Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да шофираме по заснежен път

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как да шофираме по заснежен път

Заз-а и Костенурката не ги броя, щото са екзотика вече... но при тях е аналогично положението - по-тежкият мост е задвижващ...

тесните гуми са с предимство на локви, киша и неутъпкан сняг - на лед и утъпкан сняг - не!
    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

ами то на лед наищо не помага, колкото до щиповете ок,но като стигнем до изчистен път? трябват си добри гуми независимо какво е задвижването на автомобила, и по внимателно каране

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
        ....

тесните гуми са с предимство на локви, киша и неутъпкан сняг - на лед и утъпкан сняг - не!

Не е вярно
        По-тесните гуми са предимство на всички хлъзгави но Твърди повърхности, включая лед и утъпкан сняг, те имат по-голям натиск на единица площ и съответно по-голямо сцепление при малко триене, естествено не трябва да се прекалява
        А големият им минус са меките терени, където просто потъват и колата ляга
        Не случайно на всички зимни ралита карат с едни смешно изглеждащи Гумета

Коментар

Незнам но на Нивата с тънките кални гуми съм се връткал на киша на слизане от Шипка в посока Габрово, а с широките зимни гуми определено има повече стабилност на лед, сняг и киша. Може би е заради ламелите на грайфера. Общо взето, съм забелязал че основната ми грешка е да вляза в завой на висока предавка дори и карайки бавно. За кола със задно или фултайм 4Х4 май няма кой знае какви опции, при поднасяне на задницата освен да се отпусне плавно газта и да се контрира с волана или греша...

ПП. А става ли веригите да се заменят с чорапогащи при по-лека ситуация и по-малко километри?
          Александър

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
            Заз-а и Костенурката не ги броя, щото са екзотика вече... но при тях е аналогично положението - по-тежкият мост е задвижващ...
            Порше, Ферари, едно, друго...

...ама, не е важно де, прав си. Задълбахме не накъдето трябва.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Гуми, мощ, зима, път.

При мисълта за задно ? не ви ли кипва кръвта?
              Т5
              Crossrunner

Коментар

Искам да кажа,че за мен като човек с доста опит на сняг/Русе-Силистра/ по-добро от хубави гуми и натренираност на реакциите и поведението на автомобила няма.
                При нас няма такива големи изкачвания като в планините,но за сметка на тях навявания и преспи по 50-100м са нещо нормално за зимата.Имаше зима,когато се карашее по 20-30см лед и да ви кажа ,че когато времето е много студено/-10гр/ на леда не се спира толкова лошо.Правил съм си експеримент-с 80км/ч с гуми Фулда кристал,Рено рапид,на утъпкан сняг,на равно скачам на спирачката и без да ме завърти или поднесе колата спря.На една Нова година приятел със Субару се беше метнал в канавката и докато той да успее да помага със Субарото го дръпнах на пътя.Та гуми и при първия сняг излезте и покарайте полека ,да усетите колата и да свикнете с зимното шофиране.
                Чавдар Владимиров
                0887/912075
                Ленд Ровър Диско 1
                Самуад в проект

Коментар

Първоначално публикуван от Haji Преглед на мнение
                  Гуми, мощ, зима, път.

При мисълта за задно ? не ви ли кипва кръвта?

Не даже никак . Всичко опира пак до кг/см2 и до това къде е съсредоточена основната тежест на автомобила.
                  Имам опит с два почти еднакво по тегло автомобили Газ24 (Волга) и Мерцедес 123 разликата в килограмите е около 30 в полза на Мерцедеса.
                  Обаче поведението на сняг е в пъти повече за Волгата.
                  Ето и обосновката ми за това ;
                  Мерцедес 123 с двигател изцяло от чугун (като изключим капак на клапани и картер) разположен в предната част .Заден мост олекотен изработен изцяло от ламарина .
                  Като имам предвид тези две неща и това че въртящия момент на двата двигателя е доста голям на ниски обороти което е важно за каране на сняг (може да се потегля без подаване на газ дори на 2-ра предавка).
                  Мога да кажа че Волгата има предимства защото , в предната част има доста по лек двигател с изработен от алуминий блок а в задната където са двигателните колела има тежък близо 160 кг мост(ако не ме лъже паметта) изработен изцяло от чугун .
                  При тези данни които имам и от опита ми с двата автомобила пак стигам до извода кг/см2 това е !
                  Ето и един случай .
                  Наложи ми се да пътувам до Котелския балкан .Взех си Волгата понеже тя беше товарното магаре а имах багаж за носене.Пътят беше мокър и ръмеше всичко добре пристигнах ,легнах, наспах се . Обаче на сутринта ме завари около25 см пресен сняг а отдолу асвалта замръзнал ама тревата където бях спрял не ! Започнаха едни мъки с ваденето на Волгата 25 см сняг а отдолу подгизнала от дъжда трева.
                  Както и да е извадих колата стъпи на твърд асвалт с лед отдолу ,но по добре от тревата. Прибрах си багажа и тръгнах наобратно за Ямбол ,само че колата не беше натоварена вече и беше по лека .
                  Ако някой е ходил за риба в Манолич ,Есен или Велислав знае какъв е пътя там все пак е стара планина не е равно и с тоя лед под снега не мислех че имам големи шансове да се прибера . Да ама не ,Волгата се оказа изключително стабилна на сняг и лед и без проблем се изкачвах и спусках по леда и снега без вериги . Да споделя още едно правило което разбрах тогава при изкачване а и при потегляне на лед сняг или някакъв друг вид хлъзгава настилка ,е най добре да се потегля с недостиг на мощност, тоест без газ само със съединител.
                  Точно така изкачих най големия наклон с Волгата на чист лед снега го беше отвял вятъра на 4-та предавка с 30 км/ч.Положението беше много рисковано зад мен беше река Камчия и ако подам повечко газ и превърти а недай си боже тръгне назад директно падах в реката.Понеже преди моста има завой щах да го избегна и да се катурна вътре .
                  За Мерцедеса не ми се говори направо , зимата е гаражна кола .
                  Няма проблем с паленето ,но при първия паднал сняг реших да го извадя и да видя как се държи на снега и дотук с опитите ми .Извадих го и после търсих хора да го бутнем не можах да го прибера даже а да не говорим за каране на лед и изкачване на наклони.
                  При опитите и двата автомобила бяха със зимни гуми Semperit top-grip поне така мисля че пишеше ,но със сигурноста са зимни и са Semperit.

Много голямо значение при карането на лед има т-та на въздуха ако е -2-3 е по трудно карането, докато при -15 -20 е много по различно. Може да се каже че е почти като на асфалт, леда направо лепне.
                  Dimitar Dyakov

Коментар

Първоначално публикуван от dyak Преглед на мнение
                    ...
                    Много голямо значение при карането на лед има т-та на въздуха ако е -2-3 е по трудно карането, докато при -15 -20 е много по различно. Може да се каже че е почти като на асфалт, леда направо лепне.

Леда е хлъзгав Само и Единствено от топящата се по повърхността му вода която образува филм-смазка, колкото е по-студено, разтопяването само от натиск става по-трудно и така при минус 20-30 ледът става перфектна настилка доста подобна на асфалта, но пък тогава колите имат Други проблеми

Коментар

Моят опит сочи, че малка бензинова кола с предно предаване има значително по-големи шансове да изкачи наклон с утъпкан сняг от по-голяма дизелова кола с предно предаване. Просто вътрящия момент на дизела пречи. Опитът е правен многократно на един и същи участък от 100 м. с наклон около 20 процента. Колите са Рено Клио 1.2 на газ и Голф 3 ТДИ.
                      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                        Не е вярно
                        По-тесните гуми са предимство на всички хлъзгави но Твърди повърхности, включая лед и утъпкан сняг, те имат по-голям натиск на единица площ и съответно по-голямо сцепление при малко триене, естествено не трябва да се прекалява
                        А големият им минус са меките терени, където просто потъват и колата ляга
                        Не случайно на всички зимни ралита карат с едни смешно изглеждащи Гумета
                        естествено си прав

а шиповете - това е е частен вариант на тесните гуми
                        тежестта се разпределя върху контактни петна с диаметър главите на шиповете..

пак стигнахме до физиката и механиката...

Коментар

Голф 3 ТДИ и дизел с голям момент като че ли са малко различни понятия. По-интересното е къде е въртящия момент. Дъртитие дизели си катерят съвсем приятно. Ако е за въпрос, CRX-а драпаше невероятно добре на сняг - стига да има поне малко грайфер на гумите. Странно на пръв поглед, но факт - тежка предница и достатъчно мощност да не угасне на 300-400 оборота на първа по баира.

Засилката помага, стига да няма, както при мен, завой и паркирани коли отстрани. А е поднесла колата повече от педя, а си се натресъл в някой. Гледам отвън е позаснежило, ако понатрупа още малко, желаещите може да се пробват в майсторко управление

И нещо съвсем сериозно, което през миналите зими ми е правило впечатление: ако видите 2-3 или 5 или няма значение колко коли да карат с 20 км/ч по видимо чистия асфалт, не се правете на герои, а преди да изпреварвате, се замислете защо ли все пак тия "балъци" карат толкова бавно? Случвало ми се е от Стара Загора до Сливен да видя как излитат от пътя 8 коли, карани от бързащи тарикати. Грозна картинка...
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                            Моят опит сочи, че малка бензинова кола с предно предаване има значително по-големи шансове да изкачи наклон с утъпкан сняг от по-голяма дизелова кола с предно предаване. Просто вътрящия момент на дизела пречи. Опитът е правен многократно на един и същи участък от 100 м. с наклон около 20 процента. Колите са Рено Клио 1.2 на газ и Голф 3 ТДИ.
                            Не че пречи,но трябва известно привикване с характеристиките на мотора.Всички мотори с турбини имат недостатъка на неравномерното развитие на въртящия момент.
                            Многократно съм си правил експеримент с точно такъв дизелов мотор.На място,с подаване на газ да "закрепя" точно определени обороти(примерно 2000).Доста по-трудно е отколкото с обикновен дизел или бензин.
                            Същото е и при хлъзгав път,под натоварване.Въртящият момент се увеличава изведнъж,над определени обороти,и двигателя започва да реагира по-рязко при подаване на газ.
                            С това се свиква до известна степен.
                            Дизелът без турбо си е подходящ,още повече че е и тежък.
                            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                              Не съм съвсем съгласен
                              Понеже съм карал и парт таим (и задно и предно предаване) и AWD - мога Отговорно да кажа (от първа ръка Опит), че перманентното задвижване е МНОГО по-добро за заледен (хлъзгав) път и като се подхлъзне (поне добре балансираната машина - като моята 80-ятка) се пързаля контролирано, няма склонност да се върти и излиза сравнително лесно
                              Куатро с централен торсен на сняг и лед се кара като влак. Ако се хлъзне,лесно се овладява. Карал съм Дифендър на лед,стои още по-добре на пътя. А той си е с обикновен междуосев диф,май. Ако все пак карам 4х2 на сняг, предпочитам задно предаване.
                              Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Според мен,освен изправен автомобил и зимни гуми,
                                трябват,търпение,спокойствие,дистанция и късмет.
                                0осем9осем7шест0осем7едно
                                Миро

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X