Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

    Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Аз още не си представям как земетресение с магнитуд 3 по Рихтер прави щети за милиони, но в Швейцария всичко е възможно.
    Медицински разноски по лечение на преживяна уплаха на Швейцарска бабичка - и така няколо десетки такива, стигат за половината от тая сума.
    Като добавиш и няколко счупени колекционерски вази от времето на династията Кин - може и повече от 6 милиона да ги докараш.

    Въпроса е че доклада предлага 15 % вероятност да бъде предизвикано заматресение с по-сериозен магнитуд което да докара щети надхвърлящи половин милиард долара, а пък щети като горните щели да ги преживяват всяка година...

    Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ...в малките каквото и да правим е все тая.
    В планетарен мащаб - сигурно.

    В практически план - зависи дали ще се намери някой който в момента на правенето на нищото ще е стъпил на нещо нестабилно и високо без да се държи - например стълба ...
    Има и неща като инфаркт вследствие на уплаха... стават и пожари понякога щото например двойката Х била прекарала романтична вечеря на свещи и забравила да ги духне когато преминали в спалнята пък после заспали, и т.н.
    Последно редактирано от vlageo; 10-10-12, 15:29.

    Коментар


    • #92
      От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

      Е, като кажа земетресение имам предвид онези със срутените къщи, това се върти в главата на хората като им кажеш че при добива на газ от шисти има земетресения. Именно в това е манипулацията, че не се обяснява мащаба и степента на явлението. Иначе тези локалните деформации и срутвания ясно е че ще ги има в рудниците и галериите, бих казал че са редовно явление ако не се укрепва правилно. Не случайно непрекъснато четем за аварии по мините и затрупани миньори.

      А що се отнася до обезщетенията си спомням онзи приятел на който гостувах в Америка. Те там са маниаци да се съдят един друг особено ако имат някой по-богат насреща. Така че ако такъв ти блъсне съвсем лекичко колата веднага го съдиш че уж имаш от катастрофата болки във врата /кой ли ги няма/ и така си получил Lost Enjoiment of Life /загуба на удоволствие от живота/

      Коментар


      • #93
        От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

        Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
        Именно в това е манипулацията, че не се обяснява мащаба и степента на явлението.
        В това е проблема от двете страни на тази дискусия.
        Ползата от добива на евтино гориво за народната икономика е също толкова неясна за обикновения човек, че няма как да пренебрегне потенциалната загуба на кеф заради земересение от 1 по рихтер.

        Когато някой с думи прости каже на бай Пешо и стрина Пена че в село Х ще тресе и ще шуми в продължение на два - три месеца, но после ще получат това и това - тогава нещата може да влязат в нормална плоскост.

        Когато обаче някой си мисли че с лобирането на американския посланик нещата ще се оправят с магическа пръчка щото видиш ли бай Пешо и стрина Пена ги е еня за енергийната независимост на българската икономика от Русия - резултата е такъв какъвто е и доста време ще бъде такъв...

        Коментар


        • #94
          От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

          http://www.mediapool.bg/еп-отказа-да...ews199818.html
          ЕП отказа да забрани хидрофракинга, но поиска солидни регулации за шистовия газ

          Не твърдяхме ли тук същото от самото начало? Мечтата на някои да понесат факела на антишистовата революция революция се провали. И някои допълнения.

          http://www.mediapool.bg/южна-африка-...ews197106.html
          Южна Африка свали мораториума върху търсенето на шистов газ

          http://www.mediapool.bg/британски-пр...ews191947.html
          Британски правителствен доклад подкрепя добива на шистов газ чрез фракинг

          Коментар


          • #95
            От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

            http://www.mediapool.bg/руското-енер...ews199852.html
            Руското енергийно министерство предлага да започне добив на шистов газ
            Министерството на енергетиката на Русия предлага на правителството да започне добива на нефт и газ от шисти, съобщава Финмаркет, цитирайки материали за правителствено съвещание, изготвени от ведомството.

            Според документите, страната не се нуждаела толкова от енергоресурсите от шистови находища, колкото от проучването на американските технологии, които позволиха на САЩ да извърши "шистова революция". Министерството предлага да започне проучване, което трябва да оцени шистовите запаси на страната, а държавните "Роснефт" и "Газпром" да започнат добив на пробни полигони.

            Още през август ведомството предупреди, че "Газпром" е застрашена от добива на шистов газ в САЩ. Според изчисленията през 2016 г. руският монополист ще започне да изпитва трудности с пласирането на суровината си, тъй като тогава се очаква САЩ да започнат да изнасят още по-големи количества шистов газ, който е значително по-евтин от руския. От "Газпром" неведнъж са коментирали, че не виждат перспектива за развитието на добива на шистов газ, а американските газови тенденции определят като "сапунени мехури". През октомври 2012 г. обаче съветът на директорите на дъщерната на "Газпром" компания "Газпром нефт" взе решение за активна разработка на находища на шистов нефт.

            Изданието припомня, че благодарение на шистовия газ през 2009 г. САЩ успяха да изпреварят Русия по общ добив на природен газ. Противниците на отрасъла твърдят, че технологията на добива на газа от шисти и вредна, тъй като при хидрофракинга се използват химически активни отровни вещества. Компаниите обаче обясняват, че токсичните вещества са малка част от съставките при разрива на скалните образувания и водата се рециклира и използва многократно в процеса на разбиване.
            Защо ли никак не съм учуден? И ако си спомняте една от прогнозите ми беше, че след изпъждането на американските компании на тяхно място ще дойдат руски. Проблема им е, че засега нямат технологиите но с повече пари могат да се наемат изпълнители които ги имат. Веднъж да се получат правата върху площта останалото е въпрос на пари.

            Коментар


            • #96
              От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

              http://www.dnv.com/binaries/Shale_ga...cm4-527576.pdf

              Това по-горе е предварително обобщение на очакваните Най-Добри практики за добива на Шистов Газ
              Окончателният документ се очаква да излезе Януари 2013 - в момента текат обсъждания.

              Допускам че това ще е първа редакция - тя ще подлежи на допълнителни редакции, но във всеки един случай е сериозна стъпка напред.

              Освен всичкото Бла Бла - практиките предполагат детайлен мониторинг на операциите.
              Някои компании си имат свои пректики да правят това (напр. Шеврон), но понеже сит на гладен не вярва - сега се предполага че всички които искат да минет положителна оценка на проекта си - ще трябва да планират такъв мониторинг.

              В продължение на поста на Фред от по-горе - на едно събитие на което присъствах тази седмица - посветено баш на неконвенционалните газови находища - един руснак - вицепрезидент на една от големите им нефтодобивни компании там (подчертавам - нефто, а не газо), се изтъпани и съвсем в прав текст се изхвърли че:
              - Благоадри че са го поканили, макар че не знае защо
              - Русия не се интересува от добив на неконвенционален газ защото си има достатъчно резерви от конвенционален такъв и на практика го смята за конкурент
              - Щял да се прибере щастлив и спокоен, щото като чувал за всичките екологични и др. проблеми които стоят пред добива на неконвенционален газ в Европа - ясно било че нещата с него ще се проточат, така че колегите му нямало от какво да се притесняват
              - Дори и проблемите в момента с неконвециалния газов добив в Европа да се решали - основният проблем дотогава щял да бъде, че всички хора занимаващи се с фракинг - щели да бъдат ангажирани със стимулиране на руските нефтени находища които вече са в етап че искат сериозна инвестиция именно във фракинг
              - Очаква се в Русия да влязат нови силно облекчени данъчни правила за добива от нископроизводителни находища (неконвенционални) като даже се допуска че ако в една площ има няколко пласта - ако добива на всеки е през отделни сондажи - тогава може да се предприеме диференцирано данъчно облагане според типа на рзличните резервоари част от концесията...

              Говорихме надълго и нашироко тук в тая тема - това юпи си го изпраска едно към едно на международен форум ... затова предлагам вече политическа дискусия за това, което е било, тук вече да не водим. Дайте да се концентрираме върху технологията...
              Последно редактирано от vlageo; 30-11-12, 21:00.

              Коментар


              • #97
                От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                Понеже излизам имах време да прегледам само първите 2-3 мин от филмчето. Отново манипулация този път по-професионално направена. Първо, увеличаването на ОБЕМА на използваната течност не променя принципа на хидравличният разриви така че не може да се говори за нова технология. Просто се променят така наречените РЕЖИМНИ ПАРАМЕТРИ но физическите явления остават същите. По същият начин когато имаме примерно двигател на мотоциклет и спортна кола имаме различна консумация на гориво но си остава същият принцип на ДВГ и цикъл на Карно и още хиляди подобни примери.

                Второ, прегледайте темата "Парламент" и позицията която застъпвам и особено постинг #4. В него давам ясно тези разлики в обемите на нагнетяваната вода. Това не е някаква грижливо крита тайна в професионалните среди те отдавна се разграничават и в обикновените сондажи е известно като low-volume fracturing. Ясно ми беше, че забраната на ПРОУЧВАНЕТО и добива на газ от шисти е политическо решение в което няма грам експертно мнение исках да спася поне обикновеният добив. За съжаление фанатизма на еко-борците не позволи дори това. Те като чуят фракинг и реагират като бик на червено. А можеше да стане съвсем лесно, да пишеше че забраната се отнася само за добива на газ от шисти. Или да се сложи някакво ограничение на обема нагнетявана течност. Глупаво но щеше да спаси обикновеният добив. Сега ако в Черно море се открие нещо ще ги видя как ще обясняват на хората че не трябва да го добиваме и да си стоим на високите руски цени.

                Останалото от постинга няма да коментирам, обикновено селско плюене и показва нивото на автора. Засега толкова.
                Последно редактирано от Фред; 05-12-12, 17:39.

                Коментар


                • #98
                  От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                  Първоначално публикуван от Fairy
                  Като се започне дори от първия ред на темата - мога да се хвана на бас, че един от най-активните благо и мазно "просвещаващ" "индианците" тук е служител на Дайрект Петролиум, LNG или TransAtlantic Ltd., което на практика е едно и също.
                  Ако визираш мен - не си улучил...И такива свинщини като описаният случай с цистерната не трябва да се случват.

                  Коментар


                  • #99
                    От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                    Колежке, вие прочетохте ли темата и изяснихте ли си позицията на участниците в нея?
                    И в тази тема - и в предишната- затворената - многократно коментирахем че е нужна помяна в държавната администрация за да се започне добив.
                    Защото така - думите Ви макар и силни - олекват, защото на практика вкарвате емоция и шум там където не трябва.

                    А що се отнася до това кой какво иска да работи - честно да ви кажа - на мен лично ми е точно през ...я дали тук ще се добива шистов газ или не.

                    ПП. Тоя със силата на 30те вакуумни бомби не е за тука...

                    Коментар


                    • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                      Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                      Колежке, вие прочетохте ли темата и изяснихте ли си позицията на участниците в нея?...
                      Не се хаби. "Колежката" е нов внос, и си мисли че тук вървят същите глупости стига да са поднесени достатъчно истерично.

                      А-хъм - с което ще я помоля да подхожда по-сериозно към темата, може би с малко повече същество за сметка на обема, ако иска да запази способността да пише по темата. Която тема бе поначало създадена за да донесе алтернатива именно на истеричната но за сметка на това - незнайно откъде стабилно финансирана неврастения която се изля преди месеци.
                      Издъних се на Тюринг теста

                      Коментар


                      • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                        Мале, докато аз се наслаждавам на именният си ден тук се е вихрило голямо шоу! Оня дългият постинг естествено няма да го коментирам, за нивото на автора му ми е достатъчно следното от него
                        това което в България наричаме шисти не са скалите от които се добива шистов газ, а от тях се добива швелово масло, скалите които са колектори на неконвенционален газ са аргилити, алевролити и други и те не са на повърхността.
                        Това ми напомня за лудата теория на един от "експертите" им /май че беше проф.Дачев/ че в шистите всъщност няма газ а нефт. И че тези течности които се нагнетяват вътре при хидравличният разрив разлагали нефта и така се получавал газ от шисти. Направо за Нобелова награда - естествено ако открият филиал на Шведската академия на науките в едно заведение с бели престилки. Така че това "швелово масло" вероятно има някаква връзка с тези теории. Аз ще прегледам онова филмче да видя дали няма още нещо интересно в него. Мисля да открия една тема "Митове и манипулации" за да не разводняваме тези теми с такива глупости като последните сервирани и там ще пиша ако има нещо интересно.

                        PS И много ще моля всички които пишат да дават линк към публикацията. Желателно е да се набляга на сериозни научни източници когато се изказват или оборват тези. Ако някой автор използва филмчетата по YouTube като единствен и основен аргумент това показва крайно ниското му ниво. Тази забележка е към новопоявилият се опонент който явно не знае стила на дискусиите тук.
                        Последно редактирано от Фред; 07-12-12, 00:51.

                        Коментар


                        • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                          Първоначално публикуван от Fairy
                          ...да се напият и да се похвалят в някой форум колко са учени ...
                          Сега можете да ме плюете колкото искате, скрити удобно във форума и все пак е най-добре да се молите да не ме срещнете на живо, най-малкото защото не знам как ще можете да ме гледате в очите.
                          Тц. Не само сега. И преди ви се присмивахме, и сега. Бъдеще за съжаление конкретно в този форум за вас няма да има. Малък проблем със сгрешените вселени и разрешеното в тях поведение. Моля колегите да извинят закъснялата реакция и съответната пропиляна енергия.

                          Моля следващите приходящи лейди Гъдайви на бели коне да не забравят че темата е техническа, и че я има тук именно заради невероятните глупости които такива като тях успяха да тиражират, не без "безвъзмездна" помощ.
                          Издъних се на Тюринг теста

                          Коментар


                          • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                            Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                            Моля колегите да извинят закъснялата реакция и съответната пропиляна енергия.
                            Жалко, филмчето е изчезнало? Щеше да ми бъде интересно да се запозная с него и направя анализ на новите "модни течения". Защото явно Gasland и водата която ще гори вече не се продават. Ако го имаш прати ми линка на ЛС.

                            Коментар


                            • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                              Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                              ...Ако го имаш прати ми линка на ЛС.
                              Издъних се на Тюринг теста

                              Коментар


                              • От: Неконвенциални газови и нефтени ресурси - Част 1 - Газ от шисти

                                Нещо съм пропуснал - някаква апокрифна литература ли върви по въпроса?

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X