Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: AtMega vs. PIC24?

А някой играл ли си е с CAN шината?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Какво по-точно? Най-общо, хардуерно е елементарно, ако контролерът има съответната периферия. Свързваш директно или през някой трансивър и си ОК.
      Софтуерно поне на мен ми изглежда доста сложно. Вероятно защото на тема програмиране съм блондинка...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        Какво по-точно? Най-общо, хардуерно е елементарно, ако контролерът има съответната периферия. Свързваш директно или през някой трансивър и си ОК.
        Софтуерно поне на мен ми изглежда доста сложно. Вероятно защото на тема програмиране съм блондинка...
        Еми, да навържа всичко по CAN, включая и въпросното USB. Потенциално по-късно ще има допълнителна периферия - графичен екран с копчета и управление на мотора за телоподаване с обратна връзка, и всичките тия трябва да са изолирани едно от друго.

Има PIC18, 24 и 32 с вграден CAN хардуер. Идеята е - правя обща CAN шина за всичко, изолидана от всяка от платките, като само от една си взима захранване. Става лесно -на входа трансивър, преобразуващ диференциалната CAN шина в 2 еднопосочни сигнала, които се изолират през магнитен разделител и отиват в съответния процесор.

Ей ги: http://www.farnell.com/datasheets/76608.pdf

Трансивъра го има в комет и струва левче.

Софтуера не ме плаши. Ще го подкарам някак. А входа от USB - с PIC18 или 24, имащ едновременно USB и CAN.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          А някой играл ли си е с CAN шината?
          CAN е малко чепата работа, иска и терминиращи резистори в двата края. Доста е капризно. Пускайте на малък битрейт, за да няма проблеми!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
            CAN е малко чепата работа, иска и терминиращи резистори в двата края. Доста е капризно. Пускайте на малък битрейт, за да няма проблеми!
            Айде сега ново двайсе. А тя няма да е с 2 края, а с поне 3.

Коментар

Еми, да навържа всичко по CAN, включая и въпросното USB. Потенциално по-късно ще има допълнителна периферия - графичен екран с копчета и управление на мотора за телоподаване с обратна връзка, и всичките тия трябва да са изолирани едно от друго.

Има PIC18, 24 и 32 с вграден CAN хардуер. Идеята е - правя обща CAN шина за всичко, изолидана от всяка от платките, като само от една си взима захранване. Става лесно -на входа трансивър, преобразуващ диференциалната CAN шина в 2 еднопосочни сигнала, които се изолират през магнитен разделител и отиват в съответния процесор.

Ей ги: http://www.farnell.com/datasheets/76608.pdf

Трансивъра го има в комет и струва левче.

Софтуера не ме плаши. Ще го подкарам някак. А входа от USB - с PIC18 или 24, имащ едновременно USB и CAN.
              Явно ти е мерак да "разровиш" нещо чепато както се изрази Рабин. Няма лошо, ще е още едно знание.
              Принципно, за тоя проект USB и CAN какво повече ти дават от стандартна серийна шина и изолиран 485/422, освен "чесане на крастата"?

За магнитните изолатори, за работене, работят. Ще е полезен експеримент как се държат при магнитните полета в тоя вид техника. Вярно, че в тях сигналът е модулиран и на висока честота, но все пак...

И коментаторите...

Коментар

Явно ти е мерак да "разровиш" нещо чепато както се изрази Рабин. Няма лошо, ще е още едно знание.
                Принципно, за тоя проект USB и CAN какво повече ти дават от стандартна серийна шина и изолиран 485/422, освен "чесане на крастата"?

За магнитните изолатори, за работене, работят. Ще е полезен експеримент как се държат при магнитните полета в тоя вид техника. Вярно, че в тях сигналът е модулиран и на висока честота, но все пак...
                Еми, стандартната серийна шина е еднопосочна, в смисъл, върху една шина не можеш да вържеш стандартно повече от 2 устройства, и неудобството е в това че си има отделни TX и RX, които при предаващото и приемащото устройство се разменят. На CAN можеш да навържеш 100 неща. Затова го мисля като вариант. А и отделно ще имам поне 3 платки с изолация. Ако не е обща шина, остава да направя някакъв сериен хъб с колкото порта ми трябват.

Търся решението, което ще ползвам и занапред. SPI, I2S/C и прочие са си за локално ползване. Търся подходящо решение за изграждане на многокомпонентна система. В тоя смисъл, USB хъб също е вариант.

Изолаторите - не е нужно да са точно магнитни. Има и на TI и на ADI оптични и някакви други, със същата функционалност и достатъчна скорост.

CAN-а ми харесва с това че си има и проверка за грешки, приоритети, изчаквания и прочие, още хардуерно.

Коментар

Явно си пропуснал в предишният ми пост - RS485 / RS422.

За USB... Ти май не си брал ядове с него...

И коментаторите...

Коментар

485, 422 и CAN - всички тези изискват терминиращи резистори на краищата на линията. На ниво сигнали CAN, и 485 са доста подобни, но благинките при CAN са програмния модел на приемник предавател и протокола на програмно ниво. За програмиста CAN си е цял протокол, пращаш съобщение от едно устройство на друго. Не те интересува да правиш checksum проверки и т.н. Щом контролера каже че е пратено, значи е пратено. Получаването по същия начин, получаваш съобщение от някое устройство, взимаш си данните и туйто. Нищо не проверяваш за това дали е вярно или не.

Пoлзвал съм CAN с pic18, но писането беше на C. За асемблер е малко сложно поради голямото количество регистри на CAN контролера

Коментар

Явно си пропуснал в предишният ми пост - RS485 / RS422.

За USB... Ти май не си брал ядове с него...
                      Не съм, прав си.

Първоначално публикуван от bobyper Преглед на мнение
                      485, 422 и CAN - всички тези изискват терминиращи резистори на краищата на линията. На ниво сигнали CAN, и 485 са доста подобни, но благинките при CAN са програмния модел на приемник предавател и протокола на програмно ниво. За програмиста CAN си е цял протокол, пращаш съобщение от едно устройство на друго. Не те интересува да правиш checksum проверки и т.н. Щом контролера каже че е пратено, значи е пратено. Получаването по същия начин, получаваш съобщение от някое устройство, взимаш си данните и туйто. Нищо не проверяваш за това дали е вярно или не.

Пoлзвал съм CAN с pic18, но писането беше на C. За асемблер е малко сложно поради голямото количество регистри на CAN контролера
                      То и при мен ще е на C. Имат разни библиотеки и прочие... А и добре си разбрал какво ме блазни в CAN-а.

Коментар

CAN си е тежка артилерия. То си е мрежа. Брал съм много ядове с него, понеже хардуеристът си беше оставил ръцете.
                        Pull-up резистори и терминиране. Иначе вместо километри - не може да мине и 2 метра.
                        Вектор Информатик продават драйвери за CAN. Доста софт иска, за да тръгне с пълните си възможности. И софтуерен ресурс. Топологията прилича на TCP/IP.
                        p.s. хич през ум да не ти минава за USB. Става, но за сервизни функции. С шумовете е много зле!
                        Освен това съм леко скептичен с тия магнитни разделители. Не съм виждал някой да ползва. Честотите на мощния импулсен траф, вкл. хармониците - ще си влизат през тия магнитни разделители - като у тях си!
                        Последно редактирано от Rabin; 11-02-11, 13:07.

Коментар

...а с обикновен поялник ставало дори по-добре. Много флюс, поялник със съвсем малко тинол върху него, 2-3 бавни тегела, и остатъка, ако има такъв се събира в едното ъгълче. Там се обира с лентичка за обиране на тинол. Аз доволен.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:TQFP1.png
Прегледи:1
Размер:1.07 МБ
ID:5251408

ПП: А след процедурата самия чип беше само леко топъл, може би около 40 градуса. Значи процедурата си е за предпочитане отвсякъде. Вече не ме е страх от TQFP и компания.

Коментар

...а с обикновен поялник ставало дори по-добре. Много флюс, поялник със съвсем малко тинол върху него, 2-3 бавни тегела, и остатъка, ако има такъв се събира в едното ъгълче. Там се обира с лентичка за обиране на тинол. Аз доволен. ...
                            Точно и аз така действам . Лентичката за събиране на тинол и викат ширмовка

Коментар

А я кажете сега от къде да си купя читава голяма лупа с осветление? Явно все повече ще ми се налага да ползвам такова, с тия съвременни дребосъци.

Коментар

...а с обикновен поялник ставало дори по-добре. Много флюс, поялник със съвсем малко тинол върху него, 2-3 бавни тегела, и остатъка, ако има такъв се събира в едното ъгълче. Там се обира с лентичка за обиране на тинол. Аз доволен...
                                Може да пробваш и без оплетка. Наклоняваш платката в посока на капката и събираш с човката. Ако се опъва, му помагаш с клечка за зъби. Клечката е хубаво да е потопена във флюс преди това. Не се смейте, има значение...

Не, че с оплетка или вакуум станцията не става, но резултатът от горното по ми допада.

А я кажете сега от къде да си купя читава голяма лупа с осветление? Явно все повече ще ми се налага да ползвам такова, с тия съвременни дребосъци.
                                Като намериш, да кажеш, че и аз съм намислил да си купувам.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X