Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да шофираме по заснежен път

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как да шофираме по заснежен път

За безпроблемно шофиране през зимата, на заснежен път, всеки фактор е важен, състояние на автомобила, гумите но най-вече опита. Курса за обучение започнах ноември 1975 г. в Шумен на автомобил Жигули. Люта зима всичко заснежено и заледено. Инструктура Стойчо, родом от с. Веселиново още помня неговите съвети:
    1. При изкачване на наклон - с каквато скорост тръгнеш, с такава трябва да завършиш. Предавката възможно най-ниската, с малко газ, но устойчиви обороти на двигателя;
    2. При спускане - спускащ се със скоростта с която преценяващ, че можеш да се изкачиш;
    3. При равен път - на максимално висока придавка с малко газ. В завой задълително една придавка по-ниско , без спирачка и без газ.
    Жигулито с зимни гуми, но без вериги. Имаше и въртене и буксуване и най-вече обучение. Благодарен съм му!
    Първата кола - ЗАЗ 965 никакво закъсване независимо лед,сняг,кал. След това Москвич - Алеко също много добре се държи на лед и сняг и т.н. Та сега с RAV 4 и зимни гуми Continental. На няколко пъти ми се случваха по екстрени ситуации, справи се добре.

Коментар

Да,опита е наистина важен,но е важно и моментното състояние на водача.
      Факт е,че има хора,които по стечение на обстоятелствата,карат сравнително рядко МПС. Такива хора,макар и с голям стаж и много опит зад гърба си(понякога даже професионален),губят реакцийте си при шофиране.Същото се отнася за всички водачи,независимо от стажа и опита.Най-важно е човек да може сам да прецени,възможностите си,както и възможностите на автомобила си,още преди тръгване на път,при зимни условия.
      Аз лично,не се притеснявам да си оставя колата в гаража и да ползвам влак.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Днес претворих съветите си в дела, карах Бавно, защото около ресторант "Шумако" сутринта си беше Откровен лед, един човечец не можесе да се качи, друг се опитваше да го изпреварва (почти неуспешно), купон, а перманентното 4х4 на Тойотата въпреки позахабените кални гуми се справи Блестящо, за което помагах и аз с уплах и "со кротце, со благи и со малце Кютек"

Коментар

Нещо, което не забелязах да се споменава в темата - безопастността на пътя зависи не само от нас самите , но и от останалите водачи и МПС-а! Т.е. винаги да имаме едно на ум че околните водачи и МПС-а може и да не са толкова добре подготвени и можещи колкото нас. И да успееш да спреш, ако каращия зад тебе не успее да спре, ефекта пак е поразяющ. Или пък ако успееш да вземеш завоя пък идващия срещу тебе не успее. Или пък ако успяваш да изкачиш баира ама тоя дето кара пред тебе не успее.
          Патил съм както и от това че други водачи са надценявали моите и на колата ми възможности, така и от това че аз съм надценявал чуждите възможности, затова го пиша това.
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

пускали ли сте се с шейна легнали в нея по корем с пазперени крайници?
            спирането и завиването в тази поза помага да усетите колата на хлъзгав път ...или да си дадете сметка колко много усещате и колко можете да направите
            Grand Vitara 2L 140hp. 2006
            LZ2BTK
            AB+

Коментар

И пак стигаме до старинното правило "Петте секунди преди катастрофата". Зер тя се случва, или се разминава, пет секунди преди удара. Това е практическия периметър, който реално подготвен шофьор може да контролира наоколо си, при каква да е скорост, на какъв да е път. Собствените си действия, опасните, или потенциално опасните действия на другите наблюдаеми участници в движението. От началото на развитието на критична ситуация, до пропяването на попа, има толкова. Вътре има предварително хиляди пъти премислен спасителен рефлекс, или смърт. Време за нови прозрения няма.

Коментар

Хората са намерили решение на проблема при шофиране на заснежени и заледени участъци...И аз се каня от 2-3 год.да се оборудвам,но тая зима ще е..
                http://www.youtube.com/watch?v=MYgnk...eature=related
                Последно редактирано от peterbg1; 13-12-09, 05:36.
                [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
                Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

))

Коментар

Първоначално публикуван от peterbg1 Преглед на мнение
                    Хората са намерили решение на проблема при шофиране на заснежени и заледени участъци...И аз се каня от 2-3 год.да се оборудвам,но тая зима ще е..
                    http://www.youtube.com/watch?v=MYgnk...eature=related
                    Готини чорапки ! Тук продават ли се ? Сигурно ли е обаче, че не се късат от тук-таме някое камъче ? Вероятно са консуматив за еднократна употреба - дано поне цената е разумна...
                    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Цената е към 100 лв
                      Танки грязи не боятся!

Коментар

Скоро си взех такива чорапи - някакви норвежки и струваха 180лв/комплект за една ос. Цената се определя спрямо размера на гумите - моите са 265/65-17. Ако имам късмета да ги пробвам, ще пиша...
                        http://www.nakladkibg.com
                        накладки, спирачни дискове, съединители

088 8613380

Коментар

http://www.autosock.bg

Коментар

Първоначално публикуван от Estranged Преглед на мнение
                            Точно!
                            http://www.nakladkibg.com
                            накладки, спирачни дискове, съединители

088 8613380

Коментар

Образи, шегувате се с тия парцалки, нали??? Не за друго, ами почнахте да звучите сериозно и аз все пак да попитам...
                              Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                              0888 315 794
                              LZ1UPI
                              A1 (Rh+)

Коментар

Факт е, че хубавите метални вериги при правилна употреба, ще те изкарат цял живот, но от това печели само крайния потребител. И сега производителите натискат да вкарат какви ли не продукти.. вижте и това.
                                http://www.youtube.com/watch?v=u8H9sCdPcjY
                                http://www.amazon.co.uk/Michelin-Eas.../dp/B002VX0JZU
                                Аз лично бих изчакал няколко зими преди да се докаже даден модел.
                                Последно редактирано от Estranged; 13-12-09, 13:30.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X