Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Караме на фарове през цялата година!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Караме на фарове през цялата година!

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
    Най-най малката файда е, че ако искаш да изпреварваш и срещу теб се вижда автомобил и му светят фаровете, знаеш, че идва срещу теб. В лятна жега и мараня понякога е трудно различимо при липса на светлини.
    Съгласен!

Още преди да са били задължителни за периода съм ги включвал извън населено място. Но за в градски условия ги намирам за неприемливи през светлата част от денонощието.

Коментар

Първоначално публикуван от Павлин Андреев Преглед на мнение
      5% в България са статистика на КАТ. На мен и на написано в Internet, което се среща като доста резултати в Google, явно нямаш доверие. КАТ имат телефон и e-mail на страницата на МВР. Съгласно закона за достъп до информация, ти можеш да изискаш официално становище и те нямат право да не ти отговорят. От това по-официално, здраве!

А англоезичната статистика показва, с колко са намалели катастрофите при въвеждането на правилото за включени фарове през деня в страните пионери в областта на автомобилната безопасност. Не търси под вола кон...
      Ако ще и Господ да слезе да го каже, няма да повярват. Така, че не се хаби.

Коментар

Първоначално публикуван от Павлин Андреев Преглед на мнение
        Ще ме извиняваш ...
        Извинен си, става точно дума за крушки Н4, например. Аз карам винаги на фарове и не пестя от крушки (само за статистиката - на сегашната ми кола съм сменил 2 пъти за 6 години). Винаги имам по две резервни за фаровете и поне 5-6 за мигачи габарити и др. Ако караш повече извънградско из провинцията (виждам че си от Разград) ще видиш, че карането на фарове в сумрак, мрачно време, привечер или в дъжд е голяма рядкост (не че в София са много изрядни, но процента е значително по-голям). Та, мисълта ми беше, че е 100 пъти по-добре тия хора да се изръсят някакви пари за това "бюджетно" решение, отколкото да карат без фарове. По каквито и да е било съображения.

ПП. Казаното по-горе за карането без фарове важи на 100 % за таксиметровите шофьори, без значение на регистрацията.
        По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
          Съгласен!

Още преди да са били задължителни за периода съм ги включвал извън населено място. Но за в градски условия ги намирам за неприемливи през светлата част от денонощието.
          Принципът, според мен, е да няма изключения. Иначе шансът за грешки е по-голям.

Коментар

Добре де, да приемем, че статистиката е вярна. Макар, че нали знаеш-аз ям свинско, а ти зеле, и статистиката казва, че сме яли свинско със зеле...

Обясни по коя логика светенето ще намали катастрофите? Това за виждането на насрещната кола при изпреварване не го приемам. Ако не светим-ще се вглеждаме по-внимателно вместо да разчитаме на светлината на фаровете на насрещната кола. И ако се окаже, че някой не свети-шанса да се ударим е по-голям. И това е само един от много примери.

Абе както казах-видяли, че подковават вола( в Европа светят), и си вдигнали крака...

Същата работа е и с жълтия цвят на такситата. И с много други неща, ама не ги виждате.
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ако ще и Господ да слезе да го каже, няма да повярват. Така, че не се хаби.
              Козец, не осъзнавате, че сте жертви. От това задължение не губите почти нищо, ама така се почва...

Едно куче се разхождало из града, и видяло зад една ограда друго куче да копае с мотика в една леха. Работата изобщо не му споряла-все пак е куче, а мотиката е инструмент предназначен за човешка ръка, та било плувнало в пот. Свободното куче възроптало:
              -Как може да срамиш кучешкия род?.. Ние не копаем, не сеем, само лаем и ни се радват и ни хранят...
              На което другото куче отговорило:
              -Всичко започна когато ме научиха да нося чехлите на господаря...

Коментар

Не знам от къде дойдоха тия 5%, но мисля, че от въвеждането в ЕС, процента намалели инциденти и към 20%... което си е повече от сериозно.

Не виждам смисъл да се спори по темата. Имаше същата и за коланите. Един колега цитира своя катастрофа, където според него ако е бил с колан, щял да загине. Беше (сигурно още е) 100 % срещу тях.

Няма по-глух от този, който не иска да чуе.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Добре де, да приемем, че статистиката е вярна. Макар, че нали знаеш-аз ям свинско, а ти зеле, и статистиката казва, че сме яли свинско със зеле...

Обясни по коя логика светенето ще намали катастрофите? Това за виждането на насрещната кола при изпреварване не го приемам. Ако не светим-ще се вглеждаме по-внимателно вместо да разчитаме на светлината на фаровете на насрещната кола. И ако се окаже, че някой не свети-шанса да се ударим е по-голям. И това е само един от много примери.

Абе както казах-видяли, че подковават вола( в Европа светят), и си вдигнали крака...

Същата работа е и с жълтия цвят на такситата. И с много други неща, ама не ги виждате.
                  Колега, по тая логика, и в градски условия при наличие на улично осветление не би трябвало да ползваме фарове.

Коментар

Няма да споря!

Щом го приемат - ще го спазвам. Но и няма да приема, че спасяват живот, освен ако не се брои за такъв финансово-обезпечения утрешен ден на на мъниците с бащи-контрольори.

Коментар

Аз и така си карам на фарове извънградско. Само в града ми се струва малко абсурдно.
                      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

...освен ако не се брои за такъв финансово-обезпечения утрешен ден на на мъниците с бащи-контрольори.
                        Колеги, моля Ви, не бъдете елементарни. Не се обиждайте, моля.

Коментар

Колега, по тая логика, и в градски условия при наличие на улично осветление не би трябвало да ползваме фарове.
                          Понеже отвори дума за уличното осветление, знаеш ли някакви нормативи за същото? Като къде му е мястото, колко трябва да осветява, енергията ли да спестяваме или пешеходците да видим на кръстовището?

Коментар

И ти не се прави на луд.
                            През нощта видимостта е в пъти по-малка от дневната. Па макар и на улично осветление.
                            Имам няколко случая в които забравям да светна фаровете през нощта защото тръгвам от осветен паркинг. Пък никой не ме тресна заради невключени фарове, съответно не са ме виждали...

@VHS-Коланите доказано спасяват живот. Ако не беше така нямаше да се изискват по всички видове състезания, та даже и многоточкови и не знам какви системи са измислени... Няма сравнение с фаровете.
                            Пример-в последните няколко състезания "Дакар" в Африка състезателните коли карат на светнати фарове. Но освен това задължително имат вградени фарове и в страничните огледала които служат единствено за това да покажат на местните жители, че колата която свети и от огледалото е състезателна, та да се пазят, че онези са луди... Защо е прието да светят и от огледалата? Защото всички коли могат да карат със светнати фарове, и местните няма да направят разлика между обикновена и състезателна кола.
                            А сега си представи, че се приеме закон с който всички коли каращи из пустинята трябва да светят от огледалата...

Коментар

Понеже отвори дума за уличното осветление, знаеш ли някакви нормативи за същото? Като къде му е мястото, колко трябва да осветява, енергията ли да спестяваме или пешеходците да видим на кръстовището?
                              Повишава безопасността...Всякаква.

Коментар

@Кольо
                                Не само на Дакар колега. От 2006 на 24 часа на Льо Ман колите карат с фарове през цялото 24 часово състезание. Повечето инциденти там стават, когато кола от горна категория застигне по-бавна. Категории LMP 1 и LMP2 са с бели светлини, а категории GTE Pro и GTE Am с жълти. Така се различава каква категория кола те застига.

За коланите няма спор че предпазват. Аз съм на същото мнение, само казвам че имаше и дискусия по тази тема и доста колеги, които бяха против.

И нещо любопитно. Преди две години Формула 1 посвети годината на безопасността на моторните спортове. Тогава публикуваха регулациите по безопасност по години. През 50те каските стават задължителни...през 40те не се е карало с колани, за да може при удар пилота да не остане притиснат в колата, а да излети от нея... логика. А колите тогава вече са вдигали 300 км/ч. Прототип на Ауди и 400...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X