Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Газопроводи

    Тук ще слагаме всичко което касае газопроводите. Както знаете надяваме се през нас да минат "Набуко" и "Южен поток". В темата за газът от шисти изразих известни притеснения за "Набуко" които за съжаление се потвърждават.

    http://www.capital.bg/biznes/kompani...biavi_proekta/
    Основният доставчик на газ за "Набуко" обяви проекта за неизгоден
    Според BP е възможно изпълнението на по-малкия вариант на газопровода

    Все пак не всичко е загубено, има по-къс вариант на "Набуко" който също е добър за нас. Иска един по-подробен анализ да видя какви са точно трасетата и потребителите на тези два газопровода за да дам по-точно мнение. Но в общи линии те са конкуренти за един и същи пазар и който изпревари прави другият неконкурентоспособен. По-точно казано е "бяха конкуренти" защото както чета руснаците се отказват от терминал в Австрия и се ориентират само към Италия. Логично е защото там е сладкото парче от баницата. Така че все пак за Набуко-Запад който е ориентиран към Австрия все още има шанс.

    Дано станат двата газопровода, в наш интерес е. Най-важното когато се подписва за "Южен поток" са дребните букви в договора. Руснаците отдавна се опитват да придобият контрол върху газопроводите на Булгаргаз, също има и едни хитри клаузи за таксите при експлоатацията но за това по-късно.

  • #2
    От: Газопроводи

    Извиняваи за спама ама не се сдържах след като прочетох първото изречение.Данесе чудиш ако някои качи снимки как спуска или катери газопровода на Мургаш.
    За бърза помощ,полиция и пожарна тел. 112.
    За ядене и пиене - 0876 74 99 88 - Михаил Рашков

    Коментар


    • #3
      От: Газопроводи

      Е, за този форум имам малко по-добро мнение... с малки изключения но тогава темата беше "гореща".

      Коментар


      • #4
        От: Газопроводи

        National Geographic - 10 Юни 15:20ч Мегаструктури: Сонди в дълбините
        Въпреки заглавието по-скоро е за полагането на газопроводи в морето включително при разработването на газови месторождения там. Заслужава си гледането.

        Коментар


        • #5
          От: Газопроводи

          http://www.capital.bg/politika_i_iko...ogo_malko_gaz/
          "Набуко" може и да оцелее, но с много малко газКоличествата вероятно няма да могат да заместят руските доставки

          В темата за газ от шисти относно газопроводите Набуко и "Южен поток" бях казал, че първите нямат газ а вторите пари и май ще изляза прав. Разликата е че когато няма газ нищо не може да се направи а когато няма пари могат да се вземат от другаде. Особено за държава която гледа на газопроводите като средство за натиск. Хубавата новина е, че Набуко все пак е възможен и то във вариант който е още по-добър за нас - направо от границата ни което доста намалява вноската ни. Големият въпрос е за клиентите и ако "Южен поток" стратира първи няма ли да ги обере всичките. Такава опасност се обсъждаше още от самото начало и не е изключена. Затова е и това натискане на руснаците да се започне "Южен поток" колкото се може по-бързо. Само че бонуса който предлагат е много мижав -някакви си 10% намаление на цената и то само за половин година.

          От изключителна важност за "Южен поток" са дребните букви в договора, руснаците много отдавна се опитват да придобият по някакъв начин контрол върху газопроводите на Булгаргаз или пряк достъп до крупните ни клиенти заобикаляйки го. Също важни са и клаузите как точно ще се изчисляват таксите за пренос и какво ще се прави ако не се пълни тръбата.

          Коментар


          • #6
            От: Газопроводи

            http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...ok_no_niama_i/
            България нямало да плаща за "Южен поток", но няма и да получава транзитни такси 15 г.

            Това ако стане просто нямам думи. Очаквахме транзитни такси поне $300-400 млн годишно. За 15г това означава изгубени приходи $5-6 млрд а цената на българският участък е $800-900 млн. Губим $4-5 милиарда приход отделно че земята на която ще са тези газопроводи също си има цена, въздействието на околната среда и т.н. Геостратегическото положение също си има цена, всеки знае че апартамент в центъра е на една цена а в Люлин на друга. Не случайно Путин толкова ни натиска за този Южен поток. След като нищо няма да получаваме тогава защо ни е този газопровод?

            Коментар


            • #7
              От: Газопроводи

              http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...a_ot_koi_da_e/
              Делян Добрев: "Южен поток" не се различава от кой да е ВиК проект

              Това се чудех тук ли да го сложа или в "От Лудницата".

              Коментар


              • #8
                От: Газопроводи

                Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                Това се чудех тук ли да го сложа или в "От Лудницата".
                Бе да ти кажа - целата тема с българските газопроводи е за оная другата цитирана подтема...

                Коментар


                • #9
                  От: Газопроводи

                  Първа реакция. Ще се въздържа от коментар защото имам добри приятели там.

                  http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/11...to_dostavchik/
                  Сашо Дончев: "Булгаргаз" беше узаконен като доставчик на природен газ

                  Още едно мнение не съм го чел подробно затова без коментар.

                  http://www.mediapool.bg/трайков-ситу...ews199608.html
                  Трайков: Ситуацията с "Южен поток" прилича на второ "Белене"
                  Поевтиняването на газа от догодина ще е по-скоро заради петролния пазар и за сметка на транзитните такси

                  И още информация Капитал както винаги са на ниво. Това което не ми харесва е, че цената на газа си остава обвързана с цената на нефта а напоследък те категорично се разминават като цената на газа рязко върви надолу поради този газ от шисти. Но както казах трудно е откачването. С риск да насоча дискусията в неправилна посока но един приятел казваше "С жена си можеш да се разведеш но с Топлофикацията не". Та така, трудно е развеждането с руската мечка особено когато те имат за по-малък брат. Е, брат само когато става дума да ни пошлепнат когато правим лудории в останалото действат интересите.

                  http://www.capital.bg/politika_i_iko...527_20_radost/
                  20% радост
                  България се договори за вноса на газ и проекта "Южен поток". Щастието не е пълно заради формулата и страха от други неизгодни клаузи.

                  http://www.capital.bg/politika_i_iko...a_jujen_potok/
                  Правителството каза твърдо "да" на "Южен поток"
                  България, изглежда, е минимизирала риска от загуби, но печалбата е неясна

                  Въобще този договор ще има още много да го дъвчем като почнат да изплуват клаузите му.

                  PS Има и информация за клаузата "Take or pay" която преведена означава че плащаме заявеното количество независимо дали го ползваме. Идеалното би било въобще да я няма но ясно е че няма как да стане. Впрочем тя е стандартна във всички договори по този начин доставчика си гарантира, че няма да построи инфраструктура за големи заявки които после да не се ползват. Това е много важна клауза защото ако заявим малко после ще го купуваме на висока цена а ако заявим повече отколкото ползваме ще го плащаме независимо дали го вземаме. Не е ясно остава ли забраната за реекспорт на излишният внесен газ.

                  http://www.mediapool.bg/газпром-скло...ews199590.html
                  Срещу подписа на България за "Южен поток"
                  "Газпром" склони на по-евтин газ и поиска да строи електроцентрала у нас
                  Твърдите количества, които страната ни ще получава, са 2.9 млрд. куб.м. В клаузата "вземай или плащай" (take or pay) също има корекции – задължителните обеми са намалени от 90 на 80 процента. Това ще позволи по-голяма гъвкавост на "Булгаргаз" при заявките на нужните за пазара и за съхранение обеми.
                  Последно редактирано от Фред; 16-11-12, 06:18.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Газопроводи

                    Мойте 5 ст. На България е жизнено важно да си има нещо свое ,някаква енерго независимост ,дали ще е шистов газ ,или атомна централа ,по този начин може винаги да се пазари за цената на руския газ. Лошото че в случая за пазарлицъ с цената стоят известни хора и те се грижат за своя джоб ,а не за населението .Почти съм сигурен че бюджета на много семейства наистина сериозно страда в зимния период

                    Коментар


                    • #11
                      От: Газопроводи

                      Още информация. Въобще както казах с това подписване сагата "Южен поток" въобще не е свършена. Например не е ясно как ще се изпълни изискването на ЕС достъп до тръбите да имат и други а не само Газпром срещу което той категорично възразява. Като член на ЕС ние сме длъжни да изпълняваме това изискване иначе следват санкции. Описано ли е в договора как ще се действа в такъв случай? Също какво ще стане с икономическата ефективност на този тръбопровод при рязко засилване на местният добив или преразпределяне на източниците когато той няма да може да бъде напълнен. Кой и как ще поеме щетите? Интересно е да видим какво ще стане с "Набуко" който се явява пряк конкурент на "Южен поток".

                      http://www.dnevnik.bg/biznes/compani...po_i_izlishno/
                      Руските медии за "Южен поток": скъпо и излишно

                      http://pressadaily.bg/publication/29...ката-ни
                      Чрез „Южен поток“ Русия може да вземе енергетиката ни

                      PS И обърнете внимание на текста в първата статия, че "Южен поток" ще послужи за натиск върху Украйна за да бъде купена евтино газопреносната и система. Казват го самите руски медии. Какво пречи същият сценарий в бъдеще да бъде приложен и върху нас, руснаците още от времето на Жан Виденов непрекъснато търсят схема при която да станат собственици на тръбопроводите ни. Също никак не ми харесва варианта Газпром да продава директно на наши фирми защото гарантирано ще бъдат докарани до висока задлъжнялост към него след което следва изкупуването им на безценица от руснаците. Трябва да се държим далеч от тях.
                      Последно редактирано от Фред; 16-11-12, 13:22.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Газопроводи

                        http://www.mediapool.bg/азербайджан-...ews199785.html
                        Азербайджан ратифицира строежа на газопровода ТАНАП
                        Парламентът на Азербайджан ратифицира във вторник пакет документи по проекта за изграждане на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който трябва да доставя до Европа азерски газ през Турция и евентуално негово продължение да стане "Набуко запад" през България, Румъния и Унгария до Австрия.
                        Интересно след като "Южен поток" и "Набуко" са насочени към една и съща крайна точка /Австрия/ кой ще оцелее най-накрая. Все пак за "Набуко" има резервен вариант да спре само в Турция.
                        Прикачени файлове

                        Коментар


                        • #13
                          От: Газопроводи

                          Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                          http://www.mediapool.bg/азербайджан-ратифицира-строежа-на-газопровода-танап-news199785.html
                          Азербайджан ратифицира строежа на газопровода ТАНАП


                          Интересно след като "Южен поток" и "Набуко" са насочени към една и съща крайна точка /Австрия/ кой ще оцелее най-накрая. Все пак за "Набуко" има резервен вариант да спре само в Турция.
                          Който и да оцелее , едно е сигурно : "на коня" са австрийците . Затова не само им дреме за атомните централи , ами са и най-върлите противници. Вода ( за сега ) имат достатъчно . Оказва се , че и газ - също . Ние да му мислим ! Исторически е известно , че каквото и да правим , накрая все сме от към прецаканата страна .
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Газопроводи

                            В момента България се оказва пресечна точка на 3 енергийни проекта от висок приоритет, т.н. проекти от "общ европейски интерес". Както гледам картата май че се явяваме уникален енергиен кръстопът. Като се имат предвид огромните средства които се планират а и намаляването на тежкото администриране почва да става интересно.

                            http://www.dnevnik.bg/evropa/2012/11...frastrukturni/
                            ЕС се договори за бързо одобрение на инфраструктурни проекти

                            http://velimar.blogspot.com/2011/10/blog-post_22.html
                            Енергетика: България е включена в три енергийни проекта от "общ европейски интерес"
                            Според ЕК стимулирането на инвестициите в енергийната инфраструктура на Европа е от решаващото значение и всъщност представлява "битка за европейския енергиен пазар”. За успеха на тази битка са необходими инвестиции в изграждане на трансграничната енергийна инфраструктура на Европа около 210 милиарда евро до 2020 г., от които:

                            • 140 млрд. евро за изграждане на електропроводи високо напрежение и развитие на "интелигентните мрежи";

                            • 70 млрд. евро за газопроводи с високо налягане;

                            • и 2,5 млрд. евро за транспортна инфраструктура на СО2, обвързана с местата за съхранението му.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:111.jpg
Прегледи:1
Размер:73.7 КБ
ID:5429569

                            Коментар


                            • #15
                              От: Газопроводи

                              http://www.mediapool.bg/българия-ще-...ews200577.html
                              България ще иска по "Южен поток" да тече и неруски газ

                              Под сурдинка нашите почват да казват това което отдавна е изискване на ЕС. Сега всичко зависи от лобитата в ЕС дали няма техните интереси да спечелят срещу геополитиката. И също доколко Русия е съгласна и има ресурса да избере /и съответно плати/ геополитиката пред икономическата ефективност. Ако стане както е по наредби половината капацитет да е за външни доставчици за Русия става много трудно. Дори при пълният капацитет икономическата ефективност е спорна та какво остава за половината.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X