Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преатестация на възрастни водачи ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Преатестация на възрастни водачи ?

Чета я тази тема и стигам до следните изводи:

1. Всеки от участниците гледа от своята камбанария и е прав за себе си.
    2. Законът за движение по пътищата, както и правилника за прилагането му, са почти идеални.
    3. В тая тема се въртим в един омагьосан кръг.
    4. Причината за всичко е - КОРУПЦИЯ и Безхаберие

Ако нямаше корупция и безхаберие, дядото на 65-70 години щеше да се яви на медицински преглед, който ако е проведен както трябва,ще се установи че той не вижда, не чува, има проблеми с двигателната активност. Няма да му издадат свидетелство и толкоз. А понеже Стария е добре ще си вземе медицинското и ще продължи да си кара още 5 години.

Ако нямаше корупция и безхаберие, тъпия келеш с китайски ксенони, дето е превишил скоростта, завил е наляво от най-дясната лента или е изпреварил неправилно, ще бъде глобен солено, ще остане на трупчета за 2-3 месеца и другия път ще кара по правилата. Като го повтори в рамките на една година, ще му вземат книжката за 6 месеца, а при трето нарушение - до живот.

Ако нямаше корупция и безхаберие, изпитващия нямаше да се чуди как да прилапа някой лев, като взима пари от тези които не заслужават книжка.

С едни елементарни промени в закона може да се постигне много.

Например всеки път като си подменяш книжката да трябва да държиш листовки. Ама по една лека процедура - плащаш такса 5-10 лв (да има заплата за изпитващия), сядаш на едно компютърче и за 10-20 минути решаваш една листовка и си злизаш навън с едно розово листче, което носиш в КАТ.

Както каза някой, след 60 годишна възраст да подменяш книжка през 5 години, а след 70 годишна - през три

Ех, ако нямаше корупция и безхаберие ...

Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
      Ако нямаше корупция и безхаберие, тъпия келеш с китайски ксенони, дето е превишил скоростта, завил е наляво от най-дясната лента или е изпреварил неправилно, ще бъде глобен солено, ще остане на трупчета за 2-3 месеца и другия път ще кара по правилата. Като го повтори в рамките на една година, ще му вземат книжката за 6 месеца, а при трето нарушение - до живот.

То на чужд гръб и 100 тояги са малко...
      Не се иска да са чак толкова строги законите, просто трябва да се спазват, както са си сега.
      В една друга тема пише как ако те глобяли за мръсна кола, направо в Брюксел до дупка да ги съдиш.Я кажи такива индивиди какво да ги прави човек-всеки се мисли над закона.

А наистина възрастните хора трябва да си връщат книжките когато осетят че са негодни за каране.Всеки ако има поне малко акъл ще го направи, преди да чака държавата.

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
        Не вярвам.

Не е нормално да се движат и тия които знаят правилника но не го спазват, без значение по какви причини..... А те са повече.
        Пример: преди много години - 1989 г. се изхранвах като карах такси в Сф-копърка.

Случка на 5-те кьошета: 18ч. вечерта, регулировчика е застанал с гръб към нашата колона, аз съм последен. Вали лек ситен дъжд. Водача след мене не може да спре и ме удря в леко в бронята. Ядосан натискам клаксона. Но първата кола в колоната въпреки че регулировчика не е променил положението си тръгва, и следващата след нея също....
        Хайде на бас, че не знае правилника и ЗДП.
        И понеже съм "юноша бледен" когато се случи да съм втора, трета кола на кръстовище с регулировчик, и не е пусната нашата колона натисках клаксона, ей така за майтап и често, често първият тръгваше...

Моето е хлапешка работа, а поведението на първия?!?
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
          ...Хайде на бас, че не знае правилника и ЗДП...
          Доста хора не го знаят Правилника. Имам предвид ЕЛЕМЕНТАРНИ понятия. Като "предимство" и "дясностоящ". Включително и хора, които карат всеки ден.

За възрастните шофьори - единият ми чичо е на 79 и кара ежедневно в Сф и до ден днешен няма драскотина по колата. Другият е на 61, но не кара от 10 години - той самият е преценил, че е опасен, за което го уважавам. Рефлексите му са отлични, но по негови думи, му е трудно да се концентрира в движението и след една катастрофа се отказа, въпреки, че не беше по негова вина (14 годишен келеш без книжка се нацепи странично в неговата кола от път без предимство).

По лична статистика, най-опасни са водачите над 50, които навъртат по 2-3 хиляди на година, но пък имат самочувствието, че са шофьори от 30 години. Дори келешите с Голфове, Калибри и Сивици не ме плашат толкова, те поне са предсказуеми.

Казвал съм го и преди - единствения начин да се намалят драстично катастрофите, е да се отнемт книжките на всички и да се връщат само след жесток изпит. Поне половината настоящи водачи няма да го вземат, въпреки корупцията.
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
            ...
            Казвал съм го и преди - единствения начин да се намалят драстично катастрофите, е да се отнемт книжките на всички и да се връщат само след жесток изпит. Поне половината настоящи водачи няма да го вземат, въпреки корупцията.
            В момента се чудят как още да издоят шофьорите. Не бе сини зони в Ботунец, не бе тол - такси... Искаха Евро 5 да правят задължителен. На сух път вериги търсят... Искаха на 2 месеца технически преглед да има... Чух по едно време, че ще глобявали и ако возиш пиян! За конфискации на автомобили се заговори... Стабилна основа за измислени нарушения! Хора с много идеи, много!
            Чудя се още как не са направили конкурс "Нови тАкси - Европейско бъдеще! За Най-печелившата идея-безплатно подновяване на книжка!!!". Недей, че ще те чуе Дяволът, нямам излишни 100-150 лв. за нов изпит. Борят Кризата с по-високи глоби и такси! Борят корупцията с тАкси, и алкохолизма с ракия (Ясен) :-)
            Иначе - голямата част от нарушителите прекрасно знаят, че нарушават (лични наблюдения). Някои инвестират в каско, аз ще инвестирам в тръби около колата .
            Последно редактирано от Rabin; 24-11-09, 13:27.

Коментар

А да ги пратим шофьортие в чужбина на изпит?!Или да викнем международни комисий и изпитващи(по аналог с футбола)
              Безпредметно е да се говорят нереални неща.Да кажем какво ще се случи,при сегашната действителност и евентуалното и развитие.
              Катастрофите,неминуемо, ще се намалят малко,защото:
              -инфраструктурата ще се подобри(независимо кога)
              -автомобилния парк се осъвременява непрекъснато
              -населението застарява и евентуално поумнява
              -развиват се законовата и нормативна уредба,касаеща движението по пътищата.
              -евентуално намаляване на корупцията,като цяло,и в частност касаеща автомобилния транспорт.
              Всеки от тези фактори има своето влияние върху безопасността,в различна степен.Дори общото им влияние,обаче ще се изразява в не голям процент,на намаляване на катастрофите.

Драстични намаления на смъртността по пътищата са невъзможни.Особено в кратки срокове и само с няколко законодателни промени.
              Ясно е че манталитета и самосъзнанието на хората се променят бавно и трудно.Понякога за това са необходими няколко поколения.
              В нашата държава може и повечко поколения да се сменят,преди да има резултати.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                ...
                -населението застарява и евентуално поумнява
                мечтиииииии...
                Както казва народът,
                Старият глупак на младини е бил млад глупак
                За другото може и да си прав, ... ако и патологичен оптимист.

Коментар

Тука и застрахователите могат да помогнат. Имаш катастрофа по твоя вина - двойна премия. Две катастрофи- четворна, и така нататък.
                  А това дъртите (и аз съм тука) да си връщат сами книжките е като лудите сами да си отиват в лудницата
                  П.С. за 35години и над 850 хиляди километра, нямам ПТП по моя вина. а в и тези 4 в които съм попадал, повече от брони и някой фар пострадали, няма.

Коментар

Доста хора не го знаят Правилника. Имам предвид ЕЛЕМЕНТАРНИ понятия. Като "предимство" и "дясностоящ". Включително и хора, които карат всеки ден.
                    Не еднократно съм се учудвал, че споря с хора на тази тема. Пълно е с такива, които са напълно убедени, че всички улици успоредни на главен булевард са с предимство, а тези перпендикулярни на него без... въпреки нерегулираните кръстовища. Още повече пък са тези, които твърдо смятат, че критерий за предимство е това, дали по въпросната улица се движи градси транспорт, т.е. има ли например тролейбусни жици, знаци улицата е с предимство, пак въпреки нерегулираните кръстовища... Щях да пропусна и ширината на улиците, не е рядкост и идеята, че по-широката улица винаги е с предимство пред по-тясната, дори да няма знак на кръстовището... Софийските улици направо гъмжат от хора с подобни представи в главата...
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Мисля, че възраста не е причина при шофирането, а цената на автомобила, и социалния статус на водача.
                      Три примера от съседите:

Едното съседче е на 14 год. с приятелче на същата възраст са купили Рено Фуего за 100 лв. и си качват приятелките всяка вечер, които също са на 14 год. и с мръсна газ обикалят улиците.

Другия пример е със съсед на 75 год., чуващ и вижадащ перфектно. И когато тръгне с една Шкода от соц.време е истинско бедствие за околните. Казва- аз какво да я пазя, карам си гьотере и да му мислят другите.

Третия пример е пак съседка с един джип Мурано май беше и веднъж се возих при нея и ви казвам, че нейното беше антишофорлък и гъзария.
                      Не спазваше знаци, минаваше на червено, постоянно мобилния на ухото и спираше точно където не трябва.

При първите 2 случая, колите им са толкова похабени трошки, че се чудя как минават прегледа и как не ги спират полицаите.
                      В третия случай, има кой да плаща ремонта на Мураното.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                        Не еднократно съм се учудвал, че споря с хора на тази тема. Пълно е с такива, които са напълно убедени, че всички улици успоредни на главен булевард са с предимство, а тези перпендикулярни на него без... въпреки нерегулираните кръстовища. Още повече пък са тези, които твърдо смятат, че критерий за предимство е това, дали по въпросната улица се движи градси транспорт, т.е. има ли например тролейбусни жици, знаци улицата е с предимство, пак въпреки нерегулираните кръстовища... Щях да пропусна и ширината на улиците, не е рядкост и идеята, че по-широката улица винаги е с предимство пред по-тясната, дори да няма знак на кръстовището... Софийските улици направо гъмжат от хора с подобни представи в главата...
                        Toва сериозно ли беше?

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                          Toва сериозно ли беше?
                          И на мен първата реакция ми беше такава, ама като се замислих!!! Май не е много далеч от истината!
                          יעבור
                          «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                            Toва сериозно ли беше?
                            Съвсем... С тези от втората група се сблъсквам ежадневно, поради особенност на улицата, по която минавам всеки ден Няколко пъти съм се опитвал и да обясня, ама ме гледат като теле в железница... С такива от другите две, не еднократно съм спорил...
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Съвсем... С тези от втората група се сблъсквам ежадневно, поради особенност на улицата, по която минавам всеки ден Няколко пъти съм се опитвал и да обясня, ама ме гледат като теле в железница... С такива от другите две, не еднократно съм спорил...
                              Колеги, цял Пловдив кара по кръговите с ляв мигач. Така ги учат на курсовете. Да не говорим, че има кръгови в които се влиза с предимство и се излиза без. Едно го оправиха преди един месец , 20 дена стоя полиция да пази и днеска гледам....Ауди на таван.
                              Това, за дясно стоящия тука не важи. Има някакви други начини на предимство......
                              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Добре, де, ако се пресичат 2 еднакви по големина булеварда, по малките улици кой ще е с предимство? Аз бих ги питал според тяхната теория за успоредността с булеварда. Като си купуват книжки така ще е... после що се пребивали по трима на ден.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X