Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Купуваме стари F-16 без конкурс

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Купуваме стари F-16 без конкурс

Поддръжката и състава не са проблем, проблем е за чий са ни ? Нещо много наводниха подаръчния пазар.
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника
    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Не помня дали е споменавано назад в темата (извинения ако е така) но понеже тук има хора, които знаят много по темата, да питам – мернах някъде в нета, че е имало догадки и за вариант с Textrom AirLand Scorpion. Не е изтребител като другите спрягани, но на практика, рационално погледнато, в 2014г. и на Балканите, като част от НАТО по-скоро ни трябват повече на брой и по-евтини разузнавателни самолети, които да могат да охраняват границата. Скорпионът, доколкото чета, има в пъти по-евтина поддръжка и в пъти по-евтино всичко в сравнение с F-16 и всички останали от уравнението. Нещо от сорта на 3000 долара на летателен час... а пък носи и въоръжение, така че при нужда може да поразява цели. Е, няма да може да прави кобра и камбана, и също така е дозвуков – но пък за сметка на това една бройка струва под 20 милиона долара чисто нов. Пък и е красив, тъй де Какво мислите?

http://en.wikipedia.org/wiki/Textron_AirLand_Scorpion
      http://www.scorpionjet.com/
      http://www.scorpionjet.com/aircraft-features/

Коментар

Задачите,които е в състояние да решава този скорпион, подозрително се припокриват с тези, които албатроса е в състояние да реши. Някои от тях също могат да бъдат извършени със су-25 + още други, специфични за су-то... А пък в момента, когато се наложи да се пресрещне или догони чужд изтребител/разузнавач сам се сети какво трябва да пратиш горе...
        Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от turin Преглед на мнение
          ... Textrom AirLand Scorpion. Не е изтребител като другите спрягани, но на практика, рационално погледнато, в 2014г. и на Балканите, като част от НАТО по-скоро ни трябват повече на брой и по-евтини разузнавателни самолети, които да могат да охраняват границата. Скорпионът, доколкото чета, има в пъти по-евтина поддръжка и в пъти по-евтино всичко в сравнение с F-16 и всички останали от уравнението. ...
          Би ли опитал да разясниш подчертаното изречение? Защото на мен ми е трудно да си представя как един лек щурмовик/учебен самолет би "охранявал границата", при положение, че дори производителят му в описание на възможностите за контрол на въздушното пространство говори за работа по бавни и нисколетящи цели? То как да бъде другояче, след като се споменава максимална скорост малко над 800 км/ч. Какво правиш с това хвърчило, ако в другия края на България влети един отвлечен пътнически "Боинг" с крейсерска скорост 900 км/ч ?!? Хич и не питам за военна цел (чужд изтребител или бомбардировач) ...

Аз не виждам нищо практично или рационално.

Че бил по-евтин ... На времето един юнак си беше взел от един битак едно ужасно сако, дето не ставаше за носене. "Данчо бе, що го взе този парцал, дето за нищо не става ?!?" "Ами, беше евтин" ...
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Аз зададох въпрос, няма да минавам в разяснение, защото не съм специалист -- малка част тук са такива и затова ги питам.

Относно охраната на границата – само със свръхзвукови изтребители ли става тази охрана? Само отвлечени "Боинг" и вражески изтребители и бомбардировачи ли очакваме? Аз мислех, че по-честата задача са бавно летящи цели и придвижване на хора по повърхността. А за догонването – не е работа на разузнавача да гони изтребителите и да ги сваля, но е негова работа да ги намери и да прати наши изтребители -- които ще излетят и изгорят пари точно тогава, а няма да въртят постоянно като таксита горе. За по-добрия контрол на наземните нарушители на границата също ще е от полза, не виждам как това могат смислено и евтино да го правят свръхзвукови изтребители.

Не казвам да няма изтребители, просто питам не е ли по-добре да се вземат повече на брой Скорпион или други подобни, като се поддържа и някакъв санитарен минимум и от изтребители, разбира се.

И не е учебен самолет, като Албатрос, защо се намеси "учебен"... Доколкото четох на сайта им и в уики, не е правен за учебен.

Нека специалистите да кажат, какво мислите по въпроса?

Коментар

Първоначално публикуван от turin Преглед на мнение
              Аз зададох въпрос, няма да минавам в разяснение, защото не съм специалист -- малка част тук са такива и затова ги питам.

Относно охраната на границата – само със свръхзвукови изтребители ли става тази охрана? Само отвлечени "Боинг" и вражески изтребители и бомбардировачи ли очакваме? Аз мислех, че по-честата задача са бавно летящи цели и придвижване на хора по повърхността. А за догонването – не е работа на разузнавача да гони изтребителите и да ги сваля, но е негова работа да ги намери и да прати наши изтребители -- които ще излетят и изгорят пари точно тогава, а няма да въртят постоянно като таксита горе. За по-добрия контрол на наземните нарушители на границата също ще е от полза, не виждам как това могат смислено и евтино да го правят свръхзвукови изтребители.

Не казвам да няма изтребители, просто питам не е ли по-добре да се вземат повече на брой Скорпион или други подобни, като се поддържа и някакъв санитарен минимум и от изтребители, разбира се.

И не е учебен самолет, като Албатрос, защо се намеси "учебен"... Доколкото четох на сайта им и в уики, не е правен за учебен.

Нека специалистите да кажат, какво мислите по въпроса?
              Не, ти не задаваш въпрос, а даваш оценка кое било рационално от гледна точка на някаква твоя теория за това какви самолети ни били необходими. Та питанката е да си обосновеш теорията.

Кои са тези "бавно летящи цели" от които мислиш да охраняваш границите? Май не съм чул контрабандисти и трафиканти на хора да са започнали да използват леки самолети да прехвърлят товари през граница.
              Това, как разузнавачът трябвало да открива въздушни цели и да праща изтребители просто не знам как да го коментирам, защото ми разби всички представи за организация на ПВО ...

Контрол на сухопътните граници срещу проникване на нелегални имигранти с реактивни самолети?!? И как точно си я представяш тази работа? Красивите самолетчета бръмчат покрай границата 24/7 срещу скромните $3000 на летателен час ?
              Може, ако имаш някакви големи разстояния, които е трудно да се покрият с други технически средства и жива охрана. А колко технически средства и хора можеш да използваш с паричките за авиационно наблюдение?

Не бил учебен ли? Като даваш линкове, да се беше запознал със съдържанието им! Я провери какво означава Tactical Jet Training, което производителят е посочил като един вариантите за използване на тази машина!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:textron.jpg
Прегледи:1
Размер:88.8 КБ
ID:5616204
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Една схема кое от къде е в Грипена

Поне за мен концепцията която трябва да поддържаме и развиваме е лек, много целеви самолет
                За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                0878 79 20 61 Борис

Коментар

Тази статия поне според мен трябва да се прочете Новият боен самолет – лек изтребител, многоцелеви тактически изтребител или многофункционален боен самолет?
                  http://62.73.112.211/?action=news&id=8729
                  0878 79 20 61 Борис

Коментар

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                    Тази статия поне според мен трябва да се прочете Новият боен самолет – лек изтребител, многоцелеви тактически изтребител или многофункционален боен самолет?
                    http://62.73.112.211/?action=news&id=8729
                    Може и да е интересна, но е форматирана безобразно (огромен текстов блок), което е прави трудна за четене.
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

• От: ВПК и неговото унищожение. (по желание на автора)

Сега се зачетох - та изпълнителя на програмата на МИГ-29 на авиошоуто е бил точно ген.Радев!!!
                      Респект не само за пилотажа, но и за поемането на отговорност (защото не дай-си боже не стане някоя авария, и ще почнат стандартните плювалници - 'ама той е нямал нальот напоследък, защото вече е щабен плъх, кой е разрешил на командващия ВВС да участва в шоу' и т.н.)...
                      Иначе статията звучи логично (и съответва на сегашните политически настроения)... Единственото нещо което леееко ме притеснява са няколкото обучения на Генерала в САЩ...
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                        Единственото нещо което леееко ме притеснява са няколкото обучения на Генерала в САЩ...
                        Нали не си си мислил, че някой ще прати някого на обучение и квалификация в Русия, след скъсването с Варшавския договор и ориентирането към Запад?Там нормално летателно обучение май се води чак след 2000-та година.
                        Личното ми мнение е, че генерала е ориентиран към версията стари F-16, понеже е наясно, че никой няма да ни подари Еврофайтъри, за купуването ще е скъпо(лично на мен самолета си ми харесва), французите мисля че нямат някакви виждания да си продадат Рафала, а шведите с Грипен ...... там май както се пишеше тук из форума комисионните са малки, а "нашите хора" малки комисионни не ги привличат.
                        А и не е чудно това да е любимия самолет на командващия ВВС.Мисля, че един друг(май преди няма десетина години) си беше харесал F-18.Всеки с вкусовете си.
                        Последно редактирано от Stoian Ivanov; 14-10-14, 20:21.

Коментар

... Единственото нещо което леееко ме притеснява са няколкото обучения на Генерала в САЩ...
                          Кое точно те притеснява?
                          Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                          Джон Кенеди

Коментар

Една дискусия о която се опитват горе - долу да класифицират понятията лек, многоцелеви, ударен и т.н. самолет: http://forum.boinaslava.net/showthre...E8%E0%F6%E8%FF
                            0878 79 20 61 Борис

Коментар

Здравейте! Много се извинявам, но господа, внимавайте много с термини като многоцелеви, многофункционален и модернизация, защото съвсем прямо ви пиша, че 99,9% от Вас нямат и най-малката представа какво значат тези думи в бойната авиация! Другите 0,1% от коментиращите може би са служили във българските ВВС под една или друга форма , но и на тях им убягва доста от същината на нещата! Ако си мислите,че като купите един /нов или употребяван/ самолет проблема ще се реши - голяма заблуда! Дори да предобиете най-модерния такъв ако трябва да се сменя цялата инфраструктора на едно летище заради самолета - те това е едно от многото големи финансови приключения! Да не говорим за обучение на инжинерно-технически и летателен състав - трае години, но това е друга тема! Тук прочетох мнения за МиГ 23 МЛД: имало го е в серийно/заводско/ производство-100% достоверно; спрян е от конвеера поради простата причина ,че вече в СССР МиГ29 и Су27 са влизали на армеиски изпитания и в последствие някои части са се превъоръжавали с тях, Не са стигали пари за доразработката и доусвояването на МЛД-то и поради това останалите ресурсно годни МЛ и МЛА са доработвани в заводите до ниво МЛД. Чистия МиГ 23 МЛД /не доработените МЛ и МЛА/ е съвсем нова машина с повишена тяга на форсаж с 1500 - 2000кгтяга, променено оборудване и добавено въоръжение, даже по-добро от първите образци МиГ29! разликите между чистото МЛД и доработените МЛ/МЛА са ВИДИМИ, стига да знаете какво да гледате! Беше изписано мнение, че МиГ 21 бил по-добър от МиГ 23/МЛД/ - тотална ама тотална глупост! МЛД-то е на светлинни години от 21-то! Ако не сте уверени в писанията си - не се изказвайте така категорично, защото може да попаднете на някой, който знае! България е имала чисти МЛД-та 5 броя, а когато са летели МиГ 23 е притежавала най-добрия изтребител-прихващач на балканите, господа-неоспорим факт!Някои изказаха мнения, че щом сме в партньорство има кой да ни охранява, затова ли пребалтийските държави сега роптаят, че не искат чужди/партньорски/ самолети да летят в тяхното небе с пълно бойно и ако може да си възстановят изтребителната авиация! Иначе е похвално, че сте будни и още ви е еня за българските ВВС и това какво ще е бъдещето им!!! Здраве, приятна вечер!

Коментар

Сега се зачетох - та изпълнителя на програмата на МИГ-29 на авиошоуто е бил точно ген.Радев!!!
                                Респект не само за пилотажа, но и за поемането на отговорност (защото не дай-си боже не стане някоя авария, и ще почнат стандартните плювалници - 'ама той е нямал нальот напоследък, защото вече е щабен плъх, кой е разрешил на командващия ВВС да участва в шоу' и т.н.)...
                                Иначе статията звучи логично (и съответва на сегашните политически настроения)... Единственото нещо което леееко ме притеснява са няколкото обучения на Генерала в САЩ...
                                Поне на времето не беше прецедент командири на авиобази в чин полковник и нагоре да летят . Генерал Парапунов докато беше командир на 10 САК също активно летеше тогава на МиГ 23 .
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 7 потребители онлайн. 0 потребители и 7 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X