Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Газопроводи

    Тук ще слагаме всичко което касае газопроводите. Както знаете надяваме се през нас да минат "Набуко" и "Южен поток". В темата за газът от шисти изразих известни притеснения за "Набуко" които за съжаление се потвърждават.

    http://www.capital.bg/biznes/kompani...biavi_proekta/
    Основният доставчик на газ за "Набуко" обяви проекта за неизгоден
    Според BP е възможно изпълнението на по-малкия вариант на газопровода

    Все пак не всичко е загубено, има по-къс вариант на "Набуко" който също е добър за нас. Иска един по-подробен анализ да видя какви са точно трасетата и потребителите на тези два газопровода за да дам по-точно мнение. Но в общи линии те са конкуренти за един и същи пазар и който изпревари прави другият неконкурентоспособен. По-точно казано е "бяха конкуренти" защото както чета руснаците се отказват от терминал в Австрия и се ориентират само към Италия. Логично е защото там е сладкото парче от баницата. Така че все пак за Набуко-Запад който е ориентиран към Австрия все още има шанс.

    Дано станат двата газопровода, в наш интерес е. Най-важното когато се подписва за "Южен поток" са дребните букви в договора. Руснаците отдавна се опитват да придобият контрол върху газопроводите на Булгаргаз, също има и едни хитри клаузи за таксите при експлоатацията но за това по-късно.

  • #2
    От: Газопроводи

    Извиняваи за спама ама не се сдържах след като прочетох първото изречение.Данесе чудиш ако някои качи снимки как спуска или катери газопровода на Мургаш.
    За бърза помощ,полиция и пожарна тел. 112.
    За ядене и пиене - 0876 74 99 88 - Михаил Рашков

    Коментар


    • #3
      От: Газопроводи

      Е, за този форум имам малко по-добро мнение... с малки изключения но тогава темата беше "гореща".

      Коментар


      • #4
        От: Газопроводи

        National Geographic - 10 Юни 15:20ч Мегаструктури: Сонди в дълбините
        Въпреки заглавието по-скоро е за полагането на газопроводи в морето включително при разработването на газови месторождения там. Заслужава си гледането.

        Коментар


        • #5
          От: Газопроводи

          http://www.capital.bg/politika_i_iko...ogo_malko_gaz/
          "Набуко" може и да оцелее, но с много малко газКоличествата вероятно няма да могат да заместят руските доставки

          В темата за газ от шисти относно газопроводите Набуко и "Южен поток" бях казал, че първите нямат газ а вторите пари и май ще изляза прав. Разликата е че когато няма газ нищо не може да се направи а когато няма пари могат да се вземат от другаде. Особено за държава която гледа на газопроводите като средство за натиск. Хубавата новина е, че Набуко все пак е възможен и то във вариант който е още по-добър за нас - направо от границата ни което доста намалява вноската ни. Големият въпрос е за клиентите и ако "Южен поток" стратира първи няма ли да ги обере всичките. Такава опасност се обсъждаше още от самото начало и не е изключена. Затова е и това натискане на руснаците да се започне "Южен поток" колкото се може по-бързо. Само че бонуса който предлагат е много мижав -някакви си 10% намаление на цената и то само за половин година.

          От изключителна важност за "Южен поток" са дребните букви в договора, руснаците много отдавна се опитват да придобият по някакъв начин контрол върху газопроводите на Булгаргаз или пряк достъп до крупните ни клиенти заобикаляйки го. Също важни са и клаузите как точно ще се изчисляват таксите за пренос и какво ще се прави ако не се пълни тръбата.

          Коментар


          • #6
            От: Газопроводи

            http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...ok_no_niama_i/
            България нямало да плаща за "Южен поток", но няма и да получава транзитни такси 15 г.

            Това ако стане просто нямам думи. Очаквахме транзитни такси поне $300-400 млн годишно. За 15г това означава изгубени приходи $5-6 млрд а цената на българският участък е $800-900 млн. Губим $4-5 милиарда приход отделно че земята на която ще са тези газопроводи също си има цена, въздействието на околната среда и т.н. Геостратегическото положение също си има цена, всеки знае че апартамент в центъра е на една цена а в Люлин на друга. Не случайно Путин толкова ни натиска за този Южен поток. След като нищо няма да получаваме тогава защо ни е този газопровод?

            Коментар


            • #7
              От: Газопроводи

              http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...a_ot_koi_da_e/
              Делян Добрев: "Южен поток" не се различава от кой да е ВиК проект

              Това се чудех тук ли да го сложа или в "От Лудницата".

              Коментар


              • #8
                От: Газопроводи

                Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                Това се чудех тук ли да го сложа или в "От Лудницата".
                Бе да ти кажа - целата тема с българските газопроводи е за оная другата цитирана подтема...

                Коментар


                • #9
                  От: Газопроводи

                  Първа реакция. Ще се въздържа от коментар защото имам добри приятели там.

                  http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/11...to_dostavchik/
                  Сашо Дончев: "Булгаргаз" беше узаконен като доставчик на природен газ

                  Още едно мнение не съм го чел подробно затова без коментар.

                  http://www.mediapool.bg/трайков-ситу...ews199608.html
                  Трайков: Ситуацията с "Южен поток" прилича на второ "Белене"
                  Поевтиняването на газа от догодина ще е по-скоро заради петролния пазар и за сметка на транзитните такси

                  И още информация Капитал както винаги са на ниво. Това което не ми харесва е, че цената на газа си остава обвързана с цената на нефта а напоследък те категорично се разминават като цената на газа рязко върви надолу поради този газ от шисти. Но както казах трудно е откачването. С риск да насоча дискусията в неправилна посока но един приятел казваше "С жена си можеш да се разведеш но с Топлофикацията не". Та така, трудно е развеждането с руската мечка особено когато те имат за по-малък брат. Е, брат само когато става дума да ни пошлепнат когато правим лудории в останалото действат интересите.

                  http://www.capital.bg/politika_i_iko...527_20_radost/
                  20% радост
                  България се договори за вноса на газ и проекта "Южен поток". Щастието не е пълно заради формулата и страха от други неизгодни клаузи.

                  http://www.capital.bg/politika_i_iko...a_jujen_potok/
                  Правителството каза твърдо "да" на "Южен поток"
                  България, изглежда, е минимизирала риска от загуби, но печалбата е неясна

                  Въобще този договор ще има още много да го дъвчем като почнат да изплуват клаузите му.

                  PS Има и информация за клаузата "Take or pay" която преведена означава че плащаме заявеното количество независимо дали го ползваме. Идеалното би било въобще да я няма но ясно е че няма как да стане. Впрочем тя е стандартна във всички договори по този начин доставчика си гарантира, че няма да построи инфраструктура за големи заявки които после да не се ползват. Това е много важна клауза защото ако заявим малко после ще го купуваме на висока цена а ако заявим повече отколкото ползваме ще го плащаме независимо дали го вземаме. Не е ясно остава ли забраната за реекспорт на излишният внесен газ.

                  http://www.mediapool.bg/газпром-скло...ews199590.html
                  Срещу подписа на България за "Южен поток"
                  "Газпром" склони на по-евтин газ и поиска да строи електроцентрала у нас
                  Твърдите количества, които страната ни ще получава, са 2.9 млрд. куб.м. В клаузата "вземай или плащай" (take or pay) също има корекции – задължителните обеми са намалени от 90 на 80 процента. Това ще позволи по-голяма гъвкавост на "Булгаргаз" при заявките на нужните за пазара и за съхранение обеми.
                  Последно редактирано от Фред; 16-11-12, 06:18.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Газопроводи

                    Мойте 5 ст. На България е жизнено важно да си има нещо свое ,някаква енерго независимост ,дали ще е шистов газ ,или атомна централа ,по този начин може винаги да се пазари за цената на руския газ. Лошото че в случая за пазарлицъ с цената стоят известни хора и те се грижат за своя джоб ,а не за населението .Почти съм сигурен че бюджета на много семейства наистина сериозно страда в зимния период

                    Коментар


                    • #11
                      От: Газопроводи

                      Още информация. Въобще както казах с това подписване сагата "Южен поток" въобще не е свършена. Например не е ясно как ще се изпълни изискването на ЕС достъп до тръбите да имат и други а не само Газпром срещу което той категорично възразява. Като член на ЕС ние сме длъжни да изпълняваме това изискване иначе следват санкции. Описано ли е в договора как ще се действа в такъв случай? Също какво ще стане с икономическата ефективност на този тръбопровод при рязко засилване на местният добив или преразпределяне на източниците когато той няма да може да бъде напълнен. Кой и как ще поеме щетите? Интересно е да видим какво ще стане с "Набуко" който се явява пряк конкурент на "Южен поток".

                      http://www.dnevnik.bg/biznes/compani...po_i_izlishno/
                      Руските медии за "Южен поток": скъпо и излишно

                      http://pressadaily.bg/publication/29...