Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялник/станция за запояване. Какъв? Откъде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Поялник/станция за запояване. Какъв? Откъде?

Малко снимки + клипче:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1020893.JPG
Прегледи:1
Размер:186.4 КБ
ID:5270908Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1020892.JPG
Размер:143.9 КБ
ID:5270907Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1020889.JPG
Размер:171.1 КБ
ID:5270906Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1020890.JPG
Размер:132.1 КБ
ID:5270905Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1020886.JPG
Размер:165.7 КБ
ID:5270904Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1020895.JPG
Размер:143.1 КБ
ID:5270903
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Общо взето като гледам са копирали модел на HAKKO (освен ако HAKKO не са и те китайски).
      Ей за това иде реч:
      http://www.hakkousa.com/detail.asp?C...ID=4482&Page=2

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да ти е честита новата придобивка.
        Ама сега ще трябва и да помагаш за фини спойки, сам си си виновен.
        подаръци за мъже от FACOM
        промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Дано излезе читаво. Сори, чак сега видях темата. В смисъл - сега ми оастана малко време да поровя из форума
          Миналата година баща ми си купи един китаец, много свестен на първо четене, поносима цена, даже и работеше ... около 2 дена. След което електрониката му даде фира. Майната и, налепих набързо друга, тръгна. Изкара още 2-3 седмици, после термодвойката прекъсна. Така и не съм го отворил да видя какво и защо, просто ми писна да се занимавам.

Иначе добър поялник - да ме прощава Божич, но си е мноооого ценно нещо. Като ми откраднаха Weller-чето, бях болен 2 седмици. Що ли?
          Обаче оттогава така и не съм си купувал нещо наистина читаво. Надявам се, че това, дето си го взел, ще излезе по-държеливо и няма да ти създава ядове.
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Това няма термодвойка. Мери съпротивлението на нагревателя.

Коментар

Не е задължително да има отделна термодвойка. Достатъчно е последователно на нагревателя да има парче подходящ друг метал и двата да образуват термодвойка.
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                Не е задължително да има отделна термодвойка. Достатъчно е последователно на нагревателя да има парче подходящ друг метал и двата да образуват термодвойка.
                Възможно е. За тая комбинация не се бях сетил. То отде толкоз акъл де...

Обаче мерих съпротивлението на 4-те "човконагреватели" дето си взех. При стайна температура е 8.3 ома, на всичките. В момента няма как да премеря точно какво е на загряло на всичките човки, но на едната на около 250 градува е над 18 ома. Това силно ме навежда на мисълта че може да мерят съпротивление на елемента, щом 4 нагревателя са произведени с разлика под 1%, поне при стайна температура.

Елемента (пълнителя, "човконагревателя"), струва 20 кинта със все пощата. Ако съвсем ме ухапе мухата ще взема да разпръцафръцам един и да видя какво е вътре, ама в момента сърце не ми дава. Ако съдим по потъмняването, всичкото нагряване е набутано в последния сантиметър и половина на върха. То затова и дръжката се нагрява незначително. Материала на външната обвивка е тънкостенен, примерно като на старите големи пълнители за химикалка. Отделно дето и прекия контакт на "пълнителя" с дръжката е изтеглен максинално назад - на около 9 сантиметра от върха. От там напред между диаметрите на дръжката и пълнителя има примерно 4-5 милиметра разлика.

Бе сигурен съм че това са го изкопирали от някой. Надали го е измислил китаец.

Коментар

И къде тогава е студения край на термодвойката за термометъра?
                  Тия с парчето метал работят на ефекта на Кюри, не се занасяйте.
                  Като си толкова светнат и едно време не щя да купиш моята станция за половината пари, сега доложи откъде да взема велерски резервни части. Че едни телчета за отпушване на смукалката май ще ми излязат по-скъпи да ги правя сам.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    Възможно е. За тая
                    Добре го мериш на омове, а на ток пробвал ли си? на микроампери примерно Щото ако пуска по малко, и показанията на омове се променят, сещаш се.

Стефан@ не знам къде е студения край на стандартна К сонда примерно, чак се замислих.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      И къде тогава е студения край на термодвойката за термометъра?
                      Тия с парчето метал работят на ефекта на Кюри, не се занасяйте.
                      Като си толкова светнат и едно време не щя да купиш моята станция за половината пари, сега доложи откъде да взема велерски резервни части. Че едни телчета за отпушване на смукалката май ще ми излязат по-скъпи да ги правя сам.
                      Има телчета за отпушване и към китайските станции. С какъв диаметър трябва да е? И с каква дължина?

А за другото - всичко може да е. Просто това ми е впечатлението. До пълнителя ходят 2 жици + маса, свързана към външната обвивка. Не съм виждал поялник с термодвойка, до който да ходят само 2 жици. Което не значи че няма де.

На ток, и какво ходи до него, тепърва ще меря. Трябва да направя само преходник на буксата и да премеря тия работи.

Коментар

ittso излезе прав. Има термодвойка.

Закачих осцилоскопа да гледам какво отива до ADC-то. (то е AT89C2051 с външен ADC ADC0832). Поялника е захранен с изправено и нефилтрирано напрежение. Управлява се с един MOSFET IRF9540N, сунхронно с полусинусоидата, като процесора си оставя промеждутък между "къдриците", в който на изхода няма напрежение, а се чете напрежението от термодвойката, което е около 9 миливолта при 350 градуса. Това минава през LM358 за усилване, за да стигне до около 2.6-2.7 волта при 350 градуса на входа на ADC-то. По тоя начин процесора си измерва постоянно температурата, независимо дали в момента нагрява поялника, или не.

Захранването не е импулсно. Прост траф, с 2 вторични - едната за поялника, а другата за управлението на MOSFET-а и захранването на процесора и ADC-то.

ПП: Опитах и да издухам поялника с духалката за горещ въздух, както си е изключен въобще. Появява се напрежение от около 4mV като го духам на 400 градуса, при това си се покачва и спада съвсем закономерно и еднакво и при 4-те човки, дето имам. Термодвойка отвсякъде.

Коментар

Термодвойки на поялник?! Трябвало да запоявам с 327*. Като че ли с 300 или 400 няма да стане.
                          Мен не ме слушайте! Аз съм от старото поколение и вероятно не съм разглезен.
                          Важното е да те кефи придобивката.
                          Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                            Термодвойки на поялник?! Трябвало да запоявам с 327*. Като че ли с 300 или 400 няма да стане.
                            Кефи ме самия поялник, че е компактен, лек, и същевременно 70 ватов. И че загрява за 5 секунди. Самия регулатор не е нищо особено, ама аз и не съм очаквал друго.

А разлика между 250 и 350 градуса има очеизвадна, например. В единия случай стои неограничено време с лъскав тинол по себе си, а в другия бавно и полека се окислява (тинола), и постоянно трябва да го чистиш.

ПП: А това ми е първия регулируем, който съм виждал и за който съм чел, който ме заблуди че няма термодвойка. Всичко друго терморегулируемо (включително и българския с регулация в дръжката) си има такава. А то точно това е и разликата - едните прегряват като ги оставиш (с много малки, предимно маркови, изключения), а другите - не.

Коментар

Не става въпрос само за глезотия - да запояваме точно на 322.997 градуса.
                              При терморегулираните поялници които съм виждал идеята е малко по-различна. Нагревателят е по-мощен от необходимото в общия случай. Захранен с номиналното му напрежение, би развил доста по-висока температура от традиционно използваната. Съответно, регулирайки напрежението през него, условно казано, можем да регулираме необходимата ни в момента мощност, която пък варира в зависимост от това колко масивен елемент запояваме в момента. При удачните конструкции, не се усеща голяма разлика и промяна на температурата на човката, независимо дали запояваме на фина писта или масивна такава. Естествено, в някакви граници.

С непретенциозността си, ме изкушаваш да потърся някоя "китайска пръчка" развиваща около 500 градуса на празен ход и да ти я подаря, за да имаш база за сравнение. Тия дни ми се наложи "полево" да работя с нещо подобно. Приятно е, запояваш, правиш си кафе, и като си го изпил на 1/2 спойката е изстинала. За качество на спойките даже не ми се говори.

По мои наблюдения - хубавият инструмент е нещо което не забелязваме. Той работи по начинът по който трябва да прави това и затова не му обръщаме внимание.
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Божич, що така с лошото
                                Баща ми и той не е от най-младите, не е като да не може да си свърши работа с калайджийски поялник (от ония без ток) и с пипане с пръста и с чесане по главата, но интересно защо предпочита Велер и Тектроникс
                                Не са глезотии, Ицо го е обясни повечето. Като се закопаеш с по-кофти елементи, започваш да оценяваш такива глезотии по достойнство. Иначе наистина просто не ги забелязваш ... докато не хванеш пак дивия китаец

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X