Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преатестация на възрастни водачи ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Преатестация на възрастни водачи ?

Първо малко история, после въпроса:

Вчера излизам от паркинга на Кауфланд в Дружба и заставам за ляв завой на кръстовището ул. Хайделберг и бул. Цветан Лазаров. На задната седалка возя майка ми, сестра ми и 5-месечната ми племенница в столче от лявата страна на седалката. Светва ми зелено (аз съм първа кола за ляв завой), бавно потеглям за да изчакам тези които са срещу мен за направо и тръгвам да навивам волана наляво. В този момент чувам майка ми и сестра ми да пищят от задната седалка. Инстинктивно се обърнах надясно и с периферното зрение виждам бяла Лада петица с доста висока скорост да прави ляв завой на сантиментри до мен (това от лентата изрично обозначена само за ДЕСЕН завой), и понеже вижда че изпуска завоя, навива волана яко наляво и буквално ми влиза във вратите. За секунда ми мина пред очите как ладата ме удря и аз се нахаквам в спрелите от ляво коли, точно там където седи племенницата ми.. направо ми причерня. Навих волана още наляво и спрях на средата на кръстовището, на практика в насрещното. Пича си отпраши най-спокойно. Минута по-късно засичам същия този юнак в задръстването пред Практикер, на излизане към Горубляне. Аз по принцип съм изключително спокоен човек, но като го видях пак този и направо кръвта ми се качи в главата. Зарязах колата на средата на пътя и тръгнах към него с ясно оформеното намерение да му разпилея зъбите по асвалта... като за начало. Стигам на бегом до Ладата, един юмрук на стъклото (издържа) и викам "Слизай... пиип...пиип, майка ти ще пиип...пиип, ще те пиип...пиип". Навеждам се да го видя този хубостник дето замалко да претрепа племенницата ми (в тарапаната не можах да го огледам хубаво). Насреща ми се дзвери уплашено дядо на около 70 години, и с очила със стъкла дебели по един пръст.... Мдаааа, дилема. От една страна тоя п****аст за една бройка да претрепе половината ми семейство, и даже не спря да се поинтересува дали сме добре, адреналина още ме тресе яко. От друга страна, възрастен човек, очевидно не вижда много добре, колата и тя трошка, може и тя да го е подвела на завоя, а на всичкото отгоре ошашавен че някакъв добитък му блъска по колата... абе просто не ми се вдига ръката да го ударя. Повъртях се десетина секунди, теглих един шут на вратата, за да подчертая тезата си и си тръгнах.

Доста дълга история, последвана от много кратък въпрос:

Смятате ли че е редно, след определена възраст, водачите да минават периодичен проверочен изпит или преатестация ? Факт е, че с годините отслабват както зрение, така и рефлекси, ако щете и разсъдък. За мен не е нормално хора като въпросният дядо да имат законното право да шофират, този човек е потенциален масов убиец. На мен вчера ми се размина, но дали следващият който срещне този дядо в подобна ситуация ще извади същият късмет ?

П.С. Моят дядо (лека му пръст), на 60 и няколко години сам отиде в КАТ да си върне книжката и талона - а си беше здрав и прав човек. Каза че вече чувства че няма същите рефлекси и не се чувства сигурен че може да владее добре колата.
    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

До: Преатестация на възрастни водачи ?

Разбирам превъзходно цялата ситуация.
    И аз имам два случая с такива старци.В единия се стигна до лека катастрофа заради старец с ВАЗ 2105!Спасих му живота на човека и затова се ударих,а той беше виновенСега ми е смешно,но тогава...
    Добре,че човечеца се усети навреме и избяга с мръсна газ,щото адреналина ми беше в повече за момента и вероятно щях да съм в затвора сега
    А в другия случай,пак спасих живота на малоумник на преклонна възраст но този го хванах.И.....така и не успях да вдигна ръка срещу възрастния,уплашен човечец(въпреки окуражителните призиви на всички свидетели на ситуацията) И в двата случая аз бях с товарен автомобил.
    Изпити за психологическа годност и в момента има за професионални водачи.Скоро ще има и друг вид периодични изпити за професионални водачи.Не виждам причини за липсата на проверки при "любителите",след като всички се движим по едни и същи пътища.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Покрай пътищата е пълно с паметни плочи на изтепани юнаци .Що ли нема ни една на дърт юнакЯ направете една сводка от огромния брой избити по пътищата колко от виновните са над 30 години май май много на редко.Е има дърти малоумняци то къде ли нема ама за София сигурно се броят на пръстите на едната ръкаА за случая и мене един пенсионер с камионче на 20 декара празна площ на разтоварището кара кара на заден та у мене БухА бехме само дваматаНо общо взето редко ше намериш калпазанин на години нали живота ги отсеваСека година върви естествен подбор кой остане значи го може
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Смятате ли че е редно, след определена възраст, водачите да минават периодичен проверочен изпит или преатестация ?
        Да, смятам. Както казаха и колегите, най-големия проблем не са възрастните хора на пътя, но въпреки всичко е редно да се качват да карат само хора със добър слух, зрение и рефлекси.
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

И аз съм имал няколко срещи от трети вид с такива старци. Единия ме трясна в задния калник при положение, че съм на път с предимство и завивам , а той трябва да ме изчака. Има и светофар. Спрях и докато се измъкна от колата той отпраши на червено. По темата - мисля че след навършване на 60 г трябва да има тестове на всеки две.
          Последно редактирано от Тихомир; 22-11-09, 17:59. Причина: пр.грешка

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
            ... прави ляв завой на сантиментри до мен (това от лентата изрично обозначена само за ДЕСЕН завой) ...
            Само не ми стана ясно какво общо има възрастта в случая?!?
            Това, което описваш, е изключително масово нарушение в София. И го правят шофьори от всякакви възрасти, но най-често далеч от пенсионната. Съвсем наскоро трябваше да скачам на спирачките, защото един юнак на не повече от 30-на годинки ми пресече пътя (и не само моя) за да направи десен завой от крайната лява лента.

Миналата година станах свидетел на такова нарушение от маркирана полицейска кола, за голямо изумление на мой приятел, току-що завърнал се от дългогодишен престой в Щатите ...

Айде, с пенсиите щом искаш, лесно ще се оправим, като им вземат книжките. Ама с другите какво да правим, че са много, много повече???
            Ние не сме неутрални!

Коментар

На много места по света въпросът е решен радикално, с индивидуалните застрахователни истории. Стар, глух, тъп - няма значение. Докато не пристигат при застрахователя честитки за калници, врати, фарове - шофираш. Като тръгне серията дребни инциденти от закъсняващите рефлекси, застрахователните премии бързо-бързо ти изпреварват доходите.

Коментар

@Стария

Значи викаш да отмениме и ограниченията за скороста, джигитите ще ги отсее естествения подбор ? А тия дето са се срещнали челно с джигитите - е, ами лека им пръст, collateral damage ?

А дали щеше да мислиш така ако това се беше случило на ТЕБ, и на задната седалка се возеше ТВОЕТО семейство ? Или не съвсем ? А сигурно ли е че на следващият който изпадне в същата ситуация ръката ще му се спре пред белите коси на дядото ?

Май много въпроси станаха...

@Чавдар - не е въпросът че прави ляв завой от забранено място. Въпросът е че носейки очила с лупи като дъно на бутилка от Кока Кола, и борейки се с 20+ годишната си бангия той просто НЕ ОСЪЗНА че аз съм до него. А това вече според мен си е функция на възраста. И не - не твърдя че това би подобрило радикално пътната обстановка в България, но със сигурност няма и да попречи според мен.

@Ясен - това също е вариант, макар и реактивен.

П.С. Има фактологична грешка в първият ми пост - става дума за кръстовището на бул. Илия Бешков и бул. Цветан Лазаров
                Последно редактирано от windwarrior; 22-11-09, 17:14.

Коментар

@Стария

Значи викаш да отмениме и ограниченията за скороста, джигитите ще ги отсее естествения подбор ? А тия дето са се срещнали челно с джигитите - е, ами лека им пръст, collateral damage ?
                  ...
                  Сегашните странични жертви малко ли са? Защо реши, че иначе ще са повече? Според мен първо трябва да се премахнат Airbags и всички останали системи за активна защита на шофьора. Лошото е, че няма лесен начин да се въведе.

Коментар

... не е въпросът че прави ляв завой от забранено място. Въпросът е че носейки очила с лупи като дъно на бутилка от Кока Кола, и борейки се с 20+ годишната си бангия той просто НЕ ОСЪЗНА че аз съм до него. ...
                    Казваш, друго си е, ако този, който може да те претрепе с нарушението си, много добре осъзнава, че ти си там?!?
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      На много места по света въпросът е решен радикално, с индивидуалните застрахователни истории. Стар, глух, тъп - няма значение. Докато не пристигат при застрахователя честитки за калници, врати, фарове - шофираш. Като тръгне серията дребни инциденти от закъсняващите рефлекси, застрахователните премии бързо-бързо ти изпреварват доходите.
                      Много правилно твърдение по принцип.Ама ако го убиеш на пътя,преди да е обеднял достатъчно(па и заможни старци има).Не защото е малоумен(просто е негоден),никой нЕма да те пита дали си виновен и си го лежиш.А ако той те утрепе поради същата причина?!
                      То не всички имаме достатъчно "Красив ум"за да надвием амортизираните си сетива,в достатъчна степен за да не застрашаваме движението.Проверочните изпити ще отсеят тези,които "не могат".
                      P.SМнението ти относно безопасноста на движението ми е ясно.
                      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        Казваш, друго си е, ако този, който може да те претрепе с нарушението си, много добре осъзнава, че ти си там?!?
                        Ако подходя йезуитски - тоест това че не осъзнава че съм там, автоматично го оневинява ?

Предполагам добре разбираш че нямам това предвид. Но не мога да подкрепя и тезата "Абе всички са маскари". Ясно е че безопасноста по пътищата не е въпрос със еднозначен отговор, просто се опитвам да дам идея как тя може да бъде подобрена с една идея. Ако щеш - дори и само да накара четящите тази тема да имат още едно наум, когато срещнат подобен екземпляр (лесни са за разпознаване)
                        Последно редактирано от windwarrior; 22-11-09, 17:45.

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                          Много правилно твърдение по принцип.Ама ако го убиеш на пътя,преди да е обеднял достатъчно(па и заможни старци има).Не защото е малоумен(просто е негоден),никой нЕма да те пита дали си виновен и си го лежиш.А ако той те утрепе поради същата причина?!
                          То не всички имаме достатъчно "Красив ум"за да надвием амортизираните си сетива,в достатъчна степен за да не застрашаваме движението.Проверочните изпити ще отсеят тези,които "не могат".
                          P.SМнението ти относно безопасноста на движението ми е ясно.
                          Нямам нищо против проверовъчните изпити. Просто при тях ще има корупцонен натиск - достатъчен, за да имат само относителна ефективност.

Също като застрахователните досиета. С тази разлика, че те няма директно да генерират корупция.

Коментар

Събота и неделя е най опасно , тогава излизат да поразходят соц колиците си , през седмицата нямат шанс в това движение , лошото е че и ние ще остареем
                            AUDI A6 2.8 V6 Quattro

Коментар

Ако подходя йезуитски - тоест това че не осъзнава че съм там, автоматично го оневинява ?

Предполагам добре разбираш че нямам това предвид. Но не мога да подкрепя и тезата "Абе всички са маскари".
                              Нарушението си е нарушение и това, че не те е видял, не оневинява никого.

И не, изобщо не те разбирам какво точно имаш предвид.
                              Имал си инцидент с пенсионер и вдигаш лозунга "Вън пенсиите от улиците".
                              Ми хубаво, ама много голяма част от тежките произшествия с убити и ранени ги правят не пенсиите, а млади хора, които се имат за безсмъртни. За тях проверочни изпити що не предлагаш? Шансът да те удари такъв е много по-голям.

Преди 3 години гледах как срещу мен налита вцепенена млада патица, която беше достатъчно тъпа да тръгне да изпреварва колона като 2-а кола и в един момент онзи пред нея се прибра вдясно, а тя нямаше каде и как и идваше на челен удар в моята лента без да направи и най-малък опит да намали скоростта например.
                              Значи, по твоята логика, дай да ревна за ограничения и за жените шофьори.
                              Последно редактирано от Чавдар (V93); 22-11-09, 18:00.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X