Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой качвал ли се е на Седемте езера в Рила с джип?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Някой качвал ли се е на Седемте езера в Рила с джип?

Ще може ли някой да даде GPS координатите на х. Рилски Езера. Доколкото разбирам от прочетеното в темата, там е достатъчно близка отправна точка до езерата. Честно казано не ми се плаща за лифт, не ми се струва и кой-знае колко интересен начин за транспорт, а и искам малко да се поразходя, но няма да имам повече от 1 ден на разположение.

П.П. Тъй като не искам да пресичам границата на природния парк - къде горе-долу се пада тя спрямо маршрута?
    Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
      Ще може ли някой да даде GPS координатите на х. Рилски Езера. Доколкото разбирам от прочетеното в темата, там е достатъчно близка отправна точка до езерата. Честно казано не ми се плаща за лифт, не ми се струва и кой-знае колко интересен начин за транспорт, а и искам малко да се поразходя, но няма да имам повече от 1 ден на разположение.

П.П. Тъй като не искам да пресичам границата на природния парк - къде горе-долу се пада тя спрямо маршрута?
      До там с жип забрави, шъ те пляскат местните копърки

Иначе паркираш на хижа пионерска и от там почва парка и ти нагоре пеша.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение

Лифта струва 15 лв. в двете посоки (в едната мисля, че е 8 ), но ако както казваш искаш да се поразходиш, пътя от "Пионерска" до хижа "Рилски езера" е около 1,5 часа и не е особено труден. Един ден е достатъчен да се качиш от Пионерска до последното езеро и да се върнеш (разбира се, иска се малко от малко да си във форма, общо поне 7-8 часа).

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
        ...хижа пионерска и от там почва парка и ти нагоре пеша.
        Преди няколко дена говорих с един познат, който работи като паркова охрана, той ми обясни, че парка започва от 16-ти стълб на лифта, а не от "Пионерска" (както и аз си мислех) и по принцип никой не може да те спре да отидеш до въпросния стълб, ама само по принцип

И все пак аз препоръчвам паркиране на колата на "Пионерска" (разбира се, става въпрос за рано сутринта, за да не замръкнеш по средата на пътя), от там пеша до последното езеро, връщане през хижа "Скакавица", (много близо до нея е Скакавишкия водопад-най-високия в Рила). Пътя е доста, но може да се постигне за един ден, а всички места по маршрута си заслужават!

Коментар

Първоначално публикуван от binky Преглед на мнение
          Лифта струва 15 лв. в двете посоки (в едната мисля, че е 8 ), но ако както казваш искаш да се поразходиш, пътя от "Пионерска" до хижа "Рилски езера" е около 1,5 часа и не е особено труден. Един ден е достатъчен да се качиш от Пионерска до последното езеро и да се върнеш (разбира се, иска се малко от малко да си във форма, общо поне 7-8 часа).

Преди няколко дена говорих с един познат, който работи като паркова охрана, той ми обясни, че парка започва от 16-ти стълб на лифта, а не от "Пионерска" (както и аз си мислех) и по принцип никой не може да те спре да отидеш до въпросния стълб, ама само по принцип

И все пак аз препоръчвам паркиране на колата на "Пионерска" (разбира се, става въпрос за рано сутринта, за да не замръкнеш по средата на пътя), от там пеша до последното езеро, връщане през хижа "Скакавица", (много близо до нея е Скакавишкия водопад-най-високия в Рила). Пътя е доста, но може да се постигне за един ден, а всички места по маршрута си заслужават!
          Точно!
          Ще се поизмориш, но ще се насладиш на разходката.

ПП: Лично за мен, над Скакавица е дори по-красиво, отколкото камънаците нагоре и самите езера.
          Не че нещо...
          Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Хмм. Може да пробвам лифта в едната посока и после както предлагате през х. Скакавица на долу връщане пеша. Благодаря за информацията. С охраната на парка не ми се занимава, преди няколко седмици ме преследваха с една уазка, а бях спрял точно преди началото на парка. Между другото така наречените "туристи", цапат много повече от едната шепа CO, която изхвърля джипката. По пътя който карах имаше обелки, бутилки и какво ли още не.
            Александър

Коментар

За туристьитьи

Инжой
              http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=99680
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

По стар български обичай,когато природата ни е дала нещо,гледаме да го унищожи ме.И мисля че добре се справяме.

Коментар

С няколко думи, отговорът на въпроса от темата може да се определи така:
                  Да, качвали са се много. Възможно е, но дали е редно?

Коментар

Мисля, че това е добър завършек за тази тема. А като за начало на нова, тия дни ще направя и предложение към ръководството на форума и смятам да изготвим писмо до съответните органи да се въведат солени глоби и физическа охрана на въпросните езера. Днес ми идеше да изкормя една шайка келеши заедно с баща им, които хвърляха огромни камъни в Окото с голям кеф, все едно са отишли на риба до селския гьол. Спокойно двама каубои с коне могат да обикалят и да глобяват за подобни вандализми и за разни фасове, чашки и кутийки от бира.
                    Александър

Коментар

Подкрепям!
                      Но все пак адаш, в България сме...
                      Днес, ми уцелиха колата в движение с две яйца. Нямам думи.

Коментар

Ааа не искам да чувам "в България сме", то да не би в другиот свет да е перфектно всичко, я ги виж в GB какво се случва, а уж им е всичко подредено. Утре като преспя с мисълта ще измисля какво точно може да се направи. Само да напомня, че има хора от форума, които поддържат връзка с ръководството на националните паркове, участват по световни шампионати и т.н. - все нещо може да се направи. Като глобят 50-тина от тия примати по 200 лв. за хвърлен фас или кен и ще видиш как бързо ще се пренасочат обратно към селската дискотека.

Ей тия на снимката мятаха камънака там където не му е мястото. Гледат ме лошо, щото им направих забележка. Тия с чехлите вече са се ъпгрейднали с къси гащи и маратонки.
                        Прикачени файлове
                        Александър

Коментар

Привет колеги преди две седмици направих разходка до седемте рилски езера.Минах през Самоков,където разгледах историческия мозей,след това в Белчин разгледах манастира Света Петка и разкопките над него.От там през Сапарева баня,Паничище до хижа Пионерска.Понеже времето беше напреднало реших да нощувам в хижата и разходката до езерата да остане за следващия ден.Късния следобед се разходих до лифта да проуча как стоят нещата за следващия ден.Там ми обясниха,че лифта отваря чак в девет часа и цената за него е 10 лева в едната посока и 15 лева за двете.Около лифта имаше няколко местни джипки,които предлагаха превоз към езерата.На следващата сутрин тръгнах към лифта,имаше стотици хора и паркирането в близост до лифта беше невъзможно,стигнах до местните джипкаджии и един от тях ми каза да продължавам на горе.Подминах ги и паркирах малко след тях.Тогава същия дойде при мене и почна да ми обяснява,че това не било паркинг,да продължавам по пътя нагоре и ако не да слизам и да си търся место да паркирам.Попитах го дали е разрешено и за състоянието на пътя.Каза,че няма проблеми.Качих се с Черокито и го оставих където свършва лифта.От там разходка покрай езерата до връх Харамията от където гледката е страхотна.Навръщане събрах една торба с боклуци и фасове от любители на природата.Немога да разбера как на върха заобиколен от тази невероятна красота ще си хвърлиш боклуците но явно на много хора това не им прави впечатление.Стигнах до джипа,слезнах надолу по пътя без никакви проблеми и хайде към вкъщи.Надявам се,че съм бил полезен на някой със споделеното.Поздрави.

Коментар

А аз да попитам, толкова трудно ли ви се вижда ходенето пеш ?
                            Защо смятате, че всеки трябва да може да се качи на езерата?
                            Всеки ли се качва на връх Еверест? Галеви, защо не се пробват да направят там организиран превоз?

Коментар

Ходенето пеш под лифта отнема два часа ,и е много приятно .Това че нямало проблем не съм убеден че е точно така ,горе си на територията на национален парк ,имал си късмет че не са те набарали, аз лично си оставих джипката долу като по будала
                              ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Първоначално публикуван от ANARCHY Преглед на мнение
                                А аз да попитам, толкова трудно ли ви се вижда ходенето пеш ?
                                Защо смятате, че всеки трябва да може да се качи на езерата?
                                Лично аз съм се качвал минимум 10 пъти винаги пеш.Нямам проблем с ходенето,даже го предпочитам.Този излет бях с баща ми,който има проблеми с краката и му е много трудно ходенето.Както писах в предишния ми пост имахме намерение да се качим с лифта но местните хора с джиповете ми казаха,че няма проблем затова се качих с джипа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X