Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дизел, бензин или газ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Дизел, бензин или газ?

Последните няколко страници се написаха много интересни неща. Чета темата с голям интерес.
    Според мен обаче не е правилно да се слагат под общ знаменател всички дизелови двигатели, както и всички бензинови. И от двата вида има надеждни и по-малко надеждни.
    Темата е поставена много общо, но аз мога да дам пример с двигателите на Jeep, където бензиновите винаги са били по-надеждни от дизеловите.
    Да, бензиновите са с електронно управление на впръскването, даже по-новите имат супер сложна система която изключва цилиндрите според нуждите. И какво от това. Дефектите са малко, и по-скоро са изключение отколкото правило. За разлика от дизеловите където и електрониката и механиката съвсем регулярно се предава. Малко общо пиша. Който се интересува от подробности, може да хвърли едно око на подфорум Jeep.
    И не е вярно че новите коли имат жизнено важна нужда от стендове за диагностика. Всички след 99 са с OBD II и сами си казват къде ги боли.

Коментар

Първоначално публикуван от MAP Преглед на мнение
      Впрочем миналия месец един приятел си сложи ладово механично реле на Нисан. Познай защо.
      Щото или толкоз му е акъла, или цената на нисанското не му е харесала. Точно по регулацията на напрежението и зареждането механиката е отчайващо остаряла технология, правена някога щото друго не е имало на сносна цена, че и изобщо. В тоя смисъл, на фона на днешните технологии аз всячески бих направил обратното - да присадя електроника за зареждането на автомобил с механично такова. В полза на обратното няма никакви аргументи - нито по отношение на надеждност, нито по отношение на прецизност.

Електрониката не е корена на злото. Комерсиалната философия е корена а електрониката е неина рожба.
      Тсъ. Електрониката си е електроника. Корена на злото е комерсиалната философия, а ненадеждността е нейна рожба.

Пример: Поради икономически изгоди, или просто притиснат от икономическите обстоятелства в момвнта, даден производител изнася части от, или цялото си производство някъде на майната си. На всичкото отгоре преценява че може и да спести някой лев за заплати на тоя-оня, а и лесно си прави простата сметка, че в дадени държави по света, за да му се купува продукта, трябва да е уж по-евтин. И съответно правим завод в Румъния или Турция, или Албания, дето да прави коли за цяла югозападна европа. Или Япония прави завод на NISSAN в Испания, да речем, да задоволява местните нужди, с продукти, предназначени за местния пазар, които рядко се продават някъде извън него. Резултата всички го знаем.

Като искаш надежден автомобил, купуваш си такъв, произведен за експлоатация в гадни условия. Мисля всеки е наясно за къде. Е, излизат по-скъпо, плащат се едни допълнителни пари и какво ли още не, но имаш надеждност. И повярвай ми дори тоя аятомобил да е наблъскан с електроника, пак ще е надежден. Просто ще струва едни други пари.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Щото или толкоз му е акъла, или цената на нисанското не му е харесала.
        Тсъ. Акъл за тоците си има и то доста. Нисанското при него е бошовско от най-разпространените. Причината бе в късите режими на каране от което и недозареждане. Оригиналните правеха 13.8 под товар до 14.1 - 14.2 без товар. Целта беше 14.о до 14.5 V. След трапанация на стандартния РР и свещенодеиствия по някакъв ценер и 1 съпротивление, волтажа се постигаше но пък гореше за около месец. После РР бе изнесен извън алтернатора на п по-уютно за електроника място но това удължи живота му незначително. Сега си джитка с ел-механично РР и е ОК. Не казвам че това е най-доброто което може да се направи но е пример за това колко лесно човек забравя че не винаги е имало електроника и все пак нещата са работили и много случаи - не по зле от сегашните. Ето, това пра историческо реле му реши проблема и всичко което ще поиска в замяна е някакво дорегулиране след нам'си колко ККм.

Тсъ. Електрониката си е електроника. Корена на злото е комерсиалната философия, а ненадеждността е нейна рожба.
        ...а електрониката - начин за постигане на ненадеждността в комбинация с фешън думички и съкращения по задните капаци, дисплеи и много копчета по таблото.
        Идеалната комбинация да продаваш лесно заради лъскавотииките и често заради философията на самобръсначките BIC.

През лятото един германец ми разправяше как си купил ауди А6 като смятал да продаде стаааарото си 100, но само след 3 месеца размислил и решил да не продава старата барака защото все пак трябвало да има поне една кола на която да разчита и след още малко продал А6...

Като искаш надежден автомобил, купуваш си такъв, произведен за експлоатация в гадни условия. Мисля всеки е наясно за къде. Е, излизат по-скъпо, плащат се едни допълнителни пари и какво ли още не, но имаш надеждност. И повярвай ми дори тоя аятомобил да е наблъскан с електроника, пак ще е надежден. Просто ще струва едни други пари.
        Да, най надеждната му електроника ще да е сателитния телефон за да си викнеш хеликоптера.

С двигател от Мерц с конските муцуни ще се чувствам по-сигурен.

Коментар

Точно така и още нещо много важно за надеждността.
          Законите на Мърфи,макар и неофициално признати,действат навсякъде и върху всичко.
          Падат самолети с тройно(и повече) осигурени системи,та за останалата техника няма какво да се говори.
          Несериозно е да караш цял живот с тракторен мотор,заради някаква хипотетична вероятност от повреда на по-съврененните двигатели.
          На теория нещата са едни на практика малко по-други.
          Статистиката е като чаша с вода-може да е наполовина пълна или наполовина празна.
          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Оригиналните правеха 13.8 под товар до 14.1 - 14.2 без товар. Целта беше 14.о до 14.5 V.
            Ми, мойто и то BOSCH-овско. И държи 14.3 независимо от товара. Кара се по 7 километра сутрин и 7 километра вечер, а проблем със зареждането/акумулатора нямам, нито някога е горяло. Оригиналното си е. А точно ладовото механично на самарата ми, на 5 години, на празен ход с включени фарове държеше 12.8, за сметка на 14.2 при каране. Това на алтернатор със сменени четки.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Хаиде сега по въпроса дизел или бензин:
              Прикачени файлове

Коментар

... А точно ладовото механично на самарата ми, на 5 години, на празен ход с включени фарове държеше 12.8, за сметка на 14.2 при каране. Това на алтернатор със сменени четки.
                Това също е някакво ТНТМ. Самара оригинално е с регулатор в четкодържателя. Електронен

Коментар

Ми ,,, хайде.

Кое е по-евтино за експлоатация - бензинов или дизелов Гранд

Коментар

Ми... хаиде кажи какво е това на снимката? С редова дизелова помпа и кабели ВН като за бензин?

В темата която показваш, без да я чета цялата, виждам на първа страница един колега дето е сменил 2 дюзи за кеф и 2 компютъра от зор.
                    Хем компа на дизела поне не се занимава със запалителна уредба.... така че ако твоя още не е изпушил е по-скоро късмет от колкото предимство за бензиновия....

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Това също е някакво ТНТМ. Самара оригинално е с регулатор в четкодържателя. Електронен
                      Ба ли го? Изглждаше си все едно е слагано оригинално. В смисъл, не изглеждаше като THTM. А четките предния собственик ги смени малко преди да я купя.

Явно поне е било направено както трябва.

Коментар

Ми... хаиде кажи какво е това на снимката? С редова дизелова помпа и кабели ВН като за бензин?
                        Сигурно ли е че помпата е дизелова, или е просто механичен бензинов инжекцион?

Коментар

Сигурно ли е че помпата е дизелова, или е просто механичен бензинов инжекцион?
                          Абсолютно.
                          Идиотската сянка върху най-интересното място е моя

Коментар

Не се вижда добре но сигурно имаш предвид това http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_300SL
                            Добро попадение!
                            Директно впръскване http://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_direct_injection
                            Последно редактирано от cecoa1; 04-12-09, 17:01.
                            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                              Не се вижда добре но сигурно имаш предвид това http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_300SL
                              Добро попадение!
                              Директно впръскване http://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_direct_injection
                              Май не точно това защото до колкото си спомням, дюзата влизаше в края на колектора пред главата което го прави не-директно впръскване.
                              Ето и снимка от другия борд:
                              Прикачени файлове

Коментар

за не-директно впръскване нямаше да сложат такава помпа и такива тръби.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X