Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

    Ясене, това е бот според мен.
    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

    Коментар


    • #62
      От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

      Винаги можем да го "ботнем". Може и друго да е, любопитен съм.

      Коментар


      • #63
        От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

        Днес попаднах в тази статия в Медиапул от колегата Недко Трошанов. Той е хидрогеолог с 32 години опит /включително международен/ и в статията си дава същите предложения които ние тук многократно давахме - да се разработи нормативна база с широко участие на доказани професионалисти и прилагане на най-добрите световни практики за проучването и добива на газ от шисти. Много подробно е разгледан начина на разработването на тази нормативна база.

        http://www.mediapool.bg/европарламен...ews197743.html
        Европарламентът даде шансове за устойчива експлоатация на шистовия газ

        От тази статия разбрах нещо важно - че наскоро комисиите по енергетика и околна среда в Европарламента са гласували резолюция по въпросите за шистовият газ. И веднага се сетих как в една дискусия под статия на Дневник се намеси г-н Борислав Сандов, един от главните идеолози на "зелените" в кампанията срещу газа от шисти. Тогава той заплашително ни обясняваше какво щели сме да чуем наесен когато ЕС ще вземе решение по тези въпроси. И как те вече са осъществявали широки контакти с евродепутати по тези въпроси. Веднага логично му беше зададен въпросът "А откъде са парите за тези пътувания?" но той се покри и не отговори.

        Така че сега ми беше любопитно да видя резултатите от този лобизъм. Ето го решението на евро комисиите. В момента ще коментирам само съществената част от него ако искате след това можем и цялото.

        http://www.europarl.europa.eu/sides/...DOC+XML+V0//EN
        Shale gas: member states need robust rules on fracking
        Each EU country has the right to decide for itself on whether to exploit shale gas, said the Energy Committee. Member states should have robust rules on all shale gas activities, including hydraulic fracturing of rock ("fracking"). MEPs also advise the EU to learn from US experiences, with a view to using environmentally-friendly industrial processes and "best available technologies".

        The Commission previously concluded that EU rules adequately cover licensing and early exploration and production of shale gas but "a thorough analysis" of EU regulation on unconventional fossil fuels is needed, given the possible expansion of their exploitation, note Environment MEPs.
        ...
        The Energy Committee resolution was adopted with 32 votes in favour, 23 against and 1 abstention. The Environment Committee resolution was adopted with 63 votes in favour, 1 against and 1 abstention. Both are due to be adopted by plenary in October.
        Преразказано накратко:

        Страните имат право сами да решават дали да разработват месторожденията на газ от шисти. Казано другояче мечтата на г-н Сандов за европейска забрана и "износ на антишистова революция" няма да се осъществи. Тази експлоатация трябва да се осъществява под строг контрол и с използването на най-добрите практики включително в САЩ като най-напреднали в тази област. Същото което твърдяхме ние. Правилата на ЕС са достатъчно добри за проучването и и добива в ранните стадии но трябва по-добре да се обмислят за промишленият добив. Отново г-н Сандов губи с необмисленото лишаване от лиценза за проучването на Шеврон, всичко е било в съответствие с политиката на ЕС.

        Най-важното е, че трябва да се разработят правила и закони. А там вече играят професионалистите а не натиска по площадите. И ако в България г-н Сандов може и да организира някое мероприятие много трудно ще му е да обясни как шистовият газ не е опасен в други страни на ЕС а е опасен само в нас. Още повече, че технологиите за добив на газ от шисти стремително се развиват и някои проблеми вече имат решение. Впрочем за тях хората на г-н Сандов така и не се сетиха, толкова е нивото на "експертите" им. Но за това друг път, смятам да пиша статия за новите технологии в добива на газ от шисти.

        И последно, интересни са резултатите от гласуването. Все пак лобистите са поработили добре но не са им стигнали силите. Ще видим как ще е ноември когато влезе в пленарна зала.

        Коментар


        • #64
          От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

          Малко интересна информация за шистите:

          В повечето шистови скали на практика не инжектират вода, защото тя се поглъща. Скалите не са мокрлени от години и поглъщат жадно всичко.
          Какво става с нея е все още неизвестно.

          Освен това скалите са толкова непропускливи, че на практика няма поток - нито прав нито обратен.
          И най-интересното - като им мерят налягането на затваряне на пукнатините - на практика трябва да изпомпват за да ги затворят - иначе няма движение.
          Или поне не регистрируемо такова...

          Коментар


          • #65
            От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

            Източник?

            Коментар


            • #66
              От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

              А това е един задочен диспут между колегата Трошанов и Евгени Дайнов. За мен като специалист е много интересно да видя как аргументирано се разобличават редица митове и заблуди за прословутият шистов газ. За съжаление както вече казах това са две различни вселени, на знаещите и вярващите. Така че едва ли г-н Дайнов ще разбере какво му казват пък и няма капацитета да отговори аргументирано.

              http://www.scribd.com/doc/80612030/К...-вкус-”

              Коментар


              • #67
                От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                Източник?
                Шлумберже - част от презентация на семинар по хидроразрив.

                Ще потърся повече инфо и ще пусна нещо по-детайлно ако намеря.

                Що се отнася до проучване на шистов газ в БГ - мноооого смедалече от това.
                Нищо тук няма да тръгне докато в Русия не овладеят технологията на хоризонтално сондиране и многостъпален хидроразрив.
                Досега опита им за две години е многостъпален хидроразрив на около 200 сондажа - основно в нефтения добив - 3/4 от тях са на Лукойл.
                Този опит обаче ги докарва на фаза А и Б - още не са казали В...а фракинга на шистови резервоари е някъде около Ю.

                В русия има огромни залежи на шистов нефт в т.нар. Баженов шистов резервоар - предварителните сметки са за обеми съизмерими със доказаните световни нефтени запаси. Така че тая игра с хидроразрива в шисти там тепърва ще я играят. Като се наиграят - ще почнат и тук...

                Дотогава нафтата ще е 6-7 лв литъра, и обществото ще е много по-подготвено за енергийна независимост.
                В момента думите "енергийна независимост" са на практика лишени от смисъл.
                Независимост на какво - на икономиката? Коя икономика? Какво е това икономика? и т.н. в този ред на мисли...

                Ако на някой му се чете - една интересна презентация защо това което се инжектира долу си остава долу.
                Groudwater Protection Council Presentation by Terry Engelder.pdf

                И понеже съм на на мнение че нашите хидрогеолози са точно на нивото на специалистите ни по нефт и газ (имам предвид, че всички които разбират нещо са вече или пенсионери, или са на път да станат, или не са вече отдавна в България) - една задочна дискусия с популярна личност като Дайнов трябва да бъде водена от А и Б.
                Ако не се намери специалист, който на прост език може да сведе до т.нар "интелектуалци" съдържанието поне на тази презентация - тогава цялата кауза около сондирането в България е обречена на неуспех.
                Последно редактирано от vlageo; 01-10-12, 19:03.

                Коментар


                • #68
                  От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                  Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                  Шлумберже - част от презентация на семинар по хидроразрив.

                  Ще потърся повече инфо и ще пусна нещо по-детайлно ако намеря.
                  Добре ще е защото е ново.

                  Впрочем в едно от изказванията под статията на колегата Трошанов беше написано, че Шлумберже са разработили течност за хидравличен разрив с пълна липса на опасни химикали и за да покаже това шефа на Шлумберже демонстративно изпил чаша от тази течност. Е, това ако го намериш вече наистина ще е шоу Майтапа настрана, но ще стане точно това което им казвахме на еко-борците - прогреса се движи с такиви темпове, че максимум след 8-10г и всичките дори и дребни проблеми ще бъдат решени. А точно тогава щеше да започне евентуалната екплоатация при нас.

                  Коментар


                  • #69
                    От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                    Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                    Впрочем в едно от изказванията под статията на колегата Трошанов беше написано, че Шлумберже са разработили течност за хидравличен разрив с пълна липса на опасни химикали и за да покаже това шефа на Шлумберже демонстративно изпил чаша от тази течност. Е, това ако го намериш вече наистина ще е шоу Майтапа настрана, но ще стане точно това което им казвахме на еко-борците - прогреса се движи с такиви темпове, че максимум след 8-10г и всичките дори и дребни проблеми ще бъдат решени. А точно тогава щеше да започне евентуалната екплоатация при нас.
                    Ето го пласта Баженов за който говорих:
                    http://www.indpg.ru/nefteservis/2011/03/48127.html

                    Шлумберже имат екип от 9 000 човека в Русия и там е един от основните им изследователски центрове.
                    Не знам за чашата вода, но една от новостите им е пропант омесен с разтворими влакна.
                    Влакната задържат пропанта на място докато пукнатините се затварят и и постепенно влакната се резорбират от флуида в сондажа.
                    В рамките на 3 дни се резорбират напълно.
                    Обикновено пукнатините се затварят около 8-10 часа - на практика за това време има опасност пропанта по гравитачен път да се спусне в долната част на пукнатините. Затова и влакната.

                    А иначе - за пиенето - що не - основна част от фракинг флуида е Дихидроген Моноксиден разтвор на Натриев Хлорид...
                    Последно редактирано от vlageo; 01-10-12, 18:19.

                    Коментар


                    • #70
                      От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                      Малеее, натрий и хлор, ти знаеш ли колко са опасни? Натрия в контакт с водата прави натриева основа която гори всичко живо до което се докосне а пък хлора е отровен боен газ. Ако трябва ще намеря филмчета в YouTube за това

                      Коментар


                      • #71
                        От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                        Спам:Много ви се радвам как двамата си обяснявате колко е безопасно и каква манна небесна е фракинга и как никой не се връзва!Вклчючително и аз.
                        "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
                        Mark Twain
                        СтоЕнчA

                        Коментар


                        • #72
                          От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                          Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                          Малеее, натрий и хлор, ти знаеш ли колко са опасни? Натрия в контакт с водата прави натриева основа която гори всичко живо до което се докосне а пък хлора е отровен боен газ. Ако трябва ще намеря филмчета в YouTube за това
                          Уважаеми колеги, след безсънна нощ с много размисъл и още повече домашна ракия и мезета реших да се присъединя към каузата на защитниците на красивата ни природа!

                          Затова се присъединявам към противниците на DHMO /Dihydrogen Monoxide/!

                          Ние сме хора искрено загрижени за огромните вреди които това изключително вредно вещество нанася на природата и живите организми в нея. Също и на нас които сме в края на тази хранителна верига. Ако не се преборим с DHMO крайният резултат ще е, че България ще стане една пустиня, всичко живо ще измре и ние няма да има какво да ядем.

                          Веднага заявяваме, че ние действаме изключително за общественото благо, надпартийни сме и не служим на никакви чуждестранни и извънземни интереси. Дарения в подкрепа на каузата ни приемаме само и единствено в храни и течности домашно производство за да имаме сили да се борим.

                          Кратка справка в интернет показва, че това сатанинско изобретение на науката:

                          - е основен компонент в киселинните дъждове
                          - сериозно допринася за парниковият ефект
                          - може да причини сериозни изгаряния
                          - смъртоносно е при вдишване
                          - допринася за ерозията на почвата
                          - силно ускорява корозията на много метали
                          - може да е причина за повреди на електрическата мрежа
                          - силно намалява ефективноста на автомобилните спирачки

                          Въпреки горедоказаните страховити ефекти, това вещество се използва свободно:
                          - в индустрията - като разтворител и охладителна течност (вкл. и в атомните централи !!!)
                          - за гасене на пожари
                          - при жестоки и нехуманни опити с животни
                          - при торенето с пестициди. Дори и при старателно измиване продуктите остават напълно заразени с това вещество !
                          - като добавка в много храни, вкл и т.нар. junk-foods

                          Пак според данни от нета, инциденти свързани с DHMO са причина за 3482 смъртни случая в САЩ през 2005 - близо 10 души на ден !!! Инцидентите свързани с DHMO са в топ 3 на причините за смъртни случаи на деца под 15 годин в САЩ. Годишно в САЩ при такива инциденти се хоспитализират над 5 000 деца !!!

                          Имаме сайт и група във Фейсбук там можете да научите повече.
                          http://www.dhmo.org/facts.html

                          Затова призоваваме всички да се включите в нашият ПРОТЕСТ! Пригответе си плакати, лозунги, трансперанти и всички други нагледни средства за агитация! Пишете статии, разяснявайте по ТВ колко е е вредно това вещество! Всеки от вас трябва да даде най-малко 10 ТВ интервюта и 20 статии за да го приемем при нас. Безмилостно заклеймявайте всеки привърженик на DHMO къдете и да го видите! Запасете се с достатъчно продукти и течности домашно производство защото протеста ни е безсрочен! Победата е наша защото времето е безкрайно!

                          Вън DHMO от България! ВЪН! ВЪН!

                          Коментар


                          • #73
                            От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                            Първоначално публикуван от Shtaiga Преглед на мнение
                            Спам:Много ви се радвам как двамата си обяснявате колко е безопасно и каква манна небесна е фракинга и как никой не се връзва!Вклчючително и аз.
                            За разлина от случая с фанатичните плямпания на псевдо еколози, не е нужно да се "връзваш". Трябва просто да се попрочете тук-там и да се направят съответните изводи.
                            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                            Коментар


                            • #74
                              От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                              Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                              ...
                              Не знам за чашата вода, но една от новостите им е пропант омесен с разтворими влакна.
                              Влакната задържат пропанта на място докато пукнатините се затварят и и постепенно влакната се резорбират от флуида в сондажа.
                              В рамките на 3 дни се резорбират напълно.
                              Обикновено пукнатините се затварят около 8-10 часа - на практика за това време има опасност пропанта по гравитачен път да се спусне в долната част на пукнатините. Затова и влакната.
                              ...
                              Това за влакната е интересно. По принцип химикалите които са добавят са главно лубриканти, тяхната цел е да намалят триенето и така зрънцата които спират пукнатините да се затворят да се придвижват по-лесно и по-далеч. Също и намаляват триенето при отварянето на микропукнатините. Това са повърхностни и капилярни явления затова не са необходими големи количества а малки но подадени точно по повърхността. От тази гледна точка влакната са много добри, нещо като пътуващи четки за смазване Интересна е и идеята при частичното затваряне на пукнатините течността да не се връща на повърхността а да се поглъща от пласта. Напълно възможно, тези шисти с високото си съдържание на глина и ограничени от непроницаеми пластове по дефиниция не са водонаситени. За целта трябва да се повиши пористоста на шистите в контактната зона примерно с отваряне на микропори, т.е. отново става дума за повърхностни явления. Впрочем това повишаване на пористоста ще се отрази много добре и на движението на газа съответно на добива.

                              Очаквам бурно развитие на течностите за хидравличен разрив и въобще на методите за подобряване на проницаемостта на пласта и повишаване на добива. В сайта на Шлумберже предлагаха такъв химикал който повишава добива на газ при хидравличен разрив със 120%. Повишение спрямо съществуващите химикали за хидравличен разрив не спрямо обикновен сондаж. Вместо да удвоим добива като сондираме цял сондаж за десетки милиони долара с всичките му апаратури, обсадни колони и т.н. само един химикал в нищожни концентрации и вече добива нараства двойно! Отделно колко пъти повишава добива самият хидравличен разрив и че на практика в съвременните бедни месторождения без него вече не може.

                              Като се има предвид, че става дума за стотици /дори хиляди/ милиарди долари можем да бъдем напълно сигурни, че ще бъде впрегната цялата мощ на науката. И то на най-съвременните и направления, става дума за повърхностни и капилярни явления.

                              Използвам случая да кажа, че изпитвам съмнения, че руснаците ще успеят да бъдат равностойни и в това научно съревнование. Както го изгубиха при микроелектрониката така ще изгубят и това. В никакъв случай не става дума за интелигентността, руснаците имат невероятно умни хора. Но са много зле с административната система включително и в ръководството на науката. Закостеняла пирамидална управленска система където свежите идеи от някой млад неизвестен човек на практика е невъзможно да пробият до върховете и да получат одобрение и финансиране. В същото време някой американец прави в гаража си фирма и получава финансиране от рисковете фондове, които само се озъртат къде ще е следващият пробив за да вложат пари и да ги върнат с огромни печалби.

                              Дискусията за пласта Баженов който даваш е много показателна за тази тромава управленска структура която задушава всякакъв прогрес. Така че моята прогноза е, че прогреса в областта на хидравличният разрив ще дойде от американски фирми. И ще бъде много бърз като се има предвид какви пари са сложени на масата.
                              Последно редактирано от Фред; 02-10-12, 15:50.

                              Коментар


                              • #75
                                От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                                Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                                Очаквам бурно развитие на течностите за хидравличен разрив и въобще на методите за подобряване на проницаемостта на пласта и повишаване на добива.

                                Използвам случая да кажа, че изпитвам съмнения, че руснаците ще успеят да бъдат равностойни и в това научно съревнование. Както го изгубиха при микроелектрониката така ще изгубят и това. В никакъв случай не става дума за интелигентността, руснаците имат невероятно умни хора. Но са много зле с административната система включително и в ръководството на науката. Закостеняла пирамидална управленска система където свежите идеи от някой млад неизвестен човек на практика е невъзможно да пробият до върховете и да получат одобрение и финансиране. В същото време някой американец прави в гаража си фирма и получава финансиране от рисковете фондове, които само се озъртат къде ще е следващият пробив за да вложат пари и да ги върнат с огромни печалби.

                                Дискусията за пласта Баженов който даваш е много показателна за тази тромава управленска структура която задушава всякакъв прогрес. Така че моята прогноза е, че прогреса в областта на хидравличният разрив ще дойде от американски фирми. И ще бъде много бърз като се има предвид какви пари са сложени на масата.
                                По ред на абзаците:

                                - в момента текат яки изследвания в тази област. Едно от тях, което цитираха е че най добрите тености за фракинг на шисти са на хидрокарбонна (маслена) основа. Иначе шистите погръщат огромна част от фракинг флуида...и пак по този въпрос още се спори...
                                И да - това е изключително многопрофилна в научно отношение тематика...

                                - имах предвид, че при нас това ще дойде когато руснаците усвоят технологията, глвано защото очевидно те резполагат с политическите лостове да контролират развитието или неразвитието на нашия газо и нефтодобив

                                - основен проблем на чуждестранните инвеститори в добива на нефти и газ в Русия е че печелят най много наполовина от това което печелят на други места по света...ако и когато това се оправи - ще дойдат повееч чуждестранни инвестиции, съответно много повече чуждестранен опит - но аз лично смятам че руснаците няма да се отворят лесно, затова и ще си минат по трудния път до открият топлата вода...

                                За протокола: предлагам да пазим тази тема от плюене по еколозите и техните схващания, защото ще получим обратна реакция и ще се осере като предишната...
                                Знам че за хора с дълбоки познания е трудно да сдържат иронията си понякога, но с нищо не помага ако се подиграваме на чуждото незнание - много по-полезно би било да бъде обяснено с думи прости, че тежките течности не се сместват с леките течности при липса на вертикален поток (специално на еколозите запознати с хидрологията на черно море - трова трябва да е позната концепция), и че е трудно да има вертикален поток отдолу нагоре през на практика непроводима пореста среда...

                                А що се отнася до поглъщането на вода от шистите - всъщност не е новост - успяват да изтеглят 20-40% от инжектираната течност именно поради факта че шистите поемат останалото, по точно - най-вероятно абсорбират останалата. А най-точно - не е ясно какво става с половината от останалата вода...

                                И се оказва че няма две шистови скали да си приличат една с друга - което от оперативна точка значи че към всяко месторождение трябва да се подходи индивидуално...

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X