Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    ...Тоест, всичко ще е ръг и тръг...
    Оно ако е ръг и тръг едва ли ще има нужда да му пращаш нищо

Аз върнах нафтовият велер в експлоатация.

Фейк хакото взе да прекъсва - я кабел я китайската дръжка а защо не и двете.
    Ще го проверя някога ама ся баш ми трябваше поялник.
    Немам време ремонтирам китайски буклуци.
    Поработи - стига вече повече
    Враг усраине

Коментар

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
      Оно ако е ръг и тръг едва ли ще има нужда да му пращаш нищо
      Горе-долу е така както казваш.
      В реалността, хаковци има едни идеи за подредба на сигналите в конектора, Спарки друга, а аз трета. Отделно разликата във вида на използваните конектори.
      Затова в реалността трябва да се свърже всеки нагревател към неговите си сигнали, да се свърже правилно полярността на термодвойката, да се свърже сигналът за измерване, за ID на инструмента, заземяване и т.н.
      Всичко това изисква четене, чесане по главата и експериМенти.
      В конкретния контекст "ръг и тръг" означава, че всичко това ще е готово и работещо.

Ама ако ти се хейти можеш още да похейтиш по мой адрес. Приемам всякакви критика по темата...

А форума се е бъгнАл - нема смайлита.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• @ Миро

Имам спомен, че беше фен на LR21. Оказа се, че тоя поялник има големи братчета в лицето на LR80 и LR82.
        Разбира се не пропуснах да заприходя по един от вид. Чудесни са за запояване на кюнци, улуци и SMD компоненти с размер педя на педя.

По-интересен ми се стори големият брат на WSP80 - WSP150, но засега няма да до слагам в колекцията.

И коментаторите...

Коментар

• Чак фен на LR21 не съм но факт, че от месец пак го извадих понеже китайското хахо взе да върти номера.
          LR82 съм виждал, LR80 не съм и ся не намирих такъв модел.
          Има WP / WSP80, последният също ми се подмята но като се замисля верно си предпочитам LR21.
          Явно носталгия даже се правя, че не забелязвам как награва почти цяла минута
          Враг усраине

Коментар

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
            ...LR82 съм виждал, LR80 не съм и ся не намирих такъв модел...
            Странно нещо. Наистина липсва информация за LR80. Той е същия като LR82, но с друг конектор.

И коментаторите...

Коментар

• Тази форма и размер на дръжката за мен са по-удобни от WSP80.
              Другата причина е станцията - за 80W трябва да вадя още една а мястото е кът.
              Точно обаче от накрайник като на LR82 до сега не съм имал особена нужда.
              Ако се спъна в такъв ще се наведа да го взема но до издирване на екземпляр няма защо да се напрягам.
              И като стана въпрос за тази генерация ето едно фото за онагледяване - дано ТМЕ не се сърдят

Враг усраине

Коментар

• Тия дни работих по-продължително време с малкото зверче на Велер, а именно 150 ватовият им поялник, и събрах по-пълни впечатления.

Голям змей, чак го докарва до змей и половина.
                При предишния ми опит за ползване не бях особено очарован, Сега проявих по-голяма упоритост и работата стана както трябва.
                Има няколко "проблема" с тоя поялник. Единият е добре познат - някои от покритите човки не се омократ добре с припой когато са нови. Като поработят и променят поведението си.
                Горният проблем пък води до следващия - колкото и да е мощен поялникът, ако няма добър топлинен контакт с компонента / детайла, не може да отдаде мощността на накревателя към спойката.

Но след кратко наработване на човката и малко тренинг, зверчето определено показва мускули.
                Интересно е и поведението на станцията за запояване. С "агресивни" настройки за термо контрол, не позволява на нагревателя да изстине. дори при много масивна спойка. Разбира се с цената на доста сериозен овършут на температурата след отделяне на човката от детайла. Ама това не е интересно...
                Накратко - готина джаджа. Аз харесва.

Редакция:
                Това което най ме впечатли беше ергономията. След няколко часа непрекъсната работа, без стендбай и слийп режими или други подобни еврогейски щуротии, дръжката поялника не се нагря повече от 35 - 40 градуса, на око.

И коментаторите...

Коментар

• За WSP150 ли говориш?
                  Ако да нема как да не ударя лайк в частта с ергономията.
                  Винаги съм твърдял, че "бухалката" от последната снимка я предпочитам пред "химикалките" толкова популярни в последните години.
                  Са верно не помня от колко време не се е налагало да прекарвам неколко часа с поялник в ръка.
                  Ама и преди не е било драматургия... А баха само 60 свещи и стигаха
                  Враг усраине

Коментар

• Не, описах точно модерните "химикалки", в случая WXUP. На баба им дрона и шантави означения...

Засега не планирам придобиване на WSP150, но ако мине такъв в полезрението ми. може и да размисля. Както стана с показаните малко по-горе 80-ватови бандури...

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                      Не, описах точно модерните "химикалки", в случая WXUP. На баба им дрона и шантави означения...

Засега не планирам придобиване на WSP150, но ако мине такъв в полезрението ми. може и да размисля. Както стана с показаните малко по-горе 80-ватови бандури...
                      Майстори здравейте,

Това на снимката по-добра работа ли ще ми върши за запояване на дебели силови кабели като за дронове и батерии за електро-возила и т.н. спрямо този Велер, който вие визирате в по-горните постове?

Или нека поставя въпроса по друг начин - има ли за около 120 еврака нещо по-подходящо за запояване на силови захранващи кабели?

П.П. Нямам поялна станция, имам множество поялници аналогови и с дигитални управления но сите са до към 60тина вата и с дебели кабели и много припой не се справят добре или никак понякога дори.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot from 2026-09-18 10-11-02.png
Прегледи:46
Размер:297.8 КБ
ID:7051775
                      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Esper
                        Esper коментира
                        Редактиране на коментар
                        Мое мнение - поялник 200 свещи без регулация каквато този няма ще живее колкото винена мушица.
                        С регулация за 120 афро и такива параметри може да има само при чайниците.
                        Нямам наблюдения обаче в тази насока и не съм търсил та не мога да дам препоръка.
                        Не разчитай на тоя от линка, че щом пише велер е нещо по-така.
                        Не е.​

• Това мисля че го обсъждахме в темата. Спояването е елементарно занимание на пръв поглед, но всъщност за да става лесно и добре иска натрупване на опит и усет.
                      С което не искам да те откажа или да останеш с впечатление, че това едва ли не е занимание само за посветени.
                      Напротив - потренирай с ненужни кабеляци и тенекета за да свикнеш.

И конкретно на въпроса - мощен поялник с масивна човка е по-правилното и икономичекси издържаното решение за целите които си посочил.

Поялниците за които писах по-нагоре са всичко друго но не и бюджетни. Освен това, по мое мнение въпреки че са мощни, са предвидени за работят с малка средна мощност.
                      Тоест, да покажат мускули, за кратко, и малко. И толкова. Неслучайко Велер произвеждат и големи бандури.

И коментаторите...

Коментар

• Много благодаря Миро, Ицо!
                        Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Esper
                          Esper коментира
                          Редактиране на коментар
                          Погледнах в пещерата - намират се 200-300W heavy duty поялници за които твърдят, че са толкова и са с активно регулиране и подържане на температурата.
                          И са толкова - 20-30 афрота, ето пример ТОЗИ
                          Какво обаче пише, какво ще дойде и колко ще работи никой не знае.
                          Но със сигурност е много по-добра идея от оня червен велер.

• BatGeorgeone
                          BatGeorgeone коментира
                          Редактиране на коментар
                          Шабат Шалом,

Преди време от пещерата си купих 200 ли 300 вата ли беше поялник, тежи, дебел, масивен, вдъхващ страхопочитание... докато не му смених щепсъла от нещо си с ЮК'ски.
                          Проводниците бяха с дебелина на женски косъм, викам си баси, аз не съм тренирал електроникизъм ама тия 300 вата на 230 волта как ще минат през тия два женски косъма, един за фаза и втория за нула.
                          Понеже не разбирам, смених щепсъла, подкъсих кабела до едни 50-60см крайна дължина щото нали дължина на проводника ампери и ала бала там по вашите неща.
                          Включих го и след няколко секунди нещото каза пушек и едно тихно и нежно ПУУХ и предаде Богу дух.
                          Запратих го към боклука и от тогава нямам поялник за "силови нужди".
                          Ако има нещо налично ще взема, че не ми се чака от Далечния Изток.

• Esper
                          Esper коментира
                          Редактиране на коментар
                          Така е, това не е покупка а игра на късмета.
                          За покупка на инструмент трябва нормален доставчик като тоя от който беше направил скриншот.
                          Цените обаче са различни.
                          Разгледай в Комет също.

• Сега видях цената на показания поялник. Вероятно е нормална, но на мен ми се вижда скъп за това което предлага.
                        При Велер има някакво разделение на техниката. Профи техниките са със синя или черна дръжка, а червените са за хоби цели.
                        Втората причина да ми се вижда скъп е, че преди около година, година и половина аз и познати и приятели купихме от англичанския Ибей поне половин дузина 200W поялници на Велер с магнестат, профи серия, нови, за около 50 пари за брой.

Апропо, когато се придобие опит ссъ запояването за запояване на масивни и груби детайли могат да се използват и помощни средства като горелка или топъл въздух. Детайлите се покриват с флюс за да не се окисляват, и се пристъпва към свещенодействието...

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 1 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 287,789 в 18:08 на 26-08-26.

Зареждам...
                        X