Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой качвал ли се е на Седемте езера в Рила с джип?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Някой качвал ли се е на Седемте езера в Рила с джип?

Пак питам, вие смятате ли, че всеки трябва да може да се качи там?
    Всеки ли се качва на Еверест ?
    Смятате ли, че е правилно да съществува там лифт, и възможност незаконно да се качите с джипа си.
    Нищо лично, но това вече не е същото място.

Коментар

Ами аз от както има лифт отказвам да се кача, а с джипа ептен. Само не знам как можем да спрем постоянно начващите се местни. А те на всичкото отгоре го правят за пари!

Коментар

Местни са, но не кои да е, ами самите Галеви организират цялото мероприятие!

Коментар

Бих казал, че там никой не е по-голям от планината... Затуй и си трая. Майка Рила и тя си трае... за сега.

Коментар

Колеги, как стоят нещата тази година?. С нас ще има малко дете, затова питам възможно ли е качването с джипка до езерата и докъде. И позволено ли е?
            Пояснение : джипката е Nissan Terano 2 дълга база без тунинг, а магарето зад волана е офроудър среден клас. Не съвсем неопитен, но и не чак толкова врял и кипял.
            Ще бъда благодарен на всеки, който има инфо и го сподели.
            Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Недейте да ходите там с джипки!
              Има си лифт, а и разходката е приятна.
              Учудвам се че има колеги, които продължават да настояват. Не ги разбирам...
              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Колега, ясно ми какво имаш предвид, но не си съвсем прав.
                Първо има хора, които нямат физическата възможност дори за леки преходи. Те обречени ли са не видят красотите?
                Второ не виждам какво толкова един преход с джипка влияе на околната среда, стига да се движи по указан път и да спира на указани места. Никой не иска (или поне аз не искам) да вредя на природата. Просто искам да стигна до горната хижа с кола. Не виждам защо трябва да ми е забранено.
                Трето ако ти дойдеш при мен аз трябва ли да ти забраня да си караш лодката с мотор в морето ако го правиш където трябва и когато трябва?
                Въпросът не е в забраните, а в съзнанието и възпитанието. Лично съм виждал "туристи" в планината, които ядоха шоколадови вафли и си хвърлиха опаковките на пътя Ястребец - х. Мусала. Бъди сигурен, че ако отида с джипа до езерата, като се върна след мен няма да има и следа. Така, че не ми го забранявай а приори. И извинявай ако съм бил малко остър. Просто защитавам позицията си.
                Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                  ... Въпросът не е в забраните, а в съзнанието и възпитанието. Лично съм виждал "туристи" в планината, които ядоха шоколадови вафли и си хвърлиха опаковките на пътя Ястребец - х. Мусала. Бъди сигурен, че ако отида с джипа до езерата, като се върна след мен няма да има и следа. Така, че не ми го забранявай а приори. И извинявай ако съм бил малко остър. Просто защитавам позицията си.

До новата хижа пътят отдавна е като магистрала, но има забрана малко по-горе от лифта и е вероятно да си отнесеш някой акт. Т.е., ако не можете да ходите пеша, алтернативата е лифтът.
                  Мене ако питаш, природата беше по-добре запазена, когато пътят беше по-рошав и нямаше лифт, който да стоварва горе хиляди хора, ама ...

А иначе, забраната за каране в национални паркове е принципно правилна. Средностатистическият българин съзнание и възпитание няма и е в състояние да съсипе всичко, до което се докопа! След тебе може и да не остане следа, но ако разрешат карането в национални паркове, няма да караш само ти, а и един куп говеда, след които ще останат незаличими следи.

П.П. А малките деца не е задължително да са пречка за пешеходни преходи в планината. Това е снимано на пътеката между х. Грънчар и вр. Мусала. Там ни джип стига, ни лифт има ...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1140481.JPG
Прегледи:1
Размер:342.2 КБ
ID:5398271
                  Последно редактирано от Чавдар (V93); 07-08-12, 20:53.
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Колега, с лифта е лесно за деца, че може и да им е по-интересно. Никакъв смисъл от джип за качване до горната хижа, освен псевдогордост - и аз се качих там! След хижата НЯМА и не трябва да има път за джипки ( дано така остане!) - ходи се пеш и не е страшно дори и за деца.
                    А между другото полудивите коне са сериозен замъсител в района.
                    Б. Бонев
                    0осем88две6шест71три

Коментар

Там, докъдето има лифт е безпредметно да се ходи с кола, това е ясно. Офроудърското самодоказване може да се прави на куп други места, не е нужно това да са Рилските езера.
                      Мен ми се щеше без никакво афиширане да стигна до старата хижа, но явно няма как. Ще се качим с лифта, а после докъдето стигнем. Може пък да не е толкова тежко.
                      Може и да сте прави. Няма как да се прецени кой какво би направил, така че по-добре забрана за всички. Но в този дух на мисли, може би и лифта не е добро решение. Или пък е някакъв компромис все пак, не знам.
                      Благодаря за отговорите.

Коментар

Качването от хижа Пионер до Окото е лесно предизвикателство - синът ми нямаше осем години, когато го качи. Без лифт. Е, и без бира.
                        Никакви джипове горе - престъпление е. Ако някой иска да си прави барбекю - има по-подходящи места.

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                          Колега, ясно ми какво имаш предвид, но не си съвсем прав.
                          Първо има хора, които нямат физическата възможност дори за леки преходи. Те обречени ли са не видят красотите?
                          Второ не виждам какво толкова един преход с джипка влияе на околната среда, стига да се движи по указан път и да спира на указани места. Никой не иска (или поне аз не искам) да вредя на природата. Просто искам да стигна до горната хижа с кола. Не виждам защо трябва да ми е забранено.
                          Неспособните са ограничени, какво чудно има? Да им сложа гадже на чурката ли искат? Те и това не могат - ами дай да вържем жените с въже и така... Който иска удоволствия - труди се за тях. Това е най-тъпия довод за скапването на някоя чиста поляна.
                          По точка две - като за начало означен път до хижата няма, то и път няма. Вредата - ами първо вдигаш прах и аз не мога да си бера боровинки. Това достатъчно ли е, и ще ме ограничиш ли в правото си да бера и ям боровинки? Освен ако не решим да предпочетем твоето право, защото не можеш да се качиш горе заради скапано тяло. Може, но аз искам да ми се зачете правото да си бера боровинки между двете платна на магистралата, и да са чисти, и колите да не ми пречат. Може и да са означени, за да мога да парадирам с псевдоправата си по-лесно.
                          Боровинките, чистотата и чистият въздух са си естествено горе, а джиповете естествено по магистралите и по селата.

Коментар

Не ми се искаше темата да прерастне в спор.
                            Милея за тези места, защото там съм израстнал. Призивът ми беше съвсем етичен и съжалявам, ако някой се е засегнал. Не съм искал това.
                            С умиление си спомням за хижа "Пионерска" с една-две коли отпред, никакви лифтове, паркинги и хиляди "пишман" туристи.
                            И за горите пълни с боровинки, малини и гъби...
                            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Надявам се аз да създавам спор. Опитвам се да давам доводи. Онова за куците и сакати туристи и достъпа до Еверест за тях е дразнещо и си казах разбиранията. Паркът не може да се направи на паркинг или алея за разходка с кола.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                                Паркът не може да се направи на паркинг или алея за разходка с кола.
                                Всъщност парк е точно това.

Там дето нещата се развиват по естествен път е резерват.
                                А езерата в момента са гъзария, а преди това свинщина след дъновистите.
                                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X