Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво значи 100 км в час?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какво значи 100 км в час?

А да попитам, колко от вас са управлявали МПС с 350 - 360 км/ч
    LZ1VYI --- Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Първоначално публикуван от trimata Преглед на мнение
      ПП. Ники, да не си пуснал тази тема откакто се вози при мен към Въча?

Не, разбира се, Жоро. А и съм уточнил, че беше по тъмно.

Ето и случката (бая неща съм виждал, но това ще го запомня; не бих могъл и да измисля такава идиотщина):

Изпреварва ни с около 130 км/ч едро комби с двуколесно ремарке. След като ни задмина с около 20 метра, дохвърча и започна да го "притиска" от 5-6 метра с присветквания... мотоциклет. Породист наистина, но мотор. Черен.

Автомобилът се прибра в лявото платно, моторът го изпревари и също се прибра - обаче много близо пред него и забави. Тогава човекът с ремаркето (да е жив и здрав, и дано си е направил нЕкои заключения) без причина, според мен от яд, изпревари мотора. И - доколкото можах да видя в тъмното - си беше засичане.

(Всичко това става при над 100 км/ч, може би над 110, но не мога да го твърдя точно.)

Мотористът, прецакан по този начин, също тръгна да изпреварва, но тогава отзад налетя бързак и го принуди да се върне обратно. След едно-две люшкания моторът все пак изпревари - по аварийното платно. И отшумя (и той да е жив и здрав).

От тия игри при дистанция максимум 15-20 метра човекът с колата поизтърва управлението и - стори ми се, заради ремаркето - започна да шари наляво-надясно по платното. Овладя колата, пусна извинително мигалките и също отшумя. И отбой.

Всичкото това е на фарове и по-скоро оживено движение по АМ "Тракия". Заради това пуснах темата.

Поздрави!
      Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        има скорости, които просто няма с какво да съобразиш. С 250 си мъртъв от първата грешка. Даже на безкрайна равна и празна повърхност.
        А с 300 по магистрала?

http://video.rutube.ru/fcfce641136b8de20be83c35543ff6f7

Коментар

100км/час си е една нормална скорост за придвижване на съвременните автомобили. Даже и 120. По нормални пътища, с нормална дистанция и в нормална среда.
          НО.
          Както винаги има едно голямо НО.
          Кое ни е нормалното?
          На трилентов идеален прав участък ограничение 60 и зад храста гладни ченгета.
          Или срещу тебе три натоварени Газки и изпреварващ ги ТИР.
          Или табелка "Внимание, радар/Осран" и девойката пред тебе скача на ABS-а, а ти се чудиш как да не и влезнеш отзад с набралата инерция машина без такваз екстра...
          Или на първокласен път каруца с 18 циганина....

Освен максималната скорост трябва да има и ограничения за минимална скорост. Защото все още в движение има доста автомобили, които по причина технически качества или пенсионер отиващ до лозето, създават сериозни предпоставки за изнервяне на движението, създаване на колони и амфетаминова (или адреналинова) "храброст".
          Не мога да кажа, че българите караме лошо. Не и след като се нагледах на румънски шофьори. Разбрах от къде идва приказката "като румънски тираджия".
          Нещо в организацията на движението тотално е объркано.
          А може би и в мисленето.
          Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
            Изобщо не съм съгласен, че главната причина за катастрофите по българските пътища е високата скорост.

Главната причина за катастрофите по българските пътища са българските пътища.
            Тука не съм много съгласен.Не прехвърляйте вината на пътищата,все пак буца асфалт взима по-трудно решения от зрял човек.Кой те кара да се юркаш със 100 и над 100 в ямите.Нали за това свидетелство за правоуправление се дава на лица над 18 г.Тогава уж човек почва да преценява и разбира какво става около него.Като пътя не позволява висока скорост-няма да караш с такава!Шофьора не е машина която само ръчка лостове,натиска педалите или включва мигачи (ако не го мързи,естествено).Той трябва да преценява пътната обстановка.Лед,сняг,дъжд,дупки.Всички знаем кусурите на нашите пътища,които не са от вчера и въпреки това има толкова много инциденти всяка година.Хора дето са шофирали тук 20 години все едно вчера са дошли тук и след като се случи белята казват "Тууу,тия дупки!".Все пак това са ни пътищата за сега и трябва да се съобразяваме с тях,защото обратното е...трудно.Трагично е също така развиването на въпросната скорост по малки квартални улички!Скоро имах леки ъ...пререкания с един циганин каращ с близо 100 по една силно казано улица,на която 2 коли трудно биха се разминали,размахващ пръсти и с куп псувни налитащ на един безобиден дядо с бастун,"дръзнал" да пресече след кръстовището пътя на "състезателя".За първи път се радвам че не довтасаха бързо полицаи,та имах време да си тръгна необезпокояван.Има и друго което напоследък забелязвам почти навсякъде.Повечето хора избягват да правят нарушения не защото могат да причинят ПТП и да олети толкова народ,ами защото "Ей там се е скрил КАТаджията и ще олекна с 20-50 лв,цът,не ме устройва"...Но това вече е за друга тема.А,да,и надали през 1980 г. смъртните случаи в следствие на "над 100" могат изобщо да се сравняват с тези през 2007...
            С "Фармахим" - непобедим
            Дизел - само дънки!

Коментар

В някои държави съм виждал маркирана дистанция. Като караш между теб и предния трябва да виждаш постоянно 2 напречни ленти на пътя. Тази маркировка ти дава някакъв ориентир за безопасна дистанция. Както се писа тук при по-високи скорости се нарушава реалната преценка на водача (все пак 100км не е естествената скорост на човека). Мисля, че чисто физиологично сетивата са ни настроени от природата за доста по-ниски скорости. За по-високи се изисква мноого време, опит и постоянство да се развият. И въпреки това пак не се получава при всички.

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                ... Освен максималната скорост трябва да има и ограничения за минимална скорост. Защото все още в движение има доста автомобили, които по причина технически качества или пенсионер отиващ до лозето, създават сериозни предпоставки за изнервяне на движението, създаване на колони и амфетаминова (или адреналинова) "храброст".
                ...
                Нещо в организацията на движението тотално е объркано.
                А може би и в мисленето.
                Много ми е интересно защо най-често в подобни теми бавно влачещите се по пътя МПС-та се асоциират със стари трошляци и пенсионери, при положение, че други примери има бол.
                Миналата седмица по пътя Асеновград - Смолян една искрящо нова лека колица беше заформила сериозна колона след себе си. Младият мъж, който я караше (честно казано, отначало мислех, че е жена ) буквално се влачеше със скорост много по-ниска и от разрешената и от напълно безопасната за обстановката, а при всяко влизане в мааалко по-остър завой скачаше яко на спирачките и почти спираше.
                На всичкото отгоре караше почти върху осевата линия, та да не би някой случайно да успее да го изпревари на някой по-прав участък.

За сбъркано - сбъркано има и в организацията на движението, и в състоянието на пътищата, и много, ама много здраво, в мисленето на много голяма част от шофьорите по пътищата ...
                Ние не сме неутрални!

Коментар

сбъркано е това че не се съобразаваме с другите

не е нормално например в лявата лента на магистралата (която по закон е само за изпреварване) да виси некой със 100-110 щото видите ли 100 било висока скорост

сбъркано е и че локигата на здп е да ти вземе парите ри нарушение, а не да те предпазва да правиш нарушение

ама ще се научим де - има надежда

много рядко вече някой ми свирка като спра да пусна пешеходци да пресекат
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                    сбъркано е и че локигата на здп е да ти вземе парите ри нарушение, а не да те предпазва да правиш нарушение
                    Е,какво друго може да се направи?Да сложим до всеки шофьор един милиционер (не полицай) с високо вдигната палка,та при всяко нарушение (или преди него-превантивно) да те плясва през челото?Как може ЗДП да те предпази-ако си идиот сам и на писта ще се претрепеш.
                    С "Фармахим" - непобедим
                    Дизел - само дънки!

Коментар

Първоначално публикуван от m20_maniqk Преглед на мнение
                      Има и друго което напоследък забелязвам почти навсякъде.Повечето хора избягват да правят нарушения не защото могат да причинят ПТП и да олети толкова народ,ами защото "Ей там се е скрил КАТаджията и ще олекна с 20-50 лв,цът,не ме устройва"...
                      Това всеки път като стане дума за това го казвам, ама айде пак... Дисциплинираните германци като дойдат в българия и започват да не зачитат правилата точно ка то нас. Нагледал съм се на примери. Значи май никъде по света не става само от съвест. Просто и там ги е старх от полицията, но не че ще олекнат с 20 лева, а че ще им изгори книжката... И докато първото е що го устройващо, второто е напълно неприемливо.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                        Много ми е интересно защо най-често в подобни теми бавно влачещите се по пътя МПС-та се асоциират със стари трошляци и пенсионери, при положение, че други примери има бол.
                        Миналата седмица по пътя Асеновград - Смолян една искрящо нова лека колица беше заформила сериозна колона след себе си. Младият мъж, който я караше (честно казано, отначало мислех, че е жена ) буквално се влачеше със скорост много по-ниска и от разрешената и от напълно безопасната за обстановката, а при всяко влизане в мааалко по-остър завой скачаше яко на спирачките и почти спираше.
                        На всичкото отгоре караше почти върху осевата линия, та да не би някой случайно да успее да го изпревари на някой по-прав участък.

За сбъркано - сбъркано има и в организацията на движението, и в състоянието на пътищата, и много, ама много здраво, в мисленето на много голяма част от шофьорите по пътищата ...
                        Ако е бил с БМВ 3-ка нищо чудно да е бил брат ми... той все още свиква с 200 конявото си БМВ... ама аз не разбрах къде е проблема...

Както може да е бил и някой друг роднина на друг роднина.....

Аз редовно си правя задръствания по този път... особенно когато съм с Тераното... Карам точно с такава скорост, каквато ми харесва...

Е сигурно отстрани изглеждам като "женица" ама какво пък... комплекси нямам...карам си кротко, наслаждавам се на гледките и пропускам "професионалистите"... прекалено много кръв по асфалта на България съм виждал... имам над 1 милион колометра зад гърба си...

Колкото до скоростта - колкото по-бавно се движи автомобила - толкова полесен за изпреварване е ....

Съжалявам колеги, но наистина има хора които толкова си могат и даже има една подгрупа които си го и знаят... рядко срещана потгрупа ама си я има....

Коментар

....................................................................
                          Защото поне в частта на България, в която живея последните 10 години е така. Особено по-възрастните шофьори, които са се учили да карат, когато през селото на ден са минавали две-три коли...
                          Редовна практика все още е, като се познаят, да спрат по средата на пътя прозорец до прозорец, да си поприказват.... А към "старите трошляци" причислявам и не малко 20-30 годишни западни коли в предскрабово състояние, които са преобладаващи в региона...
                          А иначе на младежта нощните забавления са въртене на гуми и пускане на дълги на 10 метра при разминаване...

Офтопик: Истинска случка: зареждам на бензиностанция. Спира едно дядо с москвич и вика: "Младеж, сипи ми 5, че НЕ ВИЖДАМ". Леко стреснат, питам: 5 литра или 5 лева? "Говори по-високо, НЕ ЧУВАМ"....
                          Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Имам предложение за подобряване на безопасността: да се въведе тройна непрекъсната линия!

Каква е разликата от двойната непрекъсната? Ами никаква, ама нали нещо трябва да се направи...

Та това е логиката на органите (без)отговорни за движението...

Пример: моста на Казичане. От близо 20 години там има ограничение "40" и забрана за изпреварване, при положение, че пътят е с две платна по две ленти. И стоят носителите на раирана пръчица и спират де що турчин мине (щото другите вече отдавна знаят, че там има засада).

Коментар

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение
                              ... Карам точно с такава скорост, каквато ми харесва...

Е сигурно отстрани изглеждам като "женица" ама какво пък... комплекси нямам...карам си кротко, наслаждавам се на гледките и пропускам "професионалистите"... прекалено много кръв по асфалта на България съм виждал... имам над 1 милион колометра зад гърба си...

Колкото до скоростта - колкото по-бавно се движи автомобила - толкова полесен за изпреварване е ....
                              Хич не си прав, ако ти харесва да лазиш с 20-на, както правеше онзи юнак, защото създаваш пречки за нормалното движение (изобщо не говорим за "състезателите"). Все пак повечето хора са тръгнали по пътя за да стигнат до някъде и, колкото и да нямат комплекси за избиване, искат да стигнат в някакво разумно време.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Хич не си прав, ако ти харесва да лазиш с 20-на, както правеше онзи юнак, защото създаваш пречки за нормалното движение (изобщо не говорим за "състезателите"). Все пак повечето хора са тръгнали по пътя за да стигнат до някъде и, колкото и да нямат комплекси за избиване, искат да стигнат в някакво разумно време.

Може би и двамата навлизаме в крайностти. Аз не говоря за 20 км/ч.

По скоро имам предвид, че автомобила ми е бавен и тромав. Най-важното за мене е да подходя към завоя така че дори и да има вода, скала или каквото и да е друго препятствие в, или непосредственно след завоя, да мога да реагирам и да спра автомобила.

Пак повтарям, много по-добре е неуверен шофьор да кара много бавно, отколкото много бързо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X