10:59.

Коментар

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение
                              Но все пак твърдя, че това не е реално директно впръскване тъй като имаш нещо като предкамера издълбана в челото на буталотo...
                              Като ми покажеш автомобилен дизел с директно впръскване, че дори и Common Rail, дето да няма такива дупки по буталата, може и да се съглася.

Фундаменталната разлика е че при дизелите с предкамера част от топлината изфирясва през главата, вместо да свърши някаква работа. От там и по-ниската им ефективност, за сметка на по-тиха работа и по-прости бутала.

Обаче, изнамерени са технологии, дето да преборват шумната работа и без предкамера - например друг вид дюзи, които да пръскат предварително малко гориво, преди основната порция (нещото, което прави и Common Rail, но в зачатък, и механично), както и подходяща и достатъчно евтина технология на бутала, дето да даянат на повишеното топлинно натоварване, и от там - ето ти сравними по шум с предкамерните, автомобилни дизели с директно впръскване. Че и по-ефективни и палещи по-лесно на студено (в общия случай).

ПП: При минус 3, въртене 3 секунди е много. Има нещо нефелно, да знаеш. Щом и пуши в началото - със сигурност. А цилиндрите с нафта на могат да се напълнят, освен ако нямаш пишкаща дюза, но и тогава се съмнявам. Изобщо - има нещо гнило в... Дания.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение
                                Но все пак твърдя, че това не е реално директно впръскване тъй като имаш нещо като предкамера издълбана в челото на буталото

И все пак ако искаш мога да ти дам аватара, че и без това ми е омръзнал

EDIT2: Хм, тая схема май е на помпа-дюза... 'Ба ли го Омръзна ми
                                Такаа...Аз,за добро или лошо, съм ги и учил тези неща,та..За сведение(и аз смятам спора за безпредметен) на схемата не е помпа-дюза,а точно директно впръскване,с обемно или обемнослойно смесообразуване.
                                За камерата в буталото е ясно-всеки дизалов двигател има някакъв вид камера в буталото,та дори и с разделна камера,пак има специфично оформяне на буталото.Дори и най-съвременните двигатели(без значение common rail или PD)използват такива камери(като на схемата) в буталата,и по това не се отличават от първите TDI,и от двигателите за камиони,трактори,кораби,локомотиви и т.н.
                                За да може един двигател да се окачестви,като резделно-камерен(има различни видове предкамери,и с различни свойства и наименования) е необходимо отношението на диаметъра на свързващия канал от прдкамерата до надбуталното пространство(което си е част от обема на горивната камера) да не превишава определена стойност(в момента не я помня наизуст,но разликите на практика са видимо големи).
                                Та,ето защо показаните схеми са на ДВГ с директно впръскване.И по принцип всички(автомобилни) с камера само в буталото са с директно впръскване.
                                Налягането на впръскване е малко,само в сравнение с днешните достижения на системите за впръскване.Мнозинството двигатели(за камиони,коли и др.) от много време използват налягания на впръскване от 17-45MPa.За сравнение при разделнокамерните не превишава 15MPa.Разнообразието на системи е много голямо,общото е че всички с обемно или обемно-слойно смесообразуване използват многоотворови разпръсквачи(с 4-8 отвора).
                                Изобщо има доста теория за дизеловите двигатели(и въобще за двигателите),която не е широко известна,дори и на стари майстори,занимаващи се с ремонтите им.Това не ги прави лоши майстори,просто има и по-добри.
                                Както е казал Sparky двустепенно впръскване има и с чисто механичните дюзи на TDI(вероятно и други).

P.S.Запази си аватара-наистина ми харесва но няма да го ползвам,та по-добре да го виждам при теб.
                                Последно редактирано от cecoa1; 17-12-09, 12:45.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X