Аптеките го продават в малки шишенца, иначе фирмите за химия.
В Жълтия магазин (ся им гледам каталога) 5 литра ги дават за 39 лв фармакопеен.
Имат при желание и ч.з.а. на 9 лв/кг
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
А като има спирт в разтвора с глицерина няма ли пак да се получи ефекта на замръзване върху стъклото когато спирта се изпарява. Каква да бъде пропорцията глицерин/спирт/вода за да речем около -20/25 градуса. То верото е ясно-ще е на око.
Остава и да намеря глицерин на приемлива цена-по наш'те магазини не съм срещал.
Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!
А като има спирт в разтвора с глицерина няма ли пак да се получи ефекта на замръзване върху стъклото когато спирта се изпарява.
Няма, защото глицеринът не се изпарява и не позволява на водата да замръзне на къдрави кристалчета. Помага и при износени стъкла (ама не много). 2-5% е добро начало за експериментите.
Признавам веднага, че не изчетох всичко до тук.
В спирта за горене ...
И аз си признавам веднага...
Обаче съм ползвал спирт за горене. И няма да ви казвам каква каша се образуваше на дъното на резервоарчето и как се запушваха пръскалките!
А ако сте палили спирт да стоплите банята- какъв нагар остава по съдинката след изгарянето...
Добре де от време на време и аз участвам в мешането. Служба. Кво да правя. Ама рецептурите за мешане не съм ги мислил аз. Само следя да ги изпълняват правилно. Основната задача на тия неща дето ги сипват е да стане неприятен на вкус и слабо отровен спирта ,така че да не може с дестилация или друго манипулиране да се отделят вредните и гадни вещества от него. Друг е въпроса , че производителите също не батисват първокачествен четворно дестилиран спирт за тези цели. Техническият спирт се получава още след първа или втора дестилация и съдържа разни трудни за писане вещества. Мисля си обаче че не би трябвало да е опасен при изпаряване или горене. Все пак въпросните рецептури са приети в ЕС. А пък ние си ходим около 100 000 литрови резервоари без противогази и сме живи още. И работниците и те.
0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
И аз си признавам веднага...
Обаче съм ползвал спирт за горене. И няма да ви казвам каква каша се образуваше на дъното на резервоарчето и как се запушваха пръскалките!
А ако сте палили спирт да стоплите банята- какъв нагар остава по съдинката след изгарянето...
Това е метиленовото синьо, дето Жоро Нешев го сипва в спирта. То във вода се разтваря по-малко и затова се утаява. Също не се и изпарява при горенето. Другите съставки си горят или поне имат добрината да се изпарят.
Добре де от време на време и аз участвам в мешането. Служба. Кво да правя. Ама рецептурите за мешане не съм ги мислил аз. Само следя да ги изпълняват правилно. Основната задача на тия неща дето ги сипват е да стане неприятен на вкус и слабо отровен спирта ,така че да не може с дестилация или друго манипулиране да се отделят вредните и гадни вещества от него. Друг е въпроса , че производителите също не батисват първокачествен четворно дестилиран спирт за тези цели. Техническият спирт се получава още след първа или втора дестилация и съдържа разни трудни за писане вещества. Мисля си обаче че не би трябвало да е опасен при изпаряване или горене. Все пак въпросните рецептури са приети в ЕС. А пък ние си ходим около 100 000 литрови резервоари без противогази и сме живи още. И работниците и те.
Кажи, че не ти тежи на съвестта, колкото и да се успокояваш с ниското качество на спирта. Нищо от тези чудеса не е непосредствено отровно в количествата, в които се прилага. Метанол не се слага отдавна. Въпросът е описан и в литературата:
Я, брат, коньяком напился вот уж как!
Ну, ты, наверно, пьешь денатурат...
Слушай, черт-чертяка-чертик-чертушка,
Сядь со мной - я очень буду рад...
Глицеринът не намалява ли силно повърхностното напрежение на водата? Това би попречило на образуването на капки, замазани капки и подобни. Верото има още по-добър ефект, то ще решава и проблемът с капки от мазен джам.
Изопропанол около 50%. По-евтин, по-малко летлив и чисти по-добре от етанола. Детергент, нещо дето не се пени, например препарат за миялни машини. Проблема е, че им слагат калгон - да се избягва и малко парфюм.
А като има спирт в разтвора с глицерина няма ли пак да се получи ефекта на замръзване върху стъклото когато спирта се изпарява. Каква да бъде пропорцията глицерин/спирт/вода за да речем около -20/25 градуса. То верото е ясно-ще е на око.
Остава и да намеря глицерин на приемлива цена-по наш'те магазини не съм срещал.
Няма, защото глицеринът не се изпарява и не позволява на водата да замръзне на къдрави кристалчета. Помага и при износени стъкла (ама не много). 2-5% е добро начало за експериментите.
Благодаря за отговора, а колко горе-долу спирт да добавя. Извинявам се за многото въпроси, но нямам никакъв опит с тези "смески". Надявам се да се получи работещо за зимата решение. Цената не е единствения проблем-както и други колеги споделиха даже и с по-скъпи/маркови течности резултата е лед на тънък кристализиран слой по стъклото при движението на чистачките(е, и при студено стъкло сутрин).
Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!
Коментар