Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялник/станция за запояване. Какъв? Откъде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Поялник/станция за запояване. Какъв? Откъде?

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
    При мен се случва микроволт-два да са от значение и тогава средата винаги е враждебна
    Въпросния контролер за поялник мери баш микроволти. JBC C210 човките дават нещо като 5-6 миливолта при 500 градуса. Усилвателя за тях е с усилване нещо като 550-580, офсета му е максимум 3 микроволта, а отделно скоро ще сложа и софтуерна компенсация. Разделителна способност половин градус, или нещо като 6 микроволта.

Отделно, че пази и не чак толкова прецизните изпълнения от попадане на метален прахоляк, а напоследък все се тикам на такива места, дето въпросният е в неизчерпаеми количества.
    Значи имаш основание да го ползваш. Това имах предвид - такова се ползва, когато се цели нещо определено. В останалите случаи само пречи. Ако говориш за такъв, дето хем защитава, хем после го играе уж нещо като флюс, сещам се за какво говориш. Имам такъв вкъщи в шкафа. Пробвал съм го някога си. В последствие си купих цапон-лак и пробвах него. Вярно че съхне една седмица, но прави по-дебел слой.

Относно силиконите - знам за какво става дума, но имам питане, може пък да знаеш: неотдавна разчоплях някакъв Тойотаджийски датчик. между външната метална кутийка и самия датчик, имаше натикана някаква полупрозрачна гняс с консистенцията на недовтасал желатин. Меко, лепкаво и разтегливо. Перфектно за защита на разни неща, дето може и в кал да ги накиснеш, ако искаш, плюс идеална зашита от вибрации. Интересното е, че при нужда, все пак може да се почисти и за разлика от силиконовите заливки, за които спомена, няма проблем да се натика обратно и да продължи да си върши работата.
    Да имаш идея какво би могло да бъде?
    Сещам се за какво говориш - седи като сопол. Като недовтвърдил силикон с изтекъл срок на годност. Не знам обаче от къде може да се намери такова, иначе и аз съм попадал.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Дано да не оспамя и аз темата че залитаме в друга посокавече ама ми е интересно. Преди да заливате платката дори с най-качественияматериал предпазващ от корозии, агресивнии и т.н. среди е добре да се измие,това се извършва за да се отстранят всякакви остатъци от флюс по платката околоспойките най-вече. Според мен в домашни условия задоволителен резултат може счетка за зъби и спирт няколко пъти.
      Резултата после най-добре под микроскоп се вижда но и безмикроскоп може да се мине.
      LZ1NIM/P
      B pos

Коментар

Има си спрейове и за това. Основно на база изопропанол с някои добавки. Аз работя с течен флюс за BGA. Обикновено мия с чист изопропанол, щото по-евтино. Проблема е под чиповете - трябва сериозно бълбукане там.

Друг начин е да се офлюси хубаво платката където има нужда и да се изпече по що-годе стандартен температурен профил (става и в домашната фурна). При което ако флюса е качествен се изпарява без (или почти) без остатък. После вече се доизчиства значително по-лесно, ако изобщо има нужда.

Друг начин е яко спирт и няколко пъти сушене с духалка.

Ама, понеже флюса дето ползвам е "no clean" най-често не си давам повече зор от просто миене със спирт и памуче. Обикновено и докато сглобявам от време на време почиствам флюса по вече сглобените места. Така крайното чистене става по-лесно.

И, като че ли изопропиловия алкохол се справя малко по-добре от етилов. Че е значително по-евтин е само бонус.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Аз мия само със спирт, 99%, медицински. В смисъл - такова има и върши работа, иначе сигурно има и по-добро. Миенето е както каза Спарки - яко накисване и яко плакнене, но при мен е наистина важно да няма "таласъми". За грубо измиване си помагам с четка, някакъв чешит за художници, дето не се разкапва от какви да е химикали. Определено не е най-икономичния метод, но поне не ми прави бели.

За флюсовете, че и за припоите - внимавайте какво купувате, че миналата година се накълвах с някакъв боклук, no clean, Pb free и не знам си какво, само дето освен, че лепи само на абсолютно чистметал и на нищо друго, оставя много тънък, но адски гнусен филм, който за 2-3 дена на по-влажен въздух е@@ва мамата на спойката. Пробвах на различни температури - все тая, явно не му бяха уцелили химиите нещо. Съжалявам, че не помня марката, нещо на С заповаше.
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Interflux IF8300 от Комет ползвам. Имам и небезизвестния AMTECH RMA-223, ама е МНОГО по-зле. Имам и колофон и още 2-3 пасти, ама нищо не се справя по-добре от IF8300. Единствения му недостатък е че е скъп.

Опитай с изопропилов, вместо етилов. Няколко пъти по-евтин е от етиловия и според мен чисти по-добре. Поема по-малко влага и оставя по-малко следи. Иначе другото, дето имам е пак изопропил, с някакви дребни добавки, във флакон под налягане и с четчица. В Конрад го продават. Ама си стои в шкафа. Излиза по-скъпо, а не е драстично по-добър от изопропила. Даже не знам дали изобщо е по-добър с нещо повече от четчицата.

Коментар

Забелезвам дето производители се оляха, ама нали има потребители.
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Да попитам, някой има ли наблюдения за това чудо, че го гледах вчера в л*дл, останали няколко бройки: http://www.lidl-service.com/static/1...2_HR_RO_BG.pdf
                Става ли за нещо или да разгледам в сайта на щайнбергер, за по-читави? Например тази: http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=10065
                Тази изглежда да е по-менте : http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=10431
                За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                Honda Dominator 650
                088ЧЧ93979-->Борис
                0878956Ч38-->Борис

Коментар

Всичките са китайски, нискобюджетни. Разбирай го както искаш.

Платката от картинката на това от Lidl със сигурност няма да си в състояние да запояваш с него. Приличните дори китайски тръгват от 100-ина лева нагоре.

...ама, кажи за какво ти трябва.

Коментар

Tова, Л@@@@@@то, според мен за нищо не става. Лично аз така и не успях да калайдисам човката.
                    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                    Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                      Tова, Л@@@@@@то, според мен за нищо не става. Лично аз така и не успях да калайдисам човката.
                      Поне приличните, дори китайски, поялници, си идват калайдисани. Значи това е ужасно говно. Не че ако ми е вкъщи няма да го калайдисам за 2 минути, ама защото съм се оборудвал с квото трябва. Това че не идва то завода така говори достатъчно. Тя и цената говори достатъчно де.

Коментар

Калайдисах човката без проблем с калая който е в комплекта. Повече не съм го плзвал, така седи в шкафа.
                        Това за лидълското.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          Всичките са китайски, нискобюджетни. Разбирай го както искаш.

Платката от картинката на това от Lidl със сигурност няма да си в състояние да запояваш с него. Приличните дори китайски тръгват от 100-ина лева нагоре.

...ама, кажи за какво ти трябва.
                          Спарки, дай някакъв пример за читаво китайско, гледах по ибея, за по 30-40-50 долара има, но каква марка, какъв модел? Комбиниран, не комбиниран, там със духалки и тем подобни ли??
                          Ем знам ли, за какво ми трябва, имам навика да купувам неща за напред, та ако ще е гарга да е рошава Чак за най-най-прецизната работа няма да ми трябва, но да речем нещо средно
                          За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                          Honda Dominator 650
                          088ЧЧ93979-->Борис
                          0878956Ч38-->Борис

Коментар

Първоначално публикуван от Борис Хаджиценев (bob4oo) Преглед на мнение
                            Спарки, дай някакъв пример за читаво китайско, гледах по ибея, за по 30-40-50 долара има, но каква марка, какъв модел? Комбиниран, не комбиниран, там със духалки и тем подобни ли??
                            Ем знам ли, за какво ми трябва, имам навика да купувам неща за напред, та ако ще е гарга да е рошава Чак за най-най-прецизната работа няма да ми трябва, но да речем нещо средно
                            Бобчо, качествените станции са много хубави, но са скъпи. Струва си да си вземеш такава ако си много навътре в електрониката и си изкарваш хляба от това. Не виждам смисъл за любителско ниво да се купува такава.

Аз си взех такъв и го ползвам от време на време - я за някоя жица, я за смяна на някой надут кондензатор, транзистор или стабилзатор. Справя се предоволно и не смятам, че ми трябва по-добър. Преди това такава работа си вършех и с един 40 ватов поялник, с последователно вързан диод и пак ми вършеше работа.

Просто не виждам смисъл от купуване на скъпи инструменти, които да ползваш за елементарни неща. Конрада ти е на две минути от вас (кога ли ще те разбера точно къде живееш ...) - иди си избери някакъв поялник с регулиране на температурата и си свиквай. Сам ще разбереш кога той ти е недостатъчен и ще си купиш съкъп и хубав
                            Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Що-годе приемливо за цената си вероятно е например gordak 936A от елимекс. Нещо като ZD937 от същите вероятно е по-добро като компоненти вътре.

Поялника и на двете е широко разпространен и човки има всякакви (и маркови, и не-маркови), както и резервни части.

Иначе, марковите започват от около 400 кинта нагоре, наистина добри такива от около 600-700, а високия клас са колкото средна хубост автомобил на старо. Другия вариант е да дебнеш по форумите някой ако продава на старо Weller или нещо такова, но пак цена под 200-250 е малко вероятна.

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                                ...Конрада ти е на две минути от вас
                                Първо не е Конрад, и няма нищо общо с тях, и второ, с изключение на 2 чифта сонди за мултицет, купени от тях, всичко останало, което съм пробвал е било "леле майко". Всключително 2 поялника и помпа за разпояване.

Подобни на тоя, който си посочил, имаше български в Електронинвест, 60 ватови, за около 50-60лв. Имам 2 такива (35 ватов и 60 ватов) от над 12-13 години, още работият и още са си с оригиналните човки. Доволно груби са за малки неща, но до колкото разбирам случая не е такъв, така че са вариант. Обикновно по колите си работя с тях.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X