Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: AtMega vs. PIC24?

Аз ползвам лупи дето се слагат на главата като очила. По-удобно ми е с тях

Коментар

По темата: След много "мъдруване" май ще отида на вариант USB-Serial с FT232, и после UART-CAN с PIC или ATMEL, като първи кандидат за задачата е най-малкия 28 краков dsPIC30 в SOIC или QFN пакет. От там нататък - програмиране, управление, размен на данни - всичко по CAN шината, през оптични изолатори и изолирано захранване от някоя от платките по избор. По тоя начин си спестявам писането на драйвъри за USB, а във FT232 мога да вкарам ID, по което да разпознавам автоматично на кой виртуален сериен порт е вързано мое устройство. Скоростта на пренос ще се установява в движение на максимално работещата.

Като втори вариант е FT245R, което е USB то PARALLEL, и от там нататък - по същия ред.

Скоростите и на двата чипа на FT- са предостатъчни за да се покрие дори максималната скорост на CAN шината. Изрових и няколно варианта за терминиране на CAN шината и мисля че поне един от тях би трябвало да работи задоволително при високи скорости, още повече че дължината на CAN шината ще е не повече от метър.

Сега мъдря единствено какви конектори и кабели да ползвам за CAN шината, като един от вариантите са готови USB А-А или B-B кабели. Ако имате някакви идеи по въпроса - споделете. Аз не успях да намеря някакво стандартно за CAN шина решение. Изглежда стандарти за това няма.

ПП: Ето готов проект по въпроса: http://www.mictronics.de/projects/usb-can-bus/
      Последно редактирано от sparkybg; 13-02-11, 19:08.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ползвай каквито и да е 4 или 5 пинови конектори за печатен монтаж. Скоростта не е чак толкова висока. По конекторите освен комуникацията трябва да върви захранване и маса.
        На галванично разделените модули, между разделените части сложи резистор 2.2 - 10 мегаома за поне 400 волта, против статични заряди.

Странно ми се струва решението ти за CAN, но ти си знаеш. Възможно е да се окаже по-сложната част от проекта...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Реших засега да не се изхвърлям.... съвсем.

Първоначално ще е USB-RS232-изолация-UART-а на PIC32MX695F512.
          Допълнително ще предвидя и изолирани изводи за CAN(PIC32-ката си го има), с които ще се заигравам на по-късен етап, след като подкарам всичко.

По тоя начин ще подкарам максимално бързо нещата, ще направя всичкото управление по USB-то, включително и препорграмиране, и чак на следващия етап, като мисля готовото окончателното изделие ще се заигравам с CAN шината, но до тогава останалите неща ще са изгладени и ще имам работеща система, на която да добавя само кода за CAN-a.

Поръчал съм чарковете, и оптични, магнитни, и капацитивни разделители, та ще видим и кое-как ще се справи при гадните магнитни полета из машината.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            ...Вече си изясних и къде с какво се програмира и компилира, програматорите са поръчани (PICKIT 3 и JTAGICE Mk2)...
            Оригинален JtagIce ли поръча или клонинг?

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Оригинален JtagIce ли поръча или клонинг?
              Оригинален, май. Ще дойде или утре, или в понеделник. Скъпичък беше, гадината. PICKIT 3-to вече дойде. И то в оригинал. Даже само се ъпдейтна през MPLAB като го включих за сефте. Направо да не повярва човек.

Що питаш? Ако се чудиш кво да взимаш, мога да дам да пробваш.

Коментар

А, питам информативно. Гледах че в Ибей на прилични пари се продават само клонинги. По нашите магазини му искат към 600лв. Трябваше ми преди месец за едни проект, но за момента реших проблема с едно "драконче". Ако/като отеснее, ще го мисля.
                Не се шегуват хората. Най-големият брат на тия джаджи беше към 600$.

И коментаторите...

Коментар

Ей такова:
                  http://cgi.ebay.co.uk/NEW-Emulator-A...#ht_2393wt_957

Като спомена цената, може и да не е оригинално, ама търговеца твърди че си се ъпдейтва и прочие. 140 зелени кинти струва, със все шипинга. Ако някога ти потрябва нещо от тия двете (PicKit-a i JTAGICE) - обаждай се. Аз ще ги ползвам от дъжд на вятър, така или иначе.

Коментар

Процесорите дойдоха (PIC32), направих си преходник. Набавих и бързи външни DAC-ове. Остава да станат преходниците, и започвам програмирането.

Процесора ще работи на 60Mhz (при макс 80). Чудя се обаче дали да ползвам вътрешния RC осцилатор, или външен кварц (поддържа до 24Mhz такъв). Точност от порядъка на 2-5% ме удовлетворява. Какво мислите? Аз обичам външния кварц и до сега почти винаги съм работил с външен, но никога не съм правил нещо, дето ще работи при толкова гадни от електромагнитно естество условия. Има ли някакви подводни камъни покрай RC-тo?

Нещо да кажете по преходника? За пръв път правя такова нещо, с такива дребни писти (10 милса, 35 микрона фолио):
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PRTOP.PNG
Прегледи:1
Размер:93.3 КБ
ID:5254834

Име:PRBOTTOM.PNG
Размер:55.4 КБ
ID:5254833
                    Последно редактирано от sparkybg; 25-02-11, 12:00.

Коментар

На пръв поглед имам няколко забележки.

1. Не слагай вайа (via) под падовете на елементите, че е гадно за поене, отделно, че не е редно. Алтиумът не ти ли прави забележка?
                      2. Затвори ги със солдер маската.
                      3. Разстоянието м/у полигона на масата и пистите ми се струва малко. Ако приемем, че тънките писти са 10mil, то е 5 - 6.

Съвсем принципно - желателно е пистите за кварца да са на долния слой заради металния борд на кварца. Не е фатално и да не е така, но аз си имам принципни съображения по въпроса.
                      Против смущения може да предвидиш замасяване на корпуса на кварца - маса без солдер маска в/у нея.

И коментаторите...

Коментар

Разстоянието е 10 милса. Малко лъжат картинките. Ако се увеличи векторно се вижда по-добре.

"Виещите" падове са от зор да пестя място. Като им дадеш "force complete tenting on top/bottom" не пищи. Може да си въведеш правило да пищи, ама по дефолт ако via-та не излиза от размерите на pad-а, няма проблем. всички via са тотално запуълнени със солдер маска. Просто не ги показва какво трябва.

Кварца като нищо ще го сложа отдолу. Хем маса има навсякъде около него, и заземяването не е проблем. Виждал съм тук там даже нарочна телчица върху кварца, капната за него, но сравнително рядко (може би 2-3 пъти въобще). Ще го имам в предвид. Благодаря за което.

Целта беше да вкарам маса между крачетата колкото може повече, за да намаля crosstalk-а. Затова и съм прилагал такива "номера от селски вечеринки".

Ето ги на 3D. Така показва солдер маската правилно:

Име:P32Top.png
Размер:105.5 КБ
ID:5254934

Име:P32Bottom.png
Размер:71.2 КБ
ID:5254935
                        Последно редактирано от sparkybg; 25-02-11, 23:26.

Коментар

За лупа може би ще опитам ето това:
                          http://cgi.ebay.co.uk/Black-Desktop-...ht_2430wt_1140

Коментар

Бах'ти дилемата!
                            Тя дилемата е ясна. И пиковете и атмелите са едни и същи дървета...
                            Може да се каже, че атмел са малко по човешки направени. И с по малко проблеми в силикона.
                            При избора на някое майкрочипско дърво, е наложително/задължително четенето да започва от errata sheet-а на процесора а не от datasheet-a...
                            Защото в противен случай главоболието е доста сериозно.
                            PIC32 са пълни с безумия - например 32 битов процесор с тактова честота 80- 100Mhz без вградено управление на външна динамична рам памет(SDRAM).

Единственото хубаво нещо е лесно достъпните и с ниска цена развойни средства.

Някой опитвал ли е да запоява с духалка TQFP със стъпка 0.8мм в домашни условия? Само това ме спира при 32-ките. Искам да си ги сложа на разширителлна платчица, която да е на слот към основната, та да използвам по-нормални размери за платката.
                            Да ама с поялника ми е по лесно от колкото с духалка, имайки в предвид подготовката за запояване с духалка.

Коментар

Добра платка, но си оправи преходните отвори, да не минават през пад-овете на компонентите. Защото ако решиш да правиш повече бройки, и ги дадеш да ги запояват машинно, няма да ти ги направят точно заради това.

Кварц-а трябва да е възможно най близо до чип-а и с възможно най къси пътечки за шумоустойчивост. Аз винаги предвиждам да може корпуса на кварца да се запои към маса. Механично е по стабилно а и оставено висящо парче тенекия(каквото е корпуса на кварца) си е една доста добра антена. :-)

Коментар

Atmel имат процесори с ARM архитектура. При тях има и външна памет, и кво ли не. Не мен това не ми трябва. 512к вътрешна ROM и 128К РАМ памет ще се узоря, докато напълня. Не че е невъзможно де, особено за RAM-а. Просто си имат приложението. В PIC-овете ме дразни и това че нямат вградени DAC-ове, та ще ползвам външни в конкретния случай. В Атмелските пък са Audio такива, което пак не ми е много-много по вкуса принципно.

ПП: При 80 мегахерца е с 2 цикъла на изчакване. При 60 - един.

ППП: С поялника и аз опитах. По-лесно е. И по-малко товари чипа топлинно.

ПППП: Платките са за ръчно поене. Ако друго ми дойде до главата, ще ги преправя.

ППППП: За кварца не виждам как да го сложа по-близо, освен да ползвам от малките (като в часовниците). Там обаче не намирам твърде голямо разнообразие от честоти.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X