Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преатестация на възрастни водачи ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Преатестация на възрастни водачи ?

Стара тема, нооо.....актуална . Имам предложение, което лесно може да се приложи и в същото време е абсолютно логично и обосновано-БЕЗПЛАТНА КАРТА ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ НА ХОРА НАД 70 ГОДИНИ ДА СЕ ИЗДАВА САМО СРЕЩУ ВЪРНАТА В КАТ ШОФЬОРСКА КНИЖКА.

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
      Стара тема, нооо.....актуална . Имам предложение, което лесно може да се приложи и в същото време е абсолютно логично и обосновано-БЕЗПЛАТНА КАРТА ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ НА ХОРА НАД 70 ГОДИНИ ДА СЕ ИЗДАВА САМО СРЕЩУ ВЪРНАТА В КАТ ШОФЬОРСКА КНИЖКА.
      Може да изглежда логично или обосновано, но преди всичко е с нищо незаслужена дискриминация. Картата за градски транспорт е чисто икономическа мярка, шофьорската книжка - административен инструмент.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Може да изглежда логично или обосновано, но преди всичко е с нищо незаслужена дискриминация. Картата за градски транспорт е чисто икономическа мярка, шофьорската книжка - административен инструмент.
        Картата е административен инструмен като израз на определена социална политика на държавата за подпомагане на възрастни хора...
        Нима хора, които имат нужда от подпомагане поради преклонната си възраст са в състояние да бъдат адекватни участници в движението по пътищата като водачи на МПС ?
        Става въпрос за безопасност, не за дискриминация

Коментар

Картата е административен инструмен като израз на определена социална политика на държавата за подпомагане на възрастни хора...
          Нима хора, които имат нужда от подпомагане поради преклонната си възраст са в състояние да бъдат адекватни участници в движението по пътищата като водачи на МПС ?
          Дискриминация си е .

По назаде в темата, още в началото си е най-правилното - да се минава медицински преглед през определен период и ако го мине - кара, ако не - купува си карта за градски транспорт .

Коментар

За да не ме анатемосате погрешно, ще трябва да уточня нещо, което пропуснах в първия си пост по темата. Преатестацията според мен е задължителна за всички шофьори плюс психотест, но за дедковци и баби над 70 не можете да ме убедите

Коментар

Погледни огромната част от катастрофите от шофьори на каква възраст се правят, и сам ще се сетиш за кои възрасти трябва да има ограничения.

Ама, проблема не е в закона, а в спазването му. И в бутането на едни шарени хартийки в нечии джобове, като дойде нужда.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За да не ме анатемосате погрешно, ще трябва да уточня нещо, което пропуснах в първия си пост по темата. Преатестацията според мен е задължителна за всички шофьори плюс психотест, но за дедковци и баби над 70 не можете да ме убедите

Да, ама не. Нека има мед. прегледи.Както и психо. Както и поне 11клас образование. Човека изрекъл запомнящата се фраза - П. Бочаров тези дни чукна 90 и си кара колата, може би по-адекватно от доста джигити.
                Чудя се защо КАТ не изкара подробна статистика поне за тежките катастрофи.
                По мои косвени наблюдения повече от половината ще са с участието на малцинствата и на път от една дискотека към друга.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                  По мои косвени наблюдения повече от половината ще са с участието на малцинствата и на път от една дискотека към друга.
                  Щото е безсмислена по отношение на възрастните водачи. Отговора е ясен предваротелно. Големи катастрофи правят пишляметата до 25 години, пиянищата и прочие.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Изключенията за това са изключения...и не отменят правилото

Ако трябва да говорим сериозно, представете си как ще се пресеят камикадзетата по пътищата ако се въведе задължителната преатестация на всички шофьори през определен брой години ....... направо се размечтах

Коментар

Изключенията за това са изключения...и не отменят правилото

Ако трябва да говорим сериозно, представете си как ще се пресеят камикадзетата по пътищата ако се въведе задължителната преатестация на всички шофьори през определен брой години ....... направо се размечтах
                      Това е добре, ама ония дни, 18 додишния Белгин Селим, който си кара без книжка от 4 години, повлече в отвъдното още петима!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                        Това е добре, ама ония дни, 18 додишния Белгин Селим, който си кара без книжка от 4 години, повлече в отвъдното още петима!

Е, за тези случаи май само Макаренковските методи може да имат резултат...

Коментар

Ако трябва да обобщим - болшинството са на мнение, че над определена възраст водачите трябва да минават проверовъчен изпит на определен срок. Или доста по-елегантно решение е при ПТП, дори и леко - виновния водач да минава проверовъчен пред екип от очен лекар, ДАИ-джия и някаква машина за рефлекси примерно.....

Инак аз също съм потърпевш от един възрастен господин с Шкода 100С, който ми отне предимството на едно тихичко вътрешноквартално варненско кръстовище. Вкара ми шофьорската врата на Мерседеса в купето, и в отговор на изумения ми поглед каза - не те видях... Тихо, ясно, слънчево, перфектна видимост..... Естествено и аз като колегата от първия пост виждайки моите щети и неговия счупен фар и изкривена броня на Шкодата 100S, се поядосах и отидох да ритам оградата на близката къща, за да укротя малко адреналина и за да не бъда груб с възрастния човечец....... И друг случай, отново с "не те видях", само че с един по-малд човечец, на който очилата бяха с толкова дебели стъкла, че очите му заемаха половината лице...... Според мен - абсолютно негоден да управлява с това зрение автомобил, купил си медицинско по някакъв начин.....

Коментар

[QUOTE=Георги Иванов (gorbi);1078585]Ако трябва да обобщим - болшинството са на мнение, че над определена възраст водачите трябва да минават проверовъчен изпит на определен срок. Или доста по-елегантно решение е при ПТП, дори и леко - виновния водач да минава проверовъчен пред екип от очен лекар, ДАИ-джия и някаква машина за рефлекси примерно.....

Поредния нагледен пример как в "спора" се ражда истината.
                            Независимо от различията могат да се отсеят конструктивни предложения, с които болшинството да са съгласни. Все пак говорим за безопасност, а това е важно за всички-и шофьори, и пешеходци.
                            Въпроса е какъв е начина тези предложения да стигнат до родните "законатворци" ?
                            В този форум има много умни и опитни хора. Много добри идеи за промени в закона за движение попътищата могат да тръгнат от тук и да стигнат до парламента при добро желание и упоритост.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X