Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво значи 100 км в час?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Какво значи 100 км в час?

Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
    Това,че убива глупостта е доказано,но това със спирането на нов мерцедес
    не съм много съгласен.Скоро гледах тестове,за спирачки на нови автомобили,
    и ми направи впечатление,че мерцедеса има най-голям спирачен път от,тестваните пет автомобила.
    И все пак е под 40 метра,доста под 40м. Около 38м. Това никой (и настоящите) джип не може да го постигне. Но да не разводняваме темата.
    Hyundai Santa Fe CM D4EB 4WD
    Peugeot 406 RHZ, Peugeot 405 RFV, Peugeot 205 DKZ
    Volkswagen Bora AKL

Коментар

• съвременните автомобили /0-2г/, независимо дали рено клио или ес-класа спират от 100-0кмч за 38-40м + времето за реакция... по правило са с хубави гуми - най-малкото за да си купят такава кола, имат пари и за гуми (случват се и изключения)

10-15 годишните спират за около 40-50м (по каталог, в зависимост от марката), но ако всичко е изправно, а това е изключение (обикновено отзад накладките са над 5-годишни и "вдървени", гумите също са 50% не в час)... към всичко това пак добавяме + времето за реакция...

при 100кмч за една секунда се изминават 28м... все пак освен времето за натискане на педала трябва и време да се осмисли нуждата от спиране... При идеални условия: чист неизлъскан асфалт /като този по Цариградско например /, е достатъчно един "заплес" да не види, че отпред спират, защото друг заплес е засекъл кола или някой с хомо-наклонности е спрял точно на автобусната спирка и автобуса навлиза в средното платно... и "нашия" герой плясва колата пред него, дава й начална скорост и тя оправя още 1-2 напред... Но това е при 100кмч (напълно безопасна скорост за коли движщи се в една посока)...
      А в същото време 50кмч на кръстовище е смъртоносна скорост, когато един "заплес" не види червената светлина и премине с лелеяната от КАТ и някои колеги от форума скорост и удари във вратата минаващия на зелено по-стар модел лека кола...

Реалната причина за повечето катастрофи, която не е техническа, а е секунда разсейване или грешна преценка... Качествата на автомобила (който все пак е в някаква изправност, а не тотално негоден) остават на заден план...
      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Не ми остава време да се намеся, но нека да кажа и аз нещо по въпроса.

ABS-ът има значение и това едва ли е откритие за някого. По-интересното е как точно влияе. Старите модели автомобили имат по-малко канални ABS-и и работят при по-малки честоти. Като се има предвид графиката на спирачното закъснение (виж схемичката), добрите АБС-и работят във върха на пика (или много близко около него). По-старите работят със значително по голям хистерезис, а следователно и при не толкова върхови стойности на спирачното закъснение. Именно от там се получава по-късият спирачен път.
        Що се отнася за времето за реакция - и там има много какво да се каже. Тук, по някои постове бяха записани стойности, които са неверни. (По-нататък ще кажа нещо и за него.)
        Но не е само време за реакция. Съществува още време за сработване на спирачната система и време за нарастване на спирачното усилие. Всички тези времена и спирачно закъснение, описани в единна зависимост (формула) със скоростта, дават т. н. дължина на "Опасната зона за спиране на автомобила". Това понятие е много често тълкувано при съдебни дела, но не само то. Все пак, до голяма степен от него се съди за техническата възможност на водача да предотврати ПТП.
        Сега спирам, защото стана много дълъг поста.

Не мога да кача графиката на спирачното закъснение...
        Последно редактирано от PlamPet; 23-12-09, 15:10. Причина: качване на файл

Коментар

Само добавям
          Прикачени файлове

Коментар

Ето достатъчно изчерпателна информация
            .
            И все пак става дума за сух асфалт и нови гуми!!!

П.П. За информацията благодаря на Auto Bild. Брой 18 (24 август-6 септември 2006)
            Последно редактирано от Dino; 23-12-09, 19:37.
            Volkswagen Bora AKL

Коментар

99% от случаите катастрофата не може да се избегне само със спирачка... Особено на хлъзгав път... Воланът е доказано по-ефикасен орган за управление... Намаляваш колкото може и заобикаляш препятствието... И "без резки движения" !!!
              помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                99% от случаите катастрофата не може да се избегне само със спирачка... Особено на хлъзгав път... Воланът е доказано по-ефикасен орган за управление... Намаляваш колкото може и заобикаляш препятствието... И "без резки движения" !!!
                Toчно и колко пъти съм спорил с разни разбирачи дето викат,че с ABS едва ли не пускаш волана и колата спира сама и избягва сблъсъка. Няма такова нещо. Главната причина (и в началото единствена) за създаването на ABS е по-бързо "помпане" на спирачките от обикновен човек. И под "помпане" имам предвид намиране на тънката граница м/у въртене и блокиране на колелата,независимо от настилката. Затова и човек,свикнал с колата си, може да спре без ABS по-бързо от такъв с. Защото той си знае горе-долу къде е тази граница,а ABS я търси. Но това се изчерпва дo хубав и сух асфалт. За съкратяването на спирачното разстояние се грижат системитe,които подпомагат ABS-а,а именно BAS(brake assist system),EBD (electronic brakeforce distribution)...
                Volkswagen Bora AKL

Коментар

А пък почти 100% от катастрофите могат да се избегнат с отнемане на газ, около 5 секунди предварително.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    А пък почти 100% от катастрофите могат да се избегнат с отнемане на газ, около 5 секунди предварително.
                    А още повече, с кило вино, аз поне , след кило вино , не бих и помислил да карам, няма каране- наяма катастрофа.
                    Спам, Срам.
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Днес ABS-ът ме спаси да не се натреса отзад в една патрулка... Че въобще не й работеха стоповете е сигурно, дали не й работеха и мигачите или просто не си направиха труда да ги пуснат не знам. С или без ABS за спиране нямаше време. Карах бавно и на втора, ама на този лед, предвид факта, че докато схвана, че патрулката спира и тръгва да прави обратен завой на забранено място, само с отнемане на газ нямаше да намаля достатъчно за маневра, без да се завъртя. Без ABS също щях да се завъртя, ако скочех на спирачките. Ама с него стана. Колата намали достатъчно и то докато въртях въртях волана, за да мина в съседната лента. Рязко натискане на спирачки, задено с въртене на волана, върху заледен сняг, без да поднеса, което е и целта на ABS-а.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Докато колата стои на четирите си колелета и всичко е на ред, 100, 150...250 са нещо нормално, зависи от колата. В момента, в които ти излезе куче, поднесеш или се случи нещо друго и загубиш управление, 40 км./ч. са ужасна скорост. Тези, които карат бързи колелета или ски биха го разбрали. Проблемът е, че скоростта изглежда различно от вътре, в купето и съвсем различно ако сте седнали на предния капак (не го пробвайте- отвратително е). Иначе си е една и съща. Имал съм "щастието" да губя управление при 10 км./ч. с 4 човека в колата, поледица, пропаст отдясно... Не знам те разбраха ли какво стана, но на мен пулсът ми скочи три пъти за 1-2 секунди. Сега вече знам, че трябва да натисна съединителя, но тогава бях неподготвен и за адекватна реакция ми трябваха СЕКУНДИ. Човек рядко има такова изобилие от време. Имам идея за полигон, имитиращ сложни условия. Всеки трябва да знае възможностите на автомобила си, както и своите собствени. Все се надявам някога да ми останат едни 150- 200 хил. пари, за да постеля малко лед на някой баир, подходящо обезопасен. Иначе докато разберем какво значат 100 км./ч.... може и да е вече късно.
                        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Усъвършенстваните спирачни системи са ефикасни при непрекъснато силно натискане на спирачния педал. Понякога удължаването на спирачния път на коли с ABS е психологически проблем - отпускане на педала, когато системата започне за трака.
                          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                            Усъвършенстваните спирачни системи са ефикасни при непрекъснато силно натискане на спирачния педал. Понякога удължаването на спирачния път на коли с ABS е психологически проблем - отпускане на педала, когато системата започне за трака.
                            със спирачен асистент не е така - като прецени, че има "паническо" натискане на спирачката, държи на мах до пълно спиране... имах едно меганче - излезе ми куче между 2 паркирани коли в квартала - карах с около 20кмч и се стреснах... Педала потъна до долу, а аз за малко да си ударя главата... колата направо се "закова" на място...

Както каза и колегата за отнемането на газта "5 секунди по-рано" - превенцията е най-доброто лечение... Случвало ми се е повече от година дори да не ми се налага рязко спиране - човек като следи какво става на пътя и около него, не 100, ами 200 си е нормална скорост... Като "блееш" и с 5кмч става белята... Да не дава господ, ама случаите на сгазени (собствени) деца при паркиране ги има, а малко хора паркират със 100...

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                              със спирачен асистент не е така - като прецени, че има "паническо" натискане на спирачката, държи на мах до пълно спиране... имах едно меганче - излезе ми куче между 2 паркирани коли в квартала - карах с около 20кмч и се стреснах... Педала потъна до долу, а аз за малко да си ударя главата... колата направо се "закова" на място...

Както каза и колегата за отнемането на газта "5 секунди по-рано" - превенцията е най-доброто лечение... Случвало ми се е повече от година дори да не ми се налага рязко спиране - човек като следи какво става на пътя и около него, не 100, ами 200 си е нормална скорост... Като "блееш" и с 5кмч става белята... Да не дава господ, ама случаите на сгазени (собствени) деца при паркиране ги има, а малко хора паркират със 100...
                              Много ми е интересно,при 200.км.ч като ти излезе куче на 100.м.
                              пред колата как ще спреш,без да го удариш,или да отидеш в канавката.
                              0осем9осем7шест0осем7едно
                              Миро

Коментар

Да,това е типично за BAS-а,педала изведнъж губи всякакво съпротивление и пада до пода,дори и да се стреснеш и да го отпуснеш с-мата си държи максималното налягане,докато не го пуснеш напълно (стоповете да изгаснат,от този датчик взима сигнал).

При Skoda му се вика MBA,на практика няма никаква разлика. Засича "паническо" спиране. И още един интересен факт- дори и да натиснеш педала на спирачка до възможно най-долу пак няма да се създаде такова налягане ,като от BAS-а.

Последно редактирано от Dino; 06-01-10, 13:35.
                                Volkswagen Bora AKL

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X