Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Една моя мечта,нуждаеща се от вашата помощ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Една моя мечта,нуждаеща се от вашата помощ

Първоначално публикуван от gr_kanev Преглед на мнение
    Балканчето е с променливотоков генератор без изправител и реле-регулатор на напрежението - т.е. цялата му ел. система е променливотокова.
    Поставянето на оборотомер и акумулатор изискват промяна от оригиналния му вид.
    Ухаа, тука нещата се закучиха. Оборотомер, който да се захранва с променлив ток, няма.

А от този променлив ток с променлива честота и не много стабилно напрежение, да се направи прав, горе-долу 12 волта, не е никак тривиално.

Коментар

Първоначално публикуван от belov15 Преглед на мнение
      Кажи колко ще струва оборотомера ,защото тъкмо бях се запътил към автоморгата
      Явор изрично е написал, че ще ти го подари. А ти към моргата пак намини, да вземеш един за упражнения. Този от Явор, ако и подарък, не си струва да го изпукаш с променлив ток.

Коментар

разбира се, че ще се отнеса сериозно към подаръка от Явор.Не мога да опиша колко съм му благодарен на човека. А евентуално някой да може да ми помогне с някакво обяснение ,как да превърна променливия ток в прав. И още едно въпросче имам-задължително ли е да е 12 волта тока ,защото това мисля ,че е невъзможно

Коментар

Първоначално публикуван от gr_kanev Преглед на мнение
          Балканчето е с променливотоков генератор без изправител и реле-регулатор на напрежението - т.е. цялата му ел. система е променливотокова.
          Поставянето на оборотомер и акумулатор изискват промяна от оригиналния му вид.
          А какво отива към чукчето и бобината? Не ми се вярва да е като велодинамо. А и нали иска да слага акумулатор, значи си трябва и изправител и реле. По-добре направо 12 Волта.
          Успех.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            А какво отива към чукчето и бобината? Не ми се вярва да е като велодинамо. А и нали иска да слага акумулатор, значи си трябва и изправител и реле. По-добре направо 12 Волта.
            Успех.
            Май е точно като велодинамо. В моментите за подаване на искра напрежението е близо до максимума на синусоидата, а през останалото време не е важно. Няма предавка между генератора и двигателя, та синхронът не се разваля.

Коментар

токовете му са на следния принцип :
              чрез електромагнитна индукция се произвежда ток ,като един маховик (магнит) се върти около две бобини-една токова и една... не я знам за какво . Имам 3 кабела по които постоянно тече ток:
              1.от бубините през чукчето/наковалнята-през бубината на свещта до контактния ключ и оттам се връща обратно долу на плочката на втората бубинка(тоест това е втория кабел) а третият мисля ,че е за втората верига за фар,габарит и стоп ,ако бъркам някъде ,моля поправете ме ,но мисля че е това иначе няма начин без акумулаторче да му сложа оборотомер ,а 12 волтов акумулатор няма как да му сложа ,поради липса на пространство и второ-,че бубината ми (за свещта) разботи на 6 волта, маховичето с плочката произвежда 6 волта ток и като цяло всичко на мотора е 6 волтово , та затова мисля да му сложа 6-волтов малък акумулатор с реленце и вече маховичето да ми трябва само за центровката,да не се белосвам със загубеното чукче ,че то ми прави най-много ядове ,ще стане ли оборотомер на 6 волта

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Май е точно като велодинамо. В моментите за подаване на искра напрежението е близо до максимума на синусоидата, а през останалото време не е важно. Няма предавка между генератора и двигателя, та синхронът не се разваля.
                А фара как свети с постоянна сила? Имах последователно две такива през 1973-4г. Ама както не се крадеше по Татово време, така и двете ги отнема. От мазето! Две врати, три катинара! Та нямах много време да ги разуча.

Коментар

токовете му са на следния принцип :
                  чрез електромагнитна индукция се произвежда ток ,като един маховик (магнит) се върти около две бобини-една токова и една... не я знам за какво . Имам 3 кабела по които постоянно тече ток:
                  1.от бубините през чукчето/наковалнята-през бубината на свещта до контактния ключ и оттам се връща обратно долу на плочката на втората бубинка(тоест това е втория кабел) а третият мисля ,че е за втората верига за фар,габарит и стоп ,ако бъркам някъде ,моля поправете ме ,но мисля че е това иначе няма начин без акумулаторче да му сложа оборотомер ,а 12 волтов акумулатор няма как да му сложа ,поради липса на пространство и второ-,че бубината ми (за свещта) разботи на 6 волта, маховичето с плочката произвежда 6 волта ток и като цяло всичко на мотора е 6 волтово , та затова мисля да му сложа 6-волтов малък акумулатор с реленце и вече маховичето да ми трябва само за центровката,да не се белосвам със загубеното чукче ,че то ми прави най-много ядове ,ще стане ли оборотомер на 6 волта
                  При моето бобинките които произвеждат тока са 4 като има една за запалването,една за фар и габарит,една за стопа и една за едва грачещата му свирка.

Коментар

4 плочката е кръгла , горе е едната бобина , долу-другата , в ляво е чукчето с наковалнята,в дясно-кондензатора , къде ги събра 4 бобинки

Коментар

4 плочката е кръгла , горе е едната бобина , долу-другата , в ляво е чукчето с наковалнята,в дясно-кондензатора , къде ги събра 4 бобинки
                      Ами точно така както го описваш само че са две по две разделени с някаква изолация. И също има едно малко кече което трябва да бъде напоено с масло.

Коментар

сетих се ,една над друга са , ясно - много съм прост начи -да знам го кечето , но понякога прави проблеми това кече , като отиде масло на бобинката и става мацано

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          А фара как свети с постоянна сила?...
                          Ами не е много постоянна. В ниски обороти промъждуква.

Пак като велосипедното динамо и сродните му машини - от определена честота нагоре токът практически не расте. При алтернаторите това се нарича ток на самоограничаване. Можеш да го въртиш колкото си искаш, собственото му индуктивно съпротивление расте пропорционално на честотата.

Коментар

Да видим дали съм разбрал - при това положение ,оборотомер -няма да има. След като му сложа акумулатор ( 6-волтов ) , евентуално чак тогава има шанс за оборотомер и тои ще се свърже :

1 кабел към контактния ключ

2. кабел маса

3 кабел на кабела между бобината и свещта
                            така ли е ?

Коментар

Да видим дали съм разбрал - при това положение ,оборотомер -няма да има. След като му сложа акумулатор ( 6-волтов ) , евентуално чак тогава има шанс за оборотомер и тои ще се свърже :

1 кабел към контактния ключ

2. кабел маса

3 кабел на кабела между бобината и свещта
                              така ли е ?
                              А как ще зареждаш акумулатора с променлив ток?
                              А ето ти и машинката плод на моите експерименти.
                              Прикачени файлове
                              Последно редактирано от Никола; 12-05-09, 22:47.

Коментар

мисля ,че тока не е променлив ,а ако евентуално установя ,че е променлив ще видя едно реле с токоизправителче

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на Днес.

Зареждам...
                                X