Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Легален уиндоус - какъв ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Легален уиндоус - какъв ?

И понеже въпросът е "Легален уиндоус- какъв?", май отговорът е "Какъв да е, само да е легален."
    1. За Ретаил не си струва да се бръкваш, взимаш си ОЕМ.
    2. Обучение на персонала и повишаване на IT- културата... Въпреки че, май-май колкото повече знаеш, толкова по- миризливи ги забъркваш.
    3. И един конкретен съвет. От три години и нещо, се опитвам да приуча хората да работят от и съхраняват документите си на флашки. Не е някаква "панацея", но дава следните предимства:
    - бърза преинсталация (винаги трябва да си готов на този ход);
    - ако конкретният компютър е скакан, винаги можеш да седнеш и да си свършиш работата на друг;
    - поверителната информация е в джоба ти, а не общодостъпна.
    Вероятно, такъв подход има и недостатъци, но предимствата му са повече.
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Точно пък с флашки колко поверителна информация и зарази се разнасят, ...
      по-контрапродуктивен съвет трудно може да се даде.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Точно пък с флашки колко поверителна информация и зарази се разнасят, ...
        по-контрапродуктивен съвет трудно може да се даде.
        Правилно!
        Но е супер труден въпроса за критични бекъпи, ако до информацията, която е нужно да архивираме, имат достъп случайни или много хора.
        Но дастатъчно може да се постигне като се конфигурират правата на потребителите от Group Policy, последни ъпдейти на антивирусна и ОС.
        Понеже темата е за легална ОС, няма да коментираме сегментиране на LAN-мрежи, в които половината усери са завършили "Кръжока по компютри" и много се радват на всеки спам по е-майла.
        Нещото, което радва обаче като ОС е Windows 7. Мисля, при него нещата са вече що-годе на нужното ниво.
        За сървърна платформа - Windows 2008.

Поздрави !
        Публикувайте отговор

Коментар

Е-е-е, не че не очаквах някаква подобна констатация, ама чак пък толкова категорична... Спорът е безсмислен, въпрос на избор, навици и, най- вече, изводи от така разпространената практика "опит- грешка".

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
            Е-е-е, не че не очаквах някаква подобна констатация, ама чак пък толкова категорична... Спорът е безсмислен, въпрос на избор, навици и, най- вече, изводи от така разпространената практика "опит- грешка".
            Да препоръчваш флашката като средство за сигурно съхраняване на поверителна информация може само в един-единствен случай - работиш сам, а поверителната информация е твоя собственост. И то пак с много уговорки, доколко такова решение е смислено от практична гледна точка.

Ако обаче ти си собственик на фирма и имаш основания да се притесняваш от изтичане на поверителна информация, просто трябва да си луд за връзване, за да поощряваш служителите си да разнасят важната ти информация на флашки.

Хич не е случайно, че на някои места, където се работи със секретна информация, на компютрите няма устройства за работа с преносими носители на данни. Че даже са забранени и мобилните телефони с камери ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Абе, кво се фанахте за тая поверителна информация, еле па за секретна. Нямам предвид списък на двойните шпиони в Занзибар. "Създателят" на темата споменаваше някъде за обменно бюро. Може пък да не иска цялата каса да му е на компа, де да знам.

Коментар

Абе, кво се фанахте за тая поверителна информация, еле па за секретна. Нямам предвид списък на двойните шпиони в Занзибар. ...
                Знам ли? Ти я намеси.
                Пък темата уж беше как да си купим легален Уиндоус
                Ние не сме неутрални!

Коментар

<off-topic>
                  И понеже въпросът е "Легален уиндоус- какъв?", май отговорът е "Какъв да е, само да е легален."
                  1. За Ретаил не си струва да се бръкваш, взимаш си ОЕМ.
                  2. Обучение на персонала и повишаване на IT- културата... Въпреки че, май-май колкото повече знаеш, толкова по- миризливи ги забъркваш.
                  3. И един конкретен съвет. От три години и нещо, се опитвам да приуча хората да работят от и съхраняват документите си на флашки. Не е някаква "панацея", но дава следните предимства:
                  - бърза преинсталация (винаги трябва да си готов на този ход);
                  - ако конкретният компютър е скакан, винаги можеш да седнеш и да си свършиш работата на друг;
                  - поверителната информация е в джоба ти, а не общодостъпна.
                  Вероятно, такъв подход има и недостатъци, но предимствата му са повече.
                  Колега подхождаш към въпроса много опростенчески - за това ти изглежда лесен.

1-во Retail си струва парите доста повече от OEM Home... но това е дълга тема - ако държиш да разискваме - може и на лични или в отделна тема.
                  2-ро Обучението на персонала и IT-културата са две много различни неща - особенно в България. От личен опит мога да ти кажа, че тук имаме доста обучени кадри с ниска IT култура, защото сме бедни и сме свикнали да търсим прости и лесни решения... Както каза "лошият" в "Танго и Кеш" - "Бързо и лесно се прави пай!" Останалото иска работа, мислене, работа, пари и работа (Да не пропуснах да спомена работата? Ако съм пропуснал - да беее иска и работа!!!).
                  3-то Няма реална причина да ти се налага да съхраняваш нищо на флашки. Решението е или файлов сървър със споделени с определено ниво на сигурност директории, или NAS или подобен тип пространство за съхранение. Причините са много и са в страни от темата, но ако се интресуваш в отделна тема можем да мажем, колкото ти душа иска.

За по-високо ниво на сигурност (отвъд нормалното Windows базирано такова) моята препоръка е да пробваш Ture Crypt.
                  </off-topic>
                  Последно редактирано от господин никой; 10-06-10, 09:48. Причина: стилистична корекция...

Коментар

Абе, кво се фанахте за тая поверителна информация, еле па за секретна. "Създателят" на темата споменаваше някъде за обменно бюро. Може пък да не иска цялата каса да му е на компа, де да знам.
                    Стига бе , къде ме пратихте , сега освен тези от ''авторските права '' да ме метнат и другите , с различни по цвят качулки, шапки и т.н
                    А за бекъп и аз ползвам флашка , ама не е секретна , и от флашката - на още един комп , да си имам архив , че два пъти ми се е дънил хард диск досега и добре , че понякога пиша и на хартия , та горе-долу успях да възстановя информацията.

Коментар

• От: Легален уиндоус - какъв ?

Ако нещата са на корпоративно ниво каквито и бекъпи и флашки, CD-та, флопита и прочие инвентар да се ползва все си е игра на ТОТО... Хората отдавна са измислили различните RAID-конфигурации на хард дисковете: за бързина, за сигурност и комбиниран... Отделно бекъпи на "отдалечени машини" (но това е скъп спорт)...
                      Мой колега беше като "прероден" след като смени дефектирал хард-диск от RAID-а на сървъра на работата си и нямаше 1 байт загуба на данни... По-щастлив човек не бях виждал.
                      Публикувайте отговор

Коментар

Бегло прегледах постовете в темата, поради простата причина, че аз не бих си дал повече парите за M$. Ползвал съм техни продукти, ползвал съм и техния съпорт - проблеми никакви. НО не виждам смисъл да харча пари за нещо което го има безплатно на пазара (като Ubuntu - http://www.ubuntu.com/ ). Има и други дистрибуции, но тази е най-интуитивна
                        Спомням си, как един приятел се оплакваше преди време, че някакви всички нови версии на приложенията с които работи вече не му вървяли на легалния му Win2000.
                        Та ако това е факт - говори нещо много лошо за M$. Това означава, че са загубили една от основните си характеристики, а именно претенцията им за интегрираност и гъвкавост. В момента имам легален Win7, който ползвам веднъж годишно и той е първия и последен Windows, който купувам. Решението не е обосновано на факта, че ОС им не работи или че не съм доволен от съпорта. Причината е проста - на пазара има продукт, който е по-бърз, по-гъвкав, по-шарен, по-надежден и не на последно место - безплатен

Имаш ли специфични изисквания към някои приложения освен касовия апарат, който предполагам с малко играчка под Wine би проработил
                        Последно редактирано от modjoa; 15-06-10, 19:55.

Коментар

Първоначално публикуван от modjoa Преглед на мнение
                          Имаш ли специфични изисквания към някои приложения освен касовия апарат, който предполагам с малко играчка под Wine би проработил
                          Касовия апарат би работил и под DOS ако се управлява от COM-порт (може да има и управление с USB, но не съм виждал, има с Блутуут, може да има и с други интерфейси, но също не съм виждал). Друг е въпроса виндовското приложение, което в момента се ползва за касата, дали може да работи на Win ххх (още повече ако е платено).
                          Не е и за подценяване хардуера, на който ще се ползва Win ххх, защото има риск да няма написани драйвери за новите версии.

Първоначално публикуван от modjoa Преглед на мнение
                          ... като Ubuntu.... на пазара има продукт, който е по-бърз, по-гъвкав, по-шарен, по-надежден и не на последно место - безплатен
                          Съгласен съм с това докато не се замисля, че ако бях архитект с коя програма за Ubuntu (примерно) бихте ме посъветвали да си върша работата (като задължително държа да имам възможности за 3D-визуализации)?

Поздрави!
                          Последно редактирано от p-pleven; 16-06-10, 19:21. Причина: още инфо
                          Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                            Съгласен съм с това докато не се замисля, че ако бях архитект с коя програма за Ubuntu (примерно) бихте ме посъветвали да си върша работата (като задължително държа да имам възможности за 3D-визуализации)?

Поздрави!
                            Аз не знам по принцип какви приложения ползват архитектите, за да ти дам точен отговор На google първия линк, който искача е този - http://www.cycas.de/ ...

Коментар

Във връзка с легалния Windows, искам да споделя:
                              Миналата седмица НСБОП атакува голяма Пловдивска печатница. Иззети са основно машини с "хом едищън". Хората си имат лицензи и от М$ нямат претенции. От БОП обаче имат. Внимавайте. Най добре си потърсете от М$ удостоверение, че това което имате е за промишлено ползване. Полицаите приемат нещата буквално.
                              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                                Във връзка с легалния Windows, искам да споделя:
                                Миналата седмица НСБОП атакува голяма Пловдивска печатница. Иззети са основно машини с "хом едищън". Хората си имат лицензи и от М$ нямат претенции. От БОП обаче имат. Внимавайте. Най добре си потърсете от М$ удостоверение, че това което имате е за промишлено ползване. Полицаите приемат нещата буквално.
                                По-горе го споменах... Сертификат за автентичност, който изрично указва, че си получил разрешение от чичко Били да ползваш точно това, което ти е продал Има черно на бяло твоето име и името на някой от MS България...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X