Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

    Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Нещо съм пропуснал - някаква апокрифна литература ли върви по въпроса?
    Да.

    Коментар


    • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

      Прочетох цялата тема с интерес и мога да кажа, че има огромна разлика в технологията на сондиране, опазването на околната среда и контрола върху целия процес в миналото и сегашно време. На всички водещи компании в този бизнес това е приоритет. Повечето данни от MWD (measuring while driling) и LWD (logging while driling) се предават он-лайн в реално време до главните офиси на фирмите, включително и от web камери на сондажната площадка. Вече почти няма геолози на сондите, защото те получават цялата информация в офиса си веднага и обратната връзка става чрез чат програма.
      Всички временни землени резервоари и около металните такива се застилат с вулканизирана гумена мебрана за да не попадне нищо в почвата. За разлят нефтен продукт (масло, дизел и т.н.) над 5 л. се изписва сумати си мастило и хартия за доклади и си има съответните процедури за почистване и рециклиране на почвата.
      Относно фракинга - в тази дейност без него не може. Той се прави на много етапи:
      След пускането на и цементирането на всяка обсадна колона се прави Leak-off test което си е един вид фракинг с който се установява здравината на пласта за да се знае до какво задтръбно налягане може безопасно да се стигне при заглушаване на фонтан.
      При стимулиране на инжекционни сондажи (целта на които е да нагнетяват вода в пласта за да увеличат добива на нефт) се прави Injectivity test чиято цел е да повиши пропускливоста на пласта за да може да се нагнетява по-голямо количество вода.
      При стимулиране на нефтени и газови сондажи за повишаване на пропускливоста на продуктивния хоризонт.

      Коментар


      • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

        Първоначално публикуван от plaskom Преглед на мнение
        ...
        И да и не.
        За къде говориш и за кои компании?

        Щото моето наблюдение от Украйна наскоро беше, че какво се прави на практика зависи от това какъв бюджет има отделен за сондажа.
        В конкретния случай - сондьора се оака, помпаше твърде много и направиха едни чудесни каверни. Отне им два-три допълнителни дни да стабилизират сондажа вследствие на което, парите свършиха и междувременно, за да не влязат в преразход решиха да зарежат всички тестове в отворен ствол, ами направо обсадиха...
        За лийк-оф тест не са и чували...ма май и аз не съм чувал за такъв дето да го правят след спускането и циментирането на обсадната колона с цел да се провери до какво налягане могат да стигнат за заглушаване на фонтан...аджеба - какво задтръбно налягане след спускане на обсадна колона?

        По принцип са прави т.нар. casing integrity test, което представлава надуване под налягане на всяка връзка на обсадната колона за да е сигурно, че не тече.
        И това се прави основно на вече отдавна действащи сондажи за да преценят дали да ги скуизнат или да ги къпрят...
        Не се сещам кой циментен контрактор ще чака да направят на току що вкарания в сондажа обсаден ствол къвто и да било тест.
        И ако открият че нещо не е наред - какво - ще го извадят от дупката за да го завият правилно ли?
        Последно редактирано от vlageo; 03-01-13, 23:57.

        Коментар


        • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

          Явно ще трябва да обяснявам по-подробно. Leak-off теста се прави след просондиране на +/- 3 м. от новия пласт под обсадната колона и е валиден за просондирането на целия интервал до спускането на следващата колона. На базата на този тест се изчислява MACP (Maximum Allowable Casing Pressure) която стойност не трябва да се достига в задтръбното пространство при заглушаването на евентуален фонтан при просондирането на този интервал. Сasing integrity test се прави също няколко пъти веднага след цементацията на колоната. А колко точно пъти зависи от това колко степенна е била цементацията. Не искам да навлизам в подробности, защото темата е обширна и те надали са разбираеми за широката аудитория.
          За кои компании говоря? За всички големи водещи нефтени компании в света ( изключвам руските и други подобни). Самите нефтени компании не сондират, но те плащат и съответно налагат техните изисквания и контрол върху всички контрактори включени в цялостното завършване на един сондаж и техни представители са постоянно на сондажа и "те командват парада" както се казва.
          Но основното което исках да кажа с предишния пост е, че фракинг в един или друг вид се е правило, прави се и ще продължава да се прави и от него няма никакви трагични последици. Това за земетресения било то и малки са пълни глупости. Около една каменна кариера вследствие на постоянните взривове земята се тресе и на къщите в радиус от 5-10 км им падат мазилките, но никой не говори за това.
          Питейната вода няма как да се замърси, защото над зоната където се прави фракинга има километри непропускливи пластове. Ако тези пластове бяха пропускливи, то тогава този нефт и газ нямаше да са там долу, а отдавна да са достигнали повърхноста на земята. Така че няма повод за притеснения, но някои хора за постигане на дадени интереси си играят със страха на хората. Много лесно се плашат и манипулират хората когато става въпрос за тяхното и здравето на техните деца.

          Коментар


          • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

            Така стана ясно - благодаря.
            Т.е. след циментацията - просондират няколко метра под обувката - нагнетяват и гледат кога ще почне да изтича някъде (било то във формацията било то в цимента).
            Не си представям да изтеглят сондажния лост след три метра сондиране и да правят теста с пакер и затварящ клапан в сондажа, така, че най-вероятно нагнетяват през лостта при затворен БОП и до дъното на сондажа. При такава конфигурация - на практика, за да регистрират какъвто и да е теч долу - той трябва да е съществен, за да може да се отхвърли хипотезата за теч от резбите на лостта (ако наблюдават само налягания, без да следят обема, това няма да е от значение). И във всеки един случай - това дава много груба представа за налягането до което може да се стигне. Освен това - ако се направи твърде скоро след циментацията - може да я прецака...
            Но си е вид фракинг
            Имам някои съмнения че се прави често на практика...
            Склонен съм да вярвам че по-скоро работят с исторически данни за проводимост и стрес на формацията, както и с данни от каротажа на проучвателните сондажи...

            Ако сондира Шлумберже или Уедърфорд, варианта всичко да е направено както трябва е много голям.
            А когато и инвеститора е от калибъра на Шеврон или Тотал - тогава нещата си идват на мястото.

            Де тоя късмет при нас обаче.
            Както знаем тук сондират узбеки с чешка регистрация.
            (Признавам че не съм ходил на площадката - може да работят читаво)

            Информацията която аз имам е че например 100% от MDT тестовете които Шлумберже прави идват от вътрешните им поръчки от сондажната им дивизия.
            Независими сондажни компании много рядко поръчват такива тестове.

            Същото важи и за фрак контракторите.
            Когато е някой от голямата четворка - винаги се прави минифрак преди голямото помпане.
            При независимите контрактори - забрави...

            Всичко това обаче в САЩ не е толкова голям проблем защото там има много исторически данни от близки сондажи правени през годините.
            В Европа нещата стоят малко по-различно: много често най-близките правени сондажи от които има надеждни историчеси данни са на километри от мястото където са новите проучвателин сондажи - т.е. исторически данни липсват.
            Което налага всичко това да се прави, което оскъпява нещата, което означава че трябват сериозни инвеститори със сериозни финансови възможности за да се направят нещата както трябва.
            И естествено - трябва МНОГО СЕРИОЗЕН КОНТРОЛ от страна на регулиращите органи за да е сигурно че нещата се правят както трябва...

            Всички потенциални проблеми с един сондаж идват от изпълнението на циментацията на обсадната колона.
            При нас за съжаление контрактори с опит в това отношение няма. А за да се мобилизира читав такъв - трябва обема работа да го позволява.
            Както и възможностите на инвеститора...

            ПП. Опитваме се темата да е горе долу техническа - общата публика с нетехнически интереси може да чете на други места.
            Затова настоявах да изясним нещата.

            Един интересен и относително пресен доклад:
            http://www.raeng.org.uk/news/publica.../Shale_Gas.pdf
            В него някъде около 40та страница е описан проблема с предизвиканата сеизмична активност от фракинга.
            Препоръчва се използването на мониторингова система използвана в геотермалното сондиране:

            Ето и още малко:
            1. “Hydraulic Fracturing Operations – Well Construction and Integrity Guidelines”, American
            Petroleum Institute, API Guidance Document HF1,
            First Edition, October 2009,
            http://www.api.org/policy/exploration/hydraulicfracturing/upload/API_HF1.pdf


            2. “Water Management Associated with Hydraulic Fracturing”, American Petroleum Institute,
            API Guidance Document HF2,
            First Edition, June 2010,
            http://www.api.org/policy/exploration/hydraulicfracturing/upload/HF2_e1.pdf

            3. “Practices for Mitigating Surface Impacts Associated with Hydraulic Fracturing”, American

            Petroleum Institute, API Guidance Document HF3,
            First Edition, January 2011,
            http://www.api.org/policy/exploration/hydraulicfracturing/upload/HF3_e7.pdf

            4. “Environmental Protection for Onshore Oil and Gas Production Operations and Leases”,

            American Petroleum Institute, API Recommended Practice 51R, First Edition, July 2009,
            http://www.api.org/policy/exploration/hydraulicfracturing/upload/API_RP_51R.pdf

            5. “Isolating Potential Flow Zones During Well Construction”, American Petroleum Institute,

            API Standard 65 Part
            2Recommended Practice 51R, Second Edition, December 2010,
            http://www.api.org/policy/exploration/hydraulicfracturing/upload/Stnd_65_2_e2.pdf
            (за FIT, LOT и PIT пише на 46 страница и това което пише е че обикновено дали се прави или не е въпрос на собствените процедури на оператора)

            Линковете са оттук: http://www.eqt.com/docs/pdf/ASRPG_Standards_and_Practices.pdf

            Когато излязат препоръчваните практики от DNV ще пусна и тях.
            Последно редактирано от vlageo; 04-01-13, 09:43.

            Коментар


            • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

              Украйна http://www.capital.bg/politika_i_iko...na/?ref=novo24
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

              Коментар


              • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                И "зелените" им не са като нашите еко-фундаменталисти и правителството уж проруско а не се опъва и си работи със западняците. И вижте какви условия са договорили а това за 80% местни кадри направо ме довърши. С 80% няма начин да са само шофьори и склададжии, ще има и за професионалистите.

                Въпреки че двете страни не огласяват детайли от споразумението, се очаква до изплащането на проекта петролната компания да предоставя на Украйна 31% от добивите, а след това – 60%. Освен това компанията се задължава да развива местната инфраструктура, да купува по-голямата част от оборудването от украински производители и 80% от специалистите, които наема, да са украинци.

                Коментар


                • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                  Много интересно откъде ще ги намерят тези 80% украински "специалисти", освен ако не наемат местна фирма за сондажен контрактор.

                  Коментар


                  • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                    Това за специалистите е бошлаф. Но новината е добра - нов добив наблизо значи само хубави неща за нас.

                    Коментар


                    • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Това за специалистите е бошлаф. Но новината е добра - нов добив наблизо значи само хубави неща за нас.
                      80% са прекалено много за да са само обслужващ персонал. Естествено ще им дават по-слабо отговорна работа особено в началото но няма да са само шофьори или подобни. Фирмите ще ги обучават украинците както е навсякъде по света, да не би американците или немците да са се родили научени?

                      Още повече, че в момента има страшен глад за сондьори. За Коледа се видях с един бивш студент, разправя че кризата за такива в отрасъла е страшна. Впрочем този колега разправяше, че това за местните кадри било стандартно изискване и много се възмущаваше че при нас не е така. Например в Гвинея искали за неговата фирма 75% да са местни кадри. Разправях и как Шел искаше хора за Индия. Фирмите имат разработена система за вътрешно фирмено обучение, вземат човек който въобще не е завършил тази специалност и го научават как да прави някаква конкретна работа. Гледах едни техни курсове, направени са все едно го вземат от джунглата. Примерите за промивната течност бяха как се прави коктейл Съвсем сериозно, не се шегувам. Разбиват всичко на прости операции, всеки специализира в някаква и после строго следва инструкциите. Кон с капаци но ефективен.

                      Западняците искат много пари и се мръщят на такава работа така че интереса е взаимен. Пък и има не само сондьори, в една сонда има работа за механици, електротехници и още много такива. Не е страшно, имаме много българи които работеха със руски сонди и после минаха на западни. В БГ рудниците всички сонди са само западни и се оправят. Е, ще се учат в началото но те западняците също са се учили. Да не говоря, че на сондите е страшна каша от различни раси. С какво един мексиканец е по-добър от един българин?
                      Последно редактирано от Фред; 25-01-13, 15:13.

                      Коментар


                      • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                        Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                        Фирмите ще ги обучават
                        Убеден съм в това. Както съм и убеден, че при напредване на проекта местните ще са и повече от 80%. Накрая нищо чудно като потръгнат нещата да оставят само един кокорбашия и двама заместници.

                        Мисълта ми беше, че обявяването на тия проценти е чист популизъм, защото те все едно се смятат според каквото е изгодно на фирмата. Ако могат да вземат местен за 1000 пари (условно) и да го обучат за още 2000 - ясно е че ще вземат него, а не да командироват "готов научен" дето ще им струва 5000 всеки месец. Още повече, че за куп неща е съвсем уместно да ползваш местни специалисти (юристи, строители, счетоводители, техници по какво ли не), вместо да докараш някакви, които да ги обучаваш на местните закони и порядки, отнасящи се до тяхната си работа.

                        Коментар


                        • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                          Ами зависи от задачата. Ако е нещо което ще свърши бързо по-изгодно им е да си докарат екипа, да свърши работата и да бяга. Ако е за по-дълъг срок могат и да си докарат индийци няма да им са скъпи поне не колкото западняците. Явно се канят да останат за дълго в Украйна и в такъв случай местните са най-доброто решение. При всички случаи е хубаво да се пише в договора каква част ще са местни за да си вържат гащите. По-интересно е че и доста местни съоръжения ще има. Не и знам икономиката на Украйна дали успяха да я съсипят така ефективно както нашата. Но понякога влизам в един техен университет който е в нашият отрасъл, държат добро ниво.

                          При всички случаи добра новина за нас. Газ ще има все повече и то от различни доставчици, няма монопол. А това означава падане на цените.

                          Коментар


                          • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                            Абе тръбата е все една. Ама пак по-добре от сегашното положение.

                            Коментар


                            • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                              Украйна има доста специалисти по нефт и газ.
                              И има и доста голям добив, но поради голямото вътрешно потребление - той просто не е достатъчен.

                              Проблема с кадрите им е ясен отдавна.
                              Шлумберже и Уедърфърд оперират там от години...

                              Там проблема е основно в либерализацията на пазара и премахване на дотацията в цената на газа за крайно потребление...

                              Коментар


                              • Тази тема я позабравихме. Ние защото мечтите за 300 години собствен добив се пукнаха като сапунен мехур /чия е вината и колко реални са били друг разговор/. Което ми е по-интересното, и еко-активиститее по света позамлъкнаха в битката срещу шистовият добив. Може би защото видяха, че не могат да го спрат. И защото стана масов и се видя, че катастрофите които пророкуваха не станаха. Или защото и руснаците започнаха шистов добив

                                Каквато и да е причината хубаво е, че истерията стихна и могат да се водят по-сериозните разговори. А тези технологии напредват и то много сериозно. Което пък води до спадане на цената, най-сериозният критерий да го има или няма.

                                И ето една МНОГО интересна новина. Не е съвсем нова но става актуална на фона на поредната битка на ОПЕК+ със спадащите цени на нeфта. И на поредните закани, че тези ниски цени ще убият шистовият добив. Едно време казваха, че под $60 за барел шистовият добив загива. Не загина и сега смъкнаха бариерата до $40. Макар че той не загина и при $33.

                                https://www.bloomberg.com/news/artic...mian-operation
                                Exxon Aims for $15-a-Barrel Costs in Giant Permian Operation

                                Exxon Mobil Corp. plans to reduce the cost of pumping oil in the Permian to about $15 a barrel, a level only seen in the giant oil fields of the Middle East.

                                The scale of Exxon’s drilling means that it can spread its costs over such a big operation that the basin will become competitive with almost anywhere in the world
                                Нямам достъп до пълният текст на статията защото е само за абонати. Затова не ми е ясно, това пълната себестойност на добива ли е или само т.н. "качалки" /съоръженията за изпомпване/. Понеже те са доста евтини /$2-3 на барел при арабите/ излиза, че е за пълната себестойност. И напълно съвпада със себестойнастта $15-17 за барел която знам за Саудитска Арабия.

                                Написаното в Блумберг се потвърждава и от казаното още преди 2 години от мой приятел който работи в Тексас: "Ще наврем арабелите в кучи гъз. Вече имаме технологиите които дават себестойност колкото тяхната".

                                А това е важно, защото именно шистовият добив е този който държи цените ниски. Защото вкарва конкуренцията и не дава възможност на традиционните производители в ОПЕК+ да вдигат цените колкото си искат злоупотребявайки с монополно положение. Което впрочем ги поставя в ситуацията на безмилостна битка помежду си за пазарен дял. Защото когато не можеш да вдигнеш цената единственият начин да запазиш приходите е да вземеш пазарният дял на конкурента.

                                И накрая една статия с огромно количество информация по темата:

                                https://www.uh.edu/uh-energy/researc...in-02-2019.pdf

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X