Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преатестация на възрастни водачи ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Преатестация на възрастни водачи ?

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
    Колеги, цял Пловдив кара по кръговите с ляв мигач. Така ги учат на курсовете. Да не говорим, че има кръгови в които се влиза с предимство и се излиза без. Едно го оправиха преди един месец , 20 дена стоя полиция да пази и днеска гледам....Ауди на таван.
    Това, за дясно стоящия тука не важи. Има някакви други начини на предимство......
    Да,за левия мигач е вярно.На изпит за кат. D ,преди две-три години,изпитващия (от ДАИ) изказа същото мнение.
    Има различни кръгови и преминаването през тях е уредено по различен начин.
    За десностоящия си важи винаги ако не е споменато друго със знак!
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Малко в страни от темата...
      Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
      ...и направо кръвта ми се качи в главата. Зарязах колата на средата на пътя и тръгнах към него с ясно оформеното намерение да му разпилея зъбите по асвалта... като за начало. Стигам на бегом до Ладата, един юмрук на стъклото (издържа) и викам "Слизай... пиип...пиип, майка ти ще пиип...пиип, ще те пиип...пиип". Навеждам се да го видя този хубостник дето замалко да претрепа племенницата ми (в тарапаната не можах да го огледам хубаво). Насреща ми се дзвери уплашено дядо на около 70 години, и с очила със стъкла дебели по един пръст.... Мдаааа, дилема. От една страна тоя п****аст за една бройка да претрепе половината ми семейство, и даже не спря да се поинтересува дали сме добре, адреналина още ме тресе яко. От друга страна, възрастен човек, очевидно не вижда много добре, колата и тя трошка, може и тя да го е подвела на завоя, а на всичкото отгоре ошашавен че някакъв добитък му блъска по колата... абе просто не ми се вдига ръката да го ударя. Повъртях се десетина секунди, теглих един шут на вратата, за да подчертая тезата си и си тръгнах.
      Ето това е постъпка с която може да се гордее всеки българин.

Каквото и ще да е - не се постъпва никога така!

Сега малко по-смислено... Ако недай си Боже се беше случило нещо ? Как може да очакваш дори самия човек да ти се притече на помощ? Той ще си мисли: "Дай да бягам, че не се знае този какъв е". Освен това никой не е врачка да знае точно какво му е на другия. Не сме свръх хора - да не грешим.
      Всеки е прав в собствените си очи , но един нормален разговор с човека би имал ОГРОМЕН положителен резултат(може и книката да си върне в к@т)..

На мен ми се е случвало 2 мутри да ме натискат с един мерцедес (естествено карайки не по правилата) и да не се блъснем свих в страни да "бегат" - халал да им е..
      Обаче след тях още некъв див селтак пак от лента, дето няма право да кара в нея ми свири отзад докато тръгвах вече...
      Аз си карам оня ми застава отпред и ме спира ..слиза, пени, се пени се.. рита ми вратата, удря ми стъклото (по -твоята рецепта).
      Аз в жабката ми пистолета - примерно(я примерно я не)..
      Седех, седех изслушах му простотиите.. и си заминахме по живо по здраво ..вратата и сега ми е огъната (колата не е приятна за крадене в този вид).

Та така - нещата изглеждат по много начини , но никой не знае как стоят всъщност(без да седне и да поговори нормално - като човек, и да разбере).
      Та тези постъпки с ританици удряници, освен да ни правят по - големи гамени в очите на другите , друго не помагат. Нищо положително.Също има реална опасност този дето рита и удря да умре застрелян - пак примерно.
      Ако искате послушайте съвета ми , ако не бъдете си "прави".
      Всичко това го казвам за да си вземем поука и да бъдем ако не по-добри, поне с постъпките си да докараме обстоятелствата покрай нас в положителна посока. От другото полза никаква ..

Има много хора дет казват: Защо не стрля? Защо не се би?... Ами много просто - мисля ги нещата по друг начин.. Уважавам хората и не изпитвам удоволствие от това да ги наранявам или обиждам - един да се промени, ако види ЦЕННОТО в такъв пример - пак файда!

Последно редактирано от kirech; 25-11-09, 18:13.
      CITYEL

Коментар

Майтапът настрани, но често в селата има една улица, на която викат "главна" и всички знаят, че е такава. Какво ще се получи, ако започнем да спазваме правилника за дясностоящия там-сами си мислете! Аз лично многократно съм си задавал въпроса, в мойто село, където 99% от пресечките са асфалтирани, ако излети някой от странична пресечка и ме прасне, какво ще обяснявам после пред КАТ. Защото, докато е била наистина "главна", само тя е асфалтирана и се е прилагало правилото за път с и без настилка, но след асфалтирането и на пресечките, да върви някой да ми докаже, че не мога да се изстрелям от някой трънак и да закова някого, каращ си по "главната", а да съм аз виновен...

Коментар

Първоначално публикуван от kirech Преглед на мнение
          Малко в страни от темата...

...

Каквото и ще да е - не се постъпва никога така!
          .......
          Как може да очакваш дори самия човек да ти се притече на помощ?
          Преди години имах леко ПТП,не по моя вина.Аз карах тогава ЗИЛ 131!!! И в мен се удари лекичко Опел Астра.Ситуацията беше такава,че колицата се завъртя пред камиона,и аз спрях на два пръста от шофьорската врата,перпендикулярно на колата(ужесна гледка е било за другия шофьор).
          Веднага съобразих,че хората в колата може да са пострадали и на бегом заобиколих и отворих дясната(достъпната) врата.....
          Вътре-мъж и жена на средна възраст,мъжът шофира,а жената отдясно.
          Бедната женица,направо се хвърли върху мъжа си,когато отворих вратата.На въпроса ми "Добре ли сте?Има ли ви нещо?",отговора беше голяма въздишка на облекчение и от двамата.
          Мислеха,че търся саморазправа.
          След това обаче съм имал доста случки с повишен адреналин,до бой не съм стигал.Опитвам се да бъда спокоен(както при описания случай) но не винаги се получава.Съмнявам се,че в нашите условия някой би могъл да понесе стоически всички невралгични ситуаций на пътя.

Първоначално публикуван от Еmil Преглед на мнение
          Майтапът настрани, но често в селата има една улица, на която викат "главна" и всички знаят, че е такава. Какво ще се получи, ако започнем да спазваме правилника за дясностоящия там-сами си мислете! Аз лично многократно съм си задавал въпроса, в мойто село, където 99% от пресечките са асфалтирани, ако излети някой от странична пресечка и ме прасне, какво ще обяснявам после пред КАТ. Защото, докато е била наистина "главна", само тя е асфалтирана и се е прилагало правилото за път с и без настилка, но след асфалтирането и на пресечките, да върви някой да ми докаже, че не мога да се изстрелям от някой трънак и да закова някого, каращ си по "главната", а да съм аз виновен...
          В Закона имаше един текст за излизане от жилищна зона.Може би е приложим в описания случай.Иначе си трЕбват знаци.А старите хора,за които е темата си помнят главните улици от едно време,па ако ще и международен път да ги пресече днес.
          Последно редактирано от cecoa1; 25-11-09, 18:51.
          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

вися си на опашка в кат и идва един дедо на опашката да си поднови книжката не можа да прочете какво трябва да попълни на документа ,пробва с три вида очила и не успя и най накрая му помогнах . дали не съм застрашил нечий живот ? а дали по виновен от мен не е лекаря с медицинското ?
            По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Първоначално публикуван от alexalex69 Преглед на мнение
              вися си на опашка в кат и идва един дедо на опашката да си поднови книжката не можа да прочете какво трябва да попълни на документа ,пробва с три вида очила и не успя и най накрая му помогнах . дали не съм застрашил нечий живот ? а дали по виновен от мен не е лекаря с медицинското ?
              Надявам се, че се майтапиш...
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

без майтап така си беше . и в крайна сметка май пак опираме до това кой яде зелника ............

Коментар

Вчера видях как една бабка пред мен направи грандиозна катастрофа,
                  направи я със скъпа кола, високо самочувствие, слабо зрение и бавни реакций.

Аз съм за от време на време да има проверовъчни изпити , а тия дето плащат да им излиза скъпо притежаването на книжка, без право на такава.
                  лично мнение

Коментар

Е, нека и аз, като май най-близо до възрастта, която коментирате, да напиша неща. Има дадени някалко много добри идеи.
                    1. Много ми хареса възможността приемащия документите да провери визуално физическото състояние на този,който си подава документите и бих добавил - при съмнение, след ден или два, пред лекарска комисия. Установили се несъответствие между документа и действителното състояние - този, който е издал документа и този, който го ползува - на прокурора.
                    2. Решаване на листовки при продължаване на срока на свидетелството за правоуправление - твърдо да, но с малко разширение - това да важи и за тези, които са лишени от правоуправление, независимо за какъв срок. Това няма да струва, кой знае колко - 28 компютри и да кажем 3 - 4000 монитора и клавиатури, помещения където да бъдат разположени и съответния брой служители за контрол и обслужване, но на фона на жертвите и инвалидите - това е смешна инвестиция.
                    3. Различен срок за валидност на свидетелствата за правоуправление в зависимост от възрастта - отново бих разширил тази възможност или
                    при взимане на книжка - 3 г, след това 5 и при всяка следваща подмяна 10 до навършване на 60 г и съответно по обратния ред. Също при лишаване от правоспособност - започваш от начало.
                    До тук всичко е чудесно, но да погледнем от другия ъгъл. Всички се възмущавате от наличието на малоумници по пътя, било то стари или млади. Ами как няма да е така, като тази държава в последните 20 години се управлява от такива и кое ли друго в нея не е на същото дередже. Идеите които дадохте и аз само обобщих са хубаво нещо, но я си помислете, ако те бъдат осъществени дали ще има някакъв положителен ефект от тях или ще създадем само няколко нови по-луксозни хранилки за няколкостотин нови малоумника, които да бозаят от тях. И въпреки всичко трябва да се започне от някъде, така че дано тези ваши предложения стигнат до ония горе и се осъществят.
                    sigpic

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                      ...
                      В Закона имаше един текст за излизане от жилищна зона.Може би е приложим в описания случай.Иначе си трЕбват знаци.А старите хора,за които е темата си помнят главните улици от едно време,па ако ще и международен път да ги пресече днес.
                      Не е приложим. И за жилищна зона трябват знаци. А и не става дума за жилищна зона. Това са си съвсем нормални улици, малко по-тесни(айде пак онова "правило" за предимството на широкия път...), но категорично, поне половината от тях могат да предявят претенции, че са си нормални улици. Истината е, че се прилага неписано правило и всички се съобразяват с него. Затова и няма ПТП-та там(а пък преди 10-тина години си имаше и доста постоянно пътуващи коли).

Коментар

Първоначално публикуван от Владо_2 Преглед на мнение
                        ...или ще създадем само няколко нови по-луксозни хранилки за няколкостотин нови малоумника, които да бозаят от тях. И въпреки всичко трябва да се започне от някъде, така че дано тези ваши предложения стигнат до ония горе и се осъществят.
                        Може да си сигурен че така ще стане.

А проблема с бабките го има навсякъде, не само тук. А в същото време по отношение на организация на движение и катастрофи някои държави са доста по-напред от нас.

Причината не е в престарелите шофьори. Има си статистика за тая работа, и ако я погледнете ще видите това. Има възрастни хора, които карат далеч по-адекватно от много млади такива, най-малкото поради това че за стажа си като шофьори са натрупали доста "впечатления" от това какво, преобладаващо кога, и защо се случва по пътищата.

Причините са в абсолютно неадекватните "мерки", които уж взимат "компетентните" органи, както и ширещата се корупция в цялата държава. В тоя смисъл, и да удесетворят глобите, ефекта ще е все тоя. Или по-точно ще е още по-голямо увеличаване на корупцията.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

май след написано от мен по темата и се почна . днес дядо поп с дебелите очила и лада петица реши да завие на ляво от най-дясната част на пътя без да намали или даде мигач а аз в момента се набирах да го изпреварвам с пълно комби с чували пясък ........... имаше мамата ........... и свирки а дядото и дори не разбра що му свирех . аз съм за проверовъчни след 60 -те и повече нито ще пиша нито ще по темата дано ми се размине

Коментар

А някой от вас виждал ли е черен,мазен ци...нин в учебна кола на мястото на обучаващия се,аз защото не съм

Коментар

Първоначално публикуван от gena Преглед на мнение
                              А някой от вас виждал ли е черен,мазен ци...нин в учебна кола на мястото на обучаващия се,аз защото не съм
                              Как да видим,като сега се изисква диплома за средно образование,за да се обучаваш(или за основно беше)
                              Атестацията би отсяла и неграмотните(поне на теория),ама за сега си е само добро пожелание. Може би....някой ден...Ако сме живи ще видим.

Коментар

Те циганите си купуват книжки от Турция и въз основа на тях, тук им издават наши. Там май и неграмотните могат да получат книжка.
                                sigpic

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X