Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Газопроводи

    Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
    Оставям настрани пасажите , намесващи сегашното положение в Украйна , щото те са си чист популизъм и съобразяване с линията на Партията.
    Ами то нищо не остана

    Коментар


    • #47
      От: Газопроводи

      Понеже доста се говори за визитата на Путин в Китай и евентуалният договор за продаване на газ там ето един линк с малко ретроспекция по въпроса. Когато евентуално се сключи междуправителственото споразумение ще коментираме повече. Според моята обща оценка в момента Путин е притиснат до стената с очертаващата се в близкото бъдеще загуба на европейският пазар и затова бързо му се налага да търси алтернативни пазари. Отделно че крайно му е нужна имиджова акция за да успокои населението че всичко е наред.

      Китайците гарантирано разбират това и ще го притиснат до стената с цената. Според информации Газпром иска $350-400 а китайците предлагат $200-250, да видим дали ще се споразумеят. Както казах в момента китайците са в силно позиция така че максимума на който може да се надява Путин е $300 и дори ми се вижда висока. Няма да се учудя ако се получи само имиджовата акция, т.е. сключат споразумение а въпросът за цената го оставят за после. Нещо като нашето споразумение с Катар за внос на течен газ което ще влезе в сила ако намерим начин да си го получим.

      Но дори да има договор от огромна важност е механизмът за индексиране на цената. Доскоро цената на газа беше вързана към цената на нефта но все повече стават исканията да се разграничат и договорите да са свързани с цената на газа на спотовият пазар. Това е защото там тя вече е значително по-ниска поради повишеното предлагане. Ако това стане Путин го чакат тежки дни защото се очертава в съвсем близко бъдеще с разработването на нетрадиционните източници тази цена направо да се срути. При всички случаи според мен това преориентиране ще донесе на Русия значителна загуба на приходи /по-ниската цена/ и допълнителни разходи за строеж на газопроводи. А това не се отразява добре на бюджета. Така че ни чакат интересни събития.

      Шанхайский тариф: какую скидку Газпром даст Китаю

      Россия и Китай пока не договорились о цене на газ

      Путин дал газовой трубе в Китай скидку в 3 млрд руб.

      Впрочем много показателна е картинката на газопроводите които трябва да се построят за да потече газа към Китай. Очертава се, че след безумно скъпата олимпиада отново в нечии джобове ще потекат милиардите.

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1400571252_0781.3000x1209.jpg
Прегледи:1
Размер:88.5 КБ
ID:5588719
      Последно редактирано от Фред; 20-05-14, 12:26.

      Коментар


      • #48
        От: Газопроводи

        Предвид на това, че китайците смятат да имат собствен добив от 150млр.м3 ,
        то ще е интересно каква цена ще договорят за 40млр м3. с братушките. Цената на акциите на Газпром би трябвало доста точно да показва кой на кого извива ръцете.
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

        Коментар


        • #49
          От: Газопроводи

          Китайците със схемата с въглищата по-евтино от шистовия добив няма да го докарат. Това с въглищата е партенка. Но пък шисти си имат.

          Коментар


          • #50
            От: Газопроводи

            Китайците водят много умна политика, търпелива и с дългосрочни тенденции. Принципа е "Не слагай всичките яйца в една кошница" а вторият "Ако седиш достатъчно дълго на брега на реката ще видиш как трупът на врага ти плува по нея". КРАЙНО ще ме учуди ако се съгласят на високата цена на Газпром точно в този момент. И ако все пак има истински договор /не декларации и междуправителствени съглашения/ от изключителна важност е индексирането на цената. И дребните букви в договора.

            Така че руски газ те ще имат /яйцата и кошницата/, защо да се отказват ако е изгодно? Важни са дребните букви. А руснаците нека си харчат парите за газопроводи. И въобще от събитията последните 1-2 години все повече имам усещането, че целенасочено се преливат държавните пари в безумни проекти за да потънат в нечии джобове. Не че не го е имало преди но някак си не личеше толкова. Може би защото те не бяха във фокуса на световното внимание. Но спирам с политиката макар че газ без политика е невъзможна комбинация.

            Коментар


            • #51
              Газопроводът "Сила Сибири"

              По предложение на Путин газопроводът който е на картинката горе ще се нарича "Сила Сибири". Кратката техническа х-ка: дължина 4000 км, обем 38 млрд куб.м. годишно с перспектива за разширяване до 60 млрд.кб.м. Интересен е въпросът за цената му, на доста места виждам цена от $30 млрд но на едно място пък видях цена $60 млрд. Като се има общоизвестният навик на руснаците да надуват цената на строежите си поне 3-4 пъти /милиардите в нечии джобове/ втората цифра ми изглежда доста реалистична че дори и минимална. Важното е да се започне а след това няма как да се откачи държавата. Впрочем това не го крият самите руснаци. Това е мнението на руски експерт който коментира поредното отлагане започването на газопровода "Сила Сибири".

              Запуск газопровода «Сила Сибири» перенесли на год
              «Решение «Газпрома» уменьшает инвестиционный риск: через 2-3 года объёмные и ценовые параметры китайского рынка будут более понятны», — считает директор East European Gas Analysis Михаил Корчемкин. Во всяком случае, федеральный бюджет пока не получит дополнительную нагрузку в виде субсидий на покрытие убытков ещё одного мегапроекта «национального достояния», замечает эксперт. «А там, глядишь, решат выбрать не своих, а китайских подрядчиков, и «Сила Сибири» подешевеет раза в три-четыре», — прогнозирует он.
              Така че теорията ми за източване на държавата се потвърждава. Вторият интересен момент е финансирането. Смятат да го направят с китайски кредит като той и процентите му се изплащат с доставки на газ. Тук вече интересът е двоен, банкерите обичат да дават кредити и да вземат лихви от тях. Пък и китайците имат натрупани огромно количество долари. Но за какви проценти ще дадат кредита е отделен разговор. Според руските оценки при цена на газа $360 газопровода вече е на загуба. Явно китайците не са съгласни на тази цена иначе преговорите нямаше да се точат вече 10 години. Така че вероятно ще има цена около $300. А това е цена по-ниска от европейската отделно че трябва да се строи газопровод. Но казахме за седенето на брега на реката. Получава се интересно, Газпром строи газопровод за китайците на кредит на ръба на себестойността, плаща кредита и процентите с газ което означава дълги години вероятно да няма никакви приходи в бюджета. Нещо като нашият "Южен поток" само че на обратно.

              «Газпром» хочет построить «Силу Сибири» на китайский кредит

              «Газпром» построит газопровод «Сила Сибири» на китайский кредит
              Кредит и проценты по нему также предлагается оплачивать газом

              Впрочем руснаците все още се колебаят дали да искат аванс защото това допълнително ще намали цената на газа с 10-15%. Защо искат аванс е ясно, нямат пари в бюджета. Да, ама за него ще трябва да плащат лихви и това е допълнителен лост за натиск на китайците върху тях.

              «Газпром» хочет построить «Силу Сибири» на китайский кредит
              «Газпром» не хочет брать аванс под поставки газа в Китай, предлагая заменить его кредитом на строительство газопровода «Сила Сибири»

              Ранее «Газпром» планировал получить предоплату. В частности, год назад об этом говорил зампред правления компании Александр Медведев: «Аванс, по договоренности на самом высоком политическом уровне, будем обсуждать, как только зафиксируем ценовые условия». Преимущество аванса в том, что он не увеличивает долговую нагрузку. Но, с другой стороны, это способ для Китая получить корректировку к согласованной цене в сторону снижения, объяснял Медведев. «Размер снижения внушительный и зависит от размера аванса: чем он выше, тем больше возможностей для снижения контрактной цены», — пояснял он.

              Если бы предоплата покрывала строительство «Силы Сибири» и разработку Чаянды, то Китай мог бы просить скидку в размере 10-15%, подсчитал Вахрамеев.

              Кредит вместо аванса увеличит долговую нагрузку «Газпрома», но позволит ему избежать скидок, говорит директор аналитической компании Small Letters Виталий Крюков. Но с учетом оплаты процентов газом общий объем поставок сырья в Китай возрастет, из-за чего средняя цена де-факто все равно будет для КНР ниже контрактной, отмечает эксперт.
              И последният важен проблем както вече няколко пъти казах е схемата за индексиране на цената. И двете страни прекрасно разбират, че в съвсем близко бъдеще цената на газа стремително ще падне. Затова руснаците ще искат да я привържат към цената на нефта където такава тенденция не се очаква а китайците към цената на газа на спотовият пазар. Тук вече битката ще е безмилостна и според мен руснаците ще я загубят. А това означава че и без това сделката която ще е на ръба на печалбата окончателно ще се превърне в голяма загуба.

              «Сила Сибири» ждет китайцев

              Но главная проблема в том, что «Газпром» и CNPC до сих пор так и не смогли согласовать главное условие контракта — цену экспортируемого из Сибири газа. Еще весной все ожидали, что контракт с формулой цены будет подписан на Петербургском экономическом форуме, но этого не произошло. Как заявил один из топ-менеджеров монополии, китайская сторона настаивает на том, чтобы в формуле цены учитывались спотовые индексы американской торговой площадки Henry Hub. Но это не устраивает руководство «Газпрома». Глава концерна Алексей Миллер прямо заявил, что его компания будет поставлять газ в Китай без привязки к ценам американского рынка. И понятно почему. Из-за взрывного роста добычи сланцевого газа в США на местном рынке он стоит в несколько раз дешевле, чем за него платят соседи Китая — Япония и Южная Корея. Именно поэтому руководство «Газпрома» предлагает привязать цену сибирского газа для китайцев к нефтяному индексу азиатского рынка JCC. Но это, в свою очередь, не нравится руководству CNPC, так что быстрого прорыва в деле об окончательных ценовых условиях ожидать не стоит.

              Коментар


              • #52
                От: Газопроводи

                Последни новини от 20 май - сделка с Китай няма подписана. Обърнете внимание на физиономията на Путин на снимката, много точно описва ситуацията. Наистина просто трябва да се стои на брега на реката. Ако все пак се подпише сделка можете да бъдете сигурни, че скалпа на Путин ще е приложение към нея.

                «Газпром» не договорился с Китаем о поставках газа

                Десятилетние переговоры о поставках газа в Китай затягиваются. В итоговом списке документов, подписанных по итогам визита в Китай президента России Владимира Путина в Шанхай контракт на поставки «Газпрома» не значится. В предварительном проекте итоговых документов был пункт по «Газпрому» и восточному маршруту, но подписано соглашение в итоге не было, говорит источник «Ведомостей» в делегации. Визит не закончен, по газу прогресс существенный, «может быть подписан в любой момент», сказал пресс-секретарь Путина Дмитрий Песков о контракте «Газпрома» с китайской CNPC. По его словам, на переговорах по газу достигнут существенный прогресс, переговоры будут продолжены и сегодня. Предстоит доработать «моменты», которые остаются по вопросу цены, сказал он. На момент подготовки материала представитель «Газпрома» на вопросы «Ведомостей» не ответил.
                ...
                Основным спорным моментом в переговорах остается цена на газ и формула ее индексации. Позднее во вторник председатель правления «Газпрома» Алексей Миллер сообщил, что «Газпром» и китайская СNPC продолжат переговоры по газовому контракту, стороны ищут компромисс. «Контракт может быть подписан на взаимовыгодной основе», — отметил он.

                Котировки акций «Газпрома» во вторник на Московской бирже упали более чем на 2%.
                И ето едно доказателство, че руснаците вече са готови да дадат по-ниска цена отколкото за Европа. Изказване на премиера Медведев, усуква като политик но то си е ясно:
                В интервью Bloomberg TV накануне визита Путина премьер-министр Дмитрий Медведев заявил, что переговоры с Китаем о поставках газа ведутся давно, назвал переговоры «не самыми простыми» из-за расхождения взглядов о цене, но добавил, что считает вероятность подписания долгосрочного договора очень высокой. О цене он говорить не стал, отметив, что в условиях газового сотрудничества она «не бывает фиксированной», определяется по формуле и зависит от объема, длине трубы, качества газа и других факторов. Он опроверг подозрения интервьюера о том, что цена для Китая будет ниже, чем для Европы. «Но понятно, что поставка в Европу — это одно, а поставка на новый рынок — это другое. Для того чтобы привлечь новый рынок, а с другой стороны, для того чтобы договориться по всем параметрам сотрудничества, подчас используются различные способы для того, чтобы стимулировать поставки, включая авансы, различные формы премий и т. д.
                "Дребната" подробност е, че това "стимулиране на новият пазар" ще продължи 30 години

                Коментар


                • #53
                  От: Газопроводи

                  В едната от връзките има препратка към много интересна статия за втечнения газ.
                  Там има потреблението на Китай за 2013 - 170млр.м3, руснаците предлагат 40млр.( в проект) и очевидно козовете са изцяло китайски.

                  А в статията за въглищния газ се говори за тридесет в строеж завода. Обявени през Синхуа китайски строежи които да са останали незавършени на мен са ми неизвестни, виж пуснати предсрочно - колкото искаш.
                  байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                  Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                  Суперспам - спама на суперите

                  Коментар


                  • #54
                    От: Газопроводи

                    Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                    В едната от връзките има препратка към много интересна статия за втечнения газ.
                    Така е, много е интересна, и като направиш анализ изплуват интересни изводи. Видях я но реших да не я слагам тук за да не преместя фокуса на темата. Сега ще направя отделна тема само за втечненият газ защото това също е много интересно направление. Общият извод който правя е, че руснаците са притиснати до стената за да допуснат външни компании в изключително перспективен проект. Впрочем и там перспективността в печалбите е краткосрочна, с тези шисти се очертава бум в предлагането на втечнен газ а това означава рязък спад в цените.
                    Последно редактирано от Фред; 21-05-14, 14:47.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Газопроводи

                      Все пак успяха да сключат договора. По признание на самите руснаци китайците са ги изтискали като лимон Не казват официално цената на газа но доста бързо тя ще стане ясна и тогава анализаторите ще си кажат думата. Засега официалната информация.

                      «Газпром» подписал газовый мегаконтракт с Китаем

                      Один из участников российской делегации в Китае рассказал «Ведомостям», что переговоры шли очень сложно. «Переговорная группа выжата как лимон. Чаша весов в сторону подписания реально склонилась только в 12 по Москве». По его словам, речь идет о «38 млрд куб. м газа в год «на планке», срок контракта — 30 лет. «Это больше триллиона кубометров суммарно», — говорит собеседник «Ведомостей».

                      «В газовой отрасли России и СССР это эпохальное событие. Это была сложная работа, китайские друзья — сложные переговорщики», — заметил Владимир Путин. По его словам, вчера работа велась до 3.30, в среду начали с утра снова с центра поля.
                      Това обаче е МНОГО сериозно отстъпление на китайците, необяснимо е защо го правят? Освен някъде в дребните букви да има обиколна пътечка. Или са им обещали съвместно участие примерно в завода за течен газ.
                      В пресс-релизе «Газпром» сообщил, что контракт подписан на взаимовыгодных условиях и включает формулу цены с привязкой к нефтяной корзине и условие «бери или плати». Акции «Газпрома» после новостей о контракте подорожали на 1,84% (на 13.51 мск) до 147 руб.
                      Цените.
                      По словам председателя правления «Газпрома» Алексея Миллера, общая сумма контракта — $400 млрд, цену на газ он отказался назвать, сославшись на коммерческую тайну. «Такого крупного контракта нет ни с одной из компаний. Все принципиальные вопросы решены. $400 млрд — общая цена контракта на 30 лет», — добавил Миллер. Он добавил, что по вопросу НДПИ для газовых месторождений, которые станут ресурсной базой для поставок в Китай, «стороны предусмотрели предоставление преференсных налоговых режимов» (цитата по «Интерфаксу»).

                      Грубый расчет дает цену газа по контракту в $350 за 1000 куб. м без учета налоговых преференций, колебаний объема поставок и прочих факторов. Специалисты называли «Ведомостям» в качестве границы безубыточности проекта цену $360 за 1000 куб. м, с учетом того, что на строительство газопровода «Сила Сибири» и обустройство Чаяндинского месторождения для поставок газа в Китай нужно около $30 млрд.

                      Расчетная цена ниже средней цены, которую Европа платила «Газпрому» за газ в 2013 г. ($380 за 1000 куб. м), и тем более той, что с апреля должна платить Украина ($485,5 за 1000 куб. м). При этом в Европе уже имеется развитая газотранспортная сеть.

                      До подписания контракта в среду Financial Times опубликовала комментарий представителя Petrochina («дочка» CNPC) о том, что подписания контракта с «Газпромом» не будет, поскольку импортный газ дороже газа на внутрикитайском рынке.

                      «Общий объем инвестиций только с российской стороны — примерно $55 млрд. Плюс, нам сейчас трудно посчитать, но как минимум $20 млрд — на китайской стороне. Но это не только газодобыча, это и нефтехимия, гелиевый завод. Это новые предприятия, эта новая инфраструктура, это тысячи рабочих мест», — сказал Путин на пресс-конференции после подписания.

                      Коментар


                      • #56
                        От: Газопроводи

                        Фред, дорогой, нищо не си разбрал от толкова цитати............. пойнта в този договор не е цената на газа, а валутата, по която че се разплаща
                        ________________________________________________
                        Subaru OUTBACK 2,5
                        Hyundai TUCSON 2.0

                        Коментар


                        • #57
                          От: Газопроводи

                          Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                          Фред, дорогой, нищо не си разбрал от толкова цитати............. пойнта в този договор не е цената на газа, а валутата, по която че се разплаща
                          Нещо цитатите ли не ти харесват? Кое е най-важното нека ние да преценим, четящите, но за това са нужни и цитати и линкове и размисли и т.н., ако имаш нещо да казваш го развий, а не в стила "какво разбирате вие". Темата ми е много интересна и я следя от близо и се надявам да продължи в същия дух, както и обещаната такава за течен газ.
                          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Газопроводи

                            Засега обявената валута е USD. Няма интрига тука.

                            Коментар


                            • #59
                              От: Газопроводи

                              Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                              Фред, дорогой, нищо не си разбрал от толкова цитати............. пойнта в този договор не е цената на газа, а валутата, по която че се разплаща
                              Ами дай я валутата но като цитат, не като общи разсъждения. Аз навсякъде виждам да се минава през $ друг е въпросът че всъщност ще се плаща с газ.

                              Газпром" получит от CNPC предоплату за газ в $25 млрд
                              Эти средства будут направлены на строительство газопровода "Сила Сибири"
                              МОСКВА, 21 мая. /ИТАР-ТАСС/. "Газпром" в рамках контракта на поставку газа в Китай получит от CNPC предоплату в объеме $25 млрд и направит ее на строительство газопровода "Сила Сибири". Об этом ИТАР-ТАСС сообщил источник, близкий к "Газпрому".
                              И някои "бонбончета" към сделката, Китай ще получи като бонус и сътрудничество в областта на широкофюзелажните самолети. Досега не ми е известно да са работили в тази област. Впрочем знаменитият руски самолет Антонов Ан-124 Руслан всъщност е украинска разработка. Вероятно и доста други неща, все пак подписаният пакет е от 40 договора. Това би могло да обясни че китайците отстъпиха за индекса на цената.

                              Россия и Китай планируют занять до 10% мирового рынка широкофюзеляжных самолетов
                              Последно редактирано от Фред; 21-05-14, 16:38.

                              Коментар


                              • #60
                                От: Газопроводи

                                Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                                Фред, дорогой, нищо не си разбрал от толкова цитати............. пойнта в този договор не е цената на газа, а валутата, по която че се разплаща
                                Ти изчерпа темата.

                                (Само да добавя че отдавна има сделка, Шел както и японците поради тази причина бяха включени в Сахалин )
                                В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                                В. Иванов

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X