Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво значи 100 км в час?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Какво значи 100 км в час?

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    В тоя пост няма да влизам в официалния ти тон, но ако държиш, следващите ще са с такъв. При нужда ще обличам и смокинг.
    За да не пиша фермани, приемам, че знаеш как работят ейбиес системите. При блокиране на някое от колелата, АБС намалява спирачното усилие. Това е най-общо. На практика е малко по-сложно.
    Проблемът е, че при тоя начин на работа, колелото с най-малко сцепление определя сипрачното усилие за цялата система (пак най-общо казано). Спирачното усилие не може да е различно защото автомобилът ще се поднесе или поне ще се опита. Съответно, при четити колела стъпили на суха и твърда настилка с добро сцепление, спирането би било максимално ефективно. Ако едно от тях попадне на пясък, вода, неравност или нещо друго намаляващо сцеплението с настилката, спирачната ефективност значително намалява. При автомобил без АБС, спирането ще е значително по-ефективно, дори и с цената на някакво поднасяне или опит за такова и малко скърцане на гуми.
    ЪЪЪ, ABS-а е управлява ли всяка гума по отделно? Поне така си мисля - намалява усилието само върху тази гума. Че рита педала, който е общ за всички колела - рита го, ама разпределителя си е четворен. Не знам за това, и питам?

Конкретно мойто има и G датчк под седалката, който си мислех че е за AIRBAG-а, ама според сервизното ръководство се оказа че е за ABS-а. Каква точно информация черпи от там, и по-точно как я ползва, нямам идея. Пише че си преценявало сцеплението при спиране по него.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Е отделно ги управлява де. Ама нали се сещаш какво би станало, ако трите спират на макс а четвъртото си почива? Все пак АБС се намесва при интензивно спиране, а не при намаляване.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Е отделно ги управлява де. Ама нали се сещаш какво би станало, ако трите спират на макс а четвъртото си почива? Все пак АБС се намесва при интензивно спиране, а не при намаляване.
        Има го и тоя момент. Ама функцията да парира другото е по-скоро на разни ESP-та и други такива. Все си мисля че ABS-а в простия си вид просто гледа да не блокира никое колело. Ама то и тук има варианти всякакви, предполагам, особено в комбинация с други системи.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Подсетихте ме .... миналата зима, пред пожарната у наше село разлята вода ... вероятно са мили колите или ... знам ли.
          Температура -10 градуса .... всичко замръзнало, 30 метра след въпросната пързалка ....светофар. Карам си камиончето.
          Приближавам, гледам червено ... спирачка ..... ..... ..... ..... все пак спирам. Работех с педала по добре от кой да е компютър.
          Две секунди след това ... БУМ .... един идиот спря в теглича ..... даже ме премести около метър напред.
          Слиза и почва да псува .... колата е S клас 320 CDI. Как аз съм спрял, а той не можал ... какви системи имал .... ала бала ....

А автомобила има ABS,ESP,BAS ... това само за ваше инфо ...

Огледах се .... теглича му нямаше нищо, само половинката броня искаше един чук ...
          Щетите по Мерца ... предна броня, радиатор клима чуваше се още как съска, радиатор вода - всичкия антифриз беше на земята, десния фар .... друго за 20-30 секунди не видях.
          Запалих и тръгнах.
          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Е да де,ама то налягането преди клапаните за всяко колело си е константа зависеща от натискането на педала. А налягането клапан-спирачен апарат зависи от датчиците. Ух как го обясних- има един разпределителен модул. Преди него налягането си е винаги едно и също,такова каквото е зададено от спирачния педал. След модула,в които има клапан за всяко колело, налягането си е толкова,колкото трябва за да се върти колелото на границата на въртене/блокиране. А за разлика между АБС и АБС,малеее... Партнерчето,една прекрасна кола м/у другото, така риташе педала и се тресеше та чак пластмасите в купето скърцаха,но си спираше хубаво и не издаваше и звук абс-а. СФ-то почти не се усеща,че рита (все едно by wire спирачка) и спира още по-добре,обаче такъв шум прави,че поне 3 коли пред и зад мен чуват,че абс- работи. Е няма такова тракане. Като много стар Голф 2 турбо дизел.

Първоначално публикуван от CarTest
            Подсетихте ме .... миналата зима, пред пожарната у наше село разлята вода ... вероятно са мили колите или ... знам ли.
            Температура -10 градуса .... всичко замръзнало, 30 метра след въпросната пързалка ....светофар. Карам си камиончето.
            Приближавам, гледам червено ... спирачка ..... ..... ..... ..... все пак спирам. Работех с педала по добре от кой да е компютър.
            Две секунди след това ... БУМ .... един идиот спря в теглича ..... даже ме премести около метър напред.
            Слиза и почва да псува .... колата е S клас 320 CDI. Как аз съм спрял, а той не можал ... какви системи имал .... ала бала ....

Огледах се .... теглича му нямаше нищо, само половинката броня искаше един чук ...
            Щетите по Мерца ... предна броня, радиатор клима чуваше се още как съска, радиатор вода - всичкия антифриз беше на земята, десния фар .... друго за 20-30 секунди не видях.
            Запалих и тръгнах.
            Сигурен съм,че шофьора даже не е и стигнал до АБС-а. А на лед спирачния път с АБС е просто вечен. Там работата е по-скоро да заобиколиш,отколкото да спреш. Нещо,което е по-полезно при висока скорост и точно това е причината под 5км/ч (а при някой марки -10) АБС да не работи.
            Последно редактирано от Dino; 18-10-09, 00:42.
            Hyundai Santa Fe CM D4EB 4WD
            Peugeot 406 RHZ, Peugeot 405 RFV, Peugeot 205 DKZ
            Volkswagen Bora AKL

Коментар

Първоначално публикуван от Dino Преглед на мнение
              ...Ух как го обясних- има един разпределителен модул. Преди него налягането си е винаги едно и също,такова каквото е зададено от спирачния педал. След модула,в които има клапан за всяко колело, налягането си е толкова,колкото трябва за да се върти колелото на границата на въртене/блокиране...
              Някъде в цялата схема трябва да подредим и помпата създаваща налягане и картинката ще стане по-пълна.
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

E,тя е ясна. Създава такова налягане,каквото прилагаш на педала,но усилено. От там към клапаните е едно,след тях варира. В най-лошия случай може да си натиснал педала докрай ,а колата да върви. Клапаните не пропускат налягането към спирачните апарати. Но това не го допуска и най-допотопния АБС. Просто е направено така,че винаги да подава налягане на ПОНЕ 2 колела.
                Volkswagen Bora AKL

Коментар

Шума и на тераното е потресающ. И всъщност на сняг помага, поне с калпавите ми гуми миналата зима. Тая-ще видим.

Друго, с което помага е когато поради една или друга причина 4-те колела не хващат еднакво. Основно задните. А това е масово явление, особено ако колата се кара от някой, дето хал хабер си няма от МПС-та, или някой "майстор", според който "може и така".

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                    Първо, всичките хитри системи подлежат на прецакване, имам предвид умишлено прецакване. Второ, надеждността на GPS все още е мноооого далеч от нивото да си заложа живота. Трето - не ме кефи накой друг да ми кара колата
                    Само последният аргумент е достатъчно основателен.Първите два са преодолими-никой не те кара да се доверяваш на GPS(има и други начини за измерване на скоростта) и да-всичко подлежи на умишлено прецакване зависи обаче на цената на какви усилия(едва ли ще е оправдано).
                    Ограничаването на скоростта не означава,че друг ти кара колата,всички товарни автомобили и автобуси имат ограничители на скоростта.Но за кефа си прав.Заради кефа на нЕкой си (визирам всички нас,вкл.и себе си) умират хора но на никой не му се мисли че технически може да се реши проблема.
                    Всичко е обвързано с пари,продажби,пазари-кой би си купил мощна и скъпа кола ако не може да използва възможностите и?
                    В повечето държави ограничението на скоростта е до към 120-140км/ч,а автомобилите които са актуални на пазара в момента развиват над 180-200км/ч.Замисля ли се някой защо е така?
                    Всички хора имат естествен (инстинктивен,може би) стремеж да доминират.Този стрмеж за изява е причината за битката по пътищата.Хората с достатъчно акъл преодоляват този инстинкт,осмисляйки го като ненужен на пътя.Останалите рано или късно им идва акъла но по трудния начин.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение

Запалих и тръгнах.
                      Летни гуми ... по принцип S класите спират доста добре ...

Коментар

може да е давал газ, като е мислел да "догони жълтото" или просто се е разсеял... глупост е някой да си помисли, че с джип на № години ще спре по-бързо от нов мерцедес...

Не убива скоростта, а глупостта!
                        помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                          ... глупост е някой да си помисли, че с джип на № години ще спре по-бързо от нов мерцедес...

Чак глупост не е - зависи от условията. Но за глупостта и скоростта е общовалидно.

Коментар

може да е давал газ, като е мислел да "догони жълтото" или просто се е разсеял... глупост е някой да си помисли, че с джип на № години ще спре по-бързо от нов мерцедес...
                            За спирането не знам, но днес се нагледах на майстори със скъпи возила, дето като спрат да виждат асфалта, спират и да вървят. В разстояние на 20 минути видях поне 5 лъскави екземляра, дето не можеха да помръднат.

Таа, на асфалт всички спират, и вървят. На това, което днес беше по софийските улици - явно не, независимо от цената и годината на производство.

Коментар

От петък до неделя бях в София. От КАТ до Орлов мост пътувах един час,това едно на ръка, става дума ,че скоростта беше не повече от 4-5км/ч и то не се движиш постоянно. На два-три пъти се включи АБС-а (когато се движихме що-годе по-бързо),заради разни идиоти,дето правят "умни" маневри без мигач и тн. Така че не е само до майсторите "спирачи",а и защо се спира... За магистралата от КАТ до Вакарел лявата лента с два пръста лед,а дясната само опесъчена,ужас... Понечиш ли да изпревариш някой по-бавен се запознаваш или с хубавото ЕСП ,или с уменията си. Дебилна работа. Ако чистенето ставаше само с приказки,то България щеше да е най-чистата ,откъм снежни пътища) държава.
                              Volkswagen Bora AKL

Коментар

Това,че убива глупостта е доказано,но това със спирането на нов мерцедес
                                не съм много съгласен.Скоро гледах тестове,за спирачки на нови автомобили,
                                и ми направи впечатление,че мерцедеса има най-голям спирачен път от,тестваните пет автомобила.
                                0осем9осем7шест0осем7едно
                                Миро

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X