Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Прилики с руската техника
Свий
X
-
Агрономи имаше едно време когато всичко беше държавно, но сега като е частно всеки си решава сам. Не е точно въпрос за пари, по-скоро е въпрос на организация, а и на лични разбирания. Когато земята се обработва с други методи и без традиционния плуг дори излиза наполовина по-евтино, има по-малко разходи, а почвата става по-плодородна. Но трябва и действаща организация на фермерите, а не всеки сам за себе си.
Какви точно уреди ползват в Европа не съм се заглеждал, но определено се увеличава броя фермери които не ползват плуг и въобще се въвеждат нови начини за земеделие. А някои от пособията показани във филма, рипери и подобни, си ги има още от исторически времена.
Интересно ще е някой да каже как се работи в България.
-
Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение....Агрономи имаше едно време когато всичко беше държавно, но сега като е частно всеки си решава сам. Не е точно въпрос за пари, по-скоро е въпрос на организация, а и на лични разбирания. Когато земята се обработва с други методи ......
... в резултат : онЕя вкусните , розови домати от времето кога баба ми ги кОпаше у градината и ставаха за св. Богородица (към края на август ), сега ги купувам от сергиите на пазара (още от 1-ви юли ). И са с вкус на найлон 66 .
..иначе е проЙзводително и носи печалба . А агрономи нема - те са соц отживелица . Нема и нужда от техТоплата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
- 1 like
Коментар
-
Vlado_Ts коментира
Днес, 18:08
То че става и без плуг - става. Ма туй не се учи у СУ-то.
Диск риппьер - туй дискова брана по ТеЗеВейски ли значи?"An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill
Коментар
-
Ничего не понимаешь ты. Во:
В С С С Р достигнуты крупные успехи в развитии теории и практики обработки почвы, р а з р а б о т к е и внедрении приемов ее минимализации. Почвозащитная обработка почвы без использования плуга, отвечающая принципам минимализации, применяется на площади около 35 млн. га в Казахстане, Сибири, Зауралье, ряде районов Поволжья, Северного Кавказа, юга Украины. В последнее время распространение получила поверхностная обработка почвы под озимые.
Расширяется внедрение комбинированных агрегатов. В ближайшие годы методы минимальной обработки почвы найдут еще более широкое применение.
-
Голям фен съм ви и на двамата, затва ше ви светна малко.Ама малко, а па за повече ше търсите Колю и там другите. Има "минимални",има и "нулеви" технологии. Това е предимно за зърнопроизводство, значи, и е от десетилетия. Включително опитите в България са поне отпреди 35 години. Оттогава ги помня на село. Значи нулевата - без плуг, направо със сеялка за директна сеитба или "стърнищна" сеялка - сее се направо върху стърнищата /след жътва/, плевелите се контролират с химия. храната /разбирай торове и други елементи/се вкарва колкото трябваили колкото каже агрономът. На няколко години се минава с продълбочител /или рипер или рихлител кой както му харесва/. Иска се много як трактор /или енергетично средство му викат някои/ скъп прикачен инвентар /там сеялки и т.н./ , голяма площ, определени почвени и агрометео условия и прочие. Технологията "минимална обработка" някои я смятат като преходна от класическата /оран с плуг и другото там/ към "нулевата". При минималната ползват след жътвата и преди сеитбата една обработка с комбинирана машина - дискатор, комбикултиватор и кой както още ги нарича - и тогава вече сеитба със стандартна съвременна сеялка. Това последното на село го експериментираха още в първата половина на 80-те - имаше специална сеялка за директна сеитба за К-700. Но не беше успешен резултатът.
П.п. И да - руснакът сигурно от близо два века гледа какво прави американецът и ако може го прилага на собствен терен. Това оръжия, индустрия, селско стопанство, всичко.Последно редактирано от jordanov sv; 12-09-20, 18:57.
-
jordanov sv коментира
Днес, 18:50
Голям фен съм ви и на двамата, затва ше ви светна малко.Ама малко, а па за повече ше търсите Колю и там другите...
Това не е нито плаж, нито пОстиня, нито бряг на река или какъвто и да било водоем:
Намира се ТУК. Ерозия, бацье, мам-си-джайс..."An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill
Коментар
-
Изсекли са дърветата и са орали и сЯли. Където са оставили дърветата, е разкошна гора и до ден днешен. По принцип в Ниската земЛя си имат проблем с почвите - повечето са солени блата под нивото на реките и каналите (под диги). Затова още през средните векове са усвоявали де що усетят читава почва - в случая горски терени.
-
Емии, тва е положението Друже...
Горе съм писал - определени почвени и агрометео условия... Башка другото - мислим ли ние, съвременниците - какво остава за поколенията след нас. Пък и ти знаеш по-добре от мен какво има по днешните земи където преди 5000 години е имало благоденстващи цивилизации.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнениеБлагоденстващите цивилизации в момента се насочват към намаляване на фермерството и оставяне на земята в диво състояние, за цветенца и пеперуди
Да не говорим за други тънещи в задоволство и охолство страни, но далечни и по този случай будещи яко недоверие сред "хомо булгарикус посткомунистикус" - Нова Зеландия например. Нульа / zero / и так далее промишленост, но-о-о-о яко селско стопанство."An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill
Коментар
-
А само между другото - щото темата е именувана "прилики с руска техника" - авторът Руслан е доста продуктивен, има много материал заснет по агротемата. Аз съм изгледал само няколко, но има интересни неща да се видят какво става конкретно в земеделието в наши дни.
- 1 like
Коментар
-
Почти нмам пропуснат клип на Руслан Нерода, даже и съм коментирал по някои от тях.
Самия той въпреки, че е доста як застъпник на Но-тил технологиите не отрича, че често има издънки.
Просто грешна концепция, породена от еко мерак, съчетан с мързел за оране, и лакомия за печалба.
Понякога става, ама достъа често и не става.
-
Ами според мен представя нещата доста обективно... пак казвам че не съм гледал повече от 4-5 клипа, така че може и да греша. Просто трябва да е ясно че не може навсякъде в земеделието 2 и 2 да е равно на 4.
На много места където имат сериозни проблеми с ветровата ерозия - Казахстан някои от областите, някои от Щатите, Австралия може би тия миниммал технологии са им единствен вариант. На други места, дето викаш е направо мода, подражание и дива лакомия. Няма лошо, сменят се поколения, сменя се техника и технологии, идват нови сортове, ще се експериментира. Важното е да не е за сметка на тия след нас.
А видя ли как са натрупали окопните култиватори? Какво ти е мнението за отглеждане на традиционни редови култури на слят посев?
-
Моето мнение е на човек който обича земята и му харесва да е на нивата с трактора и машините. Та няма да е меродавно, ама да кажа щом питаш.
От една страна е мерака за печалба(нормалния икономически интерес, и аз сега се ръководя предимно от него), а той предполага минимални разходи.
Имаго и мързела, щото с химия се оправяш много бързо и ефективно с голяма площ насаждения, а с окопаване е неефективно, труди и нафтоемко.
Обаче от гледна точка на човек който обича да гледа как се развиват растенията искам да окопавам междуредово, тогава посева се разхубавява, и в душата на фермера настава празник.
Боря се с тези две неща, и нямам еднозначно решение. Харесва ми да окопавам, но все пак трябва и да се спечелва по нещо от дейността.
Нищо, че за втора година се надяваме поне да излезем на нула, и да не сме вътре, но май няма да се получи, пак ще останат неразплатени задължения. Докога бе???
Ама кво пък-нали вземаме субсидии, това е главната цел в живота на много българи-някой да им дава пари(от нищото) и да не искат връщане.
А, че това струва много безсънни нощи и работа от тъмно до тъмно, рискуване на собствени пшари които си взел от банката срещу ипотека на бащиния апартамент-майната му.
Важното е, че се вземат субсидии.
-
turtey коментира
Днес, 21:26
То хубаво, ама ти нидерландски домати ял ли си?
Имаше и тема, нещо за "ГМО-то и Монсанто-то" беше. Там и живеещи в други страни потвърдиха - безаналоговият български домат от ТЗВ-време (щото нали такава легенда се носи) или от градината на баба и ЯК МИТ Има вкусни домати навсякъде. Сега, къде ги отглеждат и откъде ги внасят е друг въпрос. Трети и четвърти въпрос е покупката на ФУРАЖНИ домати на прИмоция некъде на Запад и преобладаващия внос на такива в Клета Майка."An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill
Коментар
-
Знам.
знам и защо домат в магазин няма как да е вкусен. До ся вкусен и траен сорт не са успели да докарат.
Поне в Европа и Близкия Изток.И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
На американски се казва No-Till. Или без да се обработва почвата. Сеялките са специални(и ествествено много скъпи) за да могат да забиват изсяващите органи в необработената земя.
Идеята е, че на поляните и в гората никой не оре и не окопава, а растенията се развиват супер добре. От там тръгва и мерака за запазване на почвата в супер плодородно състояние, като не се оряло щяло да стане така.
Али-бали-портокали.
На поляната не се изнасят 300-500(че и по над тон понякога) кг органична маса под формата на добив, всичко си остава на полето.
Обаче нали еко и меко са на мода-това завладява все повече фермери.
Обаче опитите у нас са долу-горе плачевни. Да, има и добри резултати, но те са в години в които Господ е рещил да изсипе благодат над земята ни, и даже и ръждива гайка 6 мм да заровиш в земята-ще имаш реколта от 16 и 20 мм гайки...
А и No-Till технологията е най разпространена в САЩ, а там ги мързи да орат. Сериозно-много ги мързи. Стигнало се е дотам, че John Deere, фирмата която е започнала с производството на плугове(и само на плугове) вече не произвежда плугове. Зер-оранта е бавна и скучна работа, навсякъде са я заменили с продълбочаване което е по-бързо и поне отначало дава ефект.
Та не залитайте по модата която е дошла заради мързел.
В хилядолетната история на земеделието никой не иска да оре-това наистина е тежка и бавна работа. Ако без оране се постигаха сравнително приемливи резултати(даже не говорим за същите, да не казвам за по-добри)-тази технология би имала голямо разпространение. За хиляди години не е измислено нещо по-добро от орането, сега разни мързеливи американци ще ми разправят тинтири-минтири...
И това ще мине.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнениеА и No-Till технологията е най разпространена в САЩ, а там ги мързи да орат.
Коментар
-
Процентите са от статия в английско фермерско списание:
https://www.fwi.co.uk/arable/many-uk...s-zero-tillage
А тук има официялна статистика по площ, по държави и континенти, от Журнал за екологични изследвания:
https://ucanr.edu/blogs/CT/blogfiles/54785.pdf
-
В северна Немция съм им броил колко пъти минават с плуга, между 3 и 6. Прибират каквото има да прибират, газ с плуга, понеже е влажно става на буци дето дисковата брана не може да раздроби, минава торачката и след седмица пак плуга. Пролет процедурата се повтаря, и така между 3 и 6 пъти, вероятно е до почва и условия ама гледам въобще не се притесняват да ровят земята колкото се налага.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар