Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Kaк си архивирате данните?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Kaк си архивирате данните?

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Диска е в София, аз не в момента. При другите е в трезор. Бял Вербатим. Записан в дом. условия.
    п.с. сега погледнах каталога, в грешка съм, най-новия файл на него е от 1999 г. Около 11 г.
    Volume Serial Number is 99CB-0706 - ако има връзка с дата на запис.
    Съгласен съм, но всичко това трябва да бъде удостоверено от норариус, за да се приеме твърдението за вярно...

Шегувам се! За белия Вербатим съм съгласен! Както едно време и "белото Боро" ("Marlboro" White) - бяха истински продукти...

Довечера ще погледна какво е залежало и от кога е... Мъчи ме съмнение, че имам от 1996 г...
    Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
      Съгласен съм, но всичко това трябва да бъде удостоверено от норариус, за да се приеме твърдението за вярно...
      ...
      Мога да запиша диск и от 1970 г.
      CD-тата не са интересни, плътността им е ниска и като нищо ще изкарат и 30 г.
      За DVD няма как да проверим колко траят, тъй като технологията е нова... Плътността на записа е 6 до 12 пъти повече.

Коментар

Мога да запиша диск и от 1970 г.
        Имаш ли записани дискове от бъдещето?
        Публикувайте отговор

Коментар

Имаш ли записани дискове от бъдещето?
          Числата от тотото ли ти трябват?
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Числата от тотото ли ти трябват?
            Да, ако може на ЛС..

Volume Serial Number май няма отношение към датата на запис...
            Публикувайте отговор

Коментар

Volume Serial Number май няма отношение към датата на запис...
              Имаше един софт за записване, вече му забравих и името, дали не беше EasyCdCreator. Генерираше Label с датата. Понеже не съм го записвал аз - нямам идея. Но съдържа 99 с вероятната година, а втората част прилича да е месец и ден.
              Майтапите се вие, ама един учен твърди, че в един експеримент получава сигнал няколко микросекунди преди да го е изпратил. Квантова физика.
              Последно редактирано от Rabin; 20-12-10, 12:48.

Коментар

Някой спомена по-горе за трайност на презаписваеми медии, но нямаше отзиви, а пък на мен ми стана интересно.
                Дали пък като материалът е за много писане/триене няма да е по-траен при еднократен запис? Демек остава му много неизползван ресурс.

Коментар

Ето: вадя, слягам и чета диск от 13.02.2000 г. За съжаление не можах да изровя по-архивни... А имаше някога...
                  CD-R TDK 650 MB, модел "REFLEX". Ожулен, подхвърлян, ползван зверски...
                  Има и ауторун (в прикачената картинка)

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Untitled-1 copy.jpg
Прегледи:1
Размер:161.6 КБ
ID:5237118

Ако изровя нещо по-вехто ще се похваля...

Презаписваемите, по причина тяхното предназначение - постоянно ползване, писане, триене, четене.. предполагат по-лесно физически да бъдят съсипани от постоянното слагане/махане в устройствата и пренасянето... Лично наблюдение.. Иначе им даваха някакви невероятни цикли за презапис...

Изрових един черен eProformance. Черна пластмаса... Едно време бяха на мода... Мисля е празен... Ще го пробвам в ebay

Ето и батко (1997 г.):

Име:Untitled-1 copy.jpg
Размер:216.7 КБ
ID:5237119

Диск: UNISON, Ultra-74 Pro, 680 MB...

Последно редактирано от p-pleven; 20-12-10, 19:11.
                  Публикувайте отговор

Коментар

Еднократните имат чувствителен за определена светлина слой. Лазерът го прегаря и дотам.
                    Презаписваемите - освен всичко това имаше участие и магнитно поле.

Нещата са принципно различни.

Коментар

Еднократните имат чувствителен за определена светлина слой. Лазерът го прегаря и дотам.

Да, но точно с момента на "прогаряне" почва и процеса на стареене...
                      Публикувайте отговор

Коментар

Стареенето върви непрекъснато, от преди да го запишеш. Температурата и светлината са главни врагове.

Магнитното поле участваше в магнито-оптичните дискове, които отмряха, за добро. В презаписваемите CD/DVD има багрило, на което лазерът му сменя кристалната структура.

Коментар

Какво магнитно поле? Нали се записват в една и съща писачка с еднократните?

Коментар

По тази причина CD-RW дисковете не са пригодни за дълготрайно архивиране.
                            http://bg.wikipedia.org/wiki/CD-RW

За магн. поле май съм в грешка.
                            p.s. Хубу, че стана приказка, имах едни неща на презаписваеми. Трябва да се прехвърлят на еднократни!
                            Последно редактирано от Rabin; 20-12-10, 19:33.

Коментар

Ето ги моите носители с най-дърти архиви - от 98 и 99-та година

Име:Resize of CIMG6381.JPG
Размер:94.7 КБ
ID:5237131
                              Записвани са незнайно на какво, а сега се четат безпогрешно и от двете оптични устройства на компа ми

Коментар

Според мен темата се измести и може би трябва да се смени заглавието
                                Защото дискусията - "коя медия ми е издържала най-дълго " е интересна, но когато искаш да си СЪХРАНИШ Информацията, надали искаш да рискуваш, Дали...Или... ще издържи това чудо
                                Аз също имам ЦД-та от много отдавна, а още по-отдавна имам дискети, НО вече не се и вълнувам Четът ли се, Защото всичко което си е заслужавало от тях вече е на диска

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X